Какво ядат гълъбите и как да ги храним правилно

Съдържание

Храненето на гълъби се превърна в една от приятните традиции в съвременните паркове, площади и дворове. Красивите птици в градски условия се нуждаят от хранене и хората с радост изсипват семена върху тях, смачкват хляб и кифлички. Малко хора се замислят дали е редно да се предлага такава храна на гълъби, дали ще навреди. Особено важно е да разберете коя диета е полезна за птиците, преди да ги отглеждате целенасочено.

Какво яде гълъб

Гълъбите не са всеядни. Живеейки в градовете, те трябва да се задоволят с всякакви хранителни отпадъци и храна, осигурени от хората. Но стомахът на птица, предназначен да смила напълно различна храна, бързо се проваля. Градските гълъби живеят около 3 сезона и умират не от глад, а от лошо храносмилане, когато стомахът не е в състояние да смила обилна, но неподходяща храна.

В природата диетата на гълъбите е проста - всякакви зърнени храни, семена, малки ядки и зеленчуци. Цъфтящите върхове на билки или кошници със семена са от особено значение за храненето. Градската трева се коси редовно, а дърветата и храстите се подрязват, така че птиците трябва да се задоволят с това, което хората могат да предложат.

Когато отглеждате птици у дома, е възможно да ги храните по балансиран начин. Като се вземат предвид максимално нуждите на гълъбите, активният живот наистина може да бъде удължен до 15-20 години. Не е трудно да се хранят опитомени птици по разнообразен и здравословен начин. Диетата не съдържа екзотични или недостъпни храни. Струва си да помислите за здравословно хранене за гълъби, дори само за разходка в градския парк.

Къде да храним гълъбите

Ако с домашните птици всичко е ясно - обичайно е да се храни в гълъбарник или от хранилки на улицата, тогава с градските птици всичко не е толкова просто. Храненето на цели стада на площад или площадка е романтично изглеждащо и много популярно сред децата, но има и друга страна на процеса.

Гълъбите бързо се обучават. Като започнете да ги храните периодично на едно място, можете да гарантирате редовното пристигане на огромен брой птици. Такива места много скоро ще бъдат белязани от слоеве изпражнения, което прави разходките с деца по-проблематични, а зоните и тротоарите по-малко поддържани.

Ето защо е по-добре да се хранят гълъби в града, като се спазват няколко правила:

 1. Те хранят птиците там, където задръстванията им няма да създадат неудобства: на тревни площи, в насаждения, паркове, където няма активен пешеходен трафик, детски площадки.
 2. За да хранят гълъби, те използват специална храна за птици, зърнени храни, зърнени храни, ябълки, листни зеленчуци. Избягвайте печени продукти и други храни, които не са общи за птиците.
 3. След контакт с птици, не забравяйте да си измиете ръцете, както след общуване с бездомни животни.

Можете дори да нахраните от ръцете си градски гълъби, които са свикнали с човешкото внимание. Малцина могат да устоят на изкушението да предложат птиче зърно точно от дланта на ръката си.

Важно! Според епидемиолозите около 50% от всички градски гълъби са носители на инфекции. Някои от тях, като пситакоза (пситакоза), са потенциално опасни за хората. Заразяването става не само чрез допир, но при контакт с течности или изпражнения.

Колко често да се хранят гълъби

Колко често да се хранят домашни птици зависи от сезона. През различните сезони хранителните нужди на гълъбите са различни. Времето за хранене се избира според продължителността на деня.

Подвижността на домашните птици в студено време е ограничена; те прекарват по-голямата част от деня в специални помещения. Гълъбите трябва да се хранят през зимата не повече от 2 пъти на ден, за предпочитане през светлата част на денонощието. Първият път - не по-рано от 8 часа сутринта, вторият - преди залез слънце, или не по-късно от 18.00 часа. Началото на топлия сезон изисква хранене на домашните любимци 3 пъти на ден. Периодът на отглеждане на потомството ще изисква стриктно спазване на 8-часовия интервал: около 5 ч. Сутринта, в 13 ч. И не по-късно от 21 ч.

Храненето през лятото и есента трябва да бъде с оглед на факта, че птиците летят през по-голямата част от деня, получавайки собствена храна. Възможно е да се ограничите до допълващи храни, като понякога пълните хранилките.

Как да храним гълъбите правилно

За пълното развитие на гълъбите за разплод и получаването на здраво потомство е важно не само как да се хранят птиците, но и как да се прави правилно.

Основни принципи:

 1. Малък обем на стомаха изисква частично хранене. Не е достатъчно да се хранят достатъчно домашни гълъби веднъж на ден.
 2. Нормата на хранене трябва да бъде изчислена приблизително въз основа на размера на птиците, тяхната активност и сезона. Домашните гълъби нямат полза от прехранването или насилственото им хранене. Липсата на апетит може да показва заболяване или липса на витамини.
 3. Между храненията трябва да почиствате хранилките от стара храна, да почиствате пода на гълъбарника. Вдигането на застояла храна от пода е основна причина за болести при домашните птици.
 4. Неприемливо е да се хранят гълъби с човешки кухненски отпадъци. Каша от птици се приготвя отделно.
 5. Дори и най-балансираната диета от зърнени храни и билки не е достатъчна за домашен гълъб. Ще се изискват витаминни и минерални добавки.

Приблизителният размер на порция за една възрастна птица от лека порода е 20 до 30 g на ден. Големите индивиди от тежки породи ще трябва да хранят двойно повече.

Как да храним гълъби у дома

Дажбата за домашни птици е съставена по общата схема, където има задължителни елементи и части, които могат да бъдат заменени.

Основните принципи на съставяне на фураж за гълъби:

 • 40% от зърнената порция се разпределя за ечемик, ако е необходимо, за кратко се заменя с ечемик;
 • 30% от диетата - пшеница;
 • 10% от фуража е просо.

Останалите компоненти се добавят произволно:

 • бобови растения: леща, грах (жълт), боб, фия;
 • маслодайни семена: коноп, рапица, слънчоглед, лен;
 • овесени ядки или цели овесени ядки;
 • сурови зърнени култури и зърнени култури от тях.

Задължително е да добавяте зеленчуци към диетата всеки ден: прясна или суха трева, плодове (могат да се сушат), нарязано зеле, ябълки, сурови или варени зеленчуци според сезона.

С какво можете да храните гълъби през зимата

Диетата в студено време се променя въз основа на ниската подвижност на птиците. Гълъбите трябва да се хранят по-рядко (два пъти на ден), птиците реагират добре на варени храни: картофи, зърнени храни, зеленчуци. Зелените се заменят със сушени билки, копър, магданоз, люцерна.

Храненето на гълъби у дома през зимата трябва да бъде, намалявайки дела на протеина в състава. По този начин те регулират сексуалната активност на птиците, предотвратявайки ненавременното снасяне на яйца. За това бобовите растения се изключват от смесите и делът на пшеницата се намалява. Попълнете диетата с овес или ечемик.

Някои зърнени култури са напълно заменени от варени зеленчуци (например картофи), смесени с трици. По-близо до пролетта те започват да се хранят с увеличаване на дела на маслодайните семена и 2 седмици преди очакваното чифтосване започват да дават конопено семе.

Как да храним домашните гълъби през пролетта

Наближаването на пролетта позволява на гълъбите да се хранят, връщайки се към стандартната схема.Наложително е да добавите специални препарати от витамини и микроелементи към диетата.

Особено важно за птиците:

 • мед;
 • манган;
 • желязо;
 • калий;
 • цинк;
 • кобалт.

Ако няма достатъчно елементи с храненето, черупката на яйцата става тънка, растежът на пилетата се забавя, костите и връзките при възрастните отслабват.

Трябва да се провери наличието на всички микроелементи във фармацевтични препарати, закупени за гълъби. Фосфор, натрий, калций трябва да се добавят допълнително, тези макронутриенти са особено необходими. През пролетта те често хранят домашни птици с настъргани моркови, ябълки, тиква. Важно е да следите приема на фураж. Преяждайки, гълъбите стават летаргични и започват да болят.

Колкото по-добре да се хранят гълъби през лятото

По време на период, когато птиците се движат много и харчат повече енергия, трябва внимателно да наблюдавате поведението им при хранене. При ежедневни отпътувания гълъбите могат сами да намерят храна. Ако птиците ядат по-малко от обикновено, тогава няма да са необходими три хранения на ден. Гълъбите трябва да се хранят умерено, главно с грах, елда, просо, рапица, фия.

Ако наблизо няма прилични източници на храна и птиците се връщат гладни, диетата се оставя пълна, три пъти на ден. Птиците пият много в горещо време, така че водата трябва да се долива по-често.

Какво можете да храните гълъб у дома през есента

От юли повечето гълъби започват да се линят, този период ще продължи до късна есен. Храненето на птиците трябва да отчита повишената нужда от протеини. Обикновено делът на бобовите растения се увеличава, но пшеницата се премахва напълно поради опасността да провокира сексуална активност.

За да стимулира възстановяването на новите пера, тялото на гълъбите се нуждае от сяра. Птиците трябва да се хранят с минерални добавки, като ежемесечно се добавя кобалтов сулфат. Има специални препарати на базата на сяра, предназначени за хранене на гълъби по време на смяна на пера.

Важно! През есента е препоръчително домашните любимци да се хранят обилно със сочни зеленчуци, например настъргано зеле. Добре е да добавяте настъргана царевица към зърнените култури.

Хранене на гълъби през размножителния период

Протеиновите храни са най-подходящи за този период. Дневната норма се увеличава до 60 g на птица, делът на пшеницата и граха се увеличава. Гълъбите в гълъбарника се хранят предимно с мокри житни смеси, подправени с кисело мляко или обезмаслено мляко.

Преди полагане е подходящо да се хранят птиците с покълнало зърно, да се добавят минерални добавки с калций и фосфор. Задължително е да обсъдите с вашия ветеринарен лекар добавки за витамин А, подходящи за гълъби. Това вещество влияе пряко върху интензивността на съединителя. Витамин В2, който е отговорен за оцеляването на ембриона, се намира в покълналите зърнени култури. С началото на размножителния период делът на такова зърно трябва да бъде доведен до 10%.

Хранителни добавки

Пресните или сушени билки са задължителни. Можете сами да отглеждате тревата или да косите на места, които не са склонни към химическо замърсяване, далеч от пътища и фабрики.

Като минерални добавки се използват естествени материали:

 • смлени черупки;
 • дървени въглища;
 • тухлени чипове;
 • стара вар;
 • едър речен пясък;
 • сушени черупки от яйца.

Гълъбите трябва да се хранят с варени зърнени храни или зеленчуци със задължително добавяне на сол. Той е основна съставка в балансираното хранене за птиците, но надвишаването на нормата е опасно за тяхното здраве. Концентрацията на солта се изчислява въз основа на 10 g (1 tsp) от продукта на 500 ml вода. Когато хранете сухи зърнени храни, трябва да се добавя редовно сол към поилката. Цели кристали изгарят гушата на птиците, така че те дават напълно разтворено хранене.

Недостатъчният прием на витамини или минерали се посочва от летаргия на гълъбите, загуба на апетит, разрошени или скучни пера, диария. Особено важно е да се използват добавки по време на развъждане, отглеждане и линеене.

С какво можете да храните гълъби навън през зимата

Най-добрият вариант за хранене на диви гълъби е да закачите специални хранилки на дървета: на площади, паркове, на малки зелени острови. Като редовно пълнят контейнерите с продукти, полезни за птиците, те ги освобождават от необходимостта да намират храна в контейнерите за боклук, на депата.

През зимата уличните птици се нуждаят особено от енергия за топлина и полет. А от подходяща храна остават редки храсти и дървета със замразени плодове. Ето защо е особено подходящо да се хранят гълъби през зимата. Всяка зърнена култура е подходяща за пълнене на хранилките, но перленият ечемик, пшеницата, елдата са най-добри и най-полезни.

Важно! Не хранете гълъбите с остатъците от собствената си храна: тестени изделия, супи, картофено пюре. Дори кашата, приготвена от разрешени зърнени храни, трябва да бъде по-малко солена от обичайното, за да не навреди на птиците.

Как да храним ранен гълъб

Отслабеното тяло се нуждае от засилено хранене, за да се възстанови. Но често се случва ранена птица да няма апетит. Вместо да се опитвате да насилвате фуража, започнете с прием на мултивитамини. За птиците е удобно да се използват форми на капки. Витамините се капват директно в клюна или се добавят към вода.

Няколко капки витаминни препарати могат напълно да променят ситуацията. След няколко дни апетитът ще бъде възстановен и птицата може да бъде изхранена напълно, въз основа на описаните схеми. До възстановяване и заздравяване на рани храненето се обогатява, със задължително добавяне на покълнали зърна и билки.

Ако нараняването е сериозно и се налага намеса на ветеринарен лекар, специалистът ще посъветва необходимите лекарства. Във всеки друг случай храненето на ранена птица е допустимо със специализирана храна за папагали и витаминни комплекси за птици от зоомагазин.

ЧЗВ

Тези, които никога не са се сблъсквали с професионално развъждане на гълъби, имат много въпроси, ако е необходимо да оставите произволно избрана птица. Изясняване на някои характеристики е необходимо за хранене на улични гълъби и особено за развъждане в оборудвана гълъбарница.

Възможно ли е да се хранят гълъби с хляб

Продуктите, изпечени от брашно с използване на мая, абсолютно не са предназначени за птици. Високото съдържание на сол и способността за ферментация в стомаха спират процеса на храносмилане, което прави невъзможно пълноценното преработване дори на здравословна „птича“ храна.

По този начин тялото на гълъба получава малко енергия. Това състояние е особено опасно през зимата. Това заплашва хипотермия и смърт на птицата. Не си струва да се хранят гълъби с бял хляб нито в гълъбарника, нито на улицата. Черният хляб е още по-вреден за птиците поради наличието на глутен.

Възможно ли е да се хранят гълъби с елда

Допустимо е да се смесват крупи със зърнени храни, варени каши, пара с трици. Елдата е полезна за птици под всякаква форма. При засилено хранене през пролетта и лятото е допустимо количеството на зърнените култури да се доведе до 5% от общата диета. Полезно е да се хранят гълъби с нерафинирано зърно от елда през пролетта, но си струва да се ограничи количеството на такива допълващи храни поради твърдия перикарп.

Възможно ли е да се хранят гълъби с перлен ечемик

Ечемикът е в основата на здравословното хранене за домашните гълъби. Ечемикът, подобно на преработените ечемичени крупи, може да го замести за известно време. Варени зърнени храни се предлагат на пилета, чиято храна все още не е усвоена достатъчно в гушата. Храненето на улични гълъби също е приемливо с ечемик, закупен от магазина.

Съвет! Невъзможно е напълно да се замени ечемикът с преработено зърно, както и да се храни само тази култура за дълго време. Рафинираните зърна съдържат по-малко хранителни вещества, а глутенът без покривни мембрани може да запуши хранопровода.

Възможно ли е да се хранят гълъби с ориз

Обикновените бели или нерафинирани кафяви зърна се използват като добавка към сухи смеси. Варената оризова каша с натрошен креда се прилага като хранителна добавка или лекарство за лошо храносмилане. Но ако хранете гълъбите с ориз и каша за дълго време, тогава птиците могат да получат нарушения на нервната система.

Възможно ли е да се хранят гълъби с грах

Грахът, както и другите бобови растения, е отличен източник на протеин за птиците. Количеството жълт, натрошен грах в диетата не трябва да надвишава 10% през основния период, да падне до 5% през зимата и да се увеличи до 20% през размножителния период.

Полезно е да се хранят гълъби с бобови растения при транспортиране, отглеждане на пилета и по време на линеене. Продължителното увеличаване на дела на протеиновите фуражи при липса на активни полети може да доведе до затлъстяване при птиците.

Възможно ли е да се хранят гълъби със семена

Слънчогледовите семена са ценен хранителен продукт за птиците. Мазните зърна снабдяват тялото на гълъба с незаменими мастни киселини, а жилавата кора съдържа много полезни микроелементи. Суровите семена могат да се използват като добавка, а понякога и като основа на диетата. Тъп оперение, ненавременна линеене - сигнал за добавяне на маслодайни семена към фуража.

Внимание! Печените семена губят по-голямата част от полезните си свойства. Загрети в масла и сол, семената се превръщат в бавна отрова за гълъбите.

Възможно ли е да се хранят гълъби с овесени ядки

Преработеният продукт е лесно смилаем, сплесканите зърна могат да бъдат полезни за хранене на отслабени, болни птици и хранене на млади животни. При необходимост до 50% от общия фураж се заменя с овесени ядки за кратко. Не си струва да се прекалява с храната, която е лесна за смилане. Гуша и стомах на гълъб изисква постоянен стрес и се нуждае от твърди компоненти.

Възможно ли е да се хранят гълъби с овес

Суровините с корпуси са по-подходящи за хранене на домашни птици, отколкото люспи. Засятият овес съдържа много фибри, груби влакна, а плодовата част лесно се усвоява в организма. Но само големи видове гълъби могат да се хранят с такова зърно.

Половината от необеления овес в диетата се препоръчва да се дава след приготвяне на пара. За да направите това, зърното се вари в продължение на 10 минути, овесът се прецежда и се изсушава малко. За готвене водата трябва да се осолява с обичайната скорост.

Какво не може да се храни на гълъби

В диетата на непретенциозни и устойчиви на различни условия птици все още има доста строги ограничения:

 1. Хляб (черен, бял, без мая), печени продукти, сладко, солено, пържено тесто. В краен случай е допустимо да се хранят гълъбите с бели трохи на трохи.
 2. Ферментирали млечни продукти, извара допринасят за извличането на калций от тялото на птицата.
 3. Риба и всякакви морски дарове, миди, охлюви.
 4. Месо под всякаква форма.

Няколко вида фуражи могат да се използват в ограничена степен. Семената се предлагат изключително на големи индивиди и се хранят в малки количества поради жилавите, лошо смилаеми черупки.

Просото е отличен продукт, подходящ за всички видове птици, но храненето на гълъби с просо е възможно само в краен случай. В зърно, обелено от черупка, процесите на окисляване започват бързо. С течение на времето има по-малко полезни вещества от вредните. По-добре е да се хранят домашни птици не с просо, а с цели зърна просо необелени.

Заключение

Храненето на гълъби изглежда като благородно и достатъчно просто упражнение. Но, без да знаят особеностите на храносмилането на птиците, за тях е лесно да навредят. Красивите домашни гълъби с лъскави пера, характеризиращи се с повишена сила и издръжливост, са резултат от усърдната работа на техните стопани, които осигуриха на птиците отлични грижи и балансирано хранене.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство