Развъждане на гълъби у дома за начинаещи

Развъждането на гълъби се превърна в популярно хоби, но отглеждането на тези птици не е само за красота. Има много породи от различни видове: гълъбите се отглеждат, за да продават вкусно месо, да участват в изложби и да обучават представители на летящи и спортни видове за състезания. Пощенската порода се отличава отделно, въпреки че не се радва на същата популярност.

Характеристиките на грижите до голяма степен зависят от породата. Птиците с различни видове видове имат различни изисквания към диетата и подредбата на заграждението.

Изисквания за отглеждане на гълъби

Преди да започнете да отглеждате домашни гълъби, трябва да се запознаете с изискванията за отглеждане на тези птици. За да се чувстват птиците комфортно, местообитанието трябва да бъде такова:

 1. Просторни клетки - за 1 индивид, средно 1 м3 волиера.
 2. Отворено заграждение - гълъбите не обичат тъмнината. Когато отглеждате гълъби на балкон или в стая, не трябва да блокирате прозорците с нищо - птиците се нуждаят от светлина.
 3. След покупката младите животни се държат отделно от старомодниците известно време, но така че гълъбите да се виждат. Така те ще възприемат по-лесно споделянето.
 4. Птиците от различни породи се държат отделно една от друга, за да се избегне нежелано кръстосване.
 5. За да избегнете огнища на болести, трябва редовно да почиствате клетките. 1-2 пъти на всеки шест месеца правят общо почистване и дезинфекция на повърхности със специални разтвори.
 6. Стайната температура не трябва да пада под + 10 ° С. За зимата волиерата или балконът е изолиран, в противен случай птиците ще започнат да отслабват и да се разболяват.
 7. Гълъбите са общителни птици, така че не се отглеждат в малък брой. Обикновено отглеждат стада от поне 6-8 гълъба.
 8. Препоръчва се да се запази равен брой жени и мъже, тъй като размножаването при гълъбите се основава на принципите на моногамията - те избират партньор веднъж и остават верни до края на живота си.
 9. Ще бъде тесно в една клетка или волиера, ако има повече от 20 птици. Ако броят на индивидите надвишава този брой, клетката се разделя на специални секции.
 10. Мястото, където се отглеждат птици, трябва да бъде надеждно защитено от течения.
Съвет! Предварително трябва да се внимава къде да се държат болни лица по време на заболяване. При първите признаци на неразположение гълъбите са изолирани в отделна стая или волиера.

Подготовка за развъждане на гълъби

Първата стъпка към развъждането на гълъби у дома е подобряването на волиерата. Ако се намира в двора на частна собственост, тогава прозорецът за пристигане е включен в дизайна на клетката. Когато създавате гълъбарник на балкона, е важно да запомните, че не можете да заселите много птици там - пространството е сравнително малко и гълъбите обичат пространството. В среда на апартамент е по-добре да поставите птици в празна стая.

Независимо къде ще бъде разположена клетката, тя е разделена на отделни клетки, особено ако стадото е голямо. Размерите на клетките се правят според големината на птиците от избраната порода - гълъбът трябва свободно да бъде поставен в него напълно. Средно се получава сечение от 20 х 40 см. На входа на вдлъбнатината е прикрепен специален костур, който ще бъде удобен за хващане на птици.Гълъбите могат да различават ярките цветове, така че можете допълнително да нарисувате тези кацалки, така че всеки човек да запомни мястото си.

Температурата в помещението не трябва да пада твърде ниско през зимните месеци, така че ако бъде решено гълъбите да бъдат поставени на балкона преди размножаването, в крайна сметка ще трябва да бъдат изолирани. За тези цели се използва пяна или гипсокартон.

Непосредствено преди да заселите птици в нов дом, трябва да дезинфекцирате старателно стаята, в която ще живеят. За това е подходящ разтвор на калиев перманганат или гасена вар.

Съвет! Гълъбите от почти всички породи обичат да плуват, затова е препоръчително да оборудваме волиерата със специални контейнери с високи 8 см страни.

Избор на порода за разплод

Има много разновидности на породите. Обикновено те могат да бъдат комбинирани в няколко групи:

 • полет;
 • спорт;
 • декоративни;
 • месо.

Гълъбите от тези сортове имат различни изисквания за самообслужване при отглеждане у дома. Затова към избора на конкретна порода трябва да се подхожда с цялата отговорност.

Покупката на нови индивиди може да се извърши по всяко време на годината, но е по-добре да не започнете да развъждате гълъби през зимата. Преди да вземете окончателно решение, важно е не само да изследвате птицата за болести, но като цяло да оцените поведението. Адекватна оценка през зимните месеци е невъзможна, тъй като стадото понастоящем е доста вяло.

Здравите гълъби се определят по следните критерии:

 • равномерно дишане, умерено често;
 • гълъбът активно се движи около клетката;
 • оперението плътно, лъскаво;
 • очите имат приятен блясък;
 • гърдите добре развити, но не изпъкнали.
Важно! През зимата стадото се нуждае от специални грижи. Специални витаминни добавки се добавят към диетата на птиците, особено по време на размножаването.

Летящи породи

Летящите породи са ценени заради необичайните си модели на полет. За тези птици дори организират специални състезания, въпреки че не тестват скоростта върху тях, а играят и се бият.

Най-популярните летящи породи включват следното:

 • Търман Берлин;
 • Николаев гълъб;
 • Кръстов (немски) монах.

Ще трябва да платите за красотата на полета със собствено време и енергия - за да може гълъбът да развие интересен модел на полет, са необходими много тренировки и строга диета. Невъзможно е да се пропуснат класове - дори малко снизхождение е достатъчно, за да наруши хода на развитието на птицата по отношение на полетите.

Важно! При мъгла и проливен дъжд не се обучават полетни породи.

Спортни породи

Спортните породи се отглеждат изключително за състезания - външният вид е от второстепенно значение тук. Отделно в тази категория се отличава подвид носещи гълъби, но те вече не са толкова често срещани, както преди.

Летящите гълъби се отличават от другите породи с изключителната си издръжливост - те са в състояние да останат във въздуха в продължение на много часове и да преодоляват огромни разстояния в даден момент. Телосложението на представителите на летящата порода, като правило, е леко, дори грациозно, главата е леко удължена.

Най-популярните спортни породи включват:

 • Английска кариера;
 • Белгийски пощальон;
 • Руски пощенски.

В състезания за спортни гълъби победител е този, който е прелетял по-голямо разстояние за най-малко време. Малко преди началото на състезанието, участникът в тях се прехвърля на специална диета, снабдявайки ги с витамини и минерали в достатъчни количества.

Декоративни породи

Декоративните гълъби се пазят за забавление. Различава се от останалите видове със специфичната структура на перата, което понякога им придава необичаен вид.

Декоративните породи обикновено са дребни, имат буйни опашки, кичури, предни и вежди, известни са с голямо разнообразие от цветове, както и със специални „ботуши“ от пера на краката им.

Когато купуват декоративни гълъби, те се ръководят от своето здраве, поведение и лични предпочитания. Най-популярните сортове:

 • Барб гълъби;
 • Бохемска лястовица;
 • Бърно дутиш;
 • Къдрав гълъб;
 • Паун гълъб;
 • Саксонски свещеник.

Ятото не отлита на значителни разстояния от къщата.

Важно! Представителите на декоративните породи са най-трудни за отглеждане. Необичайното им оперение и пухкавите крака изискват внимателна поддръжка и бдителен контрол върху условията на тяхното отглеждане. Волиерата с такива птици се почиства по-често - 1-3 пъти седмично.

Месни породи

Малко хора знаят за това, но гълъбите все още се отглеждат за месо. Известно време беше широко разпространено мнението, че бедните и бездомните ядат месото си, но това не е така - сега един висококачествен птичи труп на пазара струва много. Това се дължи на полезността му (по-постно е от пилешкото), относителната рядкост и разходите за грижи.

Месото се отличава от другите сортове със своето тегло. Птиците от този вид тежат около 800 g, поради което летят трудно. Цветът може да бъде много различен, но отличителната черта е физиката с наднормено тегло. На снимката домашните месо гълъби имат къса опашка и шия, малка глава, изпъкнали гърди и т.н.

Най-популярните породи говеждо месо:

 • Carnot Chunky;
 • Модена е английски;
 • Крал;
 • Римски гълъб (гигант);
 • Монден;
 • Щрасен.

Основното правило за отглеждане на месо гълъби е правилното хранене.

Как се развъждат гълъби

Възпроизвеждането на гълъби у дома се извършва в две посоки: изкуствено и естествено. Вторият метод, който също се нарича "случаен", разбира се, е доминиращ по природа. Не е подходящ за домашно отглеждане на птици. Здравословно и силно потомство на гълъбите се получава чрез един от следните методи за разплод:

 • линейна;
 • инбридинг (свързано чифтосване);
 • по външни признаци;
 • несвързани.
Съвет! Когато избирате двойка гълъби, е важно да отглеждате индивиди със средно телосложение - нито малки, нито твърде големи.

Веднага след селекцията двойката се прехвърля за една нощ в специална кутия или клетка. Възможно е да се определи как е вързало чифтосването по поведението на избраните гълъби. Ако мъжкият е покрил женската, те неразделно следват един друг през заграждението.

Но това е само половината от успеха. Важно е да се създадат идеални условия за размножаване на двойката, за да се помогне при изграждането на гнездото. За това около заграждението се разпръскват сухи клонки, слама, вълнени конци, сухи листа и др. Освен това вътре се поставят 1-2 малки кошници или кутии, където двойката ще гнезди.

5-8 дни след чифтосването, женската снася няколко яйца. И двамата родители излюпват потомството, понякога наведнъж, понякога редуващи се, така че партньорът да има време за почивка и хранене.

Важно! Неопитните животновъди може да бъдат объркани от непосилния апетит на новоизлюпените пилета, но това е напълно нормално. Не можете да ограничавате диетата на бебетата.

Инбридинг

Инбридингът е кръстосване на свързана двойка гълъби. Обикновено този метод за разплод се подразделя на още 2 вида: чифтосване на родители с потомство и чифтосване на братя със сестри. Също така тук могат да се припишат братовчеди.

Основното предимство на тази форма на гълъбовъдство е повишаването на качеството на чистокръвността. Освен това инбридингът ви позволява да запазите всички положителни качества на родителите. По този начин могат да се отглеждат няколко поколения гълъби.

Развъждане на гълъби по линиите

Развъждането на гълъби по линии принадлежи към чистопородни форми на размножаване, където линията е потомство на изключителен родител, който е усвоил най-добрите качества на породата. Чрез селекцията, селекцията и методичното образование на необходимите черти се натрупват качествата на прародителя и с течение на времето животновъдите получават нещо като микропорода в рамките на основната порода.

Този метод за отглеждане на гълъби се различава от инбридинга по по-отдалечената връзка на родителите.

Външно

Методът за развъждане на гълъби въз основа на външни черти е най-разпространен. Тя се основава на твърдението, че родителите предават всички свои положителни качества на своето потомство. При добра наследственост такова размножаване дава отлични резултати.

Несвързани

Чифтосването на несвързани гълъби е обратното на инбридинга. Общоприето е, че притокът на нова кръв, нов генетичен материал, обогатява генофонда на породата и по този начин подобрява качествата на всяко следващо поколение. С течение на времето сортът може да развие нови характеристики.

Важно! За начинаещите птицевъди този метод за развъждане на гълъби не е много подходящ, тъй като при небрежно кръстосване е възможно да се влошат първоначалните качества на вида и да се придобият редица нови отрицателни черти.

Естествено

Този тип чифтосване е характерен при отглеждане на гълъби от една и съща порода в една клетка. В този случай човешката намеса е минимална - мъжкият самостоятелно избира женска от стадото и започва да се грижи за нея.

Как да се грижим за гълъбите у дома

Грижата за гълъбите трябва да бъде най-внимателна, тъй като те се държат изключително в стада, което означава, че винаги съществува заплаха от масова инфекция. Ако една птица хване инфекцията, болестта може да обхване цялото стадо за броени часове. Ето защо е важно да се спазват всички превантивни мерки: почистете загражденията навреме, сменете поилките и дезинфекцирайте мястото, където се държат гълъбите. Много по-лесно и евтино е да се предотврати болестта, отколкото да се излекува.

Хранене на птици

Диетата е от голямо значение при грижите за гълъбите. Стадото се храни стриктно в съответствие с графика, тъй като домашните птици са склонни към затлъстяване, но дозата до голяма степен зависи от вида: спортните породи се хранят допълнително с витамини по време на състезателни периоди, месото по подразбиране консумира голямо количество храна за наддаване на тегло и т.н.

През летните месеци птиците се хранят 3 пъти на ден, през зимата консумацията на храна се намалява и се преминава към двукратно хранене на ден. Препоръчителен график с три хранения на ден: 4 сутринта, обяд, 20:00.

Следните зърнени култури трябва да формират основата на диетата на домашните гълъби:

 • пшеница;
 • царевица;
 • покълнало зърно;
 • ечемик;
 • перлен ечемик;
 • грах;
 • елда зърно;
 • просо.
Важно! В никакъв случай в диетата не трябва да се включват лупин, ръж и овес, за да не се навреди на птиците.

Освен това храната за птици се разрежда с пресни билки (копър, магданоз и др.) И зеленчуци. Можете също така да дадете тиквени и слънчогледови семки. Спортните и летящите породи се хранят с минерални смеси и витаминни добавки. Натрошени черупки от яйца, счупени черупки или глина могат да се използват като минерална добавка за декоративни и месни видове.

Важно! Независимо от породата, гълъбите трябва да получават достатъчно вода. Поилките се обновяват всеки ден, така че водата да не застоява и вредните бактерии да не се размножават. Птиците умират от дехидратация за броени дни.

Болести

Първото нещо, което трябва да направите, ако подозирате заболяване, е да изолирате нездравословната птица от останалите гълъби. По този начин в повечето случаи е възможно да се минимизират възможните щети.

Не се препоръчва самолечение, всички лекарства трябва да бъдат предписани от специалист след изследване на болна птица. Той също така определя дозировката. Ако не е възможно бързо да се обадите на лекар, първа помощ може да бъде предоставена с помощта на народни средства:

 • запарка от лайка - помага при диария, подуване на корема и възпаление на стомашно-чревния тракт;
 • отвара от чесън - използва се като противоглистно средство;
 • перга - служи като вид имуномодулатор, който укрепва здравето на изтощените птици;

Сериозните заболявания като пситакоза и салмонелоза се лекуват с антибиотици, предписани от ветеринарен лекар.

Комплексът от превантивни мерки за грижа за гълъбите при отглеждане у дома включва следните процедури:

 • редовно проветряване на помещението;
 • актуализиране на водата в поилки сутрин или вечер на всеки ден;
 • смяна на котилото на всеки 2-3 дни;
 • почистване на пода от изпражнения, пера и остатъци от храна;
 • третиране на всички повърхности с белина или негови аналози;
 • облъчване на волиерата с ултравиолетова светлина.
Съвет! Препоръчително е да храните домашните си гълъби на малки порции, за да не разпръскват храна. Това значително намалява риска от инфекция на птиците - остатъците от храна по пода бързо се влошават и плесенясват, което може да доведе до огнище на инфекция.

Развъждане на гълъби като бизнес

За да се реализира печалба, като правило се използват месни породи, чието съдържание се основава на методичното хранене на птиците. Не е необходимо да бъдат допълнително обучавани, като представители на летящи или спортни породи, и да бъдат внимателно гледани като декоративни. Единствената съществена разлика в отглеждането на тази порода, в допълнение към допълнителното хранене, е декорацията на заграждението - гнездата или отделните клетки за гълъбите трябва да бъдат разположени по-ниско до земята. Поради голямото си тегло за птиците с месо е трудно да летят високо.

Кралските гълъби са сред най-популярните месни породи: птиците са плодородни, бързо наддават на тегло и имат доста спокойно разположение.

Съвет! Когато се размножават гълъби за продажба, трябва да се спазва графикът за ваксинация. Неваксинираните трупове на гълъби едва ли ще бъдат в голямо търсене. Освен това, преди да започнете бизнес, трябва да получите санитарно разрешително.

Заключение

Развъждането на гълъби е не само хоби, но и печеливш бизнес, ако подходите правилно към въпроса. Разбира се, като хоби, винаги е било на първо място - от незапомнени времена гълъбите се отглеждат преди всичко за удоволствие и комуникация, въпреки че пощенските породи вече не се радват на същата популярност. Животновъдите са особено любители на декоративните гълъби, представени от широк спектър от породи, но грижата за тях предполага повишени изисквания за санитарни условия и размножаване.

Гълъбите рядко се разболяват, поради което при правилно хранене и подреждане на клетката обикновено не възникват проблеми с разплодните птици.

Освен това можете да научите за характеристиките на развъждането на гълъби у дома от видеото:

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство