Скален син гълъб

Скалният гълъб е най-често срещаната порода гълъби. Градската форма на тази птица е известна на почти всички. Невъзможно е да си представим улиците на градовете без полет и гукане на син гълъб. Може да се намери на градски улици, в паркове, площади, площади, където определено ще има някой, който иска да нахрани сините гълъби. Това очакват от човек, който се отнася към птицата с разбиране и любов.

Описание на синия гълъб

Човек отдавна е свикнал с факта, че синьосив гълъб трябва да се установи до дома му, чието гукане на покрива на къща е свързано с мир и спокойствие. От древни времена много народи са показвали чест и уважение към тази птица. За някои гълъбът беше символ на плодородие, за други - любов и приятелство, за трети - божествено вдъхновение.

Видът гълъб принадлежи към семейство гълъби и включва две основни форми, които са често срещани на почти всички континенти на земното кълбо.

Диви гълъби, живеещи в природата, далеч от хората.

Дивите сизари са еднообразни на вид и имат същия сиво-сив цвят, който е продиктуван от условията за оцеляване и от съображения за безопасност ви позволява да се слеете с цялото стадо.

Синантропни гълъби, живеещи до хората.

В същото време сред градските синьо-сиви гълъби има индивиди, които имат значителни разлики в цвета на оперението.

Външен вид

Сред другите видове гълъби, гълъбът се счита за голяма птица, отстъпваща само по размер на дървесния гълъб. Различаващи се помежду си по цвят, сивите гълъби иначе могат да бъдат описани по същия начин:

 • дължината на тялото достига 30-35 см, размах на крилата - от 50 до 60 см;
 • теглото може да бъде до 380-400 g;
 • цвят на оперението - светлосив с метален, зеленикав или лилав оттенък на врата;
 • крилата са широки и заострени към края, имат две ясно изразени напречни ивици с тъмен цвят, а горната опашка е бяла;
 • в лумбалната област има забележително светлинно петно ​​с размер около 5 см, което се забелязва при отворените крила на птицата;
 • краката на гълъбите могат да бъдат от розов до тъмнокафяв цвят, понякога с леко оперение;
 • очите имат оранжев, жълт или червен ирис;
 • човката е черна с лек восък в основата.

Градските сиви гълъби са по-разнообразни на цвят от дивите. Понастоящем, в съответствие с цветовата схема, те се отличават с 28 вида или морфи. Сред тях има гълъби с кафяви и бели пера. Очевидно това е резултат от кръстосване на улични сини гълъби с опитомени гълъби от родословни.

Външно мъжкият скален гълъб може да бъде различен от женския по по-интензивен цвят. Също така скалният гълъб е малко по-голям от гълъба. Младите птици на възраст 6-7 месеца нямат толкова ярко оперение, колкото възрастните гълъби.

Очите на гълъба са способни да различават всички нюанси на цветовете, които са достъпни за човешкото око, както и ултравиолетовата гама. Гълъбът вижда „по-бързо“ от човек, тъй като окото му е способно да възприема 75 кадъра в секунда, а човешкото е само 24. Окото на гълъб не може да бъде заслепено от внезапна светкавица или слънце поради съединителната тъкан, която има свойството навременна промяна на плътността му.

Слухът на Сисар е добре развит и е в състояние да улавя звуци с ниски честоти, които са недостъпни за човешкото възприятие.

Коментирайте! Ако наблюдавате градския гълъб известно време, скоро можете да научите от поведението на птицата за предстоящите климатични промени и подхода на лошото време.

Гласувайте

Синият гълъб може да бъде разпознат по гласа му - гукането му, с което съпътства активния му живот, е характерно за цялото семейство и се различава в зависимост от чувството, което изразява:

 • приканващо гукане - най-силно, излъчено за привличане на вниманието на женската прилича на вой "guut ... guuut";
 • поканата към гнездото звучи по същия начин като поканата, но в момента, в който женската се приближи, тя се допълва с хриптене;
 • гълъбовата песен в началото на ухажването прилича на тихо мърморене, което се усилва, когато мъжкият е развълнуван и се превръща в силни звуци "guurrkruu ... guurrkruu";
 • за да информира за опасността, синьо-сивият гълъб издава кратки и остри звуци „грууу ... грууу“;
 • гълъбът придружава храненето на пилетата с меко гукане, подобно на мяукане;
 • звуците на съскане и щракане се издават от пилета гълъби.

Всъщност има много звуци, издадени от сини гълъби. Гласовата палитра се променя в зависимост от периода, състоянието и възрастта на птицата. Само самите птици и до известна степен хората, изучаващи гълъби, могат да ги различат.

Движение

Дивият скален гълъб се установява в планински райони, по скали, в процепи или пещери. Не е свикнал да седи на дърво и не знае как да го направи. Градският скален гълъб се е научил да седи на клон на дърво, както и на корниз или покрив на къща.

Гълъбът прекарва цял ден в движение. В търсене на храна той може да лети няколко километра, известен е като отличен пилот. Дивият индивид може да достигне скорост до 180 км / ч. Опитомените гълъби набират скорост до 100 км / ч. Синьо-сив гълъб много шумно излита от земята, шумно размахвайки криле. Самият полет във въздуха е силен и фокусиран.

Интересни са наблюденията на движението на синьо-сив гълъб във въздуха:

 • ако трябва да забавите, гълъбът отваря опашката си като пеперуда;
 • при заплаха от нападение от граблива птица, тя сгъва крила и пада бързо надолу;
 • крилата, свързани в горната част, помагат да летят в кръг.

Стъпката на птицата, когато се движи по земята, също е особена. Изглежда, че скалният гълъб кима с глава при ходене. Първо главата се движи напред, след това спира и тялото я настига. По това време изображението се фокусира в ретината на неподвижно око. Този метод на движение помага на гълъба да се ориентира добре в пространството.

Разпространение на птици

Дивият скален гълъб живее в планински и равнинни райони с обилна тревиста растителност и близки течащи водни тела. Той не се установява в гори, но предпочита открити площи. Местообитанието му преминаваше през Северна Африка, Южна и Централна Европа, както и Азия. Понастоящем популациите на дивата скална гълъб са значително намалени и са оцелели само на някои места, отдалечени от хората.

Внимание! Научно изследване на геномната ДНК последователност на скалния гълъб, проведено от учени от университета в Юта през 2013 г., показа, че домът на опитомената скална гълъба е Близкият изток.

Синантропен, тоест придружаващ хората, скалният гълъб е разпространен на всички континенти, с изключение на Антарктида. Тези птици могат да бъдат намерени по целия свят. Градският саезар се установява там, където има възможност за безопасно гнездене и хранене в най-трудните периоди от годината. През студените сезони дивият гълъб се спуска от планините към низините, а градският гълъб - по-близо до човешкото обитаване и сметищата.

Подвид на син гълъб

Скалният гълъб от рода на гълъбите (Columba) от семейство гълъби (Columbidae) е описан от много изследователи. В справочника „Ръководство за гълъбите на мира“ Дейвид Гибс дава класификацията на скалните гълъби на 12 подвида, които са описани по различно време от орнитолози от различни страни. Всички тези подвидове се различават по интензивността на оцветяването, размера на тялото и ширината на ивицата в долната част на гърба.

Смята се, че в момента само 2 подвида на скалния гълъб живеят в Източна Европа и Централна Азия (територията на бившия СССР).

Колумба ливия - номинативен подвид, обитаващ Източна и Централна Европа, Северна Африка, Азия. Общият цвят е малко по-тъмен. В лумбалната област има 40-60 mm бяло петно.

Columba livia ignocta - Туркестански скален гълъб, разпространен в планинските райони на Централна Азия. Цветът на оперението е малко по-светъл от номинативния подвид, на шията има по-ярък метален блясък. Петното в сакрума е по-често сиво, по-рядко тъмно и още по-рядко бяло и с малки размери - 20-40 мм.

Забелязано е, че синантропните гълъби, живеещи до хората в момента, са много различни по цвят от техните роднини, описани от орнитолозите преди сто години. Предполага се, че това е резултат от кръстосване с домашни индивиди.

начин на живот

Сисари живеят в глутници, в които няма йерархия, а мирният квартал е широко разпространен. Те не извършват сезонни миграции, характерни за много птици, но могат да летят от място на място в търсене на храна. В студено време дивите индивиди се спускат от планините в долините, където е по-лесно да се намери храна и с настъпването на топлината се връщат у дома. Градските гълъби предпочитат да останат на едно място, като периодично летят около зона от няколко километра.

В дивата природа гълъбите гнездят в скални пукнатини. Това ги затруднява до хищниците. Те също могат да се заселят в устията на реки и в равнинни райони. Градските индивиди се заселват до хората на места, които им напомнят за природните условия: в таваните на къщите, в кухините на покривите, под гредите на мостовете, на камбанариите и водни кули.

Скалните гълъби са дневни и се движат активно през светлите часове на деня. Градските гълъби са в състояние да летят до 50 км от гнездото си само в търсене на храна. Sisari харчат около 3% от енергията си за такива полети. По здрач те трябва да се приберат вкъщи и да спят цяла нощ, като грабят и крият човката си в пера. В този случай задълженията на мъжкия включват охрана на гнездото, докато женската спи там.

Дивият гълъб е предпазлив към човек и не му дава възможност да се приближи, той отлита предварително. Градската птица е свикнала с човек, чака храна от него, следователно му позволява да се приближи много и дори да яде от ръцете му. Рядко се вижда самотен гълъб. Гълъбът винаги държи стада.

Характерна особеност на гълъбовото стадо е да привлича своите събратя на места, благоприятни за живот. Те правят това по време и след гнездене. Избрал удобно място за изграждане на гнездо, гълъбът кани не само гълъба там, но и други гълъби да се установят наблизо и да създадат гълъбова колония, в която той да се чувства по-сигурен.

Важно! Гълъбът избира място за гнездо по такъв начин, че да е далеч от потенциални врагове - кучета, котки, гризачи и грабливи птици.

Те също така използват изпращащи разузнавачи в търсене на храна. Когато се намери такова място, разузнавачите се връщат за останалата част от глутницата. Ако има опасност, тогава е достатъчно човек да подаде сигнал, тъй като цялото стадо моментално се издига нагоре.

Храна

Скалните гълъби са всеядни птици. Поради малкия брой развити вкусови рецептори в устата (има само 37 от тях, а при хората около 10 000), те не са много придирчиви при избора на храна. Основната им диета е растителна храна - семена от диви и културни растения, плодове. По-рядко гълъбите ядат малки насекоми, червеи. Видът на диетата зависи от местообитанието и какво може да предложи околната среда.

Синантропните индивиди са се приспособили да ядат човешки хранителни отпадъци. Те посещават претъпкани места - градски площади, пазари, както и асансьори, сметища, където лесно могат да намерят храна за себе си.Теглото и структурата на тялото не позволяват на гълъбите да кълват зърна от класове, а само да вдигат падналите на земята. По този начин те не увреждат земеделските земи.

Отбелязва се, че птиците са склонни да ядат първо големи парчета, като оценяват храната по размер. Не се колебайте да грабнете парче, бутайки роднини и спускайки се отгоре. По време на хранене те се държат прилично само по отношение на двойката си. Сивите гълъби се хранят предимно сутрин и през деня, като ядат наведнъж от 17 до 40 г зърнени храни. Ако е възможно, градският гълъб пълни стомаха си с храна до краен предел, а след това гушата за резервата, както правят хамстерите.

Гълъбите пият вода по различен начин от повечето птици. Сисари потапят човката си във вода и я изтеглят в себе си, докато други птици загребват малко количество с човката си и хвърлят главите си назад, така че водата да се търкаля по гърлото в стомаха.

Размножаване

Гълъбите са моногамни птици и образуват постоянни двойки за цял живот. Преди да започне да примамва женската, мъжкият намира и заема място за гнездене. В зависимост от региона и неговите климатични условия гнезденето се извършва по различно време. Може да започне в края на февруари, а яйцата се снасят през цялата година. Но основното време за снасяне на яйца при гълъбите е през пролетта, лятото и топлата част на есента.

Преди чифтосването има ритуал за ухажване на гълъби за гълъб. С всичките си движения той се опитва да привлече вниманието й: той танцува, движейки се последователно в едната или другата посока, надува врата си, разтваря крила, свива силно, изкарва опашката си навън. Често през този период мъжкият извършва текущи полети: гълъбът се издига нагоре, силно маха с криле и след това планира, повдигайки крилата си над гърба си.

Ако всичко това е прието от гълъба, тогава мъжкият и женската проявяват внимание и привързаност един към друг, почистват перата на избраника си, целуват се, което им позволява да синхронизират репродуктивните си системи. И след чифтосването, мъжкият прави ритуален полет, силно клатейки с криле.

Гнездата изглеждат крехки, небрежно направени. Те са изградени от малки клони и суха трева, които гълъбът носи, а гълъбът има строителния материал по свое усмотрение. Гнезденето продължава от 9 до 14 дни. Женската извършва сцепление от две яйца с интервал от 2 дни. Яйцата се инкубират предимно от гълъба. Мъжкият я замества от 10 до 17 ч. По времето, когато трябва да се храни и да отлети до мястото за поливане.

Коментирайте! 3 дни след снасянето на яйцата женската и мъжката гуша се сгъстяват, в което се натрупва „птиче мляко“ - първата храна за бъдещи пилета.

Инкубационният период приключва за 17-19 дни. Кълването на черупката трае от 18 до 24 часа. Пилетата от скални гълъби се появяват едно след друго на интервали от 48 часа. Те са слепи и покрити с рядък жълтеникав пух, на места с напълно гола кожа.

През първите 7-8 дни родителите хранят пилетата с птиче мляко, което се произвежда в тяхната гуша. Това е много питателна храна, подобна по консистенция на заквасена сметана с жълтеникав оттенък и богата на протеини. От такова хранене, вече на втория ден, пилетата на скалния гълъб наддават два пъти на тегло. Храненето с мляко се извършва в продължение на 6-7 дни, 3-4 пъти на ден. След това родителите добавят различни семена към млякото. От 10-ия ден на раждането пилетата се хранят със силно навлажнена зърнена смес с малко количество гуша.

Пилетата стават на крилото за 33-35 дни след излюпването. По това време женската започва да инкубира следващата партида яйца. Половата зрялост на младите гълъби настъпва на възраст 5-6 месеца. Средната продължителност на живота на див скален гълъб е 3-5 години.

Човешки взаимоотношения

От древни времена гълъбът е почитан като свещена птица. Споменаването за него е намерено в ръкописите от преди 5000 години. В Библията гълъбът присъства в историята на Ной, когато изпраща птица да търси земя. Във всички религии гълъбът символизира мира.

Известно е, че скалните гълъби са добри пощальони. В продължение на векове хората са използвали помощта им, за да предават важни послания. Помагането на гълъбите в това е способността им винаги да намират пътя си към дома, където и да бъдат отведени. Досега учените не са дали точен отговор как го правят гълъбите. Някои вярват, че птиците се водят в космоса от магнитни полета и слънчева светлина. Други твърдят, че синьо-сивите гълъби използват забележителности, поставени от човек - следи от жизнената им дейност.

Синантропните гълъби са свикнали с хората и не се страхуват да се приближат, да вземат храна директно от ръцете им. Но в действителност ръчното хранене на гълъбите не е толкова безопасно. Тези птици могат да заразят човек с дузина опасни за него болести. Също така, птиците са носители на около 50 вида опасни паразити. Друг проблем при градските гълъби е, че те замърсяват паметниците и градските сгради с изпражненията си.

Дълго време сините гълъби се използват като селскостопански животни. Отглеждани са за месо, пух, яйца, торове. Преди век месото от гълъби се е смятало за по-ценно от всяко друго домашно птиче месо.

Според статистиката броят на градските сазари се увеличава, а броят на дивите намалява. Необходимо е да се подходи с разбиране към въпроса за съжителството на човек и син гълъб. Този въпрос не бива да се оставя на случайността. Помощта при храненето на улични сини гълъби и отърваването от птичи болести трябва да се извършва интелигентно от хората.

Заключение

Скалният гълъб е малка птица, ползата от която хората са откривали през цялото време, използвайки необичайните си способности. Отначало това беше пощальон, който изнасяше важни новини, след това член на спасителния екип за търсене на изчезнали хора. Човек има какво да научи от гълъбите - преданост и лоялност, любов и приятелство - тези качества символизират чистотата на душата и мислите. За да видите в син гълъб доброто, което то носи на човек, трябва да знаете възможно най-много за него.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство