Гълъбови яйца: как изглеждат, ядат ли се, колко тежат

Яйцето на гълъбите, както самите пилета, малко хора успяха да видят. За да отглеждат пилетата си, гълъбите избират места, скрити от любопитни очи. Дълго време родителите хранят потомството си с птиче мляко и до определен момент не се освобождават от гнездото.

Как изглеждат гълъбовите яйца

Гълъбовото яйце се характеризира с 5 основни характеристики: размер, тегло, форма, качество на черупката и цвят. Гълъбовите яйца могат да се видят на снимката.

В зависимост от породата, гълъбовото яйце тежи приблизително 15 до 28 г. Черупката е много крехка, с овална форма, от едната страна със заострен край. В по-широката част има въздушна камера. Цветът на черупката също зависи от породата птици и от основната им диета. Най-често е бял или бежов, със светъл кремав или перлен оттенък, без никакви включвания.

Размер на гълъбово яйце

Средният размер на гълъбовите яйца в сантиметри е около 4 - 4,5 - също в зависимост от породата. При гълъбите с месна производителност те са по-големи.

Как се образува яйце

Формирането на семейства гълъби започва в началото на пролетта в края на февруари - началото на март. Веднага след образуването на двойка, гълъбите започват да подреждат гнездото. След чифтосване, след 2 седмици, женската прави първото снасяне - първото яйце се появява в гнездото, след 2 дни снася второто, двойката започва да инкубира пилетата.

На 7-9 месеца гълъбите навлизат в зряла възраст. В яйчника на женската клетка във фоликула узрява. След узряване излиза и е жълтъкът. Процесът на оплождане протича в клетката, след което, преминавайки през яйцепровода, се образува протеинова част, която, преминавайки през тръбата, обгръща жълтъка. В матката черупката се втвърдява и се образува черупка. Процесът отнема около 15 часа. След това яйцето се излюпва в клоаката и в точното време женският гълъб го избутва от себе си в гнездото.

Целият процес отнема около един ден. Средно зидарията се състои от 2-3 парчета. След това започва процесът на излюпване и следващият съединител се появява след 18-23 дни.

Инкубационен период

И двамата родители излюпват пилета, като поддържат определена температура в гнездото - 40,7 ° С на горната повърхност на яйцето, 36,1 ° С - долната повърхност. За да се затоплят равномерно всички яйца, двойката непрекъснато ги обръща с лапи и с крилата си ги вдига за себе си.

Що се отнася до развъждането на гълъби в плен, тогава животновъдът винаги трябва да има под ръка инкубатор - в случай че по някаква причина гълъбите напуснат съединителя. В такива случаи е необходимо да се поставят уплътнения в клетките, така че зидарията да не се разпада, да се следи влажността и температурата в инкубатора. Те трябва да се обръщат на всеки 2 часа. Вентилирайте инкубатора за 10 минути всеки ден.

Около 15-16 дни пилетата започват да се излюпват. През този период те не се нуждаят от помощ, обикновено се справят сами.

Възможно ли е да се ядат гълъбови яйца

Отговорът на въпроса дали е възможно да се ядат гълъбови яйца е еднозначен - да, можете. Освен това те са много полезни за човешкото тяло. Те имат много висока хранителна стойност: 100 g съдържа 14 g протеини и мазнини, 1,5 g въглехидрати.

Коментирайте! В Китай е общоприето гълъбовите яйца да обогатяват тялото с енергия ци и да допринасят за дълголетието и младостта.

Гурметата оценяват този продукт за деликатния му, изискан вкус. Тяхната цена е доста висока, тъй като женският гълъб не се захваща толкова често и ако вземете всичко от гнездото наведнъж, тя ще спре да бърза изобщо. Следователно тези, които желаят да опитат продукта, трябва да го поръчат предварително в специални ферми. Такива ферми за отглеждане на яйца и гълъби за месо са особено популярни в някои азиатски страни и САЩ. Продуктът е деликатес и се използва в кулинарията за приготвяне на емблематични ястия.

Гълъбови яйца в готвенето

Смята се, че хората за първи път са опитали гълъбови яйца веднага след опитомяването на птиците, това се е случило в Персия преди хиляди години.

Важно! Гълъбовите яйца са не само рядък деликатес, но и продукт с полезни свойства.

Тъй като те са много по-малки по размер от пилешкото, ще е необходим голям брой, за да ги използвате при готвене. Ястията с гълъбови яйца рядко се появяват в ресторантите и по поръчка. По-често се срещат в китайската, френската кухня като една от съставките за супи, салати и други закуски. В английските ресторанти сервират различни коктейли, суфлета, желе на тяхна основа.

Сред народите на Кавказ, балтийските държави и Русия дълго време те използват продукта с горещи ястия, риба, зеленчуци.

Традиционно китайско ястие

За да се приготви китайско печено, продуктът се сварява предварително, обелва се и се запържва в олио. По това време се изваряват бамбукови издънки, гъби ксиангу, след това се прехвърлят в тиган, добавя се нишесте, разредено във вода, задушено с бульон, соев сос, оризова водка, както и смес от анасон, лук, джинджифил и черен пипер. Ястието се сервира горещо.

Как да си набавим деликатес

Така че, не е лесно да закупите продукт, но тези, които се занимават с развъждане на гълъби, могат да опитат деликатеса. Въпреки че трябва да се има предвид, че гълъбите не правят повече от 5 съединителя годишно и в един съединител обикновено има около 2 парчета средно. Наблюдателите на птици също предупреждават да премахнат всички яйца от гнездото, тъй като гълъбът може да спре да се размножава.

Съхранение

Продуктът се влошава доста бързо, така че е по-добре да го изядете веднага в деня на събиране. Можете да съхранявате яйца в хладилник, но не повече от седмица. Вратата не е подходяща за това, по-добре ги сложете в кутия и ги поставете на най-студеното място в хладилника. Ако планирате да ги съхранявате по-дълго от седмица, трябва внимателно да увиете всяко яйце в хартия и да ги обръщате веднъж на ден, предотвратявайки залепването на жълтъка върху черупката.

Ползите и вредите от гълъбовите яйца

Ползите от гълъбовите яйца са без съмнение. Те се препоръчват особено за малки деца, възрастни хора, бременни жени и жени след раждане по време на кърмене, както и хора с отслабен имунитет.

Поради високото съдържание на витамини и микроелементи в състава, яденето им ви позволява да увеличите активността на кожните клетки, като я направите еластична, подобрява кръвообращението и влияе върху нивото на хемоглобина. Полезно за хора с анемия, жени с менструални нарушения. Предпазва бъбреците, премахва токсините от тялото, сърдечно-съдовата система, предотвратява образуването на кръвни съсиреци. Има положителен ефект върху здравето на очите и лигавиците, както и върху костната система. Регулират метаболитните процеси в организма.

Продуктът не съдържа противопоказания за хранене, но е възможна индивидуална непоносимост към организма.

Съдържание на калории в гълъбовите яйца

Калоричното съдържание на гълъбовите яйца на 100 g продукт е 115 kcal, което е няколко пъти по-малко, отколкото в пилешките яйца. Гликемичният индекс е нисък (48).

Продуктът съдържа витамини A, E, D, B, както и огромно количество микроелементи: желязо, кобалт, сяра, йод, калций, калий, манган, фосфор, полезни мастни киселини.

Как да отглеждаме гълъбово яйце

Развъдчиците на гълъби знаят, че понякога има ситуации, когато е необходимо да се използва инкубатор.В този случай яйцата трябва да бъдат изследвани, поставени в кутия с памучна вата и държани при температура 10-15 ° C за не повече от 20 дни. През това време всички събрани яйца се поставят в инкубатор, в който могат да се затоплят едновременно 120 яйца, процесът продължава 18 дни. След престоя в инкубатора, след няколко дни, трябва да проверите всички яйца за безплодни яйца. Яйцето на всеки гълъб се осветява с лампа. Ембрионът обикновено изплува нагоре и изглежда като тъмно петно ​​с капиляри.

Хранене на пилета

Понякога опитни животновъди трябва сами да хранят пилетата си със спринцовка. Жълтъкът с краве мляко се използва като храна. След 2 седмици към сместа се добавя захар.

Самите гълъби хранят пилетата с мляко от гуша, което съдържа всички необходими хранителни вещества за пълноценното потомство. През този период за възрастни птици животновъдите изсипват въглища, натрошени черупки, черупки, глина и сол до хранилката.

Заключение

Яйцето на гълъбите е уникален продукт по своите характеристики, а отглеждането на гълъби е доста трудоемък процес. Начинаещите животновъди трябва да изучат всички правила за съдържанието и да се подготвят за някои трудности.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство