Артрит при говеда

Болестите при много животни много приличат на известните човешки заболявания. Между бозайниците има припокривания в структурата на тъканите, ставите, мускулите. Устройството на ставите също има сходство и следователно патологиите често са еднакви. Артритът при говедата е често срещан и по различни причини. За ефективно лечение на болестта е необходимо да се открие при говедата навреме и да започне да действа, а е по-добре да се предотврати образуването на болезнени процеси в ставата.

Какво е артрит на говедата

При артрит възниква възпаление на ставите при говедата. Животното отначало накуцва едва забележимо и с хода на болестта става по-силно. Засегнатите области се подуват и на по-късен етап настъпва тежка куцота. Животното губи своята производителност, както и теглото си. Това е остро възпаление на ставата, което възниква поради гнойни инфекции.

Това заболяване се среща при бикове, крави, телета, коне, свине. В този случай възрастта няма значение. В повечето случаи възрастта няма значение; след нараняване артритът може да се развие дори при малко теле.

Ветеринарните лекари разграничават не едно, а цяла група заболявания, които са обединени от термина "артрит". Естеството на заболяването може да бъде дистрофично, смесено и също възпалително. Също така, болестта се разделя на първична, когато инфекцията възниква директно в ставата или вторична, когато инфекцията попадне в ставата от съседни тъкани, в резултат на абсцеси, остеомиелит.

Важно! Болестта навлиза и в хематогенните или лимфогенните пътища.

Класификация

Методът на лечение зависи от класификацията на заболяването, както и от бъдещата прогноза за говедата. Важно е да се разграничи току-що започналият процес на възпаление на ставите от тежка патология, която може да лиши животното от крайник и значително да намали производителността на добитъка. Говеждият артрит се класифицира в два вида:

 • гнойни;
 • асептичен.

Гнойно разнообразие възниква само след отворени рани и дислокации в ставите. По-често придружени от температура и силно депресивно състояние на животното. В същото време асептичният тип все още има остра и хронична форма, въпреки че по отношение на симптомите е подобен на гноен артрит.

В резултат на това могат да се появят израстъци, екостози, остеофити. При гноен артрит са характерни сърцебиене, температурата се повишава.

Внимание! Общото състояние е по-лошо при гноен артрит. Животното може напълно да откаже да яде, а млечните крави намаляват производителността си няколко пъти, което се отразява негативно на производителността на цялото стадо.

Гнойният артрит засяга най-големите стави на животното, например лакътя, тазобедрената става и коляното. Малките стави не са обект на такива разрушителни процеси.

Причините за развитието на болестта

Основните причини за заболяването могат да бъдат следните:

 • травма, навяхвания, натъртвания, разкъсване на сухожилията;
 • силен стрес върху ставите, дължащ се например на наднорменото тегло;
 • метаболитно заболяване;
 • неправилно хранене, което е довело до липса на витамини и минерали.

Естественият процес на стареене също става причина за артрит при говедата. Неспазването на санитарно-хигиенните стандарти за отглеждане на говеда, както в частните ферми, така и в големите краварници, може да провокира заболяването. Следователно е необходимо да се спазват всички стандарти за отглеждане, предписани от санитарната служба, както и чистотата в обора, и да се гарантира, че животните имат достатъчно чист въздух. Тогава няма нужда да се страхувате за здравето на ставите на телета, възрастни крави и бикове.Лечението на травма трябва да бъде рационално и професионално.

Симптоми на артрит при говеда

Основните симптоми на артрит при говеда от всякакъв вид са:

 • летаргия на животното и отказ от хранене (оттук и загуба на тегло);
 • куцота на увредения крайник или фиксирането му в определено положение (принудително положение на крайника);
 • подуване на ставата и остра болезненост;
 • ускорен пулс;
 • засегнатата област е гореща и болезнена;
 • кравата се опитва да не става на болния крайник;
 • ако усетите болен крайник, има болезненост;
 • костен израстък;
 • ако артритът е гноен, тогава течността може да се отдели от ставната кухина.

Ако започнете гноен артрит, тогава животното от стадото трябва да бъде изхвърлено, тъй като на този етап болестта не може да бъде лекувана при говеда. Ето защо е важно лечението да започне на ранен етап. При проходна лезия от раната изтича бистра течност с малки примеси кръв, наречена ставна течност.

Диагностика

Гнойният и асептичният артрит са сходни по симптоми. Съвременните диагностични методи ще помогнат за по-точно определяне на заболяването. Но преди да се пристъпи към анализи и инструментална диагностика, животното трябва да бъде прегледано от ветеринарен лекар.

Първият от инструменталните методи е рентгеновите лъчи. Често се използва артропунктура, когато течността се взема от ставата за анализ и се изпраща в лабораторията за анализ. Те изучават бактериологичния състав и установяват точна диагноза. Така че можете да определите ревматизъм, туберкулоза, различни тумори.

Специалист може да оцени показателите за анализ. Например при капсулен флегном състоянието на животното се влошава рязко; при вземане на анализи броят на левкоцитите се измества наляво. В спокойно състояние кравата държи крайника в окачено състояние в огъната форма.

При параартикуларен флегном животното е в депресивно състояние, докато абсцесът не се отвори. Кравата често ляга, понякога напълно отказва да се храни.

Оценява се и общото състояние на животното, което отказва да се храни по време на болестта.

Методи на лечение

Основният метод на лечение, който се оказа ефективен, е сложен. На първо място, важно е да се осигури спокойствие на ставата и първоначално студено. След това - термична обработка. Трябва да използвате други методи за лечение:

 1. Изплакнете ставната кухина с разтвор на новокаин и антибиотици. За това една игла се вкарва в две противоположни дивертикули. В единия се инжектира лечебен разтвор, а през другия излиза течност.
 2. Отваряне на ставата с отстраняване на некротична тъкан, както и с прилагане на смукателна превръзка.
 3. Ако се засегне копитната става, може да се вземе решение за отстраняване на пръста на крака.
 4. Кръгова новокаинова блокада.
 5. Физиотерапевтични процедури.
 6. Ако раната е малка, тогава можете да я лекувате с йод.
 7. Използване на превръзка под налягане с трицилин и други антибиотици.

Мехлемът на Вишневски също помага. Борната киселина се използва и за лечение на рани на говеда. След отваряне на ставата се препоръчва да се третира кухината на раната с антисептични прахове.

Прогноза

Прогнозата за артрит при говедата зависи от етапа, на който са започнали терапевтичните мерки. Колкото по-скоро собственикът забележи проблема и се обади на специалист, толкова по-благоприятна ще бъде прогнозата.

При хроничния ход на заболяването прогнозата е предпазлива, тъй като най-често е трудно напълно да се спаси увреденият крайник при говедата.

Ако болестта се пренебрегне, тогава животното трябва да бъде изхвърлено, независимо от размножителната му стойност, и изпратено за клане. Следователно е толкова важно не да започнете болестта, а да започнете своевременно лечение. В противен случай могат да се развият усложнения като:

 • фистули;
 • деформация и скъсяване на крайника;
 • анкилоза;
 • артроза;
 • дислокация.

Ако дислокацията при говедата е отворена, тогава тя не може да бъде лекувана.

При капсуларен флегном прогнозата за животното е съмнителна и при наличие на гноен остеоартрит често е неблагоприятна.

Профилактика на заболяванията

Всяко заболяване е по-лесно да се предотврати, отколкото да се излекува. Ето защо навременната профилактика на артрит при говедата е много важна. Ако се спазват всички превантивни мерки, собственикът ще може да защити добитъка си от всякакви сенилни заболявания и усложнения, включително от артрит на говедата.

На първо място е необходимо да се следи правилното хранене на кравите и телетата, така че да няма недостиг на витамини и минерали. Важно е правилно да се организира отглеждането на добитъка през зимата. Ако има малко слънчеви дни, можете да осигурите ултравиолетова светлина с изкуствени лампи, които са монтирани в плевнята.

Внимание! През лятото профилактиката се състои в поддържането на говедата на чист въздух, доколкото е възможно. На открито слънце рискът от развитие на артрит при говедата е много по-малък.

Независимо къде се отглежда добитъкът: в частен двор или в голяма ферма е важно да се спазват санитарните и хигиенните стандарти.

Заключение

Артритът при говедата е сложно заболяване, което засяга ставите. Ако случаят се пренебрегне, това води до загуба на животното и изхвърлянето му. Артритът при говедата е от първичен и вторичен характер, може да възникне като самостоятелно заболяване и като усложнение след травма. Поради това е важно да се извършат първични хирургични мерки за травма на крайниците на животните.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство