Брадавици на кравето на вимето: лечение, снимка

Те са се научили как да лекуват брадавици при крава на вимето в древни времена. Сега някои собственици на добитък все още използват стари народни методи, пренебрегвайки съвременните методи за лечение на папиломатоза. Често израстъци на вимето изчезват сами, но в някои случаи папиломите водят до тъжни последици и смърт на животното. Всеки собственик на крава трябва да знае как се проявява тази болест и как да се предпази от папиломатоза при говедата.

Защо кравата има брадавици по вимето?

Папиломатозата по говедата е хронично вирусно заболяване, характеризиращо се с образуването на доброкачествени тумори (брадавици) върху лигавиците и кожата. Причинителят на папиломатоза по говедата принадлежи към геномните ДНК вируси от семейство Papovaviridae, рода Papillomavirus.

Заразяването на животно най-често става при директен контакт с носител на вируса, когато заразените и здрави крави се държат заедно, както и:

 • чрез ръцете на обслужващия персонал;
 • чрез оборудването за грижа за животните;
 • при брандиране;
 • с ухапвания от кръвосмучещи насекоми.

Заразяването с вируса може да се случи по време на чифтосване с папиломатоза на гениталните органи при бик. В този случай обаче се появяват новообразувания върху лигавиците на гениталиите. Телетата по време на сученето, хранещи се с мляко на болна крава, която има израстъци на зърната, също могат да се заразят с това неприятно заболяване.

Животните, които се отглеждат в нехигиенични условия, често страдат от папиломатоза. Мръсните хранилки, поилки, влага, неспазване на основните хигиенни стандарти по време на доене влияят на здравето на говедата.

Следното също води до намаляване на имунитета и проявата на заболяването:

 • небалансирано хранене;
 • лошо качество на фуражите;
 • липса на упражнения и висококачествено място за поливане.

На пасищата има чести случаи на заразяване на животни при пиене от мръсни застояли резервоари, езера.

Новообразуванията могат да засегнат всяка част от тялото на животното. При кравите вимето е най-често засегнато. По време на пасищния период, при безплатна паша, животните често получават микротравми на вимето. В периода на сергия те също не са изключени по време на машинно доене или пренаселено отглеждане на говеда.

Заразяването на животното с вируса може да стане чрез пукнатини, драскотини и ожулвания по зърната. Брадавиците на вимето на кравата изглеждат като малки, плътни и гладки израстъци, които с течение на времето могат да нараснат и да покрият цялата област на гърдите, включително зърната. Размерите на доброкачествените новообразувания варират от зърно просо до пилешки яйца.

Папиломите растат бавно, така че малките възли през първите месеци на заболяването са напълно невидими. В тежки случаи брадавиците се сливат (растат заедно) и образуват гънки.

Важно! Папиломатозата често се среща при млади животни на възраст под 2-3 години.

Защо нарастването на вимето при кравата е опасно?

В някои случаи растежите на вимето преминават без лечение. Често брадавиците изчезват по време на бременност или след отелване. Ето защо много собственици не бързат да предприемат каквито и да било мерки, когато се открият малки папиломи, особено при млади животни. Въпреки това ветеринарните специалисти смятат, че проявата на папиломатоза не може да бъде пренебрегната, тъй като това заболяване показва преди всичко намаляване на имунитета.

От момента на инфекцията до появата на първите новообразувания отнема от три до осем седмици. Първите малки израстъци, като правило, не причиняват дискомфорт на животното. С течение на времето обаче малките папиломи могат да растат до 10-15 см в диаметър. След 4-6 месеца брадавиците се сгъстяват, изсъхват и изчезват след 8-12 седмици. При нараняване брадавиците започват да кървят, да се разязвяват и лесно се заразяват.

В някои случаи папиломите се образуват вътре в зърното (върху епитела на зърнения канал) и млечното казанче. Вимето на кравата става на бучки и болезнено. При доене в млякото могат да се видят малки кръвни съсиреци. Производителността на животното пада рязко.

При липса на медикаментозно лечение папиломите блокират канала на зърната и предотвратяват отделянето на секрет. Кравата развива мастит, оток и атрофия на вимето.

Понякога дори малките папиломи се израждат в злокачествен тумор, което може да доведе до смъртта на животното. Ето защо не се препоръчва да го изтривате сами.

Ако се открият брадавици по кожата на вимето на крава, на първо място, е необходимо да се обадите на ветеринарен лекар у дома или да се консултирате със специалист, като направите снимка на новообразуванията. Във всеки случай диагнозата папиломатоза се поставя въз основа на лабораторни изследвания.

Как да премахнете брадавиците от вимето от крава

Лечението на папиломи на вимето при кравите трябва да започне с задълбочен анализ на диетата и условията на животните. Ако се открият израстъци по кожата на млечната жлеза и други части на тялото, болният индивид трябва да бъде изолиран от стадото.

Ако откриете единична, голяма брадавица на вимето на крава, можете да използвате стария и доказан метод - превръзка на израстъка с копринена нишка. Този метод за отстраняване на брадавица може да се използва, ако израстъкът е стеснен в корена (има крак). Лигирането на основата на папилома пречи на кръвоснабдяването на неоплазмата и след известно време тя изсъхва и изчезва.

Големите и средни брадавици на вимето трябва да бъдат премахнати. Папиломите могат да достигнат впечатляващи размери - с размерите на пилешко яйце или орех. Преди отстраняване, 1-2 ml 2% разтвор на новокаин се инжектира в основата на папилома, след което туморът се отстранява заедно с кожата. На раната се нанася шев и се третира с антисептици. Малките и плоски брадавици могат да се смазват с оцетна киселина, салицилов мехлем.

За бързо заздравяване на рани след отстраняване или обгаряне на брадавици, можете да използвате суспензия "Алуминиев спрей", широкоспектърен антибиотик "Террамицин спрей".

При големи увреждания на вимето на крава с израстъци е необходимо сложно лечение. Навън папиломите се каутеризират с азотна, карболова киселина, лапис, високочестотни токове (електрокоагулация) или се обработват с течен азот.

За да се отървете от брадавици и бързото им отстраняване от вимето на кравата, се използва и ефективно средство "Antiborodavka", салицилов мехлем.

Диетата на болна крава включва магнезиев сулфат в доза 30-50 g за 10 дни. За да се стабилизира защитната система на организма, е необходимо да се проведе курс на имуностимулиращи лекарства:

 • "Гамавит";
 • Фоспренил;
 • Интерферон;
 • "Mixoferon";
 • Елеовит.

Също така, интрамускулни инжекции на цианокобаламин (витамин В12) се предписват в продължение на два дни сутрин и вечер. Преди това под основата на новообразуването се инжектира 1 ml 2% разтвор на новокаин. Можете също да приложите новокаинова блокада с 1% разтвор в доза 60-80 ml (интравенозно) с интервал от един ден. Общо трябва да се направят 3-5 инжекции. За лечение на брадавици се използва и интравенозно приложение на 1% разтвор на новокаин и пеницилин.

Важно! В допълнение към медикаментозното лечение, болните животни трябва да коригират диетата, режима и условията на ходене.

Народни средства за лечение на папиломи при говеда

За да премахнете брадавици при доене на крави, можете да използвате прости и ефективни народни методи:

 • избърсване на вимето с отвара от покълнали картофи (или кори) три пъти на ден;
 • прилагане на ситно настъргана лучена маса върху брадавиците веднъж дневно или сокоизстискване 2-3 пъти на ден;
 • можете да излекувате брадавици при крава на вимето, като я смажете със смес от една чаша (200-250 мл) растително масло, загрято в тиган с наситнен лук и восък (20-25 г) в продължение на 7-14 дни;
 • точково третиране на израстъци на вимето на крава с амоняк;
 • прилагане върху засегнатите области на гърдите смес от настърган чесън и свинска мас (в съотношение 1: 1) два пъти дневно;
 • смазване на засегнатите кожни участъци с млечен серум за един месец;
 • втриване на смес от натрошен корен от хрян със сол в съотношение 1: 1 в засегнатите области до пълно възстановяване;
 • ежедневно смазване на зърната с рициново масло в продължение на 30-40 дни;
 • лечение на участъци от вимето, засегнати от папиломи, с твърдо масло. Всеки път след доене в продължение на 2-3 седмици (преди да нанесете сместа, измийте желаното място с чиста топла вода);
 • измиване на купата на вимето и биберони с топла отвара от белия дроб (1 супена лъжица. л. суха трева за 2 супени лъжици. вряща вода) през деня (4-6 пъти).
Съвет! Можете да се отървете от брадавици по вимето на крава, като в продължение на две седмици търкате засегнатите области с кисел сок от ябълка или лоза.

Профилактика на папиломатоза при крави

За да се предотврати появата на папиломатоза на вимето при кравите, е необходимо да се спазват основните правила за отглеждане на говеда:

 • поддържайте чистите плевнята - отстранявайте оборския тор навреме, сменяйте постелките два пъти на ден;
 • избягвайте пренаселено отглеждане на животни;
 • старателно дезинфекцирайте оборудването, грижите, хранилките и поилките;
 • заразените животни трябва незабавно да се изолират от здрави и стаята да се дезинфекцира;
 • преди доене, вимето на кравата трябва да се провери за микротравми, да се измие с топла вода и да се избърше на сухо;
 • Преди и след доене кожата може да се третира с мехлемът Caring Milkmaid, който помага за зарастване на пукнатини, драскотини и възстановяване на епитела.

При някои животни, носещи вируса, болестта не се проявява. Ето защо се препоръчва на собствениците на говеда да извършват редовни профилактични прегледи и лабораторни изследвания.

Най-добрата профилактика на папиломатозата на говедата е ваксинацията. Обикновено ветеринарните лекари правят ваксината сами, като използват биоматериал (папиломи) на болни животни. С чести прояви на папиломатоза в големи стада, младите животни се ваксинират за първи път на възраст от 12 месеца. Реваксинацията се извършва след две седмици.

Заключение

Има много начини за лечение на брадавици по вимето на крава. Лекарствата трябва да се извършват само от ветеринарен лекар. Тежките форми на папиломатоза могат да доведат до атрофия на вимето и дегенерация на доброкачествена неоплазма в злокачествен тумор. За да се предотврати заразяването на крава с вирус, е необходимо да се спазват правилата за отглеждане на животното, да се извършват превантивни прегледи на вимето за новообразувания, както и да се ваксинират говедата навреме.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство