Бурсит на колянната става при крава: медицинска история, лечение

Бурситът на говедата е заболяване на опорно-двигателния апарат. Той е често срещан и засяга производителността. Предпоставки за бурсит: липса на подходяща грижа, нарушаване на правилата за поддръжка, лошо упражнение. Според статистиката нараняванията с бурса са по-склонни да се случат, когато кравите са претъпкани на твърди повърхности (бетон, дърво), с рядка подмяна на постеля.

Какво е бурсит

Бурсата на кравата е бурса (плоска торбичка) от съединителна тъкан. Намира се на места, където ставите са подложени на максимален стрес, където подвижността на мускулите и сухожилията е максимална. Бурсата (бурса) е пълна с течност, тя се намира в непосредствена близост до ставата и комуникира с нея.

Коментирайте! Ставната капсула има защитни функции. Запълването с течност намалява триенето на ставите.

Бурситът на говеда се отнася до всички видове възпаление на синовиалните бурси. При говедата са засегнати следните бурси:

 • предкарпален;
 • скакателна става (тарзус);
 • външна туберкула в илиачната област.

Причини за възникване

Механичното нараняване на ставите е най-честата причина за бурсит при говедата. Тя може да бъде както външна, така и вътрешна. За да бъдат продуктивни, млечните крави трябва да лежат поне 14 часа. За удобство се нуждаят от постелки (сено, слама, дървени стърготини).

Наранявания (натъртвания, ожулвания) на ставите, краката на едрия рогат добитък възникват, ако постелките са тънки или липсват. Това се случва, защото когато лежи, кравата пада на пода от височина 30 см. Тя физически не може да се спусне гладко.

Внимание! Честотата е по-висока, ако стадото говеда се държи в плевня с бетонни подове.

В наши дни гумените постелки са популярни сред фермерите поради ниската им цена. Те се използват като спално бельо. Те са достатъчно твърди. Ако не са покрити със слой слама, тогава добитъкът, освен ожулвания и натъртвания на краката, получава и хипотермия и в резултат на това бурсит.

Според статистиката до 11% от добитъка страда от бурсит на колянната, скакателната и китката, когато държи стадото без постелки. Други причини за наранявания на бурса от говеда:

 • къс каишка;
 • ритник на копита поради голямо пренаселеност в плевнята;
 • неудобни хранилки;
 • къси сергии;
 • транспорт.

При наранявания настъпва разтягане, изместване на синовиалната торба, което води до нейното възпаление. Инфекцията (туберкулоза, сепсис, бруцелоза) е друга, не по-рядка причина за възпаление на говедата бурса.

Форми на протичане на заболяването

Бурситът на говедата може да възникне в остра или хронична форма. Според структурата на възпалителната течност (ексудат) и промените в тъканите, заболяването се разделя на видове:

 • гноен бурсит;
 • асептичен бурсит.

Последното се причинява от механично дразнене, което е причинило кръвоизлив в кухината на торбата и в тъканите, заобикалящи ставата. Признаци на асептичен бурсит:

 • хиперемия;
 • оток;
 • инфилтрация.

Видове хроничен асептичен бурсит, техните симптоми са показани в таблицата.

Вид асептичен бурсит

Характеристики на ексудат

Серозна

Течност, състояща се от плазмени и кръвни включвания

Серозни влакнести

Присъства фибрин

Фибринозен

Големи частици фибрин, състоящи се от епителни клетки, запълват цялата кухина

Вкостеняващ

Кухината на бурсата е изпълнена с фиброзна тъкан, в която се отлагат соли на урат и калций

Под фибрин се разбира протеин, произведен в кръвната плазма. Той запушва увредените съдове на торбата (бурса).Това води до удебеляване на стените, пролиферация на съединителни тъкани, образуване на хребети, мостове.

Ако не се лекува, говедата могат да изпитат всички стадии на асептичен бурсит, от остър до хроничен. В остра форма, в областта на възпалението, първо се появява подуване, кравата започва да куца силно. При палпация се усеща наличието на течен ексудат.

Важно! Няма видими промени в общото състояние на животното с асептичен (остър, хроничен) бурсит на говедата.

С прехода към хронична серозна, серозно-фиброзна форма, бурситът на говедата се проявява чрез появата на гъста, подвижна формация в областта на възпалението. Количеството на подуване зависи от местоположението на бурсита.

Кожата в областта на възпалението губи своята подвижност поради натрупване с тъканите на торбата. При осифицираща форма на бурсит отокът се втвърдява, кожата на мястото на възпалението се удебелява. Показва огнища на кератинизация, косопад. Работата на ставата е нарушена.

Острото гнойно възпаление на бурсата протича по различен начин. Отокът е болезнен, горещ на допир. Когато се прави пункция, видът на ексудата е гноен. Животното с гноен бурсит на говеда е силно куцо. Общото състояние се влошава. Не е изключено развитието на гнойно-резорбтивна треска.

Причината за гнойно възпаление е инфекция, проникнала през повредената мембрана на торбата, или инфекциозни процеси, протичащи в съседните с нея тъкани. Външни прояви на гноен бурсит на говеда:

 • некроза на стените на чантата;
 • образуването на подкожна флегмона;
 • бурсуални фистули;
 • гнойно отделяне.

Диагностика

Ветеринарният лекар извършва визуален преглед на животното. Оценява общото състояние на говедата (температура, пулс, преживяване), навик, затлъстяване, положение на тялото. Изследва кожата за:

 • еластичност;
 • влажност;
 • наличието и степента на щетите;
 • състояние на линията на косата.

Ветеринарният лекар опипва мястото на възпаление. Дава оценка за консистенция, ограничено подуване, болезненост. Определя степента на подвижност на ставите.

Прави се пункция, ако данните от визуалния преглед не са достатъчни за поставяне на диагноза. При съмнение за инфекциозна природа на бурсит на говедата ексудатът се изпраща за бактериологично изследване, а кръвният серум - за серологично изследване.

Методи на лечение

При лечението на бурсит на коляното на говеда се използват консервативни и хирургични методи за лечение. Операцията е принудена да прибегне до гнойно възпаление на бурсата и с напреднали, сложни форми на асептичен бурсит.

Терапията на остър асептичен бурсит на говеда през първия ден се свежда до прилагане на студ, поставяне на стегнати превръзки. На следващия етап се извършват следните процедури:

 1. Термична. Нанесете затоплящ компрес, направете парафинова апликация, загрейте я с лампа.
 2. Втрийте резорбиращ мехлем в областта на възпалението.
 3. Инжектира се антибиотик.

Те сменят постелките за кравата, създават комфортна обстановка. Ако заболяването се открие навреме, тогава отокът не се увеличава по размер. В противен случай се наблюдава увеличаването му, след което режимът на лечение се променя:

 1. Кухината на бурсата се почиства от ексудат.
 2. В торбата се въвежда разтвор на карболова киселина (5%), йод (3-5%), сребърен нитрат (5%).
 3. С леки масажиращи движения разпределете разтвора по цялата площ на бурсата.
 4. Нанесете превръзка.

Гнойните възпаления винаги се лекуват своевременно:

 1. Кухината се отваря, почиства и изплаква.
 2. За почистване на раната се използват водороден прекис, розов разтвор на калиев перманганат и разтвор на фурацилин.
 3. Памучната турунда е импрегнирана с мехлема на Вишневски. Поставя се в раната.
 4. Турунда периодично се заменя.

Мерки за превенция

Мерките за профилактика на бурсит на колянната става на говеда се отнасят до поддържането, храненето, имунизацията на кравите. Изнемощелите животни, отслабени от други инфекции, по-често страдат от възпаление на бурсата. Извършването на навременна ваксинация на телета, крави, компетентен състав на стадното дажбата намалява честотата.

Тези мерки повишават устойчивостта на животните към вредни фактори. Има списък с мерки, по време на които процентът на развитие на бурсит на коляното на говедата намалява:

 • паша на крави на равни, безопасни пасища;
 • наличието на меко спално бельо и редовната му подмяна;
 • няма течения в обора;
 • инсталиране на хранилки на достатъчно разстояние един от друг;
 • транспорт по правилата;
 • периодичен преглед на кравите за инфекциозни заболявания, рутинна ваксинация.

Заключение

По-лесно е да се елиминира бурситът на говедата в началния стадий на заболяването. С компетентно и навременно лечение можете да се справите без операция. С напреднал стадий на осифициращ бурсит на колянната става шансовете за възстановяване на говедата са минимални.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство