Вол с пръстен: защо да се вкарва

Бик с пръстен на носа е доста често срещано явление и не се счита за нещо необичайно. Образът на животното сега е практически неразделен от пръстена, пронизан през преградата на носа, но произходът на тази характеристика на отглеждането на бикове за много хора остава неизвестен. Малко хора се замислят защо бикът се нуждае от пръстен на носа. Отговорът на този въпрос е прост - пръстенът улеснява контрола на тези своенравни животни.

Защо пръстен на носа на бик

Бикът е животно с големи размери и твърд нрав. Послушанието е трудно да се постигне от тях, което оставя отпечатък върху начина, по който биковете се отглеждат във фермата. Като правило те се поставят отделно от стадото и не се разхождат с кравите, тъй като е трудно да се успокоят биковете, ако изведнъж станат упорити или проявят агресия. В крайна сметка други животни и самият човек могат да страдат, ако не са предвидени възможни мерки за въздействие върху ядосания бик.

Освен това, понякога животното трябва да бъде здраво закрепено на място за проверка или за извършване на други манипулации. За това ви е необходим пръстен на носа на бик.

В повечето случаи животно може да бъде умиротворено само с помощта на синдром на болката. Това изисква въздействие върху чувствителните зони на бика, които включват:

 • уши;
 • очи;
 • нос.

На тези места говедата имат зони с нисък праг на болка. По този начин напрежението на пръстена, който е прокаран през чувствителната носна преграда, принуждава животното да следва в посочената посока, значително улеснява контрола върху него и намалява риска от нараняване на другите.

През пиърсинга преминават не само възрастни, но и телета. Единствената разлика е, че младите не се нуждаят от голям надзор. В този случай процедурата е необходима, за да се отучат малките от майката. Факт е, че в носа на прасците се вкарва пръстен, снабден с тръни, насочени навън. Когато млада бичка притиска носа си към вимето, контактът наранява кравата, в резултат на което тя е принудена да прогони малките си от нея. Когато телето спре да изцежда мляко, пръстенът се отстранява от носа.

Важно! Най-често при телетата се използват пръстени с клипове, което избягва наранявания при пробиване на носната преграда в толкова млада възраст.

Процедурата на пиърсинг се използва предимно за разплод на животни с абсурден характер, които не могат да бъдат контролирани по друг начин. Спокойните, нискоглави бикове обикновено избягват тази процедура.

Как се извършва процедурата на пиърсинг?

Оптималната възраст за пробиване на носната преграда е 7-10 месеца. Звъненето може да се извърши както от ветеринарен лекар, така и от лице без специални медицински познания, при правилно изучаване на инструкциите.

Пръстен за говеда е избран силен, надежден. Повърхността му трябва да е гладка, без изпъкналости и неравности. Препоръчителната секция е 1 см, материалът е неръждаема стомана.

Процедурата на позвъняване е следната:

 1. Бикът е фиксиран на място с въжета, като се обръща особено внимание на положението на главата.
 2. След това мъжът се инжектира в шийната вена "Xylazine", не повече от 0,5 ml. Това лекарство намалява физическата активност и улеснява операцията.
 3. Следващата стъпка е прочистване на носната кухина на бика от всякакви секрети. За целта използвайте памучен тампон.
 4. Инжекция на новокаин се прави в носната преграда (2%).
 5. С острия край на пръстена, предварително дезинфекциран, пробийте преградата на носа, затегнете го с форцепс и щракнете специална ключалка.
 6. След това можете да извършите допълнителна дезинфекция на раната.
 7. Веднага след като животното се възстанови от упойката, в него се инжектира обезболяващо средство. За тези цели е подходящо лекарството "Мелоксикам". Повторната анестезия се извършва отново 10-12 часа след процедурата на звънене.

След операцията бикът остава сам за 10-15 дни. През това време раната не се пипа, но редовно се изследва. Ако е необходимо, ако пункцията започне да се възпалява, тя се дезинфекцира още няколко пъти. Когато раната заздравее, бикът постепенно се води от пръстена. За удобство е леко повдигнат, като го фиксира с колан на рогата. Така че, това няма да попречи на животното. Натискът върху пръстена се извършва посредством специален носач, който завършва с кука. Преди да изведе бика от щанда на разходка или преглед от ветеринарен лекар, той е закачен с носач на пръстена. Само когато животното е под надежден контрол, то може да бъде изведено навън.

Важно! Бикът помни цвета на дрехите на човека, извършил операцията. За да не проявява животното агресия към хората, които се грижат за него, трябва да носят дрехи от други цветове.

Въпреки очевидната лекота на обвързването, препоръчително е процедурата да се извършва от ветеринарен лекар. Има няколко причини за това:

 1. Човек без опит може случайно да увреди преградата на носа. В резултат на това може да започне възпаление и разпадане на тъканите, ако увреждането не се лекува навреме.
 2. Небрежното движение може да причини ненужна болка на бика, което ще предизвика напълно естествена реакция - животното ще започне да се съпротивлява и най-вероятно ще нарани другите.
 3. Бикът добре помни някои цветове. По-специално, той ще си спомни как е бил облечен лицето, извършващо операцията, и в бъдеще може да реагира агресивно на подхода на собственика в дрехи от подобен цвят. Ето защо е по-добре да поверите пиърсинга на човек, който не влиза в редовен контакт с мъжа.

Освен това можете да научите повече за това защо бикът се нуждае от пръстен за нос от видеото по-долу:

Заключение

Бик с пръстен на носа е често срещана гледка във фермата. За непосветения човек подобно „пробиване“ може да изглежда нехуманно, но това е един от малкото начини, по които можете да принудите животно да се подчини. Без пръстен, преминал през носната преграда, е невъзможно да прехвърлите бика в друга стая за преглед от специалист или да го изпратите за транспортиране. Крещенето и насилието само ще разгневят мъжа още повече, което може да доведе до нараняване на придружаващия персонал. Леки болезнени усещания от напрежението на пръстена принуждават бика да се подчини и да последва човека.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство