Какво да правим, ако кравата счупи рог

Собствениците на говеда често се оказват в ситуация, в която кравата чупи рог. Такива наранявания могат да бъдат предотвратени, но ако това се случи, трябва незабавно да предприемете необходимите мерки, за да осигурите помощ на животното.

Защо нараняванията на рога на говедата са опасни?

Рогата са вид кожно производно заедно с ноктите, ноктите и косата. Образуването им идва от трансформацията на епидермиса. Расте от основата и след окончателното си формиране не се променя до края на живота си.

Разделът показва, че органът е представен от кератинизиран горен слой, един вид покривка - епидермиса, както и дермата. Основната му функция е да се свърже с челната кост. Освен това през него преминават кръвни капиляри и съдове, нервни окончания, които захранват капсулата и осигуряват нейния активен растеж.

Под дермата има съединителна тъкан, която е покрита със лигавица. Рогът вътре е празен.

Рогът на кравата обикновено се разделя на три основни части:

  • връх;
  • тяло - средна част;
  • основата на органа е коренът.

Основата е свързана с меката част - восък, който от своя страна я свързва с кожата.

Кръвоносните съдове, капилярите, нервите са разположени в долните два слоя на рога на кравата, а върхът е ороговелият епидермис. По този начин тази част може да бъде премахната, без да причинява болка или кървене на кравата.

Често счупеният рог при крава води до усложнения. Особено, ако са засегнати долните области. В този случай на главата се появява кървяща рана, а основата на рога също кърви. Като правило, ако не окажете помощ навреме, тогава микроорганизмите, които причиняват отравяне на кръвта, навлизат в раната. Местната температура е повишена, кравата се притеснява при докосване. Всичко това показва началото на възпалителния процес. След известно време започва нагряване на повърхността на раната. Капакът става подвижен и може да се свали.

Внимание! Ако рогът е счупен в основата, трябва незабавно да се вземат всички необходими мерки, тъй като кръв, гной могат да попаднат в челните синуси на кравата и да провокират развитието на гноен челен синузит.

Ветеринарните лекари класифицират нараняванията като леки, средни и тежки по тежест.

Нараняването се счита за леко, ако самият връх е счупен, тъй като там няма кръвоносни съдове.

Малките пукнатини се класифицират като средни. В този случай се отваря кървене, но прогнозата обикновено е благоприятна.

Фрактура по средната линия вече е тежък случай. В същото време животното изпитва силна болка. Патогенните микроорганизми проникват в отворена рана, което допринася за развитието на възпаление във фронталния синус, устата и носната кухина. Животното спуска глава и я накланя на пострадалата страна. Понякога инфекцията се разпространява и в мозъка. Този тип се характеризира с подвижността на счупения орган и едностранно кървене от носа. Кръвта навлиза в носния проход през фронталния синус.

Най-тежкият вид нараняване е отлепването на капака и бракуването в основата. Това е много опасно и болезнено за говедата.

Какво да направя, ако кравата счупи рог

Терапията при пукнатини е насочена към почистване на мръсотията, възстановяване на кожата и епидермиса.

На първо място, ако рогът е счупен, трябва:

  • измийте раната със спринцовка с разтвор на манган или водороден прекис;
  • грес с йод или брилянтно зелено;
  • прилагайте най-плътната превръзка с антибактериален мехлем и я сменяйте всеки ден;
  • със значително повишаване на температурата трябва да се предпише антибиотично лечение.

При затворена фрактура, ако капакът не е повреден, на счупения рог се монтира шина. Също така трябва да наложите много стегната превръзка осмица между двата рога. Кравата трябва да се държи в отделна стая и да се отдалечава от стадото.

Ако рогът е счупен в средната част, терапията се състои в спиране на кървенето, третиране на раната с антисептици, след което се прибягва до операция с помощта на анестезия, тъй като счупеният рог не се възстановява.

Предотвратяване на нараняване на рога при кравите

Превенцията трябва да бъде насочена към отстраняване на основните причини за фрактури. Кравите трябва да се държат на свободни обори в съответствие със зоохигиенните стандарти. В помещенията, където се отглеждат крави, не трябва да се съхранява оборудване, както и всичко, което може да предизвика нараняване. Упражнението на стадото не трябва да се извършва в близост до обрасли градини, ветрозащитни стени. Не се препоръчва използването на нестандартни опции за сбруя. Когато транспортирате крави, е необходимо да фиксирате правилно кравите със специална юзда.

Най-надеждният начин за избягване на наранявания обаче е обезхоряването на целия добитък. Процедурата се извършва в млада възраст, когато рогата не са напълно оформени. Има няколко опции за това:

  • отрязване, при което се отстранява само горната част;
  • химичното отстраняване се извършва при излагане на определени активни вещества;
  • електрическо отстраняване, чиято същност е да каутеризира появяващите се рога.

Методът за декориране предотвратява бъдещо нараняване на рогата.

Заключение

Ако кравата счупи рог, причините могат да бъдат различни. Собственикът е в състояние да ги премахне и да окаже помощ на животното. Все повече експерти стигат до извода, че кравата не се нуждае от рога у дома. Целта им е защита. Така че за домашните крави, които се отглеждат в стадо, те са един вид атавизъм.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство