Доилна машина MDU-5, 7, 8, 3, 2

Доилната машина MDU-7 и другите й модификации помагат на фермерите да извършват автоматично доене на малък брой крави. Оборудването е мобилно. Линията MDU има незначителни дизайнерски разлики. Всяка единица е предназначена за определен брой крави.

Характеристики на доилни машини за крави MDU

За малко домакинство покупката на скъпа доилна машина не е икономически изгодна. Трудно е да сглобите оборудване сами. Необходими са допълнителни знания и опит. В допълнение, домашните продукти не винаги работят ефективно, наранявайки вимето на кравата. Линията MDU е създадена, за да улесни работата на собствениците на малък брой добитък. Благодарение на колелата, уредът е лесен за транспортиране. Оборудването е компактно, леко, лесно за поддръжка.

Най-продуктивният модел се счита за MDU 36. В домакинствата се използват машини, където след буквеното съкращение в маркировката има цифри от 2 до 8. От цялата линия само доилната машина за крави MDU 5 е базирана на сух принцип на работа. Други модели имат затворен цикъл на смазване. Тези устройства се характеризират с минимален разход на моторно масло.

Инсталацията MDU се състои от следните единици:

 • Електрически двигател;
 • вакуумна помпа;
 • стартово устройство;
 • система за охлаждане на вентилатора или маслото;
 • колектор;
 • регулатор на налягането;
 • пулсатор.

От допълнителното оборудване, всяка единица е снабдена с маркучи за транспортиране на мляко, кутия. Контейнерите най-често са изработени от алуминий.

Всички модели MDU са подредени и работят по един и същ принцип:

 • Помпата създава вакуум в системата, изпомпвайки млякото от корпуса на чашата и го транспортира през маркучите до кутията.
 • Пулсаторът периодично изравнява налягането със същата честота. От неговите капки гумените вложки в чашките за биберони са компресирани и разхлабени. Има имитация на смучене на зърната с устните на теле.

Механичното доене не наранява вимето на животното. След като напълни консервата с мляко, доячката я изсипва в голям съд.

Цялото оборудване на MDU е разположено върху здрава стоманена рамка, изработена от лек профил. Преди да започне доенето, машината се поставя на хоризонтална, твърда повърхност. При двигатели със затворена система за смазване нивото на маслото се поддържа над червената маркировка.

Внимание! Доилната машина не трябва да се поставя на хлабава повърхност. Работещият мотор ще генерира силни вибрации във цялото оборудване.

Доилна машина MDU-2

Оборудването на MDU 2 има няколко модификации. Машините от тази гама са предназначени за доене на крави и кози. Най-популярна е доилната машина MDU 2a, отзивите за която са по-често положителни. Модел 2а е проектиран за доене на шест крави. За събиране на мляко от завода се доставя алуминиева кутия с вместимост 19 литра. По желание можете да поръчате контейнер от неръждаема стомана с вместимост 20 литра. Уредът е напълно сглобен, след разопаковане е готов за употреба. Доенето може да се извършва близо до кравата или на разстояние до 10 m.

Важно! Модел 2а има затворен цикъл на смазване.За пълнене използвайте синтетично или полусинтетично машинно масло. Разход от 0,4 до 1 литър годишно.

Моделът 2b позволява едновременното свързване на две крави. Устройството е оборудвано с течна пръстенна помпа с електрически двигател с мощност 1,1 kW. Производителност - 20 крави на час.

Моделът 2k се използва за доене на кози. Едно устройство е предназначено за 15 глави, но всяко животно е свързано на свой ред.

Спецификации

Инсталацията MDU 2a има следните характеристики:

 • мощност на електродвигателя - 1,1 kW;
 • връзка към електрическата мрежа от 220 волта;
 • максимална производителност - 180 л / мин;
 • тегло без опаковка - 14 кг.

Производителят гарантира експлоатационен живот до 10 години. Средната цена е около 21 хиляди рубли.

Инструкции

Когато се използва машината за първи път, кравите се учат да работят с двигателя. Няколко дни подред инсталацията просто се стартира в режим на готовност. Когато кравите вече не се страхуват от шума, те се опитват да доят. Вимето се измива старателно, масажира се. На бибероните се поставят чаши за биберони. Силиконовите вендузи трябва да се прилепват плътно към вимето. След стартиране на двигателя в системата ще се натрупа работно налягане. Началото на доенето може лесно да бъде идентифицирано по течащото мляко в прозрачните тръби. В края на доенето двигателят се изключва. Налягането се освобождава от системата, така че очилата могат лесно да се свалят. Невъзможно е да се откъснат вендузите насила, тъй като вимето лесно се наранява.

Подробният процес на използване на доилната машина е показан във видеото:

Доилна машина преглежда MDU-2

Валери Павлович Сичев, на 57 години
Купих апарата MDU 2a за 7 крави, той се справя добре. Инсталацията е лесна, мобилна. Млякото се изцежда напълно, няма нужда да се добавя мляко. Оборудването се транспортира лесно около обора.

Доилна машина MDU-3

Производителят представи доилната машина MDU 3 за крави в три модела с буквено съкращение "b", "c", "TANDEM". Първите два модела имат сходни характеристики. Най-често има отзиви за доилната машина MDU 3b, предназначена за десет глави говеда. От завода уредът е оборудван с алуминиева кутия с вместимост 19 литра. След допълнително плащане поръчайте отделен контейнер от неръждаема стомана за 20 или 25 литра. Блок 3b позволява доене близо до кравата или на разстояние до 20 m.

Доилна машина MDU 3v има подобни параметри, но 3v-TANDEM осигурява доене на 20 крави. В допълнение към оборудването, две животни могат да бъдат свързани едновременно.

Спецификации

За модели MDU 3b и 3c са присъщи следните характеристики:

 • мощност на електродвигателя - 1,5 kW;
 • двигателят се захранва от 220 волта електрическа мрежа;
 • максимална производителност - 226 л / мин;
 • тегло без опаковка - 17,5 кг;
 • разход на масло - максимум 1,5 л / годишно.

Уредът е оборудван с авариен клапан. Средната цена е около 22 000 рубли.

Инструкции

Работата с MDU 3 устройства не се различава от използването на модели 2а. Нюансите на работа с доилната машина са описани в инструкциите на производителя, които се доставят с оборудването.

Доилна машина преглежда MDU-3

Валентина Егоровна Синицина, на 58 години
Сред MDU устройствата избрахме модела 3v-TANDEM по препоръка на познати фермери. Имаме 17 крави и няма смисъл да купуваме доилна машина с по-малък капацитет. Хардуерът работи добре. Доенето е бързо, висококачествено. Недостатъкът е голямото тегло. Оборудването е инсталирано за постоянно.

Доилна машина MDU-5

Доилна машина MDU 5 е модел с въздушно охлаждане. Уредът е оборудван с два вентилатора. В комплект с MDU 5 алуминиева кутия от 19 литра. Контейнерите от неръждаема стомана за 20 и 25 литра се купуват отделно. Доенето се извършва близо до животното или на разстояние 5-10 м. Уредът е предназначен за три крави. Има аналог на доилната машина - моделът MDU 5k. Техническите характеристики са сходни, само броят на доилните чаши се различава.

Спецификации

Уредът има следните характеристики:

 • мощност на електродвигателя - 1,5 kW;
 • вентилатори - 2 броя;
 • работа от 220 волта електрическа мрежа;
 • двигателят е оборудван с клапан за защита от течности;
 • максимална производителност до 200 л / мин;
 • скорост на ротора на електродвигателя - 2850 об / мин;
 • тегло без опаковка - 15 кг.

Производителят гарантира експлоатационен живот до 10 години, при спазване на правилата за употреба. Средната цена на оборудването е около 20 хиляди рубли.

Инструкции

За доилната машина MDU 5, инструкциите се предоставят от производителя заедно с оборудването. Принципът на работа на инсталацията с въздушно охлаждане е прост:

 • Работещ мотор евакуира въздуха от системата. Вътре в маркуча се генерира вакуум. Спадът на налягането в тръбите за мляко се създава чрез вакуумни връзки, свързани към капака на кутията. Освен това се създава вакуум в пулсатора и маркучите, свързани към колектора и чашките за биберони.
 • Слагат очила на зърната на животното. Еластичната вложка се увива около тях поради създадения вакуум.
 • Между вложката и стената на стъклото е разположена камера, където по същия начин се създава вакуум. Когато пулсаторът започне да работи, вакуумът в камерата с определена честота започва да се променя до налягане, равно на атмосферното налягане. Гумената вложка е компресирана и разхлабена, а заедно с нея и зърното. Доенето започва.

Спирането на движението в прозрачните млечни тръби сигнализира за края на процеса. Двигателят е изключен. След изравняване на налягането в системата, чашките се отстраняват от вимето на кравата.

Доилна машина преглежда MDU-5

Сергей Валериевич Воробьев, на 63 години
Купих устройството MDU 5 заради въздушно охлаждане. Поддръжката е по-лесна, освен това не е стерилно да се бъркате с машинно масло близо до млякото. Харесах уреда. Използвам го от 3 години, но без повреди. Доенето е бързо, кравите понасят процедурата спокойно.

Доилна машина за крави MDU-7

Модел MDU 7 е предназначен за доене на три крави. Устройството е оборудвано по подобен начин с 19-литрова алуминиева кутия. За отделно плащане от производителя можете да поръчате контейнер от неръждаема стомана за 20 литра. отличителна черта е способността да се работи без пулсатор и с пулсатор. Тихата функционалност на мотора не плаши кравите. Доенето се извършва директно в близост до животното или на разстояние до 10 м. Вторият вариант изисква използването на удължен тръбопровод. Потребителят може да избира от пластмасови или алуминиеви чаши за биберони. Пулсаторът е подреден двутактов или по двойки.

Спецификации

Следните показатели са присъщи на модела MDU 7:

 • мощност на двигателя - 1 kW;
 • скорост на ротора - 1400 об / мин;
 • максимална производителност - 180 л / мин;
 • наличието на клапан за защита на електродвигателя от течност;
 • присъствието на фенове;
 • приемник с обем 2 литра;
 • тегло без опаковка - 12,5 кг.

Оборудването е проектирано да работи до 10 години. Средна цена от 23 000 рубли.

Инструкции

По отношение на използването, доилната машина MDU 7 не се различава от своите предшественици. За нюанс може да се счита наличието на вентилатори за охлаждане на двигателя.

Отзиви за доилната машина за крави MDU-7

Татяна Ивановна Кожедуб, на 48 години

За доене на две от моите крави купих MDU 7. Не знам особени разлики в моделите, съветваха мениджърите. Покупката ми хареса. Използвам го повече от година. Моторът работи тихо. Винаги доя крави на разстояние 5-6 м. Вимето никога не е било повредено с очила.

Доилна машина MDU-8

По отношение на производителността си, устройството MDU 8 съвпада с предшественика си MDU 7. Моделът обаче е нов и по-усъвършенстван. Оборудването е монтирано на удобна количка с колела за транспортиране. В допълнение, доилната машина е оборудвана с дистанционно управление, което помага да се контролира работата. Уредът е предназначен за три крави. Кутията се доставя от завода в алуминий за 19 литра, но може да се закупи от неръждаема стомана с вместимост 20 литра.

Оборудването работи с и без пулсатор. Чаши за биберони от нетоксична пластмаса или алуминий. При поискване пулсаторът може да бъде поръчан по двойки или двутактово.

Спецификации

Доилната машина MDU 8 има следните характеристики:

 • мощност на двигателя - 1 kW;
 • скорост на ротора - 1400 об / мин;
 • има прозрачен приемник с обем 2 литра;
 • максимална производителност - 180 л / мин;
 • тегло без опаковка - 25 кг.

Устройството MDU 8 е по-тежко от своя предшественик поради количката, но е по-лесно за транспортиране. Срокът на експлоатация е около 10 години. Средната цена е 24 000 рубли.

Инструкции

Удобно е да се адаптира MDU 8 към механично доене без пулсатор, тъй като прилича на ръчен процес. Когато кравите свикнат и започнат спокойно да се отнасят към случващото се, можете да използвате пулсатора. Всички други експлоатационни правила са идентични с моделите от предишни модификации.

Доилна машина преглежда MDU-8

Наталия Федоровна Полунина, на 57 години
Избрах между MDU 7 и 8. Дадох предпочитание на втория модел заради количката. Удобно е да донесете устройството до доилното място и да го върнете обратно в обора. Оборудването работи стабилно от една година. Доенето е спретнато, кравите понасят всичко спокойно.

Заключение

Доилни машини MDU-7 и 8 са идеални за собственици на 2-3 крави. За по-голямо стадо си струва да се разгледат други модели с по-висока производителност

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство