Доилна машина: отзиви на собственика

Прегледите на доилни машини за крави помагат на собствениците на говеда и фермерите да изберат най-добрите модели от оборудването на пазара. Всички блокове са подредени и работят практически на същия принцип. Характеристиките на дизайна са присъщи на всеки модел и именно този нюанс се взема предвид при избора.

Какви са доилните машини

За да разберете разликата между различните видове доилни машини за крави, трябва да знаете основното устройство.

Всяка доилна машина има:

 • Очила, състоящи се от тяло и еластична вложка. Доещият елемент се поставя върху всеки сос на вимето.
 • Нетоксични полимерни маркучи за транспортиране на мляко, впръскване на въздух.
 • Обикновено консервите се използват от алуминий или неръждаема стомана. В домакинските уреди контейнерите съдържат от 19 до 25 литра мляко.
 • Пулсаторът, помпата и колекторът са основните механизми на апарата. Възлите създават пулсиращо въздушно налягане, поради което се извършва доене.

Първоначално всички доилни машини работеха по система за издърпване. Доенето се извършва чрез изстискване на биберони чрез пулсиращи вибрации на еластичните вложки на очилата. За кравите този метод на изцеждане на мляко не е много удобен. Съвременното оборудване работи на тритактова система. Еластичната вложка на чашата за биберони компресира и разхлабва зърното и поддържа пауза за почивка между действията. За животното процесът наподобява ръчно доене или естествено изсмукване на вимето от теле.

Според метода на доене на крави машините са разделени на два вида:

 • засмукване;
 • освобождаване на съединителя.

Първият тип доилни инсталации, поради работата на вакуумна помпа, изсмуква млякото. Налягане се генерира вътре в еластичните вложки на чашките. Млякото започва да тече. Когато въздухът в системата се замени с вакуум, диференциалното налягане компресира вложките на чашата. Зърната се свиват и млякото спира да тече.

Важно! Всмукателните устройства са щадящи към бибероните и вимето на кравата.

Доилни системи за изцеждане с действие доят млякото чрез механично изстискване на дръжките на кравата. Оборудването създава високо налягане и вакуум в системата си. Инсталациите са шумни, но кравите се адаптират с времето.

Доилните машини изцеждат мляко едновременно от всички соски на крава или последователно по двойки. Видът на доене се избира според възрастта на животното. За стара крава е подходящ непрекъснатият метод. Дву- или тритактово доене е приемливо за младо животно.

Промишлените и битовите единици се различават по производителност. За лична употреба доилното оборудване обикновено е мобилно, с малки размери с прости контроли. Промишлените инсталации често изискват връзка с неподвижни резервоари за събиране на мляко. Оборудването е оборудвано с автоматичен контрол, който ви позволява да изберете индивидуален режим за всяка крава.

Класификацията на доилните машини е различна по типа на използвания двигател:

 1. Двигателите от сух тип са екологични, лесни за работа и поддръжка. Недостатъкът се счита за слаба устойчивост на влага. Важно е да се предотврати навлизането на влага в двигателя по време на съхранение. Сухите двигатели работят шумно, с нарастващо натоварване те са склонни да прегряват.
 2. Маслените двигатели са тихи. Уредът не притеснява кравите, той е устойчив на големи натоварвания. Недостатъкът е сложността на услугата. Нивото на маслото трябва да се поддържа постоянно в двигателя.В студа може да замръзне и след износване на работните единици да изтече от тялото. Двигателят се стартира трудно, доилното оборудване се запушва с масло.

Вакуумната помпа е отговорна за действителното доене на кравата. По дизайн и работа възелът е от три вида:

 1. Мембранните помпи обикновено се инсталират на бюджетни машини за частна употреба или малка ферма. Тези доилни машини са проектирани за максимум 3 крави.
 2. Буталните помпи се характеризират с повишена мощност. Уредът често се инсталира на индустриални устройства. Помпата има впечатляващи размери, работи с много шум и е склонна към прегряване.
 3. Ротационни помпи от сух и маслен тип се считат за универсални и най-често се срещат в съвременните доилни инсталации. Оборудването работи тихо, не пречи на животните.

Всички видове доилни машини са проектирани да работят при специфични условия. Този нюанс трябва да се вземе предвид при избора.

Видеото показва ферма:

Кой тип машина за доене е по-добра - суха или мазна

Опитен фермер целенасочено избира доилна машина за кравите си. За да разберете неопитен човек между сух и маслен апарат, трябва да знаете характеристиките на тяхната структура и работа.

Сухите вакуумни помпи имат графитни остриета. Те са слабо подложени на износване, евтини са, но се страхуват от влага. Освен това от предимствата могат да се подчертаят следните точки:

 • лесна поддръжка;
 • екологичност поради липса на емисии на нефт;
 • леко тегло;
 • лесно стартиране на помпата, независимо от температурните условия;
 • няма риск от замърсяване на маслото с мляко.

Основният недостатък се счита за шумна работа. При кравите от срамежливи породи млечността намалява, животните се държат агресивно.

Маслените помпи работят стабилно, докато нивото на маслото се поддържа в системата, няма изтичане. Оборудването има четири неоспорими предимства:

 • тиха работа;
 • устойчивост на прегряване от товар;
 • едновременно доене на няколко крави;
 • дълъг експлоатационен живот поради по-малкото износване на триещи се части, които са постоянно в маслото.

Маслените помпи обаче имат много недостатъци:

 • трудно е, а понякога и невъзможно да се започне при силни студове;
 • нивото на маслото трябва постоянно да се следи, периодично да се долива, което води до ненужни разходи;
 • в случай на отделяне на масло, околната среда, оборудването и млякото са замърсени.

Много е трудно да се определи по достойнство и недостатъци коя от помпите е по-добра. Изборът на модел зависи от предвидените условия на употреба. Всяка доилна машина не е по-лоша или по-добра, но е проектирана да изпълнява задачата си.

Когато избират между масло и суха помпа, те се ръководят от следните показатели:

 1. Обслужващ персонал. По-лесно е за една доячка да транспортира мобилен сух апарат. За сложен екипаж е подходящ агрегат с маслена помпа.
 2. Брой крави. Завод от сух тип ще свърши работа за малък брой добитък, но няма да го направи в голяма ферма. Ако има повече от 20 крави, тогава само оборудване с маслена помпа ще осигури бързо доене.
 3. Наличност на услугата. Ако човек не е добре запознат с технологиите, няма свободно време, предпочитание се дава в полза на инсталация за сухо доене.
 4. Живот. Маслото намалява износването на триещите се части, намалява вероятността от прегряване на помпата от товари. Оборудването ще издържи много по-дълго от аналозите от сух тип, дори ако се съхранява в условия на висока влажност.
 5. Породи крави. Животните се характеризират със страх, който влияе върху намаляването на млечността. Ако кравите се страхуват от шум, по-добре е да откажете суха инсталация.

След извършване на точен анализ на всички нюанси ще бъде възможно правилно да се определи изборът на модела.

Видеото сравнява различни видове доилни машини:

Как да изберем доилна машина

За да направите правилния избор на доилна машина, трябва да сте наясно с три въпроса:

 • финансови възможности;
 • особености на породата крави;
 • нужди на фермата.

За малък брой крави се избират най-простите машини с двутактово доене. Тритактовите доилни машини са скъпи. Оборудването се използва в големи ферми. Доенето на кравите може да се извършва на пасището или в обора. Ако не е изключена първата опция, се предпочита мобилността на оборудването. Основният критерий за избор на модел е видът на помпата.

Рейтинг на доилни машини за крави

Всеки фермер има собствено мнение за това кои са най-добрите доилни машини и кои трябва да се изхвърлят. Един начинаещ животновъд може да се ръководи от съвети, рецензии и рейтинги на модели:

 • Италианското оборудване "Milkline" беше оценено от най-добрата страна от фермерите, които предпочитат европейското качество. Тихата работа позволява на кравата да бъде доена в присъствието на телето. В зависимост от модела машината може да обслужва от 1 до 35 крави.
 • Доилната машина Delaval, показана на снимката, е оборудвана с вакуум помпа на две нива. Наличието на електроника за наблюдение на доене на крави, предаване на данни към контролния панел дава право на приравняване на оборудването с професионален тип Уредът е оборудван с блок за вземане на проби от мляко и може да бъде свързан към тръбопровода на стационарна система. Доилната машина е предназначена за ферма с голям брой крави.
 • Вътрешната марка "Uda" е представена от модели 8a, 16a, 32, Herringbone и Tandem. Основната разлика е мощността, способността да се обслужва определен брой крави. Доилната машина, в зависимост от модела, е в състояние да обслужва от 100 до 350 крави. В завода уредът е свързан с млечна тръба към неподвижен млекоприемник.
 • За частен двор апаратът Veles се счита за отличен избор. Оборудването се използва за една крава. До 8 глави могат да бъдат обслужвани на свой ред. Времето за доене на 1 крава е около 10 минути. Безшумният процес не плаши телето.
 • Домашният производител на оборудване Doyushka произвежда доилни машини за крави, кози, коне и дори овце. В частна употреба моделите 1P и 1C са популярни. В големите ферми се използват мощни доилни инсталации, предназначени да доят поне 10 крави на час.
 • Мобилното устройство Burenka се произвежда по подобен начин от местен производител. Оборудването може лесно да се транспортира на колела дори през поляната до доилния пункт. Връзката се осъществява към контакта. Инсталацията е в състояние да обслужва до 15 крави.
 • Популярната марка "Moya Milka" представи 10 вида доилно ​​оборудване. Моделите се различават по производителност, пълни с кутия от алуминий или неръждаема стомана. Тихото доене, което не плаши телето, се счита за голям плюс.
 • За ферми с добитък от 50 до 400 крави е разработен професионален комплекс "Молокопровод". Оборудването извършва доене, филтриране и изпомпване на мляко, транспортиране до неподвижния контейнер на завода. Първичното събиране се извършва в резервоар с обем 50 литра.

Оценката на доилното оборудване се основава на обратна връзка от фермери и обикновени собственици на крави. Ако други фирми не са в списъка, тогава те не са по-лоши. Оборудването трябва да бъде избрано при поискване, а рейтингът е само спомагателен инструмент.

Заключение

Прегледите на доилни машини за крави са от различно естество. Някои хора са доволни от покупката, а други са разстроени. Има много причини: невъзможност за използване, грешен избор на модел или обратно, имаше късмет да закупи точно единицата, която улесни поддръжката на кравите.

Прегледи на собствениците на доилни машини

Станислав Сергеевич Комаров, на 57 години
Използвам апарата Burenka-1 вече трета година. Сухата вакуумна помпа е шумна, но кравите са свикнали. Основното е, че не се забърквам с доливането на масло. Първоначално консервната кутия беше алуминиева за 20 литра, но я купих отделно и адаптирах контейнер от неръждаема стомана. Все още няма повреди.
Петр Владимирович Гречишко, 62-годишен
Милка-9 закупи доилно ​​оборудване преди две години, когато стадото от крави се разшири до 10 крави. Според декларираните от производителя параметри - 8 заслона / час, всъщност успявам да обслужвам 5-6 глави. Уредът обаче работи добре, няма оплаквания.
Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство