Фибринозен мастит при крави: лечение и профилактика

Фибринозният мастит при кравите е една от най-опасните форми на мастит. Характеризира се с възпаление на вимето и обилно образуване на фибрин в алвеолите, млечните канали и по-дебелите тъкани. Фибринозният мастит се счита за сериозна патология, тъй като заболяването се развива бързо. Пълното възстановяване не е възможно, тъй като възлите в основата на зърната остават, причинявайки дискомфорт на кравата и пречат на животното да се върне към предишното си представяне.

Какво е фибринозен мастит

Маститът е доста често срещано заболяване, което пречи на увеличаването на производството на мляко на човек, като по този начин причинява икономически щети. В допълнение към намаляването на млечността, маститът допринася за преждевременно бракуване на добитъка, увеличаване на честотата на телетата и влошаване на качеството на продукта.

Здравословно виме на крава

Що се отнася до фибринозния мастит, патологията в тази форма се простира до определена част от вимето. Болестта се развива много бързо, протича в остра форма и се характеризира с тежко състояние на животното. Често приема фиброзно-гноен курс. Често фибринозният мастит дава тежки усложнения под формата на гангрена на вимето или е придружен от гнойни метастази в други органи и тъкани на кравата.

Важно! Фибринът е високомолекулен протеин, който се образува от фибриноген, синтезиран в плазмата, от черния дроб под въздействието на ензима тромбин. Той е под формата на влакна, чиито съсиреци образуват кръвен съсирек по време на съсирването на кръвта.

Причини за фибринозен мастит при крави

Фибринозният мастит може да се появи в различни физиологични периоди при индивида - по време на лактация, стартиране и сухота. Причините за появата на болестта са различни: проникването на патогенна микрофлора в храносмилателния тракт на животното, механични, термични и химични фактори.

С проникването на микроорганизми възниква възпалителен процес във вимето, когато инфекцията се размножава (вируси, гъбички, микоплазми). Също така, болестта може да провокира хормонални смущения в животното.

Механичната причина за появата на мастит е развитието на инфекция след нараняване на вимето, ухапвания от насекоми. По правило това се дължи на неадекватни грижи за кравата и вимето.

Химичните причини за фиброзен мастит включват неподходящо използване на ветеринарни лекарства. При крава, под въздействието на токсини, микрофлората се нарушава и това води до промяна в метаболитните процеси в тялото на животното.

Термичните причини за мастит са температурните разлики. Например, прегряване на индивида през лятото, силно охлаждане на вимето през зимата, вятър и течение. Всичко това се отразява негативно на тялото и млечните жлези на кравата.

Най-често обаче фибринозният мастит е следствие от катаралната форма на заболяването. Може да се появи и след гноен ендометрит, травматичен цервицит, гноен перикардит.

Симптоми на фибринозен мастит при крави

Началният стадий на мастит

Основните симптоми на фибринозен мастит при кравите включват:

 • рязко намаляване на производството на мляко или агалактия;
 • потиснатото състояние на животното;
 • повишена телесна температура;
 • загуба на апетит;
 • увеличаване на надматочната лимфна възел;
 • повишен пулс и дишане;
 • подуване на белега, липса на дъвка, атония на провентрикула;
 • от засегнатата част на вимето е трудно да се изцедят няколко капки мътна течност с примес на гной или фибринозни трохи;
 • вимето е увеличено в обем;
 • засегнатата четвърт на вимето е оточна, хиперемирана, уплътнена, болезнена при палпация, чува се крепит.

В същото време кравата си тананика, не позволява докосване на вимето, често накуцва по задните крайници, предпочита да легне, става трудно.

Внимание! Тази форма на мастит се характеризира с тежки усложнения и хроничен ход на заболяването, ако ветеринарните грижи не се предоставят своевременно.

Диагностика на заболяването

Методите за скрининг на добитъка за фибринозен мастит включват следното:

 • измерване на телесна температура, пулс и дишане;
 • изследване на състоянието на храносмилателния тракт;
 • палпация на вимето, лимфни възли;
 • анализ на кръв, урина, мляко.

Млякото се диагностицира по външни признаци и с помощта на лабораторни тестове. Млякото от крава с мастит изглежда водно, лишено от мазнини и неравномерно.

Анализът на млякото може да се направи у дома. За целта добавете 20 капки разтвор на Mastidin към 1 mm мляко и разбъркайте. Резултатът може да се провери след 20 минути.

Лечение на фибринозен мастит при крави

Антибиотично лечение

Лечението на фибринозен мастит трябва да бъде цялостно, тъй като заболяването засяга цялото тяло. Задължително е приемането на антибиотици, локални препарати, физиотерапевтични процедури (парафинова терапия). Традиционната медицина често се използва като допълнителни методи за лечение. Необходимо е да се промени диетата на крава, болна от мастит, да се добавят витамини и минерали, да се ограничи в течни и сочни фуражи.

Внимание! По време на лечението индивидът трябва да бъде прехвърлен на ръчно доене 5-6 пъти на ден.

Превантивни действия

На първо място, профилактиката на фибринозен мастит при кравите е спазването на всички необходими санитарни и хигиенни стандарти за грижа и поддръжка на животните. Важно е правилното боравене с вимето на кравата преди и след процедурата на доене, както и правилната техника, масаж на гърдите. Освен това диетата е важна в съответствие с физиологичното състояние на животното, както и витаминните добавки и минералите.

Заключение

Фибринозният мастит при кравите е сложно заболяване на вимето на животно, което се развива бързо и може да има неприятни последици. Нелекуваната болест реагира добре на лечението, но ако болестта е станала хронична или са възникнали усложнения, тогава прогнозата е лоша. Развитието на фиброзен мастит е лесно да се избегне чрез правилна грижа за индивида и съставяне на компетентна диета за хранене.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство