Телешки гастроентерит

Гастроентеритът при телета и крави е доста често срещано заболяване на храносмилателната система, което се появява на фона на възпалителни процеси, протичащи в стомашно-чревния тракт на животните. Най-опасната последица от това заболяване е дехидратацията, която се появява при телета и възрастни, което може да доведе до доста тъжни последици.

Причини за гастроентерит

Гастроентерит може да възникне при млади и възрастни говеда по няколко причини:

 • санитарни и епидемични (нарушаване на санитарните норми и правила за отглеждане на животни, липса на навременна ваксинация и др.);
 • генетични (ниско ниво на имунната система на млади и възрастни животни);
 • физиологична (обща слабост на животните, причинена от неправилни условия на отглеждането им, липса на постоянен температурен режим в местата, където се отглеждат, тяхното хипотермия или прегряване, липса на разходки на чист въздух по всяко време на годината);
 • инфекциозен (заразяване на добитък от различни източници).

При телетата гастроентеритът най-често се появява поради неправилно организирано хранене, а именно:

 • хранене на телета с нискокачествено, кисело мляко;
 • твърде рязък преход от млечен тип хранене към възрастен тип хранене;
 • поливане на телетата с твърде студена или мръсна вода.
 • при използването на некачествени фуражи;
  Важно! Основната причина за гастроентерит е неправилното хранене на говеда. Това може да се прояви:

 • неспазване на режима на хранене и пиене;
 • използването на замразени фуражи за хранене на добитъка, както и гнили, кисели, плесенясали или засипани със земя и пясък фуражи.

Симптоми и ход на заболяването

Гастроентеритът е заболяване, което винаги е придружено от много поразителни симптоми.

Важно! Основният симптом на гастроентерит е наличието на интензивна диария при животното.

В зависимост от естеството на възпалението се различават няколко форми на това заболяване, всяка от които има свои характерни симптоми:

Форма на гастроентерит

Характеризиращ симптом

Некротичен

Воднисти изпражнения с отчетливи фрагменти от меки тъкани.

Гноен

Столът съдържа мъртва тъкан и петно ​​от жълто-сиви бучки.

Язвен ерозивен

Воднисти изпражнения с кръвни съсиреци.

Фибринозен

Фекалиите съдържат фибринови филми.

По естеството на своето протичане гастроентеритът има 2 основни форми, всяка от които също има свои собствени симптоми.

Острата форма се характеризира с:

 • отслабено поведение на теле и възрастен: животното може да лежи дълго време в една и съща поза или да се движи хаотично;
 • намален апетит или пълна загуба на интерес към храната;
 • рязко повишаване на телесната температура на животното;
 • диария, колики и подуване на корема;
 • нарушение на сърдечно-съдовата система, учестено дишане;
 • скърцане и стенене на зъби.

Наличието на тези признаци показва необходимостта от бърза помощ на животното, тъй като липсата на медицинска намеса може да доведе до понижаване на температурата, удебеляване на кръвта и смърт на говеда.

За хода на хроничната форма са характерни всички същите признаци, както за острата форма, но те се изразяват много по-меко.Това се проявява в скокове и постоянни спадове в подобряването и влошаването на състоянието на животното, което прави индивида много изтощен.

Диагностика

За правилната диагноза на гастроентерит се провеждат редица изследвания и дейности, а именно:

 • Лабораторно изследване на кръвта на болен индивид. Кръвта на теле или възрастно животно се взимат за анализ, за ​​да се установят в него количествените характеристики на левкоцитите, еритроцитите, хемоглобина и др. Анализът също се извършва, за да се изключи възможността за влияние върху хода на чревната болест инфекции;
 • Постоянно се следи телесната температура на животното, според която при това заболяване може да се говори за хода на неговия ход и динамиката на развитието;
 • Извършва се задълбочен анализ на дажбата на фуражите на телетата и кравите и техните условия на живот. В случай на заболяване на младо теле, което е от млечен тип хранене, се анализират режимът, пълнотата и качеството на хранене на майка му;
 • Те изучават епизоотичната ситуация - разпространението на развитието на инфекциозни заболявания в района на пребиваване на болния индивид.

Методи за лечение на гастроентерит при телета

Лечението на гастроентерит при телета и крави протича на няколко основни етапа:

 1. Изолирайте болно животно от стадото, спрете всяко хранене и се обадете на професионален ветеринарен лекар. Изолирането се извършва, за да се изключи възможността за заразяване на други животни от болен индивид.
 2. Промиване на стомаха на телето за премахване на по-нататъшната интоксикация с токсични вещества. Измиването се извършва най-често с разтвор на натриев бикарбонат или изотоничен разтвор. Може да се предписват лаксативи за изпразване на червата.
  Важно! Трябва да се помни, че на първия ден, след установяване на гастроентерит при теле или крава, им се предписва пълното отсъствие на какъвто и да е тип хранене. Разрешена е само неограничена чиста питейна вода. В някои случаи, за да се изключи възможността за изчерпване на болно животно, към водата може да се добави глюкоза, натриев хлорид или аскорбинова киселина.
 3. Предписване на антибиотични лекарства и антимикробни средства. В допълнение, ветеринарният лекар задължително предписва на животното витамини от групи А, В, С, Е. Премахването на болката и спазмите в стомашно-чревния тракт на животното се извършва с помощта на различни аналгетици, No-shpy или Anestezin. За да се възстанови нормалната чревна микрофлора, на животното се предписват пробиотици.
 4. След преминаване на критичната точка на заболяването и подобряването на състоянието на индивида има положителна тенденция, за телето се предписва отделна диетична храна. Лигав оризов бульон, отвара от овесено брашно, настойки от лечебни билки, като лайка, имат благоприятен ефект върху тялото на болно животно.
Внимание! Колкото по-рано болното животно получи медицинска помощ, толкова по-малко вероятно е да има тежки последици от болестта.

Прогноза

Когато се открият първите признаци на гастроентерит при теле или крава и когато се потърси ветеринарна помощ навреме, положителен резултат от заболяването ще зависи от правилната диагноза и квалифицирано лечение. Ако тези условия са изпълнени, прогнозата за пълно възстановяване на нормалната жизнена дейност при говедата е:

 • с остра форма на гастроентерит - около 10 дни;
 • в хронична форма - около 30 дни.

Превантивни действия

Гастроентеритът принадлежи към категорията на заболяванията, които много бързо се предават от човек на човек. Това означава, че едно болно теле може лесно да зарази цяло стадо.За да предотвратите подобно развитие на събитията, трябва внимателно да следвате всички превантивни мерки за противодействие на появата на това заболяване при добитъка и да наблюдавате внимателно следните аспекти от живота на телетата и кравите:

 • Режимът и качеството на получената храна. За телетата е особено важно да се следи за спазването на „мекия“, постепенен преход от млечен тип диета към диета за възрастни;
 • Фуражите, предназначени за храна за телета и възрастни, трябва да бъдат допълнително обогатени с витамини и минерали;
 • Младите животни не трябва да се пасат на замръзнала земя;
 • Санитарни условия за живот на говедата. Всички постелки, сергии и хранилки трябва да се почистват на редовни интервали, водата в поилките да се поддържа чиста и за предпочитане при стайна температура;
 • Температурата на околната среда в района, където се отглеждат телета и крави, трябва да бъде еднаква.

Заключение

Гастроентеритът при телета и крави е заболяване на стомашно-чревния тракт, което се характеризира с изразени симптоми и преходност. Основната опасност от това заболяване за говедата е дехидратацията на тялото на болни индивиди. Ако медицинската помощ не бъде предоставена своевременно на болното животно, последствията от болестта могат да имат тъжен резултат. Въпреки това, с навременна диагноза и правилна терапия, гастроентеритът се лекува успешно и животното бързо се връща към нормалните условия на живот.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство