Див пор (обикновен): снимка, какво е опасно

Полетът е месояден бозайник. Отглежда се като домашен любимец. Животното свиква с човека, проявява активност, дружелюбност, игривост. Но си струва да си припомним, че дивият пор е хищник, който се държи подходящо по време на опасност: използва зъби, течността на аналните жлези със силна миризма.

Познаването на навиците, хранителните навици, местообитанието, помага за по-доброто разбиране на поведението и същността на хищника.

Как изглежда дивият пор

Горският, черен или обикновен пор принадлежи към семейство невестулки, месоядни от класа бозайници.

Външният вид на животното не се различава от неговите роднини в семейството, но има индивидуални особености:

 1. Цвят... Основният цвят е кафяво-черен. Лапите, гърбът, опашката, муцуната са тъмни. На ушите, брадичката и челото има бели петна. Коса на корема, по-светли страни. През зимата цветът на животното е по-ярък и тъмен от летния. Вариантите за цвят на черния пор са червен и албинос.
 2. Вълна... Козината на животното е лъскава, дълга (6 см), не дебела. Лято - скучно, рядко, зима - пухкаво, черно.
 3. Глава... Той е с овална форма, сплескан отстрани, плавно се слива в гъвкава дълга врата.
 4. Уши... Основата е широка, височината е средна, краищата са заоблени.
 5. Очи... Кафяв, малък, лъскав.
 6. Тяло... Тялото на горското животно е гъвкаво, удължено, дълго 40 см, подвижно, което му позволява да прониква в тесни пукнатини и дупки.
 7. Лапи... Крайниците на дивия пор са къси, дебели (6 см), които не пречат на бързото движение. Лапи с пет пръста, остри нокти, малки мембрани. Силните крайници позволяват на животното да копае земята.
 8. Опашка... Пухкав, ¼ дължината на хищник.
 9. Теглото... Индикаторът се променя в зависимост от сезона. Максималното тегло на горския пор е през есента. По това време животните напълняват, съхранявайки мазнини за зимата. Мъжките тежат 2 кг, женските 1 кг.

На многобройни снимки на див пор, можете да видите животни с различни нюанси на козината, размери. Характеристиките, основните стандарти са еднакви за всички хищници.

Навици на пор

Когато се описва пор, се отбелязва изолираността на живота на животното. По време на чифтосването възниква комуникация със сродници.

Горското животно има личен район на пребиваване и лов. Площта на територията достига 2,5 хектара, при жените е по-малко. Владенията се припокриват, разпространяват се на територията на други мъже. Непознатият научава, че площта е заета от следите, оставени от горския пор.

Животното оборудва къщата на уединено място, в куп клони, под стар пън. Хищникът изважда норка с къса дупка, прави гнездо за почивка. Ако порът е изплашен от човек или горски животни, той търси нещо ново за настаняване.

През деня хищникът спи, нощем отива на лов. При липса на храна се отстранява на големи разстояния. При лошо време той седи в дупка дни наред.

Горското животно, което не е имало време да се върне вкъщи с настъпването на зората, се скрива до здрач в изкопани от тях язовци, зайци или дупки.

Дивият горски пор е безстрашен и агресивен. Срещата с голям хищник не го спира. Той смело се втурва в битка.

Хищникът е безпощаден към жертвите си. След като влезе в кокошарника и изяде едно пиле, то ще удуши останалите. В естествени условия животното действа по подобен начин.

Къде живее порът в природата

Горският див пор се настанява в поляна, край на гората или в рядка растителност.Мястото обикновено се намира в близост до реки, езера, водни обекти. Хищникът има заседнал начин на живот. Той се привързва към определено място, оборудва норка със завидна грижа. В "спалнята" горският пор носи листа, трева, търкаля куха топка с диаметър 25 см, където спи. Ако се загрее, животното изважда гнездото от дупката и с настъпването на студа животното увеличава постелята.

През зимата, когато е трудно да се получи храна, горският хищник се установява по-близо до човек: в изби, тавани, купчини сено, навеси. На такива места той ловува плъхове, зайци, пилета.

Къде живее порът в Русия

Полетът живее в Евразия. По-голямата част от населението се намира в европейската част на Руската федерация - от Урал до западните граници на страната. Животното не живее в Северна Карелия, Кавказ, Поволжието. Размерът на популацията на животно зависи от наличието на храна за него. На територията на Смоленска област живее голямо население от индивиди.

Население на черни порове

В допълнение към територията на Русия, горският пор живее в Англия. Британската популация на хищници е изобилна. Животното се заселило на територията на Финландия, в северозападната част на Африка.

Хищникът е докаран в Нова Зеландия за борба с плъхове и мишки. Скоро той пусна корен на ново място, започна да заплашва унищожаването на местните представители на новозеландската фауна.

Правенето на снимки и видеоклипове на пор в природата е трудно: популацията непрекъснато намалява. Хищникът има силна красива козина, поради извличането на която масовото унищожение е довело до критично намаляване на броя на индивидите. Днес горският пор е включен в Червената книга, ловът за него е забранен.

С какво се хранят поровете в дивата природа

В дивата природа порът яде животинска храна, но растителната храна не представлява особен интерес за него.

Хищникът е пъргав; землеройки, мишки, бенки и други гризачи лесно стават негова плячка.

Животното обича да пирува с жаби, тритони, гущери. Предпочита таралеж, лесно се справя с бодлив враг. Той не презира змиите, дори отровните.

Порът опустошава гнездата, яде яйца, унищожава птиците.

Животното е в състояние да хване мускат или заек. Способността да се прокрадва мълчаливо помага на хищника да ловува дивеч. Държи животните и насекомите навън.

В селото прониква в кокошарници, гъски, където яде и удушава птици. Звярът е в състояние да направи резерви за зимата, поставяйки плячката на уединено място.

Снимка на див пор, който яде риба, може да бъде направена само у дома: в естествени условия е трудно за животно да я хване.

Стомашно-чревният тракт на хищника не може да смила плодове, плодове, трева и рядко използва растителност. Той компенсира липсата на фибри, като изяжда съдържанието на стомасите на убити тревопасни животни.

През топлия сезон не липсва храна. От септември горският пор интензивно съхранява мазнини. През зимата храната е по-трудна за него, трябва да разбива снега, да лови мишки, да атакува лешникови тетереви и тетереви, прекарали нощта в снежните преспи.

Когато няма храна, животното не презира мършата и отпадъците, изхвърлени от човек.

Конкуренцията между индивидите не е развита, тъй като силните мъже ловят голяма плячка, а по-слабите хищници ловят малка плячка.

Развъдни характеристики

Дивите порове стават полово зрели на възраст до една година. До пролетта той живее разделен, отшелник. През април-май, през втората половина на юни, коловоза започва. Горските хищници не извършват специални ритуали за чифтосване. Мъжете, когато се чифтосват, се държат агресивно. Женската има следи от зъби на шията си и изтъркано изсъхва. Носенето трае 40 дни, след което се раждат 4 до 12 малки, с тегло 10 г. Поровете се раждат слепи и безпомощни. Те растат и се развиват бързо. Те узряват до месец, майката ги храни с мляко в продължение на седем седмици, след което постепенно ги прехвърля в месо. Три месеца по-късно цялото пило заедно с майката ходят на лов, помагат й и научават цялата мъдрост.В този момент женските отчаяно защитават пилото от опасност. Младите хора остават в семейството до есента. Лесно е да се разграничат младите от родителя по непълнолетната „грива“, дълга коса на тила.

През есента младите растат до размери за възрастни, достигайки тегло от 2,5 кг. До зимата животните растат до половин метър дължина. От този момент нататък започва независим живот за хищниците.

Врагове на диви порове

В местообитанията на горския пор живеят големи, силни хищници, които могат да му навредят или да го изядат.

На открито място животното няма къде да се скрие от вълка, който лесно може да го настигне. Лисиците по-често нападат див пор през зимата, по време на глад, когато не могат да бъдат намерени мишки, а зайците са трудни за улов.

Хищни птици - бухали, сови, са готови да го заловят през нощта. През деня соколите и беркутите ловуват животни.

Не оставяйте никакъв шанс на жълтугата за живота на риса. Когато горският хищник се приближи до човешкото обитаване, кучетата представляват заплаха.

Цивилизацията причинява вреда на населението. Развивайки територии, изсичайки гори, полагайки пътища, хората принуждават животното да напусне обичайната си среда. Неконтролираният лов води до намаляване на популацията на дребни животни, които са храна за порове и след това животното напуска мястото си на пребиваване. Много животни попадат под транспортните колела. Броят на хищниците също намалява поради лов за ценна кожа.

Средната продължителност на живота на животните в природата е 5 години. Опитомен горски пор, при подходящи грижи, може да живее 12 години.

Въпреки бързината на животното, човек, който реши да направи видеоклип на див пор, може да го настигне. В този случай трябва да се помни за поведението дори на домашен любимец в момент на опасност. Лесно е да получите в лицето зловонен поток от аналните жлези на хищник.

Интересни факти за горските порове

Днес порът се е превърнал в домашно животно: заедно с котки и кучета той живее в близост до хора. Много интересни факти са свързани с него:

 • животните са опитомени преди 2000 години, използвани са за лов на зайци;
 • в превод от латински думата пор означава "крадец";
 • пулсът на животното е 240 удара в минута;
 • чувствителното обоняние и изостреният слух компенсират лошото зрение на хищника;
 • горският пор спи до 20 часа на ден, трудно е да го събудите;
 • животните тичат еднакво умело по обичайния начин и назад;
 • домашните и дивите порове не живеят в мир и хармония;
 • за час горско животно е в състояние да изкопае дупка дълбока 5 метра;
 • той може да проникне във всяка празнина благодарение на гъвкавия гръбнак;
 • у дома хищниците могат да спят в малка кутия;
 • при атака дивият пор изпълнява боен танц - скача, надува опашката си, огъва гръб, съска;
 • новородено бебе се побира в чаена лъжичка;
 • процентът на албиноси е голям, животните имат червени очи;
 • поровете могат да плуват, но не обичат да го правят;
 • в Ню Йорк и Калифорния е забранено да ги държите у дома: избягали индивиди могат да навредят на околната среда, като образуват колонии;
 • През 2000 г. домашните порове нападнаха десетдневно момиче в Уисконсин и бяха спасени от куче. Смята се, че бебетата миришат на мляко, хищниците ги възприемат като обект на плячка;
 • мускулите на врата на животните са толкова силно развити, че малко горско животно е в състояние да влачи заек;
 • гъвкавостта на тялото на дивия пор, способността да прониква през всяка празнина е била използвана при конструирането на Boeings и Адронния ускорител, животните са изтегляли жици на труднодостъпни места;
 • „Дамата с хермелин“ на Леонардо да Винчи всъщност изобразява пор-албинос.

Заключение

Порът отдавна не е само диво животно. Той живее до човек, с подходящи грижи, той води потомство. Когато общува в ранна възраст, той обича контакти с хора, с които по-късно свиква.

Горският пор е поразителен представител на дивата природа, която е неговата украса. Необходимо е да се запази популацията на животните, така че видът да не изчезне от лицето на земята без възможност за възстановяване.

Ако животното е диво, е трудно да се направи снимка на пор, но това не е най-важното. Стига снимане у дома. Дивите животни трябва да останат такива.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство