Кашлица от пор: студ, лечение

Най-веселият, приветлив и доста забавен домашен любимец е порът. Доста често своенравното животно е изложено на настинки, в резултат на което порът киха силно и се появява кашлица. Тъй като горните дихателни пътища са най-често засегнати от болестта, собственикът на домашния любимец трябва да знае какви мерки да предприеме и как да разпознае болестта в ранните стадии. За бебетата е много трудно да понасят болести, тъй като тялото им все още не е достатъчно силно и имунната система е отслабена.

Защо пор киха или кашля?

Има много причини, поради които порът започва да киха и кашля. Те включват:

 • бронхит;
 • настинки;
 • хрема;
 • кардиомиопатия;
 • хранителна алергична реакция;
 • наличието на прах в стаята;
 • паразити.

В допълнение, струва си да се вземе предвид фактът, че първите признаци на болестта при поровете са много подобни на човешките симптоми на обикновена настинка:

 • ако порът започне да киха, това означава инфекция в горните дихателни пътища. Както показва практиката, продължителността на атака с наличие на кихане може да продължи до 2-3 минути, в резултат на което животното е много изтощено;
 • в повечето случаи кашлицата е суха и твърда. Кашлица, подобно на кихане, може да бъде придружена от тежки припадъци;
 • в някои случаи можете да наблюдавате наличие на хрема, повишаване на телесната температура. В здраво състояние температурата на пор може да варира от +37,5 до + 39 ° C. Освен това може да се появи диария.

По време на болестта активността на фарета намалява, животното става летаргично, не проявява инициатива, както преди. Състоянието става трескаво, апетитът изчезва.

Внимание! Важно е да се разбере, че има инфекциозни заболявания, които могат да бъдат предадени на домашен любимец от собственика.

Бронхит, настинки, хрема

Ако порът кашля и киха редовно, това може да бъде причинено от настинка. По правило това е суха кашлица, която се заменя с мокра, в резултат на което слузът започва да тече от носа. В такива ситуации трябва незабавно да се свържете с ветеринарна клиника или да започнете самолечение на вашия домашен любимец.

За да се предотврати кашлица и развитие на болестта, се препоръчва да се използват "Fosprenil" и "Maxidin", лекарствата трябва да се инжектират интрамускулно. Тъй като животните са малки, струва си да вземете инсулинови спринцовки, така че причинената болка да бъде малка.

Тези лекарства трябва да се прилагат 3 пъти дневно, като се използват 0,2 ml от лекарството. Курсът на лечение продължава една седмица. След като домашният любимец се изправи на крака, много ветеринарни лекари препоръчват инжектиране на 0,1 ml Gamavit за 30 дни. Това лекарство помага за укрепване на имунната система на пор.

Ако болестта започне, тя може да се развие в бронхит. По правило бронхитът най-често се проявява при стари порове и животни, които имат проблеми с вътрешните органи, например отслабено сърце или бели дробове. Както показва практиката, не можете сами да излекувате бронхит у дома, в резултат на което се препоръчва незабавно да заведете домашния си любимец във ветеринарна клиника.

С хрема животното започва да киха, тъй като белите дробове се опитват да изтласкат навлизащите в тях бактерии от носната кухина.С напреднал хрема, порът започва да кашля, тъй като слузът навлиза в носоглътката, в резултат на което животното се опитва да се отърве от слузта със силна кашлица. Причините за заболяването могат да бъдат няколко: инфекция в носния синус, наличие на възпалителни процеси поради течение.

Веднага след като беше забелязано, че порът диша тежко, постоянно киха и кашля, докато от носа се отделя слуз, е необходимо да се изплакне носът, като преди това се почисти. За такива цели използвайте "Nazivin" или "Naphtizin" - 0,05% разтвор. Около 0,1 ml от лекарството ще трябва да се излее във всяка ноздра.

Освен това, ако е необходимо, можете да приготвите свой собствен разтвор за изплакване на носа. За да направите това, трябва да вземете следните лекарства - "Диоксидин", "Албуцид" и "Дексаметазон", и след това да се смесват в пропорции 10: 1: 1 мл. Препоръчва се да се инжектира този разтвор 2 пъти дневно, като се използват 0,1 ml от лекарството за всяка ноздра.

Кардиомиопатия

Кардиомиопатията се нарича още сърдечна кашлица. Като правило кашлицата провокира отслабване на сърдечните мускули. Постепенно стените на мускулите изтъняват, в резултат на което тялото на пор се отслабва, налягането намалява. Тъй като кръвообращението е доста бавно, кислородът няма време да се абсорбира в стените на белите дробове и започва да се кондензира. Именно натрупването на конденз причинява силна кашлица.

Сред симптомите на заболяването са следните:

 • намалена активност на животното;
 • силна кашлица редовно;
 • повишена телесна температура.

Важно е да се разбере, че тези симптоми не са достатъчни за диагностициране на заболяването у дома, в резултат на което се препоръчва да заведете домашния си любимец за преглед във ветеринарна клиника.

Можете да излекувате кардиомиопатията, както следва:

 1. Първата стъпка е да дадете на поровете диуретик, който ще позволи на тялото да се отърве от излишната влага. В този случай е най-добре да използвате "Фуросемид".
 2. След 24 часа се препоръчва да се въведе "Каптоприл", който ще разшири съдовете. Много експерти препоръчват употребата на лекарството в таблетки.
 3. След 2 дни трябва да прехвърлите домашния си любимец на медикаментозна храна.
 4. През целия период на лечение на животното трябва да се дава топла вода, в която предварително се добавя гранулирана захар.

Процесът на лечение е доста сложен и ако се чувствате, че не можете да се справите сами, тогава е най-добре да поверите лечението на пор с професионалисти.

Хранителна алергия

Друга причина, при която порът киха и често кашля, е алергията. Като правило хранителните алергии се появяват неочаквано при животно. Ако животното е загубило апетита си, то не се храни толкова активно, както преди, но в същото време преди и след ядене се чувства чудесно, тича и се забавлява, то това трябва да е сигнал за преразглеждане на диетата на домашния любимец.

Честа причина за хранителна алергична реакция е фактът, че собственикът дава на домашния си любимец храна, която е противопоказана за пор. Ето защо трябва внимателно да подходите към избора на продукти: какво може и какво не може да се даде на своенравен домашен любимец.

Важно! Ако други домашни любимци, като котки и кучета, живеят в една и съща стая с пор, тогава си струва да ограничите контакта им, тъй като това ще стресира животното и може да причини пристъпи на кашлица.

Прах

Най-честата причина порът да има кашлица и постоянно кихане е обичайният прах на закрито. Практиката показва, че кихането е естествен процес. Например в момента, когато животното се мие или активно играе, можете да чуете как тихо киха или кашля. Не бива да биете веднага алармата, първо трябва да разгледате по-отблизо как се държи животното, дали е загубило апетита си, толкова ли е активно, както често киха и кашля.Важно е да се разбере, че не всяко кихане е знак, че порът е настинал. Струва си да бъдете предпазливи в момента, когато той киха или кашля повече от 7 пъти подред. Във всички останали случаи няма причина за безпокойство.

Паразити

Друга причина порът да киха и кашля е за паразити като анкилостоми. Те паразитират на дихателната система. Белите дробове, реагирайки на нематоди, се опитват да се отърват от тях, което води до силна кашлица при животното.

Като правило, поради появата на червеи, животното също губи апетита си, настъпва апатия и това често може да бъде фатално.

Първите признаци за появата на паразити са силна кашлица и задух, дори ако домашният любимец е спокоен. В по-късните стадии на заболяването телесната температура може да се повиши. За лечение се препоръчва да се използват противоглистни лекарства за котки.

Съвет! Лечението и профилактиката на глисти се препоръчва веднага след придобиването на пор.

Мерки за превенция

За профилактика на редица заболявания се препоръчва да осигурите на вашия домашен любимец подходящи условия за живот. По правило порът трябва да живее чист. Диетата трябва да включва качествена храна, да бъде пълноценна и разнообразна. Ако у дома живеят други животни, които са податливи на болестта, тогава си струва да се предотврати контактът на пор с тях. По време на периода на неразположение не се препоръчва да вземате животното на ръце, струва си да създадете тиха и спокойна атмосфера за него.

Заключение

Ако порът киха или силно кашля, това са първите признаци, че нещо притеснява животното. Като правило, ако кихането е рядко и рядко се чува, то това може да бъде причинено от наличието на прах в стаята. Ако кихането и кашлицата се чуват по-често 5-6 пъти на ден, тогава си струва да се наблюдава поведението на пор и да се идентифицират промени в поведението. Често, при настинки, при пор може да се повиши телесната температура, може да започне сълзене, той ще стане летаргичен и апетитът му ще изчезне. В такива ситуации се препоръчва незабавно да се свържете с вашия ветеринарен лекар и да започнете да лекувате домашния си любимец.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство