Как да храня теле

Храненето на телета е специален процес, който има определени характеристики. По-нататъшното развитие на животното зависи от храненето на телетата в ранен етап на формиране. За разлика от възрастните, телетата се хранят по схема, която е определена в съответствие с нуждата от хранителни вещества.

Как да нахраните телетата си

Сред разнообразието от фуражи за говеда се отличават основните видове, които са класифицирани по структура. Телето се нуждае от различен вид фураж на всеки етап от развитието. През първите няколко дни от живота телетата имат достатъчно коластра от крава и заместител на пълномаслено мляко. Докато растете, трябва да използвате други видове фуражи.

Грубите храни са формулировки, които съдържат до 45% фибри. Животните се нуждаят от фибри, за да им помогнат да усвоят храната допълнително.

 1. Сено. За младите се използва тревно сено. Най-ценните части са листа, издънки, върхове. Сеното се добива от окосена трева.
 2. Сенаж. Това са консервирани билки, чието увяхване се поддържа на ниво от 25 до 45%.
 3. Храна за клонове. Това са сухи издънки на обикновени дървета. Използва се като частичен заместител на сеното. Клонният сорт започва да храни млади растежи, които са на 12 месеца.

Сочните фуражи са необходими за младите животни. Те се събират от растения чрез специална подготовка.

 • Силоз и комбиниран силоз. Семената и дивите билки се събират чрез силиране. Това е процес, който включва биохимични реакции между компонентите, предвидени от специални консервационни методи;
 • Кореноплодни и грудкови. Сред видовете тези фуражи морковите, цвеклото, картофите и тиквата се считат за особено ценни. Фуражните сортове на тези зеленчукови култури се отглеждат в специални площи. Вкусът им се различава от трапезните сортове.

Зеленият фураж расте на подобрени ливади и пасища. Събирането и храненето зависи от зреенето, свързано със сезона.

Концентрираните фуражи включват наличието на зърнени и бобови култури:

 1. Соя - това е фуражен компонент, който съдържа до 33% растителен протеин; Соята се използва за фураж само след термична обработка.
 2. Бобови и зърнени култури. Включва присъствието на овесени ядки, сложни зърнени храни, грах.

Заместителят на мляко е заместител на пълномаслено мляко. Започва да се въвежда в диетата на 5-ия или 20-ия ден от живота. Заместителят на мляко се използва за телета след хранене с коластра и преминаването му в мляко за възрастни.

Произвежда се на основата на пастьоризирани съставки. Като правило заместителят на мляко съдържа:

 • връщане;
 • суха суроватка и мътеница;
 • витамини от различни видове;
 • растителни или животински мазнини;
 • лактоферини.

Сухото вещество съдържа до 75% лактоза. Използването му на територията на ферми или малки ферми намалява използването на краве мляко и дава възможност за прехвърляне на новороденото теле на хранене без участието на възрастна крава.

Коластрата е продукт на ендокринните жлези на възрастна крава. Той се появява веднага след отелването и остава непроменен в продължение на няколко дни. Коластрата се различава от зрялото мляко по няколко начина. Храненето на едноседмични телета с коластра насища тялото на телето с хранителни вещества и пренася защитните протеини, необходими за имунитета.

Как да храните правилно телетата си

Храненето на телета през млечния период се различава значително от храненето на 6-месечно теле. За новородени са подходящи методът на засмукване и използването на приставки за зърна. За възрастни животни са подредени висящи хранилки.

Методът на сучене предполага, че кравата ще храни телето до навършване на един месец. Този метод има няколко предимства:

 • наличен е, не ограничава приема на храна;
 • храната идва до телето на малки порции;
 • рискът от развитие на заболявания намалява, имунните сили на животното се увеличават;
 • млякото от крава винаги е с правилната температура.

Храненето чрез поилки със специални приставки е удобно за използване във ферми, където младите животни се държат в специални кошари, оборудвани с хранилки. Важно е внимателно да се следи чистотата на хранилките, тяхното пълнене и температурата на млякото.

Внимание! Хранилките за сено трябва да са чисти. Важно е мръсотията да не попадне там и фуражът да не се намокри или притисне.

Схеми за хранене на телета до 6 месеца

Телетата се развиват по специфичен сценарий, свързан с характеристиките на животинския вид. На всеки етап от развитието те трябва да получават определени вещества. Навременните хранителни добавки, както и спазването на техниките за хранене, намаляват риска от заболяване и загуба на индивиди.

Хранене на телета до 1 месец

Новородените трябва да получат коластра през първите 30 минути. след раждането. Коластрата съдържа необходимите вещества и полезни елементи, това са протеинови съединения, мазнини и въглехидрати. Храненето на коластра има няколко различни предимства:

 • осигурява защита срещу болести, формира естествен имунитет;
 • активира освобождаването на телешките черва от мекония (оригинални изпражнения);
 • допринася за насищането на новороденото тяло поради високата енергийна стойност на продукта.

Ако телето не бъде снабдено своевременно с храна, тогава, подчинявайки се на инстинкта, то ще започне да смуче предметите, които го заобикалят. Попадането на микроби може да доведе до развитие на различни заболявания.

Коластрата се дава по определена схема, като се използва един от методите на хранене. Първото хранене трябва да се извършва под строг надзор. Обемът на коластрата трябва да бъде 4 до 6% от общото телесно тегло на телето. В този случай средната порция на ден не трябва да надвишава 8 литра. Честото хранене с малък обем се счита за най-добрият вариант.

Има моменти, когато кравата не произвежда коластра. Това може да се дължи на характеристиките на тялото на възрастно животно или развитието на болести. Коластрата се приготвя самостоятелно: 4 сурови яйца се смесват с рибено масло и готварска сол (по 10 г), след което се добавя 1 литър мляко. Сместа трябва да стане напълно хомогенна, кристалите на солта трябва да се разтворят. Течността се излива в поилка с биберон и телетата се хранят. Еднократна доза самоподготвена коластра не трябва да надвишава 300 g.

От 7-ия ден от живота животните се хранят със сено. Допринася за стабилното функциониране на храносмилателната система. Прясно изсушеното сено се окачва на малки порции във хранилките.

Важно! При изкуствено хранене се уверете, че температурата на коластрата остава на + 37 ° C, не по-малко.

Младите животни на един месец се хранят по метода на засмукване или от поилки за биберони. На 10-ия ден коластрата преминава в мляко за възрастни. На 14-ия ден от живота телето се храни с предварително сглобено мляко или заместител на млякото. До края на първия месец от живота започват да се въвеждат варени картофи и нарязани течни зърнени храни.

Хранене на телета до 3 месеца

Когато телето достигне едномесечна възраст, дажбата за хранене се разширява. Към млякото или заместителя на млякото се добавят сочни фуражи и комплекси, съдържащи витамини.

Грубите фуражи се смесват с части от сочно, като същевременно се добавят към сеното:

 • белене на ябълки, картофи;
 • фуражно цвекло, моркови.

От 1 до 3 месеца животните постепенно се приучават към концентрирани фуражи. Един от вариантите е желе от овесени ядки. Приготвя се по формулата: за 100 г овесени ядки, 1,5 литра вряща вода.Охладената смес се дава на телето от чаша за биберони.

След като малките телета навършат един месец, храненето включва витаминни добавки. За тази цел се използват специално приготвени смеси.

10 g месокостно брашно се разрежда в 1 литър мляко, добавят се 10 g сол и креда. Тази смес ще компенсира липсата на натрий, калций и калий. Агентът се дава от купа за пиене, след което те започват да добавят към сочни фуражи от течен тип.

Храненето на 2-месечни телета е свързано с прехвърлянето на животни от мляко или заместител на мляко към връщане. Обемът на зеленчуците постепенно се увеличава в съответствие с увеличаването на телесното тегло.

Теглото на сеното трябва да се увеличи до 1,7 кг. От 2-ри до 3-ти месец се въвежда зелена трева.

Хранене на телета до 6-месечна възраст

След 3-ия месец от живота телетата получават всички видове фуражи, които са на разположение на 1 - 2-месечни животни. Освен това обемът на приготвените фуражи се увеличава: след три месеца може да бъде:

 • прясно сено, комбиниран силаж, кореноплодни култури - от 1 до 1,5 кг;
 • комбиниран фураж или концентрати - до 1 кг;
 • връщане - около 5 литра.

Промените могат да бъдат свързани с конкретния климат и сезон. Вместо сено, през лятото те започват да ги привикват към зелена трева. Ако телето получава повече дневен обем на пасището, тогава обемът на груби и сочни фуражи се намалява.

Хранене на телета до една година

Периодът, който настъпва след навършване на телето на 6-месечна възраст, се нарича след млечен период: това означава, че млечният компонент се отстранява от диетата. Основата на диетата сега е представена от комбинирани фуражи. По-нататъшното развитие зависи от качеството му:

 • сено или прясна трева на пасището могат да се доставят на телета в неограничени количества;
 • обемът на комбинирания фураж е около 5 кг;
 • нарязани зеленчуци - около 8 кг.

На този етап от развитието са необходими сложни витаминни добавки. За телетата, които принадлежат към пролетно-зимното отелване, витамините са особено необходими. Добавките трябва да съдържат необходимите елементи:

 • витамин А;
 • рибена мазнина;
 • витамин D 2;
 • витамин Е.

Сложни формулировки, подходящи за хранене на телета: "Тривитамин", "Костовит Форте".

Маси за хранене на телета от първите дни на живота

По правило във ферми или малки спомагателни парцели схемата за хранене на млади животни се изготвя предварително. Това ви позволява да изчислите количеството необходими фуражи и да вземете предвид характеристиките на развитието на животното:

Възраст

Тарифа на ден

 

Мляко (кг)

Сено (кг)

Силоз (кг)

Кореноплодни култури (кг)

Комбиниран фураж (кг)

Витаминни добавки (g)

1-ви месец

6

 

 

 

 

5

2-ри месец

6

До 0,5

 

До 0,5

До 1.1

10

3-ти месец

5 — 6

0,7 до 1,5

1 до 1,5

До 1,5

До 1.2

15

        

При комбинирания тип нормите за хранене на телета, които са достигнали шестмесечна възраст, ще се различават от схемите, приети за телета до 6 месечна възраст.

6 до 12 месеца:

Тип емисия

Количество в кг на ден

Сено

1,5

Сенаж

8

Сол

40 гр

Фосфатен фуражен тип

40 гр

Концентрати

2

Корени

до 5

Как да се грижим за телета

Нормите на хранене на младите говеда се определят съгласно стандартните таблици, като се вземат предвид характеристиките на възрастта. Освен това има правила за грижа за животните, които трябва да се спазват, за да се предотврати загубата на млади телета или зрели индивиди.

Телетата се настаняват на територията на фермата, въз основа на наличните възможности:

 1. Новородено. Грижите започват от първите минути след отелването. Пъпната рана се обгаря с йод, ушите, очите и носа се почистват от слуз. През първите няколко часа новороденото остава с кравата. Тя не му позволява да се охлади и замръзне, а самата тя ще се погрижи за чистотата на кожата. На този етап най-важното е да се получи телената коластра от кравата. Той е едновременно хранителна и защитна бариера срещу болести.
 2. Седмично. Животното е подредено с място, където ще спи. Най-добрият вариант е малка мобилна клетка. Предвижда плътна постелка, монтирана подаваща машина. Подът е положен от не напълно съседни дъски. По този начин се осигурява свободен поток на урина.Ако не е възможно да се построи клетка, тогава телето се поставя до кравата, в малка оградена кошара с топла постелка.
 3. 2 - 3 месечна възраст. След достигане на тази възраст малките се прехвърлят в отделни кошари - сергии, където за тях са оборудвани хранилка и поилка в съответствие с растежа им.

Приборите за хранене се измиват и стерилизират ежедневно, като се пускат във вряща вода. Поилките се измиват сутрин и вечер, зърната за поилки се сменят веднъж седмично.

Важно е телетата да поддържат температурата на въздуха най-малко 13 - 15 ° C. Храната, с която се хранят малките, трябва да е топла, не по-ниска от 35 ° C. Контролът върху наличието на чиста питейна вода се счита за предпоставка за грижи.

За телетата ежедневието е важно. Храненето по часовник насърчава развитието на временен рефлекс. Производството на стомашен сок за смилане на млякото в определени часове насърчава бързото усвояване на храната. Нарушаването на режима на хранене изнервя животното, то може да стане алчно при следващото хранене, което ще доведе до лошо храносмилане и развитие на болести.

Ходенето става важна стъпка в грижите. За животни на 3-седмична възраст се допускат разходки за 30 - 40 минути. в специални писалки, оборудвани с хранилки и поилки. Стените на загоните се варосат с вар веднъж седмично. Това се дължи на инстинктивната нужда на младите животни да оближат околните стени. По този начин те предпазват телетата от консумацията на вредни вещества и насищат организма с полезен креда.

След достигане на 2-3-месечна възраст младите животни започват да се освобождават за 2 часа или повече. На този етап ходенето със стадото не е подходящо, тъй като има голяма вероятност от заразяване с глисти от възрастни. Приемането в стадото става възможно след достигане на 7 - 8 месеца.

Нарушаването на правилата за съдържание води до развитие на болести. Около 70% от младите животни развиват стомашно-чревни заболявания. Основните причини за това са:

 • хранене със студено или твърде горещо мляко;
 • излишен фураж;
 • лошо качество на фуражите;
 • рязък преход от коластра към заместител на мляко или смесен фураж.
Внимание! Липсата на получаване на коластра при животни в ранна възраст води до намаляване на имунните сили, увеличаване на риска от развитие на различни заболявания.

Запекът е един от най-често срещаните проблеми при грижите за млади животни. Ако се открие подуване, телетата се хранят с рициново или растително масло (около 100 g) и обемът на млякото се намалява.

След като телето достигне 3-месечна възраст, ветеринарният лекар може да диагностицира дисплазия. Това е недоразвитие на ставите, което не се проявява в ранна възраст. Телетата с дисплазия започват да ходят трудно, след което падат на крака. Невъзможно е да се излекува дисплазия при телета.

Здравният статус на младите животни до голяма степен зависи от кравата, която е родила потомството. Грижата за бъдещи телета започва на бременността. Кравата се следи отблизо, снабдява се с хранителни вещества и се спазват правилата за грижа за нея.

В допълнение към основните правила за грижи, има задължение да се спазва таблицата за ваксинация:

 • на 10-ия ден се извършва ваксинация срещу вирусна диария;
 • на 12-ия ден те се ваксинират срещу вирусни заболявания;
 • на 30-ия ден животните се ваксинират срещу инфекции.

Заключение

Храненето на телетата е един от ключовите аспекти на грижите за младите говеда. Растежът и развитието на животните зависи от избора на диета, навременното хранене и въвеждането на всички необходими добавки.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство