Как да се излекува гниенето на копита при крава

Гниенето на копитата при кравите е често срещана причина за накуцване и признак за некачествено управление на добитъка. Болестта е много трудна за лечение, тъй като патогенът се чувства чудесно в мръсна постелка и възстановеното животно е носител на бактерията от 4 години. Веднага след като микроорганизмите „почувстват отпуснатост“, инфекцията не само се възобновява, но и заразява по-рано здрави животни.

Причини за гниене на копитата при говедата

Причинителят на болестта е анаеробната бактерия Fusiformis nodosus. Той влиза в копитото чрез драскотини, пукнатини или пробиви. Поддържа добре във влажна среда:

 • оборски тор;
 • мръсна постеля;
 • напоена с вода пасище;
 • падо завеса.

Самите животни заразяват пасището, пренасяйки бактериите. Факторът, който провокира инфекцията, е намаляване на имунитета.

Всъщност истинската причина за появата на гниене на копитата при кравите е небалансирана диета и лоши условия на отглеждане. Заслужава си защитните функции на организма да отслабнат поради липса на витамини, микро- или макроелементи, така че бактерията да се активира.

Внимание! Огнища на гниене на копитата се случват през пролетта, когато навън е много влажно и кравите са отслабени през периода на обора.

Пашата на преовлажнена паша често води до заболяване на кравите с гниене на копитата.

Симптоми на гниене на копитата при крави

Повечето собственици не обръщат достатъчно внимание на обучението на кравата да показва копита. Въпреки че животните трябва да подстригват рога на копитата на всеки 6 седмици. Ако добитъкът е свикнал с факта, че собственикът се грижи за копитата, той не се противопоставя на проверката на подметките. Благодарение на това появата на гниене на копитата може да се забележи в ранните етапи. Но в повечето случаи собственикът се досеща за проблема, когато кравата вече е започнала да куца.

Ранните симптоми на гниене на копитата при кравите включват:

 • омекотяване на подметката;
 • отделяне на страничните стени на роговата обувка;
 • огнища на мокра ерозия върху кожата на венчето;
 • възпаление на интердигиталната цепнатина;
 • характерна неприятна миризма от копитото.

Понякога е възможно да се забележи началният стадий на гниене на копитата само по време на отрязването на възрастената рогова обувка.

При умерена тежест обувката започва да се лющи от петата. Голяма част от подметката се отлепва. В последния етап обувката е напълно отделена от основата на кожата на предната стена и на подметката.

Коментирайте! В последния етап кравата е по-лесно да се заколи, отколкото да се излекува.

Куцотата започва веднага щом гниенето достигне живата част на копитото. В същото време, понякога външно болестта може да бъде невидима. Само малка дупка с неприятно миришещ ексудат показва мястото на инфекцията.

На снимката по-долу, тежък стадий на гниене на копита при крава:

В напреднал стадий на болестта животното всъщност ходи на живо месо.

Диагностика на заболяването

Симптомите на гниене на копитата са подобни на други заболявания на копитата:

 • некробактериоза;
 • пододерматит;
 • възпаление на интердигиталната цепнатина;
 • намек;
 • асептичен дерматит;
 • шап.

Раните от гниещи копита често са заразени с други бактерии. В този случай заболяването протича като смесена инфекция.

Диагностиката се извършва в лабораторни условия чрез инокулиране на проби. На място може да се постави само предполагаема диагноза.Много инфекции на копитата обаче се лекуват с подобно лечение, така че можете да започнете да се борите с гниенето на копитата, без да чакате резултатите от теста. Терапията винаги може да бъде коригирана по-късно.

Как да се излекува гниенето на копита при крава

Отнема много време и досадно лечение на копитното гниене при кравите по стари „народни“ методи. Но дори и днес тези методи са популярни поради ниската цена на лечебните съставки:

 • катран;
 • креолин;
 • калиев перманганат;
 • меден сулфат;
 • йодоформ;
 • меден сулфат;
 • формалин;
 • цинков сулфат.

Всички тези лекарства имат не само антибактериални свойства. Те изсушават мокри области на копитото. Използването на тези средства и техните смеси е оправдано, тъй като новите ефективни лекарства често представляват сложен състав на тези съставки. Понякога с добавяне на антибиотици. Когато се използват „чисти“ препарати от „старата“ терапия, кравите трябва да се държат изключително на суха постелка, което е технически невъзможно. И това е минус на този метод на лечение.

Препоръчват се антибиотици. Но инжекциите или пероралните лекарства действат само върху вторична инфекция. Бактерията на гниещото копито е анаеробна. Това означава, че той не влиза в контакт с кръвта, която носи кислород и антибиотици. Местообитанието на Fusiformis nodosus вече е мъртво. Влияние върху причинителя на болестта може да бъде само „отвън“. Най-често гниенето на копитата се излекува дори без използването на антибактериални средства.

Подготовка на копитото за лечение

Преди да приложите каквото и да е лекарство, мъртвите части на копитото се отрязват максимално. Понякога трябва да намалите, преди да се появи кървене. За да отрежете копитата на крава, използвайте:

 • нож за копита;
 • кърлежи;
 • понякога мелница.

За да използвате последното, трябва да имате опит и специален кръг.

Кожата между пръстите се измива добре с вода и сапун. Крастата се отстраняват.

Кървенето не е необичайно при лечение на гниене на копита при крави

Използване на стари продукти

За лечение почти всички лекарства се използват неразредени. Катранът и креолинът са течни фракции. Те смазват всички засегнати области. Основният ефект на тези вещества е изсушаването. Те не убиват бактериите.

Медният сулфат е отровен, така че прахът се използва в случай на дълбоки дупки в копитото. Невъзможно е да се приложи чист меден сулфат върху окървавените области на копитото. Същото се отнася и за цинков сулфат и формалин. За лечение на повърхности на кожата и раните се използват 10% разтвори.

Между пръстите се поставя тампон. Ако в копита има дълбока рана, която се нуждае от пълнене, тя също се тампонира. Цялото копито е покрито с плътна превръзка.

Усъвършенствана версия на превръзката: изолиращи пластмасови „подкови“, неподходящи, ако кожата над подметката също е повредена

Нови лекарства

Технически тяхното приложение е същото като при обработката на копита с "народни" средства. Но новите лекарства съдържат същите съставки. Те могат да бъдат в различни концентрации и форми.

"Fuzolin" се произвежда под формата на суспензия. Съставът му:

 • пробиотик на основата на сенен бацил Bacillus subtilis;
 • пробиотик на основата на мезофилни почвени бактерии Bacillus licheniformis;
 • глицерол;
 • фенол;
 • катран;
 • метиленово синьо.

Последните съставки на "Fusolin" принадлежат към обичайните средства за борба с гниенето на копитата, които се използват "от незапомнени времена". Ефективността на лекарството може да бъде осигурена от аеробни бактерии, конкуриращи се с анаеробни бактерии.

Концентрирана суспензия. За да го използвате, той трябва да се разрежда в съответствие с инструкциите. Фузолинът също се препоръчва за профилактична употреба.

Не е известно защо на повечето сайтове е невъзможно да се намери съставът на лекарството Fusolin, самият производител не го крие

Във видеото по-долу собственикът на кравата демонстрира действието на гела Intra Top-Hoofs. Състав:

 • алое вера 5%;
 • мед 4%;
 • цинк 4%;
 • вещества, които свързват целия комплекс в едно цяло.

Производителят твърди, че гелът има добра способност за заздравяване на рани.Медните и цинковите препарати са „традиционни“, тоест в различна форма те също се използват от дълго време за лечение на гниене и некробактериоза при копитните животни.

Употреба на антибиотици

Ефективен при вторична инфекция на копитата с бактерии, податливи на антибактериални лекарства. Тъй като лекарствата се прилагат чрез инжектиране, вторичната микрофлора трябва да бъде аеробна.

За гниене на копитата нанесете:

 1. Бицилин-5 интрамускулно, веднъж в доза от 40-50 хиляди единици на 1 кг телесно тегло.
 2. Биомицин подкожно под формата на 10% емулсия в доза 0,6 ml на 1 kg телесно тегло. Препаратът се разрежда върху полутечен стерилен агар, 3% стерилен разтвор на глицерол или върху нормален конски серум. Дозата, необходима за кравата, се прилага в дози от 6 ml в няколко точки.
 3. Окситетрациклин.

При тежко гниене на копита най-ефективни са окситетрациклинът и бицилин-5. Те имат нещо повече от антибактериални свойства. Тези лекарства стимулират регенерацията на меките тъкани на копитото.

Прогноза и превенция

При първоначалната форма на гниене на копитата прогнозата е благоприятна. Тежката форма често води до загуба на копитната обувка от кравата. На теория това може да бъде излекувано, но ще отнеме около година, за да отрасне нов рог. Икономически е нерентабилно. Ако откритата кост се зарази, това ще доведе до сепсис. Вторият вариант за спасяване на крава е операцията. Отрежете засегнатия пръст. Но операцията е възможна само ако второто копито на кравата е здраво. При тежка форма на гниене това е невъзможно. Заключение: ако болестта е стартирана, животното се предава за месо. Загубите могат да бъдат избегнати, ако се вземат превантивни мерки.

Предотвратяване

Кравите се купуват само от проспериращи ферми. Преди достъп до общото стадо, копитата се обработват с 10% разтвор на формалин или витриол. Ако се приеме болно животно, то незабавно се изолира и се лекува до пълно възстановяване.

На входа на плевнята е уредена дезинфекционна баня. За пълнене използвайте 10% разтвори на меден сулфат, формалин или "Fuzolin". Трябва да се помни, че такива бани не лекуват гниене на копитата. Те служат само за профилактика. За частни собственици този метод може да не е подходящ.

Поддържането на плевнята чиста и суха е задължително за всеки собственик на говеда. Задачата не е лесна, но изпълнима.

За да се поддържа добър имунитет, на кравите се осигурява балансирана диета и качествени фуражи.

Коментирайте! Дори най-добрата диета в света няма да ви спаси от гниене, ако кравата постоянно се държи в условия на висока влажност.

Друга превантивна мярка, достъпна само за големи ферми, е рекултивацията на пасищата. Гниещите бактерии не могат да оцелеят в относително суха земя и пашата през пролетта става безопасна.

Заключение

Гнилото на копитата е повсеместно при кравите. Много собственици на добитък дори вярват, че това е необходимо зло. Но болестта може да се справи успешно, ако обърнете достатъчно внимание на краката и състоянието на кравата.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство