Как да лекуваме напукани кравешки вимета

Пукнатините на вимето на кравата е често срещана патология при говедата. Те причиняват болка на животното, благоприятни са зони за натрупване и размножаване на патогенни микроорганизми. Следователно терапевтичните мерки трябва да се извършват безотказно и възможно най-скоро, за да не се провокира развитието на усложнения.

Причини за пукнатини във вимето на крава

Ако по време на доенето кравата започне да се държи неспокойно, не позволява на доячката да докосва вимето, бие с крайниците си - това са признаци на пукнатини. Когато се появят, е важно да се определят причините за такава патология възможно най-скоро.

Визуално доячката може да види пукнатини, рани с различни размери. Повечето от тях са разположени на зърната. Те могат да бъдат надлъжни и напречни, единични или многократни, с червено дъно и леко удебелени ръбове. Пукнатините на вимето и биберони понякога кървят, тъй като епидермалният слой се разкъсва. При лоши грижи млечната жлеза се покрива с мръсотия и корички.

Важно! Тъй като всяко докосване на вимето причинява силна болка на кравата, телето не трябва временно да се доближава до нея, за да не причини допълнителни страдания.

Основните причини за появата на пукнатини по органа:

  • некачествена обработка на вимето преди и след доене;
  • мокра, мръсна постеля, през която проникват патогенни микроорганизми;
  • нехигиенични условия за отглеждане на животното в обора (влага, мръсотия);
  • грубо, небрежно доене (чрез прищипване).

Понякога причината за патологията е намаляване на еластичността на кожата на млечната жлеза. Това може да служи и като причина за появата на пукнатини и корички.

Защо пукнатините на вимето са опасни?

Млечната жлеза на говедата е жлезист орган. Състои се от 4 дяла, които завършват на зърната. Прилепва доста плътно към долната стена и се държи на място от лигамента и фасцията. Органът е представен от жлезиста тъкан, отделителни канали, съединителна тъкан, нервни окончания, лимфни и кръвоносни съдове.

По този начин вимето на кравата е много деликатен орган, който изисква внимателно боравене. Дори незначителна рана, пукнатина на вимето или биберона могат да доведат до неприятни последици за животното и за собственика.

Още в ранните етапи от развитието на болестта кравата изпитва болка по време на доене и по време на хигиенни процедури. Всяко докосване на вимето е стресиращо за кравата. Това се отразява на цялостното здраве на животното и на потока мляко. Млякото не се дое напълно, което води до развитие на мастит, възпалително заболяване на млечните жлези.

Ако собственикът не предприеме никакви мерки, тогава върху жлезата се образува нагнояване под кора от мръсотия и кръв, което води до развитие на инфекциозни заболявания на вимето, например флегмон - остър гноен възпалителен процес на разхлабена съединителна тъкан на вимето.

Пукнатини, като заболявания на вимето и гърдите, причиняват икономическа вреда на собствениците на млечни крави. Млякото става или негодно за консумация, или количеството му значително намалява.

Как да се излекува напуканото виме на кравата

Ако ситуацията все още не е започнала, няма усложнения, тогава лечението на пукнатини ще бъде съвсем просто, не скъпо и прогнозата е благоприятна.

Цялата засегната зона трябва да бъде добре измита, почистена от замърсяване с топла вода. За тази процедура можете да използвате разтвор на сода за хляб. След това трябва внимателно да изсушите кожата на жлезата с чиста кърпа.След това трябва да приложите стрептоциден маз със стайна температура или друг дезинфектант.

Внимание! 15 минути преди началото на доилната процедура, в случай на силна болка, зърната могат да бъдат третирани с новокаинов мехлем. Това ще намали болката и кравата ще бъде много по-спокойна по време на доене.

Всеки път след доенето, бибероните трябва да се третират с топъл содов разтвор. След това смажете с вазелин или специален мехлем за лечение на зърната.

Препоръчва се също да се преведе кравата на ръчно доене за периода на лечение или да се използва доилна машина в щадящ режим.

От народните средства често се използват зелеви листа или листа на майка-и-мащеха, които се увиват около жлезата и се превързват с марля. Оризовото нишесте също се разрежда до гъста заквасена сметана и се покрива със засегнатата област.

Превантивни действия

Профилактиката трябва да се състои в внимателна грижа за вимето на кравата:

  • всеки път преди доене трябва да се измива с топла вода;
  • избършете на сухо с чиста кърпа;
  • задължително направете масаж.

Масажът значително засилва кръвообращението, насърчава образуването на мляко и пълното му доене, прави кожата мека и еластична. Трябва да се направи правилно. Първо се масажира дясната половина на млечната жлеза на кравата, като същевременно се поставя дясната ръка върху предната четвърт на органа, а лявата ръка върху задната четвърт. Палците трябва да са обърнати един към друг. Вимето трябва внимателно да се повдига и спуска с поглаждане отгоре надолу. Масажирайки лявата половина на жлезата, палците трябва да бъдат обърнати в обратна посока. След приключване на масажа можете да започнете процеса на доене.

Кравата трябва да се дои, докато седи на пейка от дясната страна на животното, опашката трябва незабавно да се завърже за крайника. Най-правилната техника на доене е с юмрук. Така млякото е напълно издоено и не причинява болка на животното. Ръцете на доячката трябва да са чисти и сухи.

За собственика е важно да разбере, че животното трябва да се поддържа чисто. Сергията трябва да се почиства ежедневно. Котилото трябва да е само сухо и чисто.

Заключение

Пукнатините във вимето на кравата са резултат от неправилни действия от страна на собственика, персонала или, обратно, пълното им бездействие. За щастие пукнатините не изискват специално лечение; дори неопитен фермер може да върне здравето на животното в норма. Ако обаче ситуацията се пренебрегне, започват оток на гърдата, мастит, флегмона или някои други усложнения. Може да се наложи бърза ветеринарна помощ и подходящо лечение.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство