Как да изведем прасето от лов и какво трябва да се направи, за да накара прасето да влезе в лова

Много е лесно да се манипулира физиологичното състояние на свиня или глиган. Има много доказани методи, както медицински, така и народни, така че прасето да не ходи или, напротив, да влезе в лов. Всички тези методи се използват днес в земеделието и по никакъв начин не оказват влияние върху здравето на животното.

Признаци на сексуална топлина при жени и мъже

При свинете, както при всички животни, има най-благоприятен период за чифтосване, когато оплождането се извършва с точност 99%. Това е много важно за естественото размножаване, към което се стремят повечето фермери. Можете да разберете, че прасето вече се е развихрило от поведението си, ако се промени драстично. Животното става странно, женската показва следните признаци на лов:

 • зачервени и подути зърна;
 • гениталиите са ярко розови;
 • обилно отделяне от гениталните канали;
 • неспокойно поведение.

При натискане върху задната част на тялото прасето сяда или замръзва. Това са най-надеждните признаци, които показват половата зрялост на свинята. По правило се среща между 5 и 10 месеца. Но не бива да започвате да отглеждате прасета твърде рано. Опитните фермери съветват да изчакате до 10-месечна възраст, за да стане по-силно и да наддаде добре. Това е много важно за по-нататъшно носене.

Ловният период на прасето не трае дълго - от 2 до 5 дни. Но както показва практиката, оплождането е възможно за 2-3 дни. Ако това не се случи, след месец животното отново ще се развихри. След успешно чифтосване свинята вади прасенцата, ражда и след една седмица може да й бъде позволено да отиде отново при глигана. Статистиката обаче казва друго, повечето жени се нагряват 40-45 дни след отбиването на прасенца или изобщо не идват. Такива животни се изхвърлят.

Мъжките имат различни признаци на лов. Животните стават неконтролируеми, опитвайки се да разбият всичко, издават диви писъци, търкат се срещу бариери, често уринират и урината има остра миризма. Някои мъжки скачат един върху друг, като по този начин имитират чифтосване.

Важно! По време на лова мъжките и женските имат лош апетит, хранилките са постоянно пълни.

Защо прасето не ходи

Има моменти, когато прасето не ходи дълго време, което усложнява процеса на чифтосване и изисква изкуствено осеменяване. Причините за това състояние са няколко: може да са проблеми с репродуктивната система или външни фактори. Преди да започнете да лекувате прасе, трябва да разберете защо това се случва.

Първо, изключете външни фактори, които включват:

 • лоша храна;
 • стегнатост в оградата;
 • честа смяна на съседи;
 • липсата на глиган в стадото;
 • липса на витамини.

Ако не се установят проблеми, струва си да поканите ветеринарен лекар, който ще прегледа животното и ще определи как функционират основните органи. Най-често прасето не ходи, тъй като има хормонален отказ, затлъстяване, в резултат на което работата на яйчниците и тестисите се нарушава.

Липсата на добро ходене се отразява негативно на половата функция. Това е особено забележимо през пролетта и есента. През този период естествената репродуктивна функция е намалена. За да не се случи това, стадото се разхожда в специални кошари, заедно със свине майките се отглеждат млади глигани.

Какво трябва да се направи, за да се накара прасето да ловува

Има няколко начина за коригиране на ситуацията и стимулиране на лов при свиня.Традиционните методи са по-подходящи за профилактика или за малко стадо. В индустриален мащаб те не работят, струва си да се прибегне до медикаментозно стимулиране на лова.

Народни начини

Ако прасето не дойде да ловува, тогава най-простото нещо е да се грижите добре за него. Диетата трябва да съдържа изобилна зелена храна, чиста вода. Писалката трябва да е топла и да не съдържа течение.

Опитните фермери прибягват до някои трикове, например, оставяйки прасето без храна за 2 дни в отделна кошара. В този случай напитката не се отстранява, светлината постоянно свети. Подобна стресова терапия има положителен ефект; до края на втория ден свинята започва да ловува.

За да може свинята да започне да се разхожда бързо, домашен аерозол се напръсква от спермата и урината на млад глиган в стаята. Приготвя се от 1 литър урина и 200 мл сперма. Сместа се държи за един ден в плътно затворен съд, след което се загрява до 60 ° С, разбърква се и се оставя за още 2 дни. След това се изсипва в съд за пръскане и помещението, в което се намират свинете майки, се напръсква.

Най-често проблемът с лова при свиня започва след отбиването на прасенца. За да избегнат това, те прибягват до стимулиране на овулацията. За това свинята не е ограничена в храната. Храната се разпределя често, до 5 кг / ден на един индивид. Допълнително добавете глюкоза - до 200 ml на ден на глава, рибно брашно, соя.

Внимание! Стайната температура е от голямо значение. На бетонен под той не трябва да надвишава 20 ° C. Топлинният стрес намалява плодовитостта на прасето.

"Естрофан"

Можете да провокирате топлина при прасе с лекарства. Ветеринарните лекари съветват лекарството "Estrofan", което е показало най-добри резултати. В рамките на 48-60 часа след инжектирането женската показва признаци на лов. Ефектът на лекарството продължава до 76 часа.През този период процентът на оплождане е най-висок.

Във ветеринарната медицина няма противопоказания за въвеждането на "Estrofan", но женската няма нужда да предписва лекарството сама. Само лекар ще може да изчисли необходимата доза, обикновено тя не надвишава 2 ml, което е подходящо за теглото на определено прасе.

Други лекарства

За да се въведе женската в лова, могат да се използват аналози на "Estrofan". Може да е "Gestavet", "PG 600".

Gestavet е синтетичен хормон за интрамускулно инжектиране. Регулира репродуктивната функция при свинете. 1 ml се инжектира в областта на шията, независимо от теглото и възрастта на животното. Не са установени противопоказания и случаи на предозиране. Лекарството не се прилага на бременни жени.

"PG 600" е хормонален препарат, предназначен да регулира цикъла, да увеличи плодовитостта на свинете майки. Прилага се интрамускулно в 1 доза. Приемът е разрешен веднага след отбиването на прасенца или след 2 дни.

Важно! За да се въведе прасе в лова, е разрешено да се инжектира "Окситоцин".

Как да нарушим лова на прасе

Пубертетът при свинете настъпва на 5 месеца. Периодът на възбуда продължава няколко дни, след което се повтаря редовно. От биологична гледна точка това е нормално и не причинява вреда на животните. Фермерът обаче търпи загуби. Ранният лов води до факта, че младите жени отслабват, има прекомерно изразходване на фуражи, електричество и т.н. Да, и е твърде рано да започнете да отглеждате младо прасе на тази възраст. Цикълът на нейното развитие все още не е завършен, женската не е готова да роди потомство. Ловът на прасето трябва да бъде съборен. За това хората са доказали методи:

 • отвара от мента;
 • сода за хляб.

Отварата от мента се приготвя произволно. Пресни листа и издънки се приготвят под формата на чай, след което се добавят към храната или напитката на животното. Използвайте 1 L разтвор наведнъж. Трябва да напоявате прасето 3 пъти на ден.

Редовната сода за хляб е също толкова ефективна. В някои случаи може напълно да наруши лова на прасето. През целия ден добавяйте 1-2 ч. Л. Към храна или напитки. Газирани напитки. Фуражът не трябва да съдържа кисели добавки.

Най-лесният начин да предотвратите ходенето на прасето е да го нахраните здраво. Забелязано е, че обилното хранене и наднорменото тегло забавят пубертета за няколко месеца.

Ако свинете се отглеждат за месо, тогава те не трябва да ходят. Кастрацията на добитъка ще помогне да се забрави за проблема. Но ако трябва да изберете млади животни от стадото за по-нататъшно развъждане, тогава е по-добре да прибегнете до медицински методи. Има много от тях, препаратите внимателно елиминират ранната топлина и не увреждат репродуктивната система на свинете. В бъдеще животното може да се използва за разплод.

За да се предотврати ходенето на прасето, трябва да му се дават синтетични хормони, които са напълно идентични с полови хормони. Те блокират узряването на яйцата в яйчниците и женската не ловува. За тази цел широко се използва лекарството "Sexinone". Това е евтин продукт, наличен във ветеринарната медицина. Лекарството се освобождава под формата на таблетки или в течна форма. Лесно е да се изчисли необходимата доза: 1 таблетка или 1 ml от лекарството на всеки 10 kg телесно тегло. Лекарството се приема от 4,5-5 месечна възраст. Трябва да храните всички животни на всеки 20-22 дни. Точната доза се смесва с фураж и се разпределя на животните рано сутрин.

Отмяна на лекарството "Sexinone", когато женските достигнат желаното тегло. В рамките на месец организмът на свинете се нормализира и ловът започва. Но е по-добре да пропуснете първия цикъл, осеменяването през този период не е най-доброто. От втория цикъл женските могат да бъдат заплодени. В индустриален мащаб това е много удобно. Възможно е да се формират групи на една и съща възраст, да се отнемат заедно прасенца от свинята, за да се постигне синхронно опрасване.

Внимание! Свинете, които ще се консумират за месо, трябва да бъдат заклани не по-рано от 15 дни след приема на лекарството "Sexinone".

Заключение

Така че прасето да не ходи или, обратно, да влезе в лов, опитни фермери прибягват до доказани методи. Това дава възможност да се извърши групово осеменяване на свине майки, да се получи синхронно опрасване и едновременно да се отнемат прасенца. В индустриален мащаб най-често те прибягват до лекарства, а у дома можете да се справите със стари народни методи. Те са не по-малко ефективни, подходящи за малко стадо.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство