Каква е нормалната температура при свинете: симптоми на повишаване, лечение

Телесната температура на прасето е първият сигнал за заболяване. Почти всички сериозни заболявания са придружени от висока температура. Но има и такива, които се характеризират с намаляване на температурата. Последните обикновено не са заразни, но могат да доведат и до смъртта на прасето.

Каква е нормалната температура при свинете?

Веднага можем да кажем, че нормалната температура при малките породи свине е същата като при големите. Животните наистина имат тази интересна точка: колкото по-малък е бозайникът, толкова по-горещ е той. Но това не се отнася за свинете. Освен, може би, само за мини прасета. Не виетнамски коремчета, които по-малко отстъпват по тегло на големите прасета, а истински мини прасета. Последните са отгледани специално за декоративни цели, имат много малки размери и имат много генетични проблеми. Телесната температура на такива декоративни прасета наистина може да бъде с половин градус по-висока.

Всички други породи, включително Виетнамски прасета, телесната температура обикновено варира от 38 ° C до 40 ° C. Прасетата държат рекорда по температура сред домашните животни. Те споделят първото място с овце и кози. Прасенцата се опитват да не смущават родителите си.

Каква е нормалната температура за прасенцата

Често за собственика на свине е по-важно да знае нормалната температура на прасенцата, отколкото на свинята, за да не пропусне появата на „детски“ болести. Тук отново действа принципът, общ за всички бозайници: младите животни винаги са по-горещи от възрастните животни. Съответно, нормалната телесна температура на прасенцата е в диапазона 39-40,5 ° C.

Важно! Колкото по-младо е прасенцето, толкова по-висока е телесната му температура.

И тук вътрешната температура не бива да се бърка с външната. Кожата е орган, една от функциите на който е терморегулацията. В студен въздух става хладно, тъй като кръвта от епидермиса отива навътре, за да се затопли. В жегата кожата става по-гореща от вътрешните органи. Загрява се от кръвта, която „се издига“ до кожата, за да отдели излишната топлина, и твърде топъл въздух.

При свинете терморегулацията се извършва по подобен начин, коригирайки подкожната мастна тъкан. Младите прасета все още нямат достатъчна дебелина на мазнините и са по-чувствителни към условията на околната среда. Следователно, температурата на кожата на прасенцето е доста зависима от стайната температура. Колкото по-студено е в стаята, толкова повече прасето замръзва и кожата му е по-студена.

Признаци на неразположение

За превантивни цели трябва да измервате температурата поне веднъж седмично. Ежедневният преглед помага да се установят отклонения в поведението на животните. Подобни отклонения често възникват в резултат на заболявания и понякога се забелязват само за собственика, който познава добре своето животно. Ако холерично прасе, постоянно опитващо оградата за сила, внезапно спре да разглобява машината си, струва си да проверите здравето му. Или флегматик, съживен само при вида на храна, изведнъж се втурва около писалката.Най-вероятно източникът на подобна възбуда в никакъв случай не е добро настроение.

Ясни признаци на проблеми, при които ветеринарният лекар е извикан по пътя от кочината до къщата:

 • апатия;
 • силно вълнение;
 • обрив по тялото;
 • диария;
 • запек;
 • полуядена храна;
 • повръщане;
 • мускулни тремори;
 • нестабилност на походката;
 • твърд дъх;
 • червени очи;
 • ускорен сърдечен ритъм;
 • горещ пластир и уши (може да бъде такъв веднага след събуждане);
 • тъп четина, застанала на края;
 • опити да се зарови в котилото.

Лекарят може да бъде сплашен с нещо сериозно, в противен случай не е факт, че ще пристигне бързо. Докато ветеринарният лекар шофира, трябва да имате време да донесете термометър от дома и да измервате температурата на съмнителни прасета.

Списък на възможните причини за повишаване на температурата

Причината за повишаването на общата телесна температура е само една - борбата на организма с инфекцията. Но има много заболявания, които могат да причинят патогени и вируси. Всяка инфекциозна болест по свинете попада в списъка с причини.

Температурата на тялото на прасето се повишава:

 • с усложнения след кастрация, когато раната започне да нагноява;
 • гастрит;
 • гастроентерит;
 • други вътрешни незаразни болести.

Най-често всеки сериозен възпалителен процес е придружен от повишаване на общата телесна температура.

Как можете да измервате телесната температура при прасе и прасенце?

С висока степен на надеждност температурата на всяко животно може да бъде измерена само чрез поставяне на термометър в ануса. Всички други методи дават висок процент грешки. Измерванията на разстояние с помощта на инфрачервен сензор само ви информират колко е гореща повърхността на кожата или козината на бозайника.

Методи за измерване

При прасето температурата се измерва и в ануса. Но тези животни са нервни и не винаги се доверяват на стопаните си. Добре е прасето спокойно да й позволи да вкара термометър в ануса си. И ако е полудива, е по-трудно.

Как правилно да се измери температурата на прасе

Надявайте се на най-доброто, но разчитайте на най-лошото. В идеална ситуация опашката на прасето се повдига, термометърът се вкарва в ануса и изчаква необходимото време, като не забравя да държи термометъра.

Важно! Термометърът трябва да се поставя не повече от една трета от дължината му.

Анусът има неприятна склонност да „засмуква“ твърде дълбоко вкарани предмети в себе си. Дълбоко потопен термометър, който прасето може да „изяде“ от задния край. След това сфинктерът ще се затвори и ще бъде невъзможно да вземете термометъра. Има препоръки за фиксиране на лента или тънка струна с лепяща мазилка в горната част на термометъра. Тогава за тази лента ще бъде възможно да се извлече термометърът от ануса на животното.

Видеото по-долу показва "перфектно" измерване на телесната температура при прасе с живачен термометър. Единствената грешка на собственика: той пуска термометъра. Той имаше късмет, че прасето не обърна внимание на подобен надзор. Някои животни просто изтласкват измервателното устройство навън. Това е по-добре, отколкото да се засмуква, но термометърът може да се счупи.

Важно! Не пускайте термометъра, потопен в ануса.

Несъвършено измерване на температурата ще бъде в случай, че прасето е полудиво. Сравнително малко прасе все още може да бъде хванато, съборено и задържано със сила. При възрастна свиня това вече няма да работи. Такова прасе се заплита и събаря на земята. Те я ​​чакат да се успокои и в ануса внимателно се вкарва термометър, намазан с вазелин. Отново слушат всичко, което тя мисли за хората.

Важно! За малки прасета винаги използвайте само термометър, смазан с вазелин.

Грешни начини

За да улеснят живота си или от отвращение, някои собственици се опитват да измерват телесната температура на прасето, като закачат термометри навън. Има два начина: залепете термометъра с лепяща лента и го поставете между задния крак и корема на прасето. Нещо като това как хората измерват температурата си, като държат термометър под мишниците си.

Вторият метод е по-добър, но и той не дава правилния резултат.Тъй като първоначално термометрите бяха поставени изключително в ануса, телесната температура на прасетата се показва въз основа на тези данни. Но "външният" термометър показва 1 ° C по-ниско. Ако нормалната температура на прасето е 39 ° C, термометърът ще покаже 38 ° C. Няма значение. Но с температура, вместо 40,5 ° C, собственикът ще получи данни при 39,5 ° C. Докато прасето е в треска, собственикът ще си помисли, че животното е здраво.

Залепването на термометъра върху кожата на прасето с лепяща мазилка ще даде още по-неточни резултати. От едната страна на термометъра ще има въздух, от другата - кожа. Добре е, ако живакът или сензорите на електронен термометър показват поне долната граница на нормата. По-вероятно е измерването да покаже температурата на охлаждащия труп.

Измерването с инфрачервен термометър не може да се нарече по грешен начин. По-вероятно е просто да получите грешни данни.

Видове измервателни уреди

Преди това имаше само един медицински термометър: живак. Днес се появи група термометри, които се наричат ​​цифрови. Тази група е разделена на две: електронна и инфрачервена.

Важно! Електрическият термометър понякога се нарича електронен термометър, тъй като работи на батерия.

Живачен термометър

Най-известният и най-старият тип. Изработен от стъкло. Вътрешната тръба е пълна с живак. Плюсове: ниска цена и висока точност. Минуси: висок риск от счупване на устройството.

Времето за измерване в ануса при животните всъщност е само 2-2,5 минути. Деклариран 10 минути. показан за измерване на температурата на човек в подмишницата.

Живакът има добра характеристика: колкото по-горещ е организмът, толкова по-бързо колоната на живака пълзи нагоре. Тъй като температурата на здравите прасета се „възприема“ от термометъра като топлина при хората, живакът пълзи много бързо. И "пълзи" до крайния резултат, колкото по-бързо, толкова по-високо е била живачната колона първоначално. Тъй като нормалната температура на свинете не може да бъде по-ниска от 38 ° C, няма смисъл да се сваля живакът "до нула". Достатъчно е да се отърсите от показателите до 37 ° C.

Цифров термометър

Методите за измерване на това устройство са същите като тези на живака. Дори формата на тези два вида е подобна. Но вместо живак в електронен термометър се използват сензори, данните от които се показват на дисплей с течни кристали. За работа с устройството е необходима електрическа батерия. Времето за измерване продължава 1,5-2 минути. Термометърът сигнализира за завършване на процедурата със звук.

От плюсовете:

 • този тип термометър е трудно да се счупи;
 • дори да го счупите, няма да се случи нищо ужасно;
 • няма нужда да следите времето;
 • устройството е относително широко и е по-трудно да го "смучеш".

Минуси:

 • цената е малко по-висока от тази на живака;
 • показанията може да се окажат неправилни, тъй като някои модели трябва да се държат няколко минути след сигнала.

Но като цяло електронният термометър дава точни данни.

Инфрачервен термометър

Той също така изисква електрическа батерия за работа. Сензорите на устройството също показват данни на екрана с течни кристали. Но това устройство е способно да прави измервания от разстояние. На пръв поглед този имот изглежда сериозно предимство. Всъщност това е недостатък. Сензорите показват температурата не вътре в тялото, а на повърхността му. Тоест собственикът в най-добрия случай научава колко студена е кожата на животните му. В същото време кожата може да бъде прегрята на слънце или охладена в локва и да не е сигнал за истинското здраве на прасето.

В най-лошия случай устройството ще покаже температурата на четина. В унгарската Мангалица през зимата показателите ще бъдат близки до нула или дори отрицателни.

Въпреки привидното удобство и бързина на използване, инфрачервеният термометър не е подходящ за работа с животни, тъй като температурата при свинете е първият симптом на заболяването и понякога лечението трябва да започне незабавно. Инфрачервеният термометър е най-добре да се използва за отчитане и мартенова пещ.

Внимание! Има специален ветеринарен инфрачервен термометър, който отчита показанията при контакт с кожата на животно.

Недостатъците на такъв термометър са същите като тези на живачния: трябва да можете да хванете прасе. Плюсове - прасето не трябва да бъде повалено и трябва само да го задържите за няколко секунди, за да вземете показания.

Какво да правите, ако прасенце има висока температура

В идеалния случай трябва веднага да се обадите на вашия ветеринарен лекар. Но идеалът в живота е рядък. За прасенце горната граница е 40,5 ° C. Животните трудно понасят високи температури, следователно, ако горните граници са превишени, не отлагайте и чакайте един ден, разчитайки на това „той ще отмине сам” Колкото по-скоро болестта бъде „уловена“, толкова по-малко вреда ще причини и толкова по-лесно ще бъде излекувана.

В допълнение, той "изчезва сам" много често с оточна болест на прасенца - напастта на свиневъда. Първо температурата "преминава сама", а след това прасенцето умира.

Ако няма абсолютно никакъв начин да се обадите на ветеринарен лекар, на прасенцата се дават антипиретични лекарства и пробити антибиотици. Често се използват пеницилини и тетрациклини.

Какво да правите, ако прасето има висока температура

Ограничителната температура на прасето е по-ниска: 40 ° C. По-високите показатели също показват началото на заболяването. Почти всички заболявания при свинете и прасенцата са често срещани. Освен ако възрастните вече не страдат от ентеротоксемия. Съответно действията при повишена телесна температура при прасето са еднакви. Но дозировката на лекарствата е различна и зависи от теглото на животното.

Ниска температура при прасета: симптоми и лечение

Основната причина за понижената температура при свинете е интоксикацията на тялото. Признаци за ниска температура:

 • втрисане;
 • студени крайници;
 • студени уши;
 • склонността на прасето да се погребва в топло легло, за да се стопли.

Отравянето се случва не само при ядене на отровни и некачествени фуражи. Отровните вещества могат да попаднат в кръвта, когато:

 • хелминтоза;
 • предозиране на противоглистни лекарства;
 • поради големия брой отпадъчни продукти от патогенни микроорганизми;
 • чревни блокажи;
 • запек;
 • проблеми в пикочно-половата система;
 • неинфекциозен хепатит;
 • заболяване на бъбреците.

Втрисане се забелязва при прасе с рахит. Но те не му измерваха температурата, той просто можеше да бъде отслабен. Ниската температура при прасето не е симптом на рахит и лечението у дома е по-добре да не се ограничава само до пускането на животното на слънце. При ниски температури също е по-добре да поканите ветеринарен лекар и да дадете на прасето слабително като първа помощ. Но само ако прасенцето не се разболее след обезпаразитяване. При силно покрити с червеи прасенца след антихелминтно лекарство може да настъпи масивна смърт на паразити в червата. Топка мъртви червеи запушва стомашно-чревния тракт и започва да се разлага, причинявайки отравяне в тялото на свинята.

Заключение

Телесната температура на свинете е един от основните параметри, които трябва да се наблюдават постоянно. Понякога е възможно да се пропусне рязко покачване и последващо понижаване на температурата до нормалното, след като загубите цялото пило на прасенца.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство