Кетоза на говеда: какво е това, причини и симптоми, лечение

Симптомите и лечението на кетоза при кравите са различни. Те зависят от формата и тежестта на заболяването. Тази патология е свързана с нарушено храносмилане и метаболитни нарушения в тялото на кравата.

Какво представлява кетозата при кравите

Кетозата (ацетонемия) при кравите е незаразно заболяване, характеризиращо се с дълбоки метаболитни нарушения в тялото на животното, което е придружено от натрупване на кетонни тела в кръвта, урината и млякото, както и намаляване на кръвната захар.

Кетоните се образуват поради натрупването на храни в стомаха, с непълно разграждане на протеини и въглехидрати. Това кара амонякът да се абсорбира твърде бавно. В резултат на това се образуват маслена и оцетна киселини, от които след това се получават ацетон, ацетооцетна и бета-хидроксимаслена киселина. Именно тези вещества представляват заплаха за здравето.

По правило кравите са най-податливи на кетоза на възраст между 3 и 7 години с висока производителност на мляко. Най-често заболяването се развива 1-2 месеца след отелването, тъй като по време на бременността се изразходва много енергия.

Ацетонемията на млечните крави носи значителни икономически щети на собствениците, тъй като в резултат на болестта млечните добиви са рязко намалени, репродуктивната функция на говедата е нарушена, животните губят телесно тегло и продължителността на живота им намалява. Смъртността на телетата от кетотична крава е почти 100%, тъй като кетонните тела са в състояние да преминат през плацентата и да повлияят отрицателно на развитието на плода.

Важно! С ненавременното лечение кетозата става хронична, след което става още по-трудно да се справите с болестта.

Причини за кетоза при кравите

Причините за развитието на кетоза при млечните крави са разнообразни, но почти всички от тях се свеждат до пренебрегване на основните норми за хранене от страна на собствениците. Факт е, че преди да започне лактацията, тялото претърпява хормонални промени. Производството на мляко изисква повече енергия и протеини. Тялото се опитва да синтезира мляко, за да нахрани телетата и за това кравата се нуждае от много храна. Но тъй като белегът притиска матката, животното не може да се храни напълно. Въпреки че ядем достатъчно протеини за производството на мляко, енергията не е достатъчна. Обогатяването на фуражите с калории с помощта на концентрати води до лошо храносмилане, ацидоза и липса на дъвка.

Често се чуват съвети за насищане на фуражите със захари, но неконтролираното хранене, което не се изчислява като процент, може да доведе до влошаване на здравето на животното. Всъщност, за да осигури на тялото калории, започва да се консумира мастна тъкан.

Основните, най-важните причини за развитието на патологията включват:

 1. Лошото хранене на млечните крави с енергийни фуражи е липсата на въглехидрати и някои микроелементи в диетата. Енергиен дисбаланс преди и след отелването, когато кравата се нуждае особено от балансирана диета. Това включва и бързия преход от един тип хранене към друг, което води до нарушаване на микрофлората в някои части на стомаха и загуба на енергия.
 2. Общ дисбаланс в диетата. Най-важно е правилното съотношение между протеини и въглехидрати във фуражите, както и между лесно и трудно смилаеми въглехидрати, тъй като този баланс влияе върху процесите на храносмилането и съотношението на продуктите от разпадането.
 3. Наличието на фуражи с високо съдържание на кетони в диетата на кравите. Говорим за некачествен силаж, сенаж и други фуражи с признаци на гниене. Развалената храна е вредна за храносмилателната система и може да допринесе за развитието на заболявания като кетоза при кравите.

Наследственият фактор също играе важна роля в развитието на кетоза. Забелязано е, че черно-белите крави са най-податливи на метаболитни заболявания, включително кетоза. Докато кръстоската между крави и бикове от Джърси е устойчива на метаболитни нарушения.

Понякога кетоза се развива поради дисфункция на хипофизата и надбъбречните жлези. Нарушения от този вид възникват поради твърде активна работа на хипофизната жлеза по време на лактация. Това обаче може да бъде улеснено от липсата на движение, небалансирано хранене и лоши условия на живот.

Симптоми на кетоза при говеда

Кетозата може да има няколко опции за курса:

 • при остър ход на кетоза кравата е превъзбудена, има признаци на нервно разстройство - треперене в някои мускули, спазми, които се заменят със слабост, пареза на задните крайници, животното може да изпадне в кома, мляко с бистър вкус на ацетон;
 • с подостър ход млякото изчезва, възникват смущения в работата на храносмилателната система на животното;
 • след прехода на болестта в хронична форма се наблюдават репродуктивни нарушения, кравата не влиза в лова, развива се безплодие, млечността намалява с 50%, в някои случаи може да се появи агалактия (пълно отсъствие на мляко).

Кетозата при кравите също има няколко форми на проява:

 • субклиничен;
 • клинична.

Субклиничната кетоза при кравите е най-често срещана. По правило болните животни се откриват по време на рутинен клиничен преглед при вземане на урина и кръвен тест от крава за кетоза. При тази форма производството на мляко спада средно с 3-4 кг. Също така, има смущения в работата на рубчето, проблеми с дъвката и леко отслабване на апетита, неговата перверзия (животното започва да дъвче постелята).

Клиничната форма на кетоза е остра или хронична. Животното има по-изразени симптоми: апетитът и дъвките изчезват, еластичността на кожата намалява, козината е разрошена, лигавиците са жълти, черният дроб е увеличен, болезнен при палпация. Животните предпочитат да лежат и когато се движат, се клатят. Когато се анализира млякото, се откриват кетонни тела. Издишаният въздух и урината миришат на ацетон.

В анамнезата за кетоза при говеда се отбелязва разнообразна клинична картина. Това се дължи на тежки синдроми. При невротичен синдром нервната система на животното страда повече. Гастроентериалният синдром се характеризира с чернодробна дисфункция. При ацетонов синдром настъпват промени в сърцето и бъбреците. Нивото на кетонните тела в кръвта и урината се повишава.

Диагностика на ацетонемия при крави

При най-малкото съмнение за кетоза и ацидоза (нарушаване на киселинно-алкалния баланс) при кравите трябва да се извършат редица лабораторни изследвания на урина, кръв, мляко, за да се идентифицират ацетоновите тела с помощта на специален реагент на Roser. Тестът Lestrade често се използва, когато за диагностика се използва сух реагент.

След събиране на клинични признаци на заболяването, анализ на лабораторни тестове, внимателно изследване на животното и получаване на информация от собственика относно условията на задържане, храненето, специалистът прави диагноза и предписва терапия.

Как да се лекува кетоза при крави

Кетозата при кравите може да се лекува у дома, но трябва да се спазват препоръките на вашия ветеринарен лекар.

Първоначално ветеринарният лекар определя причината за заболяването, предписва режим на лечение.

Внимание! Метаболитните заболявания, по-специално кетозата при животните, трябва да се лекуват комплексно.

На първо място, важно е да коригирате диетата си при кетоза.За да направите това, добавете всички необходими елементи и в компетентен процент, като вземете предвид нуждите на болния индивид:

 • храни с високо съдържание на протеини намаляват;
 • следи качеството на сеното и зелените фуражи;
 • от зеленчуците в диетата включват цвекло, картофи, ряпа, моркови;
 • фуражът трябва да съдържа минерални добавки, витамини, готварска сол.

За бързо възстановяване на тялото на кравата ще са необходими активни упражнения, слънчеви бани и масаж на кожата за подобряване на кръвообращението.

Медицинската терапия трябва да нормализира кръвната захар на кравата и да възстанови функцията на търбуха. За да започне метаболизма и да попълни енергията в тялото, се предписва глюкоза.

От инжекциите е показано следното:

 • новокаин с глюкоза;
 • разтвор на натриев бикарбонат за елиминиране на ацидоза;
 • съгласно метода на Шарабрин-Шахаманов, вътре в коремната кухина се използват смеси А и В, по 1,5-2 литра всяка;
 • хормонални препарати за възстановяване на ендокринната система и репродуктивната функция на тялото на кравата.
Съвет! Хормоналните агенти за лечение при крави се използват само под наблюдението на ветеринарен лекар.

Експертите разглеждат разтвор на пропилей гликол, който се инжектира през сонда в продължение на няколко дни, натриев лактат в количество 400-500 g, както и смес от калциев лактат с натриев лактат в равни части, също за 2-3 дни, да бъде ефективно средство за лечение на кетоза.

Ефекти на кетозата при кравите

За здравия индивид кетонните тела са необходими за попълване на енергията в тялото, но причинявайки развитието на кетоза, те предизвикват патологични процеси в тялото на кравата. Понякога заболявания като кетоза завършват със смърт на говеда.

Последиците от кетозата включват загуба на тегло, понякога до 40%, хронични заболявания на репродуктивната система. Репродуктивната функция на болна крава е намалена със 70%, а потомството изобщо не се ражда. Освен това животът на самата крава е намален до 3 години. За фермера диагнозата ацетонемия означава голяма икономическа загуба.

Профилактика на ацетонемия при говеда

Като профилактика на кетоза са показани редовни активни разходки, паша на висококачествени пасища, балансирани в точния процент на фураж. Диетата на всяка крава задължително трябва да съдържа витаминни добавки, микроелементи, кореноплодни култури, които са в състояние добре да прочистят стомашно-чревния тракт от телесните отпадъци.

Необходимо е да се преразгледа диетата на бременните крави, тъй като те се нуждаят от зърнени култури, меласа, фуражни мазнини. Стресовите ситуации при кравите трябва да бъдат изключени.

Като превантивно лекарство ветеринарните лекари препоръчват добавяне на натриев пропионат към фуража.

Също така е важно да се следи отблизо добитъкът, за да се открият навреме първите признаци на кетоза и да се излекува болестта.

Заключение

Симптомите и лечението на кетоза при кравите зависят от тежестта на заболяването, както и от съпътстващите заболявания, които се развиват успоредно с основното заболяване. Важно е собственикът да разпознае признаците навреме и да покани опитен специалист, който може да постави диагноза въз основа на клинични и лабораторни изследвания, както и да предпише правилния режим на лечение. Кетозата е заболяване, лечението на което изисква индивидуален подход в зависимост от хода на заболяването. Резултатът ще зависи от тежестта на заболяването, последващата терапия и издръжливостта на животното.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство