Колики от теле и говеда

Коликите при телета и говедата са доста често срещано чревно разстройство, което представлява сложен симптоматичен комплекс, който възниква и се проявява при заболявания на храносмилателната система. В обикновения живот коликите най-често се наричат ​​просто „подуване на корема“ и животновъдите в обичайния ход на заболяването независимо ги диагностицират и лекуват.

Разновидности на колики

Появата на колики, както при младо, така и при възрастно животно, винаги е доказателство, че в организма на индивида е възникнала неизправност в работата на която и да е част от стомашно-чревния тракт.

Важно! Коликите сами по себе си не са болест, а се проявяват само като симптоми на определени заболявания.

Във ветеринарната медицина е обичайно да се разграничават 2 основни вида колики, в зависимост от това кои органи са болни при теле или възрастен:

 • Истинска колика - възникват в случай на смущения в работата на стомаха или червата. Примери за заболявания в този случай са: остро разширяване на стомаха, метеоризъм, чревна конгестия;
 • Фалшиви колики - се проявяват при заболявания на черния дроб, бъбреците, пикочния мехур, както и във връзка с инфекциозно заболяване на животното.

В допълнение към изброените два ветеринарни лекари и зоолози разграничават и трети вид колики - симптоматични. Този тип стомашно-чревни разстройства могат да възникнат в резултат на хирургично, акушерско въздействие върху прасеца или в резултат на наличието на някакво инфекциозно или хелминтно заболяване.

Най-честата класификация е разделянето на колики, в зависимост от това в коя област на тялото се появяват симптомите на заболяването:

 1. Стомашни.
 2. Чревни.

Чревните спазми от своя страна включват

 • подуване на корема без перитонит (напр. метеоризъм, химостаза);
 • подуване на корема с проява на перитонит (напр. тромбоемболия).

Причини за възникване

Във ветеринарната медицина е обичайно да се разграничават 3 основни причини, поради които коликите могат да възникнат при телета и говеда:

 1. За младите животни това е най-често твърде рязък преход или липса на подготвителен етап за преминаване от млечно хранене към нормална диета. Телето също може да бъде отровено, като му давате кисело мляко заедно с майчиното мляко.
 2. Хранително отравяне.
 3. Наличието на неизправности в работата на стомашно-чревния тракт или на целия организъм като цяло при млади или възрастни говеда.

Хранително отравяне при говеда може да възникне поради неспазване на основните правила за хранене на животните:

 • режим на хранене и поливане (например пиене на много течности след обилно хранене);
 • доставяне на лесно ферментирали фуражи на животното непосредствено преди или след интензивна разходка (например овес, ечемик);
 • използването на некачествени фуражи при хранене на добитъка, както и на много студени, замразени фуражи или гнили, кисели, плесеняващи или осеяни със земя и пясък;
 • самостоятелно хранене от животни на отровни растителни видове в пасището.

Нарушения в работата на стомашно-чревния тракт на говедата могат да бъдат причинени от:

 • силно прегряване или хипотермия на тялото на животното (това е особено характерно за телетата);
 • чужди предмети, попаднали в стомашно-чревния тракт и пречат на нормалното му функциониране;
 • присъствието в тялото на теле или възрастен на паразитни същества.

Симптоми

Опитните ветеринарни лекари, зоолози и фермери говорят за около 40 различни вида заболявания, един от основните симптоми на които са коликите.Както при теле, така и при възрастен, наличието на дискомфорт в стомашно-чревния регион може да се диагностицира по следните признаци:

 • възбудено и неспокойно поведение на животните;
 • постоянно стъпване и търкаляне с крайници;
 • теле или възрастен човек постоянно гледа корема си и непрекъснато си въобразява опашката;
 • животното се удря със задни крака в стомаха;
 • индивидите от едър рогат добитък заемат нехарактерна за тях поза, например, опитвайки се да седят като куче, или да люлеят тялото си от едната страна на другата. В същото време младото теле постоянно се опитва да лежи по корем. Тази ситуация не трябва да се допуска категорично, тъй като телесното му тегло ще окаже натиск върху стомашно-чревния тракт, а това от своя страна може допълнително да влоши състоянието на телето поради неравномерното разпределение на налягането;
 • животното отказва предлаганата му храна и вода;
 • появата на теле или възрастен в корема се променя, обемът му се увеличава рязко;
 • процесът на дефекация протича с голямо напрежение.

Описаните по-горе признаци са основните симптоми на колики при телето и говедата. Вторичните симптоми включват следното:

 • неизправност на сърдечно-съдовата система;
 • нарушение на дихателната честота на животното;
 • неправилно функциониране на пикочната система (твърде често уриниране или, обратно, почти пълно отсъствие).

Терапии

Когато диагностицира наличието на колики при животно, той трябва да помогне и да облекчи болката възможно най-скоро, тъй като подуването на корема причинява силен дискомфорт на индивида. Методът за лечение на колики на телета и говеда включва няколко основни етапа:

 1. Първоначално се изисква освобождаване на стомаха и червата на животното от натрупаната в него храна.
 2. Животното трябва да се пие със слънчогледово или зехтин, минерален или лигав бульон (такива лекарства се използват в народната медицина и се считат за доста ефективни като първа помощ на болен индивид).
 3. Спазмът и болката на прасеца трябва да бъдат премахнати (за това се използват лекарства като No-shpa, Novalgin), а за облекчаване на болката на животното трябва да се дават приспивателни и болкоуспокояващи (Bromide, Novocain, аналгетици) .
 4. Леките колики и подуването при много малки телета се лекуват с инфузия от лайка.
 5. За да се възстанови нормалното функциониране на стомашния и чревния тракт на болен индивид, трябва да се направи специален масаж на корема и триене.
Важно! В случай, че физически, чужд предмет е попаднал в тялото на теле или говеда, което е плътно заседнало в стомашно-чревния тракт на дадено лице, ситуацията трябва да бъде разрешена чрез хирургическа намеса.

След отстъпване на коликите е необходимо да се възстанови нормалното състояние на тялото. Не трябва веднага да давате храна на болен преди това индивид. Това трябва да става постепенно, започвайки процеса на хранене с много ограничени количества варени кореноплодни зеленчуци и сено.

Предотвратяване

За да избегнете появата на такова неприятно явление като колики при говедата, трябва да се придържате към няколко основни правила при хранене и отглеждане на животни:

 • за телетата основното правило е спазването на мек, постепенен преход от млечен тип диета към диета за възрастни;
 • хранете животните само с доказани и висококачествени фуражи, спазвайте режима на прием на храна за всеки индивид: основното правило трябва да бъде редуването на по-леки и тежки храни;
 • избягвайте силни колебания в температурата на околната среда за животни (хипотермия или прегряване на индивиди), особено за телета. В писалката, където се намират индивидите, е необходимо да се опитате да поддържате постоянна околна температура;
 • за пиене при говеда трябва да се използва само чиста вода, за предпочитане със стайна температура;
 • задължителни разходки на чист въздух по всяко време на годината: това събитие със сигурност е подходящо за профилактика на: както заболявания на стомашно-чревния тракт, така и на целия организъм като цяло.

Заключение

Коликите при теле и говеда са феномен, който директно показва наличието на неизправности в стомашно-чревния тракт на тялото на животното. Опитните фермери и животновъди отдавна са се научили как самостоятелно да диагностицират появата на това неприятно заболяване при животните и да предприемат всички необходими мерки, за да им помогнат. Важно е да се разбере, че коликите са симптом на голям брой заболявания и за да се избегне появата им при телета и говеда, е необходимо внимателно да се следи режимът и качеството на тяхното хранене, условията на живот на животните и техните здравословно състояние като цяло.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство