Колострален имунитет на телета

Колостралният имунитет при телетата често се нарича вроден. Това не е вярно. При новородените имунитетът напълно липсва и се развива едва след 36-48 часа. По-правилно би било да го наречем майчина, тъй като малките получават защита от инфекции от кравата. Макар и не веднага в утробата.

Какво е колострален имунитет при животните

Това е името на защитата на организма срещу инфекции, която малките получават с коластрата на майката. Телетата се раждат стерилни. Антитела, които ги предпазват от заболявания в постнаталния период, те могат да получат само в първия ден от живота. Секретът, отделен от вимето през първите 7-10 дни, е много различен от „зрялото“ мляко, което хората консумират. В първите дни кравата произвежда по-плътно жълто вещество. Тази течност се нарича коластра. Съдържа много протеини и имуноглобулини, но почти няма мазнини и захар.

Това е основната причина, поради която телето трябва да суче матката през първите 6 часа. И колкото по-скоро, толкова по-добре. Вече след 4 часа телето ще получи 25% по-малко антитела, отколкото веднага след раждането. Ако по някаква причина новороденото не може да бъде хранено с естествена коластра, то няма да развие колострална резистентност. Можете да направите изкуствен заместител с пълен набор от аминокиселини, мазнини и въглехидрати. Но такъв изкуствен продукт не съдържа антитела и не помага за развитието на защита.

Коментирайте! Колостралният имунитет предпазва бебето само през първия месец от живота, поради което в бъдеще не трябва да пренебрегвате рутинните ваксинации.

Можете да поливате малките "на ръка" от първите минути от живота им, но консумираният от малките продукт трябва да е натурален

Как се формира колострален имунитет

Телето е защитено от инфекции от майчините имуноглобулини в коластрата. Попадайки в стомаха, те навлизат в кръвта непроменени. Това се случва през първите 1-1,5 дни от живота. След като телето не е в състояние да формира колострална резистентност към болести.

Формирането на защитната система зависи от киселинно-алкалното състояние (CBS) на кръвта на телетата. И това се определя от метаболитните промени през пренаталния период и CBS на майката. При телета с намалена жизнеспособност колостралният имунитет практически липсва, тъй като имуноглобулините слабо проникват от слабо развития стомашно-чревен тракт в кръвта.

За правилното формиране на "вроден" имунитет, телето трябва да получи коластра в размер на 5-12% от телесното си тегло през първия час и за предпочитане 30 минути от живота. Количеството запоена порция зависи от качеството на продукта и неговото насищане с имуноглобулини. Средно се препоръчва да се хранят 8-10% от телесното тегло, тоест 3-4 литра. Вторият път коластрата се пие на 10-12-ия час от живота. Такъв е случаят, ако бебето се вземе веднага след раждането.

Този метод на хранене на телета се практикува в големи ферми, където е възможно да се създадат резерви от крави със силен имунитет. Съхранението се извършва във фризер с температура -5 ° C. Обикновено се използват контейнери с обем 5 литра. Поради това режимът на размразяване често се нарушава.

При правилно размразяване контейнерът се потапя в топла вода при температура 45 ° C. Но тъй като обемът е голям и всичко не може да се размрази наведнъж, количеството имуноглобулини в коластрата намалява. Това има отрицателен ефект върху формирането на колострална резистентност на младите животни към болести.

Идеален за защита на телета, идеален за малки ферми и частни собственици на крави. Новороденото остава под майката. Успоредно с това той е научен да получава храна от зърното. По-късно телето все пак ще трябва да изпие млякото от кофата.

Недостатъкът на този метод за формиране на колострален имунитет е един: матката може да има ниска устойчивост на организма. Лошото качество на коластрата може да бъде:

 • при юници с първо теле на възраст под 2 години;
 • при крава, която е получавала небалансирана диета и е живяла в лоши условия.

Във втория случай няма значение от коя крава телето ще получи първата си порция. Имунитетът ще се формира слаб.

Младите животни, останали под матката, ще имат най-висока устойчивост на организма към болести, това е често срещана практика при отглеждането на месодайни породи говеда.

Новороденото, ако е възможно, трябва да пие коластра от възрастни, напълно развити крави. Първите телета обикновено нямат достатъчно количество имуноглобулини в кръвта и от тях зависи формирането на колострален имунитет.

Внимание! "Вродена" резистентност се развива през първите 24 часа от живота на телето, така че е важно да не пропуснете момента на отелването.

Как да подобрим колостралния имунитет при телета

Строго погледнато, тя не може да бъде увеличена при телета. Но можете да подобрите качеството на коластрата и да разширите защитните функции. Количеството имуноглобулини намалява при определени условия:

 • неспазване на условията на ваксинация;
 • небалансирана диета през сухия период;
 • спонтанно изпускане от зърната на коластрата преди отелване;
 • юници с първо теле са на възраст под 2 години;
 • нарушение на режима на размразяване;
 • пренебрегване на диагнозата мастит при кравите непосредствено след отелването;
 • антисанитарни контейнери, в които се доят крави и се хранят телета, включително многократното използване на бутилки за вода за еднократна употреба.

Възможно е да се "разшири" спектърът от заболявания, срещу които телето ще защити колостралния имунитет чрез навременни ваксинации на кралиците. Ако в кръвта на кравата има антитела срещу заболяване, тези имуноглобулини ще бъдат предадени на телето.

Внимание! Дори навременното хранене с качествен натурален продукт може да не работи, ако телето е под стрес.

Стресовите ситуации за новородени включват:

 • топлина;
 • Прекалено студено;
 • лоши условия на задържане.

Създаването на комфортна среда за телета ще увеличи устойчивостта на колостра.

Съществува и метод за "изкуствено" формиране на колострален имунитет. Инактивираната ваксина се инжектира в бременна матка два пъти, с интервал от 3 дни. Първият път, когато кравата се ваксинира 21 дни преди очакваното отелване, втори път 17 дни преди това.

Ако коластрата на майката не е достатъчна за формирането на силен имунитет, се използва друг метод: въвеждането на имунни серуми. Телето развива пасивен имунитет в рамките на няколко часа. Но продължителността на действието на серума е само 10-14 дни. Ако младите не са развили колострална резистентност, серумът ще трябва да се повтаря на всеки 10 дни.

Заключение

Колостралният имунитет при телетата се формира само в първия ден от живота. На по-късните етапи матката все още секретира имуноглобулини, но малките вече не са в състояние да ги асимилират. Поради това е много важно или да имате запас от коластра във фризера, или да оставите новороденото под кравата.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство