Крава от породата Бестужев: снимка

В началото на XIX век лаврите на граф Орлов преследват много едри земевладелци. Повечето от тях се втурнаха да купуват добитък и коне, надявайки се също да отгледат нова порода и да станат известни. Но без знания, естествен усет и систематичен подход никой не е постигнал успех. В допълнение към земевладелеца Борис Макарович Бестужев, който живееше в село Репьевка в Сизранския окръг. Бестужев притежаваше същите таланти като граф Орлов, осигурявайки на съседите си висококачествени коне от конюшнята си. Но той не започна да стъпва по същата писта като Орлов, а започна да развъжда нова порода говеда: „собствената си“ Bestuzhevskaya крава. И собственикът на земя, подобно на граф Орлов, наистина успя да остави своя отпечатък в историята.

Произходът на породата крави Бестужев

В края на 18 век Бестужев донася месо шортхорни, холандски млечни говеда и сименталска порода месо и млечни продукти. Чрез кръстосване на изхвърлените от чужбина говеда с местни говеда и внимателен подбор на получените хибриди по отношение на производителността, Бестужев се сдобива с голяма, непретенциозна и устойчива на болести нова порода говеда.

Интересно! Бестужев също изисква от своите селяни издръжката само на добитъка „от неговото производство“.

Тази политика позволи на собственика на земята, без да притежава огромното богатство на Орлов, въпреки това да отглежда собствена порода. Като се вземе предвид селския добитък, стадото за разплод Бестужев по брой глави може дори да бъде по-голямо от орловските стада.

Отглежданата порода бързо набира популярност в региона на Средното Поволжие. Малко преди революцията, през 1910 г., разплодът от Бестужев е закупен от провинциалното земство за размножаване в собствени опитни станции.

Описание на породата крави bestuzhevskaya

И все пак, сериозната работа с породата започва през 1918 г. след организирането на развъдни ферми в региона на Средното Поволжие. През 1928 г. излиза първият том на Държавната племенна книга. Основният добитък от породата крави Бестужев все още е съсредоточен в региона на Средно Волго и през 1990 г. наброява почти 1 милион индивида.

Популацията на кравите Бестужев все още не е еднаква. Основният вид на породата Бестужев е млечните и месните. Има и млечни и месо-млечни животни.

Говедата са с големи размери и здрава конституция. Височина в холката 130 - 135 см, коса дължина 154 - 159 см. Индекс на разтягане 118. Обиколка на метакарпуса 20 см. Индекс на костите 15. Гръдна обиколка 194.

Главата е със среден размер, пропорционална на тялото. Различава се по лекота и сухота. Предната част е удължена, ганашите са широки, челото е тясно. Рогата са бели.

Снимката ясно показва формата на главата на кравата Бестужев.

Вратът е със средна дължина и дебелина. Кожата на врата е сгъната. Гърдите са дълбоки, с изпъкнало покритие.

Горната линия е неравна. Холката е ниска, почти се слива с гърба. Гърбът и кръста са прави и широки. Кръстната кост е повдигната. Крупата е дълга и права. Краката са къси и добре поставени. Вимето е кръгло, средно по размер. Лобовете са равномерно развити. Зърната са цилиндрични.

Недостатъците на екстериора включват рядката отпуснатост.

Интересно! В процеса на развъждане на породата Бестужев поиска от селяните да отглеждат в чифлиците само червени крави.

Благодарение на изискванията на собственика на земята, днес породата крави Бестужев има само червен цвят, в който са разрешени само малки бели белези. Цветовите нюанси варират от светло червено до кафяво (череша).

Производителни характеристики на породата крави Бестужевская

Месните характеристики на говедата от Бестужевски са доста високи. Живото тегло на животните варира значително в различните източници. Понякога се посочва, че теглото на възрастна крава може да достигне 800 кг, а на бик до 1200 кг. Но най-вероятно това са кръстоски говеда. Данните в GPC показват значително по-ниско тегло: крава 480 - 560, най-големите индивиди 710 кг; бикове 790 - 950, максимум 1000 кг. С такова относително ниско тегло телетата на Бестужев се раждат големи: 30 - 34 кг. При обилно хранене среднодневното наддаване на тегло на телета е 700 - 850 г. За шест месеца телетата тежат 155 - 180 кг. Към годишна възраст гобитата достигат тегло от 500 кг. От добре нахранен бик кланичният добив на месо е 58 - 60%. Средната стойност е 54 - 59%.

На бележка! След отелването кравата Бестужев дълго време не намалява млечността.

Млечната производителност не е толкова висока, колкото бихме искали, и работата в тази посока все още трябва да продължи. В елитни стада за разплод средният млечен добив е 4,3 тона годишно със съдържание на мазнини 4%. В търговско стадо средната производителност е 3 тона годишно със съдържание на мазнини 3,8 - 4%. С пълноценно хранене в разплод в района на Куйбишев беше възможно да се получат средно 5,5 тона мляко от крави. Най-добрите крави дадоха 7 т. Съдържанието на мазнини в млякото варираше от 3,8%. Рекордьорите дават повече от 10 тона мляко на лактация. В банка сперма можете да закупите дози сперма от бикове, чиито майки са имали производителност от 5 - 8 тона мляко със съдържание на мазнини 4 - 5,2%.

Предимства на породата крави Бестужевская

За руското животновъдство породата крави Бестужев е ценна със своята непретенциозност и устойчивост на болести, особено на левкемия и туберкулоза. Породата също така няма вродени аномалии като „козе“ виме, X-образен набор от крака или маркировки. Предимството на породата е добрата й адаптивност към условията на региона на Средното Поволжие и способността лесно да наддават на тегло.

Отзиви на собствениците на породата крави Бестужевская

Александър Белоцки, от. Гуриевка
Купих кравата Бестужев в Авито. Те просто продадоха или смениха телето много евтино. Беше изгодно да я храним за месо, давайки мляко на собствениците. За месото се оставят бичета. Затова донесох със себе си двуседмично теле. Имах кози и ги хранех с козе мляко. Беше малко трудно без опит, но успяхме. Порасна много привързана крава. Трябва да призная, че дава малко мляко, но вкусно и мазно. Голямо количество мазнини в млякото е вредно за червата, но ако обезмаслите сметаната, тогава ще имате масло и домашна заквасена сметана.
Анвар Маматов, Далняя Ивановка
Отглеждам няколко глави на кравите на Бестужев. Нося мляко и заквасена сметана за продажба. И го оставям на себе си. Бичков, ако се роди, го отрязах през есента. Не ми е изгодно да замина за зимата. Гледам на малкото тяло според обстоятелствата. Ако трябва да замените старата крава, оставям я, не - опитвам се да я продам възможно най-скоро, за да не пия мляко. В породата Бестужев харесвам устойчивостта му към туберкулоза, въпреки че правим ваксинации, както всички останали.

Заключение

Както преди революцията, породата крави Бестужев е идеална за отглеждане в частни чифлици на селски жители. Малкото количество мляко в сравнение с индустриалните породи крави се компенсира от високото му съдържание на мазнини. Освен това всяка година можете да вземете теле от крава, което до есента на свободна трева ще набере около 200 кг живо тегло. Тоест за зимата ще има поне 100 кг безплатно говеждо месо.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство