Джърси крава: снимка

Една от най-продуктивните млечни породи, като се вземат предвид фуражите, използвани за производството на 1 литър, е старата островна порода Джърси порода крави. Потниците са много икономични за поддръжка и биха били идеални за отглеждане в частни имоти, ако не и някои от характеристиките им, които трябва да бъдат взети предвид. Тези характеристики са пряка последица от техния произход.

Историята на породата

Няма писмени източници, от които се е появявал добитък на остров Джърси. Предполага се, че норманите са довели крави там по време на своя разцвет. Най-вероятно първоначално нормандският добитък се кръстосва с британски. Кравите от Джърси се споменават за първи път като порода през 1700 година. В края на 18-ти век властите на острова забраняват преминаването на Джърси с други породи. Говеда... До 2008 г. говедата от Джърси се отглеждат чисто.

Подобно на всяка островна популация от едри бозайници, добитъкът от Джърси започва да намалява, след като влезе на острова. Днес трикото се счита за една от най-малките породи говеда.

Интересно! Фактът, че кравата Джърси не е вид джудже, а настъргана форма на обикновен добитък, се доказва от факта, че при обилно хранене те бързо се връщат към предишния си размер.

Описание на породата крави от Джърси

Джърси от самото начало се формира като млечна порода крави. Условията на острова и ограниченото предлагане на храна не оставят други възможности. След отелването фермерите незабавно заклали телетата, за да не нахранят „паразитите“, а да вземат мляко за себе си.

Интересно! Фермерите от Джърси бяха доволни, когато Джералд Дърел създаде зоологическа градина на острова. Те получиха възможност да дарят новородени телета на хищници.

Преди зоопарка телетата са били заклани и погребани.

Поради строгата ориентация към млечните продукти, породата крави от Джърси днес има много нисък добив на месо. Дори на снимката на бика по-горе се забелязва, че биковете от Джърси нямат специални мускули.

Растежът на крава Джърси е 125 - 130 см. На обилен фураж често расте обичайната височина „крава” от 140 - 145 см. Средното тегло на кравите е 400 - 500 кг, биковете - 540 - 820 кг. Горните стойности едва ли са възможни за животно с височина 130 cm.

Снимката показва оригиналния размер на говедата от Джърси.

Телетата тежат 26 кг при раждането. Джърси расте бързо и на 7 месеца изостава от телето на говедата от Холщайн само с 3 кг. За сравнение: Джърси на 7 месеца тежи 102,8 кг; Холщайнър 105,5 кг. Но добитъкът от Холщайн трябва да нарасне до 150 - 160 см!

Благодарение на инбридинга, гръбнакът на фланелките е грациозен и лек. Отличителна черта на тези крави са големите очи със суперцилиарни арки на малка глава. Лицевата част на черепа е скъсена.

Важно! Ако трикото е с груба глава, това означава, че кравата не е чистокръвна крава.

Най-вероятно тази крава има Порода Холщайн... Това е най-често срещаният тип кръстосване.

Тялото е плоско с дълбоки гърди. Гърбът е прав, без вдлъбнатини. Но при тази порода е позволено наклонен гръб. Вимето е с форма на купа.

Цветът на съвременните фланелки е така нареченият „елен“: бледокафяв от всякакъв нюанс.

Интересно! Фланелките могат да променят сянката от светло към тъмно и обратно.

Също така младите крави често имат яркочервен цвят, но с течение на времето те се превръщат в стандартен цвят "елен".

Продуктивни характеристики на потници

Млечните резултати на кравите от Джърси са по-високи от тези на другите млечни породи. Средната млечност на майките по време на лактация е 3000 - 3500 литра. С правилно организирано хранене и грижи във Великобритания, трикотажът може да произвежда 5000 литра мляко годишно. Рекордната млечност в тази страна е 9000 литра.

Млякото от Джърси е високо ценено във Великобритания заради високото съдържание на мазнини, протеини и калций. Но за разлика от рекламата на руски език, съдържанието на мазнини в млякото от потници не е 6 - 8%, а само 4,85%. Но дори това е с 25% по-високо от съдържанието на мазнини в „средното“ мляко. Протеинът в млякото на трикотаж също е с 18% по-висок от този в „средното“ мляко - 3,95%. Калцият е повече от една четвърт. Съответно млякото от трикотаж е много по-полезно и полезно от млякото от други породи. Дори при относително малки добиви на мляко.

В допълнение, трикото има добър отговор на фуража. Кравата от Джърси се нуждае само от 0,8 фуража, за да произведе 1 литър мляко. единици.

Плюсове на кравата Джърси

Всяка порода има предимства и недостатъци. За Русия трикото може да бъде трудно да се поддържа поради особеностите на развъждането. Но голям брой предимства на породата надвишават минусите:

  • млякото е богато на хранителни вещества;
  • за получаване на 1 литър мляко са необходими по-малко фуражи, отколкото за други породи говеда;
  • производителна издръжливост;
  • ранна зрялост. Много крави от Джърси раждат първото си теле на 19-месечна възраст;
  • лесно и бързо отелване. Поради това си качество трикотажите често се кръстосват с други породи крави;
  • Силни копита, така че трикотажите са по-малко податливи на куцота;
  • по-малко заболявания на мастит от други породи;
  • послушен и спокоен характер.

Последното е особено важно при машинното доене, тъй като крава крава често чупи машините за доене и ги стартира.

Важно! Ако кравите от Джърси са известни с благосклонното си разположение, то биковете, напротив, имат много порочен характер.

Недостатъците на трикотажите включват слаба устойчивост на болести и повишена нужда от микроелементи. И двете се дължат на факта, че породата е отглеждана на малък остров. Поради инбридинга и липсата на необходимост от борба с болестите, подборът на трикотаж според силата на имунитета не вървеше.

Характеристики на храненето на кравите от Джърси

На острова добитъкът често се храни с водорасли, а островната земя е наситена с микроелементи, намиращи се в океанската вода. Попадането на тези микроелементи на острова се случва по време на бури и когато морската вода прониква в основата на острова. През хилядолетията земята е била наситена с морска вода, дори ако на пръв поглед изглежда, че това не е така.

На бележка! Диетата трябва да има високо съдържание на йод.

Нуждата от потници в йод се дължи именно на яденето на водорасли, измити на брега и фуражи, отглеждани по морския бряг.

Мини ферма с крави джуджета

Някои особености на отглеждането на крави от Джърси

Въпреки че говедата от Джърси често се смесват с други породи за подобряване на производителността, бикът обикновено е производител на говедата от Джърси. Повечето крави от Джърси все още са значително по-малки от другите млечни породи. Ако трикото е покрито с голям бик, може да има проблеми с отелването поради големия прасец. От друга страна, можете да използвате трико, израснало на континентални фуражи. Но само при условие, че размерът му съответства на размера на бик.

Отзиви на собствениците на крава от Джърси

Виктор Антонов, от. Бешенковичи
Купих чифт крави от Джърси за кравите си, не мислех за кого ще покривам. Оказа се много трудно да се намери бик от Джърси. И те трябва да се отелват, за да дават мляко. Е, те посъветваха средно голям бик Айршир. Покрити. Отелва се добре. Сега вдигам един кръст Jersey-Ayrshire. Чудя се какво става.Самите фланелки наистина са с млечност, но маслеността в млякото е по-ниска от обявените 6%.

Алексей Лукянов, от. Новоселицко
Започнахме бизнеса си от традиционното Черно и бяло добитък. Малко по малко те търсеха най-млечната порода. За съжаление всъщност не е нужно да се доверявате на рекламата. В допълнение към Холщайн опитахме Ayrshire. И наскоро взеха от развъдната ферма дузина кучета от Джърси с бик. Нека опитаме бика отново на airshirks и holsteins. Може би хибридите ще бъдат доста успешни както по отношение на млякото, така и по отношение на месото. Веднага ни предупредиха, че не е изгодно да отглеждаме биби от Джърси дори за месо. Смъртоносният добив е твърде малък. Така че или ще продадем биковете веднага, или ще покрием кралиците с бик Айршир. За млякото трико е наистина печелившо. Засега ще запазим чистопородните юници.

Заключение

Джърси говедата в руски условия могат да бъдат много печеливши на юг, тъй като породата е доста топлолюбива. Тази порода е подходяща и за най-сухите региони на Русия, тъй като може да се направи с минимум фураж. На север тези говеда ще трябва да построят изолирани крави, което веднага ще увеличи разходите за отглеждане на млечно стадо. На север обаче добитъкът от Джърси може да замести изконно руския червено-горбатовская порода.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство