Кравата се отелва предсрочно: защо и какво да правим

Периодът на бременност има доста широк диапазон, но ако кравата се отелва по-рано от датата до 240 дни, говорим за преждевременно отелване. Ранното раждане може да доведе както до жизнеспособно теле, така и до слабо или мъртво теле.

Може ли крава да се отелва рано?

Периодът на бременност на кравата продължава средно 285 дни. Появата на теле по-рано от установената дата, но не по-рано от 240 гестационни дни, не е патология. Периодът на носене на плода до голяма степен зависи от условията на отглеждане и хранене, ранната зрялост на животното, пола и теглото на плода.

Ако признаци на раждане при крава се появят по-рано от 240-ия ден от бременността, тогава раждането се счита за преждевременно и изисква незабавни мерки, намесата на ветеринарен лекар.

Причини за преждевременно отелване при крава

Причини за преждевременно отелване:

 • наранявания на коремната стена в резултат на падане, удар, резки движения или скачане;
 • невнимателно ректално или вагинално изследване;
 • хранене на животното с некачествена, плесенясала, замразена храна;
 • хранене на бременна крава с твърде студена вода при температура под + 10-12 ° С;
 • неспазване на температурния режим в помещението;
 • употребата на лекарства, които причиняват свиване на матката;
 • инфекциозни заболявания;
 • стрес или силна уплаха на животното.

Също така, преждевременно раждане често се наблюдава при многоплодна бременност и при носене на голям плод.

Важно! Ранното отелване е често срещано явление при крави с многоплодна бременност.

Предвестници на ранното отелване при крава

Предвестниците на ранното отелване по правило липсват. Преждевременните контракции при преждевременно раждане при кравите могат да се появят 3-4 седмици преди началото на раждането. Опитите и контракциите могат да продължат от няколко часа до 3 дни. В този случай тазовите връзки на животното не се отпускат и шийката на матката не се отваря.

Преждевременният труд обикновено започва неочаквано и бързо. Контракциите по време на ранното патологично раждане са много болезнени и чести. Продължителните контракции са изтощителни, лишават животното от сила и могат да доведат до аборт.

Признаци на преждевременно отелване:

 • промяна в поведението, тревожност на животното;
 • отказ от фураж;
 • повишена телесна температура;
 • повишен пулс и дишане;
 • свиване на мускулите на перитонеума;
 • понякога има леко разширение на шийката на матката;
 • при ректално изследване се отбелязват последователни контракции и отпускане на матката.
Внимание! Продължителните контракции и напъни могат да доведат до нараняване на матката и родовия канал на кравата.

За да се намали интензивността на тласкането, е необходимо животното да се постави в затъмнена топла стая с наклонен под. Можете също така да направите внимателна кратка разходка на животното без резки движения. На сакрума и долната част на гърба на бременно животно трябва да поставите топъл компрес - торбички с топъл пясък, можете също да направите горещи лапи от сено или слама.

Ако раждането не спира, ветеринарният специалист провежда сакрална епидурална анестезия между последните сакрални и първи опашни прешлени (или между първия и втория опашен прешлен), инжектира 1% разтвор на новокаин в доза от 10-20 ml. Можете също така да използвате интрамускулно инжектиране на лекарството "Hanegif", като релаксант на матката, в доза от 10 ml.

Какво да направите, ако кравата се отелва преди време

Ако се появят признаци на ранно отелване, а именно промени във физиологичното състояние и поведението на животното, първо трябва да потърсите помощта на ветеринарен лекар. Необходимо е да се осигурят специални условия за благоприятно отелване или по-нататъшен ход на бременността (ако признаците са се появили в ранните етапи на бременността).

Отелването преждевременно провокира раждането на слабо теле с малък шанс за оцеляване. Ако няма патологични промени в тялото на недоносено теле, има смучещ рефлекс, цялата повърхност на тялото е покрита с косми, тогава има шанс да напусне телето. Новороденото животно трябва да се изсуши, да се увие с топло одеяло, да се покрие с нагревателни подложки и да се постави в топло помещение с температура най-малко + 25-30 ° C. Често при животни след преждевременно отелване или аборти с експулсиране на преждевременното раждане липсва коластра. В този случай телето трябва спешно да търси мокра сестра или да се прехвърли на изкуствено хранене.

Защо е опасно да се роди крава преди време?

Отелването преди минималното време се счита за патология. Резултатът от преждевременно раждане може да бъде както раждането на преждевременно слабо теле, така и смъртта на плода от асфиксия, последвана от мацерация (втечняване на меките тъкани на плода, подуване) и след мумифициране (изсушаване и калцификация на плод) и гнилостно разлагане (емфизематозен плод).

При многоплодна бременност преждевременните контракции и опитите преди време могат да доведат до експулсиране на един плод - спонтанен аборт или преждевременно раждане. При непълен аборт, вторият плод често продължава да се развива нормално в утробата и се ражда навреме. В този случай е необходимо внимателно проследяване на хода на бременността и развитието на втория плод, тъй като често при патологично раждане плацентарната връзка се нарушава и бременността завършва с аборт.

Бременните животни, особено юниците, се нуждаят от ежедневен надзор. Ако първата юница се отелва преди време, е необходимо да се установи причината за това явление, тъй като често следващите периоди на бременност при такива крави също завършват с преждевременно раждане. За да се изключи причината за преждевременно раждане 60 дни преди очакваната дата на отелването, е необходимо да се изолират бременни животни в отделна стая, за да се осигури правилно хранене и грижи. За да се премахне вероятността от нараняване, е необходимо животното да се държи на каишка, като не се забравя за ежедневните упражнения в продължение на 2-3 часа на ден.

Заключение

Ако кравата се отелва преди време, собственикът трябва да вземе набор от мерки за отглеждане на недоносеното теле и да наблюдава здравето на майка си. Ранното отелване при кравите се случва по различни причини, най-често в резултат на нараняване, неправилна поддръжка или хранене с некачествени фуражи.

Коментари (1)
 1. Как да разберете у дома дали кравата има многоплодна бременност или не?

  08.11.2020 в 07:11
  Ирина
Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство