Крава Schwyz: плюсове и минуси, снимки, рецензии

Днес хората, които отглеждат домашни любимци, обмислят каква порода говеда да изберат за задния си двор. Всичко зависи от това коя посока ще бъде избрана: млечни продукти или месо. Но Shvitskaya порода крави еднакво добри за производството на месо и мляко едновременно.

Характеристиките на грижите и отглеждането на животните, правилата за хранене ще бъдат обсъдени в статията. Освен това ще посочим плюсовете и минусите на породата швейцарски крави. Така ще имате възможност да помислите и да направите правилния избор на говеда за вашата лична помощна ферма или за ферма.

Малко история

Тази порода крави е отглеждана преди няколко века в Швейцария, в кантон Швиц. За подобряване на местните животни с къси крака са използвани биби от източни породи. Още по това време животновъдите мислеха за отглеждане на млечни и месодайни крави. Освен това животните трябваше да имат сила и издръжливост, за да могат биковете да се използват за селска работа.

Днес кафявата порода Shvitskaya кафяви е рано зреещи, високопродуктивни и силни животни, които осигуряват едновременно месо и мляко.

В наши дни швейцарските крави са разпространени по целия свят. Животновъдите продължават да работят за подобряване на породата и днес. Освен това във всяка страна животните имат свои собствени различия.

Внимание! Италианските швейцарци са по-скоро месна порода.

В Русия преобладаващата кафява порода Shvitskaya, получена през 19 век. Освен това руските животновъди са създали три разновидности:

 • млечни продукти;
 • мляко и месо;
 • месо и млечни продукти.

Развъдните ферми се грижат добре за биковете Schwyts, тъй като бъдещето на руското земеделие ще зависи от тяхното здраве.

Описание

Общи показатели

Въпреки факта, че Schwyz може да се различава, е необходимо да сте наясно с общите признаци:

 1. Швейцарските крави са с кафяв цвят, но сянката може да бъде различна. Те се отличават с еластична и тънка кожа. Породата може да бъде идентифицирана по тъмно оловно огледало около носа и руса коса.
 2. Косата на гърба също е по-светла, отколкото отстрани и по корема. Швейцарските бикове имат по-тъмна глава и преден торс от юниците. Вижте колко величествено изглежда животното на снимката.
 3. Формите при животните са пропорционални, но тук можете да намерите разликата. При животните с месна посока мускулите са силно развити, те са широки в тялото, но вимето е слабо развито. Млечните швейцарски крави, от друга страна, са ъглови с удължено тяло.

Млечно-месна порода, описание

Руснаците отдават предпочитание на кравите от породата Швиц за млечни и месни направления.

Обръщаме специално внимание на описанието и характерните особености на животните:

 • големи, до 1 метър 34 см височина;
 • на силна къса шия има малка глава, с широко чело;
 • рога с тъмни върхове;
 • обхватът на гърдите достига 187 см, ширина около 44 см и дълбочина около 70 см;
 • без депликация;
 • вимето е с форма на купа, по-малко от това на чисто млечна порода крави;
 • краката с черни копита са добре поставени, те се отличават със сила.

Категории тегло

Сега нека се спрем на швейцарската порода крави - характеристиката на теглото:

 1. Новородените телета са доста големи, с тегло 32-41 кг. На една година както юниците, така и биковете наддават около 300 кг. Вече на година и половина телетата тежат 350-370 кг, когато се създадат оптимални условия. По правило дневното наддаване на тегло трябва да бъде между 800 грама и един килограм. Ето и телетата на Schwyz на снимката.
 2. Теглото на възрастните крави от породата Швиц варира около 550 кг. Има и рекордьори с тегло почти 800 кг.
 3. Теглото на бичетата е около 950 кг. С отлично хранене и грижи те могат да достигнат 1100 кг.
Коментирайте! Разбира се, швейцарската порода крави изисква специални грижи и хранене.

Относно производителността

Швейцарската порода крави, дори с млечно и месно направление, се отличава с отлична млечност. Производителността на едно животно е до 3,5 тона мляко със съдържание на мазнини от 3,6 до 3,8%. В развъдните ферми тази цифра достига четири процента. Протеинът в млякото е до 3,6%, така че се получава голям добив на извара.

Важно! Много собственици на говеда отбелязват, че сиренето е отлично.

Що се отнася до месото, добивът е около 60 процента. Швейцарското месо е с високо качество.

Швейцарски крави във фермата:

Нека обобщим

Швейцарската порода крави, за съжаление, не се предлага в цяла Русия, но само в 9 региона. Предвид производителността на добитъка, бих искал тези животни да се заселят във ферми и спомагателни парцели на руснаци и да заемат господстващо положение там. В крайна сметка санкциите от Запад и Америка изискват развитие на селското стопанство и получаване на голям брой висококачествени и екологични продукти.

Много от нашите читатели се интересуват какви са плюсовете и минусите на кравите. Нека ги посочим.

Положителни точки:

 • кравите и гобитата са издръжливи, големи, практически не боледуват, ако се осигурят подходящи грижи, хранене и поддръжка;
 • бърз растеж и наддаване на тегло;
 • кравите се отелват всяка година, понякога близнаци;
 • голям добив на мляко и месо;
 • животните са спокойни, уравновесени, не се наблюдава агресивност;
 • се чувствам чудесно при всякакви климатични условия.

А сега за минусите, защото би било несправедливо към нашите читатели да мълчат за тях. Въпреки че трябва да се отбележи, че има няколко недостатъка:

 • фуражите трябва да са с високо съдържание на калории и в големи количества;
 • ниска млечна производителност;
 • Поради нестандартния характер на вимето машинното доене е неподходящо, въпреки че кравите се доят на ръка в частни ферми и малки ферми.

Прегледи на животновъди

Анастасия, на 54 години, Ярославска област
От много години имам крава Schwyz. Не съм много щастлив от нея. Млякото е сладко и вкусно. Моята зора телета всяка година, носи силни и здрави телета, които растат скокове и граници. Разбира се, трябва да се погрижите за фуража. Освен сено, през зимата даваме комбинирани фуражи и сочни фуражи: цвекло, картофи. Съветвам всички да отглеждат крави от тази порода.

Николай, на 43 години, Нижни Новгород
Кравата ми е млечна. Морето дава мляко, но месото на костите не расте добре. Мислех, че причината е храненето. Но моите колеги фермери ме успокоиха, като казаха, че швейцарските крави, насочени към производството на мляко, никога няма да са тлъсти.

Олга, на 41 години, Смоленска област
Живеем близо до смоленската ферма за разплод, където се отглеждат швейцарски крави. Именно там бе купена юница. Осеменени на същото място. Роди се теле - точно копие на майката. Расте бързо, здравословно. Добавям до 25 литра на ден. Но ако нямате възможност да получите фураж в точното количество, тогава е по-добре да закупите прости местни крави. В крайна сметка швейцарците се нуждаят от разнообразна и обилна диета.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство