Крава след отелване диария: причини и лечение

Диарията при крава след отелването е толкова често срещана, че много собственици я смятат за нормална. Разбира се, че не е така. Храносмилателното разстройство не трябва да е свързано с раждането на потомство, в противен случай женските животни не биха оцелели в природата.

Защо кравата има диария след отелването

Причините за диария при крава след отелване могат да бъдат инфекциозни или причинени от метаболитни нарушения:

 • кетоза;
 • ацидоза;
 • алкалоза;
 • ядене на плацентата;
 • следродилен сепсис;
 • ентерит;
 • хелминтоза;
 • алергия;
 • хормонален скок.

Доста лесно е да се наруши храносмилането на крава. В хотела матката може да яде освободената последица. Въпреки че това е нормално за месоядните бозайници, плацентата може да причини тежко стомашно разстройство при тревопасните животни. Това до голяма степен се дължи на факта, че в тъканите на мястото на детето има много хормони. И стомахът на тревопасните животни не е адаптиран да яде големи количества животински протеини.

Също така, според наблюденията на животновъдите, диария може да се появи, след като кравата е пила сладка вода. Тук собственикът се оказва между скала и наковалня. За запояване на пареза след раждане се препоръчва запояване на захар, разтворена във вода. Но голямо количество лесно смилаеми въглехидрати провокира ацидоза на търбуха. В резултат на това кравата развива диария след отелването. Но не винаги е възможно да се досетите с дозирането на захарен сироп, за да „вървите по ръба на бръснача“.

Каква е опасността от диария при крава след отелване

Веднага след раждането на телето, кравата се нуждае от много течност: тя трябва не само да „осигури“ водата на собствените си меки тъкани, но и да даде мляко на бебето. Ето защо, след раждането на потомството, всички домашни любимци се препоръчват преди всичко да дават топла вода.

Диарията, особено тежка, дехидратира тялото. В резултат на това матката няма да има достатъчно влага, нито за производство на мляко за телето, нито за задоволяване на собствените си нужди. Телето, останало без храна, не е толкова лошо, ако собственикът има други млечни крави. Но при тежка дехидратация животните умират и резултатът от диарията може да бъде смъртта на добитъка.

Тъй като диарията е резултат от нарушение на храносмилателния тракт, в допълнение към загубата на влага, в червата започва да се развива патогенна микрофлора.

Коментирайте! Ако диарията продължи повече от 2 дни, чревната лигавица започва да се разгражда и във фекалиите се появяват кръвни съсиреци.

Какво да правим, ако кравата има диария след отелването

Като се има предвид, че дехидратацията настъпва много бързо при диария, е необходимо да се лекува диария при крава след отелване, когато се появят първите признаци на заболяване. Не бива да очаквате, че всичко изведнъж ще се получи само по себе си. На първо място, всички сочни и концентрирани фуражи са изключени от диетата на кравата, оставяйки само сено.

При диария най-често е възможна само симптоматична терапия, тъй като причината, а не симптомът, трябва да се лекува. Но премахването на симптома също улеснява състоянието на кравата и допринася за нейното възстановяване. Можете да спрете диарията след отелване с лекарства или традиционни методи. Първият е по-надежден, вторият е по-евтин и често по-достъпен.

В някои случаи ензимите могат да помогнат за облекчаване на диарията след отелване, но понякога са необходими и други лекарства

Медицинско лечение на диария при крава след отелване

Има смисъл да се използват антибиотици при диария, ако те са насочени към лечение на основното заболяване.За регулиране на възпроизводството на патогенни бактерии, лекарствата се използват само в случай на напреднала диария, когато дисбиозата вече е започнала. За унищожаване на вредната микрофлора в стомашно-чревния тракт се използват предимно антибиотици от тетрациклиновата група. Можете също така да използвате сулфатни лекарства. Но дозировката във всеки случай трябва да бъде определена от ветеринарния лекар. Особено като се има предвид, че кравата след отелването и трябва да храни новороденото.

За симптоматично облекчаване на крава с диария използвайте:

 • електролити;
 • физиологичен разтвор;
 • глюкозен разтвор;
 • лекарства, които забавят перисталтиката;
 • ензими;
 • пробиотици.

Електролитите ви позволяват да възстановите водно-солевия баланс, който се нарушава в случай на обилна диария. Те се освобождават под формата на прахове, които трябва да се разтворят във вода. Те имат доста сложен състав и е невъзможно да приготвите електролита сами. Не всеки може да има под ръка саше с готовия продукт.

Като първо приближение електролитът може да бъде заменен с разтвор на обикновена готварска сол в концентрация 0,9%. Това е концентрацията на нестерилен физиологичен разтвор. Не можете да капете във вена, но можете да изпиете насила 2 литра.

Коментирайте! Също така, за поддържане на водния баланс, интравенозно се използва глюкозен разтвор в концентрация 5%.

Сорбентите се използват за отстраняване и свързване на токсините, образувани в червата. Най-често използваните са активен въглен и алуминий. Най-лесно достъпното лекарство е въглищата.

Ензимните препарати се използват при комплексно лечение в случай на неизправност на жлезите. За да се възстанови полезната чревна микрофлора, на кравите се дават пробиотици. Има обаче противоположни мнения за тези лекарства:

 • пробиотик е необходим при диария;
 • чревните бактерии се размножават добре сами.

Във всеки случай определено няма да има вреда от пробиотиците. Но обикновено не е възможно да се постигне видим ефект от тях.

Пробиотиците помагат за възстановяване на стомашно-чревната микрофлора след диария

Коментирайте! При лечението на диария след отелване често се използват народни средства, които са стягащи отвари.

Народни средства за защита

За да приготвите отвара от диария, използвайте:

 • ориз;
 • дъбова кора;
 • аптечна лайка;
 • корен от бяла ружа;
 • вратига;
 • градинска четка;
 • елекампан;
 • Жълт кантарион.

Когато давате жълт кантарион, трябва да се има предвид, че тревата не е наречена така за нищо. В големи количества е отровен. Лайка се вари, когато има съмнение за бактериологична причина за диария.

Коментирайте! За дезинфекция можете също да запоявате слаб разтвор на розовокалиев калиев перманганат.

Най-достъпните и най-малко опасни от билковите препарати са дъбовата кора и оризът. Последният принадлежи към категорията продукти, отварата от които може да се дава във всяко количество, без да се страхува от предозиране. За 10 литра вода ще ви трябва 1 кг ориз, който ще трябва да се свари. Охладеният бульон трябва да се запоява в 1,5-2 литра на всеки 2-3 часа. В крайна сметка можете да нахраните останалите дебели, ако кравата ще го изяде.

Голямо количество танини в кората на дъба може да причини отравяне, така че концентрацията на инфузията не трябва да бъде висока. За 10 литра вода ще са достатъчни 0,5 кг кора. Вари се на тих огън 30 минути. След това те охлаждат и разреждат бульона с равно количество вода. Можете да го съхранявате 2-3 дни, но на хладно място.

Ако в запасите има изсушени билки от лайка, вратига, жълт кантарион и други, можете просто да ги добавите към кравата в сеното. Но предимството на отварите в доставката на допълнителна течност, необходима след отелването.

Превантивни действия

Основните превантивни мерки са правилната висококачествена диета и навременното обезпаразитяване. За да се предотврати разстройството на храносмилането, на кравите трябва да се дава само качествена храна: без плесени и отровни растения.

Липсата на микроелементи често причинява перверзия на апетита при кравите, а употребата на не напълно годни за консумация вещества - диария. Правилният баланс на диетата за витамини и минерали ще помогне да се избегне този проблем.

Тъй като диарията може да бъде инфекциозна, трябва да се спазват схемата за ваксинация и хигиената на бременната кравеферма. Поддържането на котилото чисто също помага за предотвратяване на диария след отелване.

Чистото спално бельо и качествената храна значително намаляват вероятността от развитие на диария

Заключение

Диарията при крава след отелването съвсем не е често срещана. Може да се избегне, ако спазвате правилата за отглеждане и хранене на говеда.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство