Кравата кърви след осеменяване: защо, какво да се прави

Зацапванията, които се появяват при крава след осеменяване, могат да бъдат напълно безвредни от гледна точка на болестите. Но често това е признак на ендометрит или ранен аборт.

Защо кравата кърви след осеменяване?

За да се определи правилно причината, трябва да се вземе предвид времето на появата на зацапване при кравата след покриване. При нормален лов може да се види слуз във вулвата в матката преди овулация. Макар и не винаги. Понякога слузните изтичания се появяват само в деня, когато яйцеклетката се освободи. По същия начин може да има или да няма кървави следи във вулвата. Освен това вероятността, както в известната шега за динозавър, е 50%. Всичко зависи от количеството хормони в тялото на кравата и силата на нейните капиляри в маточната лигавица.

Понякога след изкуствено осеменяване се появява кървене от крава. Това не е проблем, ако осеменителят просто леко надраска шийката на матката.

Коментирайте! Опитните животновъди твърдят, че при естествено чифтосване с бик младите юници понякога в продължение на 2 дни не могат да стоят здраво на краката си.

Така че зацапването може да се появи по различни причини:

  • „Излязъл зад борда“;
  • капилярите се спукват;
  • увреждане на лигавицата по време на чифтосване или изкуствено осеменяване;
  • ранен спонтанен аборт;
  • ендометрит.

Последното е следствие от предишно неуспешно отелване. Преди оплождане на такъв индивид отново, той трябва да бъде лекуван.

Кръвта в малки количества не представлява опасност за здравето на матката

Опасно ли е кървенето при крава след осеменяване?

Появата на кръв не е опасна, при условие че тя не е достатъчна. Но тук има интересна функция. Всички крави са разделени на 2 вида:

  • няма кървене, ако кравата е ходила и оплождала;
  • те съществуват независимо от успеха на осеменяването.

При първия тип животни при успешно оплождане се отделя прозрачна или жълтеникава слуз. Тя показва, че яйцето е закотвено в матката.

Коментирайте! Всъщност при тази група животни могат да се намерят много малки количества кръв.

Но тъй като собственикът обикновено не гледа под опашката на матката всяка минута, малко количество кръв може да остане незабелязано. Също така, не всеки ще възприеме малката червена линия в слузта за кървави отделяния. И всъщност това е.

При втория тип във всеки случай ще има кръв и по времето на появата му дори може да се каже колко успешно е могло да премине осеменяването.

При „кървавите“ крави такива изхвърляния се появяват 2-3 дни след лова, независимо от оплождането. Но ако осеменяването е извършено навреме, на 2-ия ден след процедурата ще се появи кървава слуз. Вероятността за бременност е максимална.

Появата на кървава слуз в или преди деня на осеменяването означава, че датите са пропуснати. Яйцеклетката е стара. Бременността е възможна, но ембрионът вероятно ще бъде слаб и нежизнеспособен. Оплождането на този етап често води до ранен аборт.

Кървава слуз на 3-ия ден след работата на осеменителя означава, че процедурата е извършена твърде рано. Както при забавеното оплождане, вероятността от бременност е ниска.

Единственият случай, когато появата на кръв в слузта е опасна, е след няколко дни. Успехът на оплождането обикновено се определя чрез ректално изследване 3 седмици след нагряване. Появата на петна при бременна крава означава ранен спонтанен аборт.

Абортът може да е признак на сериозно медицинско състояние. Ето защо при ранен аборт е по-добре да поканите ветеринарен лекар и да прегледате животното.

Съвременните методи позволяват да се определи наличието на бременност с висока степен на точност.

Какво да правим, ако кравата се опепели след осеменяване

Обикновено с кръв след осеменяване не трябва да се прави нищо. Често това са само щети поради грубата работа на човек. Въпреки че трябва да се има предвид, че точно такива малки ранички на капилярите са широко отворени врати за полово предавани инфекции. Ако времето за осеменяване е било просрочено, процедурата ще трябва да се повтори през следващия цикъл.

Превантивни действия

Не се изисква специална превенция, ако не става дума за предотвратяване на ранен аборт. С изключение на обилните. Голямо количество кръв означава, че в тялото на матката няма достатъчно калций или витамин D. Профилактиката се състои в попълване на тези елементи и преразглеждане на диетата в посока увеличаване на необходимите вещества.

Заключение

При крава след осеменяване не винаги се появяват зацапвания и причините за появата им са различни. Независимо към какъв тип принадлежи конкретният индивид, проверката за бременност винаги трябва да се извършва 3-4 седмици след предвиденото оплождане.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство