Криптоспоридиоза при млади говеда: симптоми, как да се лекува

Криптоспоридиозата при телета е вид кокцидиоза, специфичен за говедата. Но за разлика от емериозата на едрия рогат добитък, невинен на фона му, той може да причини икономически щети. Когато се зарази с криптоспоридий, телето има само две възможности: да умре или да се възстанови. Повече от половината „избират“ първото.

Какво е това заболяване "криптоспоридиоза"

Причинителят е паразитен едноклетъчен организъм, който може да причини белодробни и стомашно-чревни заболявания. Телетата са податливи на инфекция с вида Cryptosporidium parvum. От криптоспоридиоза страдат предимно новородени. Обилната водна диария на паразита причинява дехидратация и смърт.

Криптоспоридий провокира развитието на ентерит при телета. За разлика от eimeria, тези едноклетъчни организми не напускат своя „домакин“ в края на жизнения си цикъл. Някои от тях остават в епителните клетки на илеума и продължават да функционират.

Графиката показва, че 57% от всички чревни заболявания при младите телета се дължат на криптоспоридиоза, „чиста“ или смесена с други инфекции.

Патогенеза

Телетата на възраст под 6 седмици са най-податливи на криптоспоридиоза. Това не означава, че по-възрастното животно не може да се зарази с паразити. Освен това криптоспоридиумите, които са „достигнали“ до жертвата, вероятно ще останат в нея завинаги. Но при заразяване на възраст над 6 седмици заболяването протича безсимптомно.

„Спорите“ - ооцисти, които са навлезли в червата на телето, преминават към втория етап на развитие - спорозоитите Cryptosporidium parvum. Последните се придържат към клетките в горната част на тънките черва. Веднъж прикрепени, спорозоитите образуват защитен „балон“, който отделя паразита както от „външната среда“, така и от вътрешното съдържание на клетката гостоприемник. Мембраната, създадена от криптоспоридий, му позволява да получава хранителни вещества от гостоприемника и предпазва от имунния отговор на гостоприемника. Ето защо е толкова трудно да се справим с причинителя на болестта.

След създаването на убежище спорозоитите се превръщат в трофозоити, които са способни да се размножават по полов и безполов път. По време на размножаването се образуват 2 вида ооцисти. Тънкостенните клетки се връщат в чревните епителни клетки, като отново заразяват гостоприемника. Дебелостенните с изпражненията се екскретират във външната среда.

Коментирайте! Последният тип е в състояние да оцелее във влажна хладна среда в продължение на няколко месеца, но не издържа на изсушаване.

Диаграма на жизнения цикъл на Cryptosporidium

Диагностика на криптоспоридиоза при телета

Болестта при говедата причинява 4 вида криптоспоридии:

 • парвум;
 • bovis;
 • райани;
 • andersoni.

Но само първата причинява заболяване при новородени телета и асимптоматична секреция на ооцисти при по-възрастни животни. Изследователите вярват, че разпространението на различни видове Cryptosporidium зависи от възрастта на говедата. Cryptosporidium andersoni най-често засяга сичуга при възрастни говеда. Останалите три вида са „склонни“ да заразяват млади животни.

Коментирайте! Теорията, обясняваща тази ситуация, е, че става дума за промяна в състава на чревната микрофлора, която настъпва с узряването на телетата.

Диагнозата се поставя по сложен начин:

 • симптоми;
 • епизоотична ситуация в района;
 • лабораторни изследвания на изпражненията.

Екскрементите се изследват по няколко начина за надеждност. С два метода пробата се оцветява. В този случай ооцистите или изобщо не оцветяват, или слабо „поемат“ боята. Използват се и методите на Дарлинг или Фулеборн. Тези методи използват наситен разтвор на захароза или сол.

Симптоми

Инкубационният период на криптоспоридиоза при новородени телета е 3-4 дни. Симптоми на инфекция с C. parvum:

 • отказ от ядене;
 • обилна водниста диария;
 • дехидратация;
 • кома.

Телето изпада в кома, ако е загубено време. Поради дехидратация. Диарията обикновено се появява 3-4 дни след заразяването с паразити. Продължителност 1-2 седмици. Освобождаването на ооцисти във външната среда се случва между 4 и 12 дни след заразяване с криптоспоридий. Тези спори стават опасни за здравите животни веднага след попадане във външната среда.

Коментирайте! Болно теле може да отделя повече от 10 милиарда ооцисти на ден.

При заразяване с C. andersoni, към която са податливи възрастни животни, към клиничните признаци се добавят загуба на тегло и млечност.

Основният симптом на криптоспоридиоза в прасеца е обилната диария.

Биохимични параметри на кръвта

Инфекцията с криптоспоридиоза може да се определи и чрез биохимични кръвни тестове. Вярно е, че това е по-скоро свързано с диагностиката с цел определяне на епизоотичната ситуация. Трябва да започнете лечението през първия ден.

С криптоспоридиоза при телетата, съдържанието на общ протеин в кръвта намалява с 9,3%, албумин - с 26,2%. Това показва нарушена абсорбция на протеин от червата и нарушена чернодробна функция. Общото количество глобулини при телешка болест се увеличава с 8,9%:

 • α-глобулинът е почти на същото ниво;
 • β-глобулин - по-висок с 21,2%;
 • γ-глобулин - с 8,8%.

Други показатели също се променят. Въз основа на общите резултати от биохимичен кръвен тест може да се каже, че когато телето е заразено с криптоспоридиоза, не се нарушава само чревната функция. Дегенеративни процеси се развиват в черния дроб. Това пречи на тялото да неутрализира токсините, които се образуват в резултат на жизнената дейност на паразитите.

Особености на разпространението на болестта

Заразяването на новородени телета с ооцисти на Cryptosporidium се случва през устата или вътрематочно. Тъй като възрастна крава също може да се зарази с криптоспоридиоза или да остане носител на паразита след възстановяване, телетата се раждат болни. В този случай признаци на заболяването се появяват вече от 1-2 дни след раждането.

Родените здрави телета се заразяват при контакт с изпражненията на болни животни, чрез пиене на вода или фуражи, замърсени с изпражнения. Ооцисти могат да бъдат намерени навсякъде в околната среда, ако носилката и кошарата не се поддържат чисти.

Коментирайте! Според някои съобщения естественият резервоар на криптоспоридиоза са дивите гризачи.

Криптоспоридиозата може да се предава от теле на човек

Каква е опасността от заболяването

Криптоспоридиозата не само е скъпа икономически. Изследването на това заболяване показа, че не само животните, но и хората са заразени с паразити. Освен това именно видът C. parvum е основният причинител на криптоспоридиоза при млади животни.

Тъй като на практика няма време за диагностика, собствениците често правят грешки и започват да лекуват телета от обикновена диария, която може да бъде причинена от лов на матката. Съответно, новороденото или оцелява въпреки „лечението“, или умира. Смъртността от дехидратация сред млади телета достига 60%.

Коментирайте! Всъщност дори не е разработен лек за криптоспоридиоза.

Как да се лекува криптоспоридиоза при телета

Няма ефективно лекарство срещу криптоспоридиоза при телета. За лечение често се предписват:

 • сулфадимезин;
 • химкокцид;
 • апролиум;
 • норсулфазол;
 • паромомицин.

Всички тези лекарства не спират хода на заболяването, но намаляват броя на ооцистите, секретирани от болно теле. Khimkoktsid се отнася до кокцидиостатици. Тези лекарства не лекуват, но позволяват на животното да развие имунитет.

Коментирайте! Всички тези лекарства се използват в комбинация с имуностимулиращи агенти.

Полимиксин също се препоръчва в комбинация с фуразолидон за 6 дни. Дозата на антибиотика е 30-40 хиляди единици. Общият обем на състава е 6-10 mg / kg. Всички тези препарати за телета не са лицензирани в чужбина.

Халофугинон лактат

Единственият лицензиран продукт е халофугинон лактат. В този случай никой не знае надеждно механизма на действие на лекарството. Има версия, че тя засяга етапите на спорозоита и мерозоита на тялото.

Halokur е една от най-популярните марки халофугинон лактат

Правила за кандидатстване

Халофугинон лактат се използва за профилактика и лечение на криптоспоридиоза при млади животни. За профилактични цели лекарството се използва през първите 1-2 дни след раждането на телето. Лечението трябва да започне през първия ден след появата на диария. Лекарството се освобождава в течна форма. Дозировката се изчислява индивидуално за всяко теле: 0,1 mg халофугинон на 1 kg живо тегло. Концентрацията на активното вещество в препарати от различни марки може да се различава. Производителят трябва да посочи конкретната дозировка на своя продукт в инструкциите.

Халофугинон се дава по едно и също време всеки ден. По време на лечението телето е снабдено с достатъчно мляко или коластра. Лекарството се смесва във фуража за 7 дни.

Забранено

Използвайте халофугинон лактат върху изтощени животни. Давайте лекарството на телета, които имат диария за повече от 24 часа. Хранете лекарството преди хранене.

Лактатният халофугинон не е в състояние да предотврати напълно инфекцията или да излекува телето, но ще съкрати продължителността на диарията и ще намали количеството секретирана ооциста. Останалите лекарства са още по-малко ефективни.

Допълнителна терапия

Въпреки че в случай на криптоспоридиоза е по-логично да го наречем основната. Болните телета са снабдени с диетична храна. Капките се правят с лекарства, които възстановяват водно-солевия баланс. Отварящите отвари се запояват.

Употреба на пробиотици

Пробиотиците също се считат за адювантна терапия. Те не са в състояние да излекуват телето. Тук можете да възстановите само чревната микрофлора, която е починала в резултат на употребата на антибиотици. Но има и друго мнение: бактериите се размножават добре сами. Във всеки случай пробиотиците няма да го влошат.

Лекарствата се дават орално чрез запояване с топла вода вместо с едно от храненията.

Спомагателни препарати могат да се добавят към телета по време на хранене или в поилки

Мерки за превенция

Няма ваксина за криптоспоридиоза. Те се опитват да го създадат, но засега безуспешно. Затова не трябва да се разчита на ваксинации.

Ооцистите са много трудни за отстраняване от околната среда, така че мерките за превенция могат да бъдат само за намаляване на замърсяването и стимулиране на естествения имунитет на телето.

За бременни крави те създават оптимални условия за отглеждане и хранене. Котилото се търка често и старателно. Стаите за телене и телетата се дезинфекцират. Има различни методи за дезинфекция:

 • ферибот;
 • дезинфекционен разтвор на основата на водороден прекис, формалин (10%) или амоняк (5%);
 • гореща вода, последвано от изсушаване на повърхността;
 • изгаряне от огън.

Ооцистите са чувствителни към екстремни температури: от - 20 ° C до + 60 ° C.

Болните телета се изолират незабавно. Придружителите се лекуват и систематично се изследват за наличие на криптоспоридий в изпражненията.

Също така е невъзможно да се попълни стадото с животни от нефункциониращи ферми.

Заключение

Криптоспоридиозата при телета е трудно лечимо заболяване, което се предава на хората. Тъй като няма ваксини или лечения за това заболяване, рискът от инфекция при телетата трябва да бъде сведен до минимум, доколкото е възможно. И тук на преден план излиза превенцията.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство