Лечение на болести на копитата при крави

Копитните животни са фалангови разхождащи се животни. Това означава, че цялото тегло на тялото им пада само върху много малка опорна точка - крайната фаланга на пръстите. Ороговелата част на кожата: ноктите при хората, ноктите при много бозайници и птици, при копитните животни еволюира в копито. Външната част на този орган понася поне половината от общото натоварване върху цялото копито. Поради това болестите по говедата и конските копита са много чести. Овцете, козите и свинете също страдат от болести на копитата, но в по-малка степен, тъй като теглото им е по-малко.

Разновидности на болестите на копитата при кравите

Копитото е рогова капсула, която предпазва тъканта отвътре, здраво прикрепена към кожата. Структурата на копита на крава е подобна на тази на кон. Единствените разлики са в наличието на два пръста при кравите. Поради това копитната стена на кравата е малко по-тънка от тази на кон. Меката част на подметката също има малко по-различна форма. Но принципът е същият.

Копитото не е монолит. Има сложна структура. Твърдата част на копитото, наречена копитна обувка, се състои от следните слоеве:

 1. Копитната стена, образувана от тръбния рог. Тази част е „мъртва“ по почти цялата височина на копитото и има защитна функция.
 2. Ламеларен рог, разположен под тръбния слой. Този слой също умира по-близо до плантарата и образува „бяла линия“: относително меко вещество, което прилича на каучук. Ламеларният слой е „жив“ почти по цялата височина на копитото, с изключение на плантарната част.
 3. Подметката предпазва долната част на крака.

Мъртвите и твърди слоеве на копитото отделят живите слоеве на кожата, които обграждат ковчежната кост отстрани и отдолу.

Вътре в обувката на копита са костите на двете фаланги на пръста. Кравите се разхождат по крайната фаланга, която се нарича копита. Копитната обувка следва формата на тази кост.

Важно! Позицията и формата на ковчег кост диктува посоката на растеж на обувката на копитата.

Копитната обувка се свързва с кожата на крайника чрез специален слой: кожата на венчето. Венчето е широко само около 1 см. Но тази област играе важна роля при формирането на копитото. Увреждането или болестта на венците се отразява в копитата на говедата.

При кравите гъбичните заболявания се считат за най-честите:

 • Болест на Mortellaro;
 • пододерматит;
 • крак.

Мръсни отпадъци и недостатъчно физическо натоварване създават благоприятни условия за развитието на различни видове гъбички.

Внимание! Въпреки че кравите и конете имат еднакви проблеми с копитата, конете имат по-добро лечение на крайниците.

Тази "несправедливост" се обяснява с факта, че често е по-изгодно да дарите крава за месо, отколкото да харчите пари за лечение на болест. За особено ценни разплодни крави се използват същите техники, както при конете.

Болест на ягоди

Популярно име за дигитален дерматит. Това заболяване има синоними, свързани с автора на откритието и мястото на първото откриване:

 • брадавици с космати пети;
 • ягодово гниене на копито;
 • Болест на Mortellaro;
 • Италианско гниене;
 • папиломатозен дигитален дерматит.

Всички имена на болестта отразяват или историята на откритието, или външния вид, който кожата образува.

За първи път дигиталният дерматит е открит в Италия (италианско гниене) през 1974 година. Болестта се причинява от смесени видове бактерии, вместо от един специфичен патоген. Външно засегнатата област прилича на розов тумор с туберкули. От всяка туберкула стърчи косъм. Оттук и основните популярни имена за дерматит: ягода и коса.

Важно! Когато описва копитото, петата се отнася до трохата на пръста, която е защитена отпред с обувката на копитата.

Истинската пета, подобна на тази на хората, е разположена близо до скакателната става при животните и се нарича плътна тубероза.

Дигиталният дерматит се различава от гниенето на краката, въпреки че и двете заболявания могат да се появят едновременно. Развитието на болестта на Mortellaro започва с поражение в петата на копитото. Болестта засяга млечните говеда. Поради болка и дискомфорт, кравата намалява млечността, но качеството на млякото не се влияе.

Причини и симптоми

Няма изразена сезонност при този вид болест, тъй като бактериите се размножават в мръсната постеля на плевнята. Причините за болестта на Mortellaro са неспазването на правилата за грижа за кравите:

 • мръсно мокро постеля;
 • липса на грижи за копитата;
 • небалансирана диета, която понижава имунитета;
 • меки копита;
 • въвеждане на болни животни в стадото.

Дерматитът от този тип се причинява от анаеробни бактерии, за които мръсотията в постелята е идеално място за размножаване. Спирохетите от рода Treponema формират основата на „набора“ от бактерии.

В началния стадий на заболяването образуването изглежда като овална, червена, сурова язва на петата. Тогава язвата се развива в изпъкнала изпъкналост, чиято повърхност по-скоро прилича не на всички добре познати ягоди, а на личи с стърчащи от туберкулите косми. Но малко хора видяха личи.

Без лечение дерматитът расте и се разпространява в близките райони. Формирането може да премине в процепа между копитата и по-нагоре. При напреднал дерматит куца се наблюдава при крава.

Опитите за идентифициране на съществуващия набор от бактерии се правят много рядко и диагнозата се поставя въз основа на анамнеза и клинични признаци. Разработена е класификация на етапите на дигиталния дерматит. Буквата "М" в сценичното наименование означава "Mortellaro":

 • М0 - здрава кожа;
 • М1 - ранен стадий, диаметър на лезията <2 cm;
 • М2 - активна остра язва;
 • М3 - заздравяване, засегнатата област е покрита с струпея;
 • М4 - хроничен стадий, най-често изразен под формата на удебелен епител.

При дигиталния дерматит се провежда цялостно лечение, насочено към максимално унищожаване на всички възможни видове патогенни бактерии.

Снимка на копито на крава с болестта на Mortellaro и нейните цикли на развитие.

Методи на лечение

Лечението на заболяването се извършва с антибиотици, които се прилагат върху засегнатата област. Първо кожата трябва да се почисти и изсуши. Окситетрациклинът, който се прилага върху язва, се счита за най-доброто лечение на болестта на Mortellaro. Превръзките не оказват влияние върху хода на лечението, но предпазват раната от замърсяване. Тази процедура не е задължителна.

Важно! Не се използват системни антибиотици.

Ако в стадото има много животни, те правят вани с дезинфектант. Разтворът съдържа формалин и меден сулфат. Вторият вариант е тимолов разтвор.

Дължината на банята е не по-малка от 1,8 м, а дълбочината не по-малка от 15 см. Тя е направена по такъв начин, че всеки крак на кравата да се потопи два пъти в разтвора до нивото на плода. В плевнята се избягва образуването на каша, която насърчава развитието на патогенни бактерии.

Внимание! Баните предотвратяват развитието на болести на копитата, но все още могат да се появят обостряния на стадия М2.

Footrot

Също мултибактериална болест на копитата, но преобладаващите микроорганизми, причиняващи гниене, са Fusobacterium necrophorum и Bacteroides melaninogenicus.Копитното гниене засяга говеда от всички възрасти, но най-често се среща при възрастни крави.

Болестта няма подчертана сезонност, но през дъждовно лято и есен случаите на заболяването зачестяват.

Причини и симптоми

Ако кожата е здрава, бактериите не могат да причинят заболяване. За да проникнат в тялото, патогените се нуждаят от някакво увреждане на кожата. Провокиращите фактори са:

 • Мръсотията и мокрото спално бельо ще омекотят кожата. Поради това епидермисът лесно се уврежда и инфекцията може да проникне през раната.
 • Мръсотията, замразена в остри тръни или изсушена до твърдо състояние, също може да нарани крака на кравата.
 • Камъните често нараняват кожата около копитото.

Тъй като е трудно да се наранят всички 4 крака едновременно, обикновено симптомите на заболяването се появяват първо на който и да е крайник.

Признаци на началния стадий на заболяването:

 • куцота;
 • увреждане на раната на възпален крак;
 • може да има гной;
 • неприятна миризма;
 • треска с температура 39,5-40 ° C;
 • подуване на крака;
 • остра болка.

Копитното гниене обикновено е неразрешима болест при копитата на говедата и лечението може да отнеме няколко месеца. Особено при лоши условия на задържане. Но има и случаи на спонтанно възстановяване.

Методи на лечение

В случай на гниене на копито не си струва да разчитате на „то ще отмине от само себе си“. Обикновено това заболяване се лекува добре със системни антибиотици в комбинация с превантивни мерки: суха, чиста постелка и дълги разходки на пасището.

Внимание! Антибиотиците няма да имат ефект, ако в плевнята има мръсни постелки.

От антибиотиците, използвани за лечение на заболяването:

 • тетрациклини;
 • пеницилин;
 • сулфадимидин натрий;
 • сулфаброметазин;
 • други антибактериални средства.

След лечение с лекарства, кравите се държат на чист, сух под, докато признаците на гниене изчезнат.

Последните проучвания в чужбина показват, че добавките с цинк са много ефективни за предотвратяване на заболявания. Също така, като превантивна мярка, хлортетрациклин се добавя към фуражите за говеда в размер на 2 mg на 1 kg живо тегло.

Пододерматит

Група заболявания се нарича пододерматит:

 • асептичен (негнойни или неинфекциозни);
 • инфекциозен (гноен);
 • хроничен верукозен.

Причините и симптомите на тези болести на краветата, както и тяхното лечение, се различават помежду си.

Асептичен пододерматит

Това е не-гнойно възпаление на основата на кожата на копитата. Болестта има 2 вида протичане: остър и хроничен. Пододерматитът може да бъде локализиран в ограничена зона или да обхване значителна част от копитото. Най-често срещаното място на поява на заболяването е областта на ъглите на петата.

Причини и симптоми

Има немалко причини за появата на негноен пододерматит, но обикновено всички те са свързани с прекомерен натиск върху подметката:

 • натъртвания (по прост начин те често се наричат ​​намеци);
 • неправилно подрязване на копитото, поради което кравата започва да се опира не на стената на копитото, а само върху подметката;
 • изтъняване на подметката поради неправилно подрязване;
 • съдържание и движение на твърда повърхност.

Симптомът на този вид заболяване е куцота, степента на която зависи от тежестта на лезията на копитото. При остър асептичен пододерматит куцотата се влошава при шофиране на твърда земя. Температурата на обувката на копитата е по-висока от тази на здрав крайник. Тази разлика се определя от простото усещане с ръка. Повишена пулсация на дигиталните артерии. Разберете локализацията на възпалението с помощта на тестови форцепс.

Хроничната форма на заболяването се определя от появата на копитото.

Важно! При острата форма на заболяването прогнозата за лечение е благоприятна.

Методи на лечение

Кравата се прехвърля на мека постелка. През първия ден се правят студени компреси върху копитото. От 2-ия ден до края на възпалителния процес се използват термични процедури: горещи вани или кал, UHF.

Инжектирането на кортикостероиди в дигиталните артерии също се препоръчва. Но тази процедура трябва да се извърши от специалист.

Ако възпалението продължава или симптомите се влошават, абсцесът се отваря. Отворената кухина се защитава със стерилна превръзка, докато не се появят белези.

Хроничният асептичен пододерматит при кравите не се лекува, тъй като не е икономически жизнеспособен.

Инфекциозен пододерматит

Болестта се среща при всички видове копитни животни. Течението е плитко или дълбоко; дифузно или фокусно.

Причини и симптоми

Причината за заболяването обикновено е инфекция на рани, дълбоки пукнатини и порязвания. При кравите инфекциозният пододерматит често се появява в резултат на продължително излагане на твърди циментови подове. В този случай началото на болестта се улеснява от изтриването и омекотяването на подметката на копитото.

Основният симптом на гноен пододерматит при крава е защитата на крака. Кравата в покой почива само на пръста на засегнатия крак. Куцането се вижда ясно при движение. Общата температура при кравите леко се повишава, но копитото е горещо на допир. При изследване с тестови форцепс кравата изважда крак и не иска да стои неподвижно.

При дълбоко гноен пододерматит симптомите на заболяването са същите като при повърхностните, но по-изразени. Ако фокусът все още не е отворен, се наблюдава и обща депресия на кравата.

Методи на лечение

При лечение на болестта първо се отваря абсцес, тъй като е необходимо да се осигури безплатен изход за гной. Фокусът на възпалението се открива с помощта на тестови форцепс и след това подметката се изрязва, преди абсцесът да се отвори.

След операцията раната се измива от спринцовка с антисептик, изсушава се с памучни тампони и след това се третира с антибактериални препарати на прах. Отгоре се слага стерилна превръзка. Ако лезията е била отворена от плантарната страна, превръзката се накисва в катран и се поставя платнен чорап.

Хроничен верукозен пододерматит

Старото име на болестта е рак на стрелата. Преди се смяташе, че тази болест на копитата е специфична само за конете. По-късно веррукозен пододерматит е открит при крави, овце и свине. Обикновено болестта засяга 1-2 пръста, рядко, когато всички копита на крайника са повредени.

Ракът на жабата започва от трохата, по-рядко от подметката на копитото. Този тип дерматит получи името "рак на стрелата" поради факта, че тъканите, увредени от болестта, приличат на новообразувания.

Причини и симптоми

Причинителят на заболяването не е установен. Провокиращите фактори включват:

 • съдържание в калта;
 • продължително омекотяване на рога на копитата поради влажна почва;
 • излишно изрязване на пръст трохи.

При доброкачествената форма на заболяването е налице хиперплазия на папиларния слой. При злокачествена форма хистологичните изследвания показват карцином.

Хиперплазия и разпадане на роговия слой се открива от момента, в който се появят клиничните признаци на заболяването. Папилите на основата на роговия слой, увеличавайки се, приемат луковична форма.

Във фокуса на лезията роговият слой става мек, започва лесно да се отделя и се превръща в течна кафява маса с неприятна миризма. Постепенно процесът се разпростира върху цялата троха и подметката на копитото. Роговият слой на обувката на копитото не е засегнат от процеса, но в тази област на копитото, както и в областта на венчето и страничния хрущял, възникват вторични гнойни абсцеси.

Куцотата най-често отсъства и се проявява само при шофиране по мека земя или силно поражение на копитото.

Методи на лечение

Не са открити ефективни средства за лечение на това заболяване. Засегнатите области се изрязват и след това се каутеризират с антисептични средства. Положителен резултат се получава, ако болестта е била в начален стадий. При тежки случаи е по-изгодно да се предаде крава за месо.

Ламинит

Това заболяване също принадлежи към групата на пододерматитите. Тъй като механизмът на появата и протичането на заболяването се различава от другите видове заболявания в тази група, ламинитът обикновено не се възприема като пододерматит. Общото име на това заболяване е „opoy“.Но съвременните изследвания доказаха, че водата не е причинител на това заболяване. Нещо повече, наименованието „opoy“ произлиза от факта, че се твърди, че болестта е възникнала от пиенето на голямо количество вода от горещ кон. Но кравите, овцете и козите също страдат от ламинит. И никой не кара тези животни до изтощение.

Ламинитът има и други имена:

 • ревматично възпаление на копитата;
 • остър дифузен асептичен пододерматит.

Конете наистина са най-податливи на болестта. При всички видове копитни животни заболяването най-често засяга предните крайници поради факта, че основното тегло на животното пада върху раменния пояс. По-рядко са засегнати и четирите крака.

Причини и симптоми

За разлика от други пододерматити, ревматичното възпаление на копитата има токсично-химичен характер. Причините за заболяването са:

 • богата на протеини храна с липса на движение;
 • некачествен мухлясал фураж, замърсен с гъбични токсини;
 • наднормено тегло;
 • съдържание на твърд под;
 • тимпания;
 • инфекциозни заболявания;
 • усложнения след раждането;
 • аборт;
 • мъртъв плод, разлагащ се в матката;
 • алергия към лекарства.

Първите признаци на заболяването са лесни за пропускане, тъй като само в първите часове се наблюдават учестено дишане, повишаване на общата телесна температура и сърдечни нарушения. В същото време се появяват мускулни тремори и хиперемия на лигавиците. Тези признаци могат да бъдат объркани с много други заболявания.

След като телесната температура се нормализира, дишането и сърдечната функция се възстановяват. Външно. Тъй като кравата има неестествена стойка с опората на копитата на петата. При слушане ще има забележим учестен пулс: признак на болка.

Ревматичното възпаление на копитата може да възникне в две форми: остра и хронична. При остро възпаление болезнеността на копитата се увеличава през първите 2 дни. По-късно болката отшумява и след една седмица може да настъпи пълно възстановяване. Но всъщност, при липса на лечение, острото възпаление на копитата често става хронично.

При хроничната форма на заболяването костта на ковчега се измества и при тежки случаи излиза през подметката (перфорация на подметката). Копитото става таралеж. На предната част на копитото се появяват добре дефинирани „вълни“ на копитния рог. Това се дължи на факта, че пръстната част на копитото при ревматично възпаление расте много по-бързо от петата.

При особено тежко протичане на болестта обувката на копитата може да се откъсне от крайника. За всяко копитно животно това е смъртна присъда. Ако се опитват да се отнасят с конете като домашни любимци, тогава няма смисъл да спасяват кравата. По-изгодно е да си купите нов. Най-често обувката се сваля само от едно копито. Тъй като кравата е двойнокопитно животно, тя има шанс да оцелее, ако обувката отлепи само едно копито на крака си. Но всъщност кравата ще остане обезобразена.

Внимание! Известен е случаят, когато в резултат на тежко отравяне всичките 4 обувки на копитата се откъснаха от крайниците на коня.

Конят дори беше спасен, прекарвайки много време и пари. Но той вече беше неподходящ за работа.

Методи на лечение

Лечението вече не е възможно, ако копитото е деформирано. Благоприятна прогноза за изхода на заболяването само ако се вземат мерки през първите 12-36 часа.

На първо място, причината за заболяването се отстранява. Кравата се прехвърля в кутия с мека постелка. Върху копитата се прилагат охлаждащи мокри компреси. Добър вариант е да поставите кравата в поток, за да охладите копитата с течаща вода. За облекчаване на болката се използват аналгетици. Незабавно намаляване на теглото на кравата, макар и не много значително, може да се постигне чрез даване на диуретици. Загубата на тегло е необходима за намаляване на натиска върху копитата. След отстраняване на признаците на остро възпаление, кравата е принудена да се движи, за да подобри кръвообращението в копитата.

Флегмон на корола

Гнойно възпаление на тъканта под основата на кожата на венците и границата на копитата. Целулитът е два вида: травматичен и инфекциозен. Първият се случва, когато кожата на венчето е наранена или силно омекотена. Второто е усложнение на други заболявания на копитата.

Причини и симптоми

Причината за заболяването са най-често повтарящи се натъртвания и наранявания на венчето. Ако венчето се държи дълго време върху мръсна постелка, кожата на венчето омеква и през него могат да проникнат и микроорганизми, причиняващи заболявания. Моменти, допринасящи за появата на гнойно възпаление на копитото: нисък имунитет при крава поради изтощение, преумора или заболяване с друго заболяване. Флегмоната може да бъде и резултат от гнойно-некротични процеси в копитото на кравата.

Първият признак за началото на заболяването е подуване на венчето на копитото с повишаване на местната температура. Отокът е болезнен и напрегнат. Малко по-късно се появяват и други симптоми на заболяването:

 • повишаване на общата телесна температура;
 • намален апетит;
 • потисничество;
 • намаляване на млечността;
 • тежка куцота;
 • нежелание да се движи, кравата предпочита да лежи.

При кръвен тест можете да видите твърде много бели кръвни клетки в кръвта на кравата.

С по-нататъшното развитие туморът расте и виси над стената на копитата. Отокът се простира до целия пръст. В най-високата точка на тумора се появява омекотяване и кожата се разкъсва, освобождавайки натрупаната гной. След отваряне на абсцеса, общото състояние на кравата веднага се подобрява.

При втория тип флегмона (гнойно-гнилостна) първо се появява белезникава ивица по долния ръб на отока. На 3-4-ия ден на повърхността на отока се появяват кафеникави капки ексудат. На 4-5-ия ден кожата става некротична, ексудатът става кървав, на мястото на разкъсаните парчета кожа се появяват язви.

При крави, които са имали флегмона, настъпват промени в папиларния слой на венчето. В резултат на това дори след възстановяване остават видими дефекти по роговата стена на копитото.

Методи на лечение

Методът на лечение се избира в зависимост от степента на развитие на флегмоната и сложността на протичащите гнойно-некротични процеси. В началния стадий на заболяването те се опитват да спрат развитието на абсцес в копитото. За това се използват алкохолно-ихтиолови превръзки. Също така, антибиотиците с новокаин се инжектират в артериите на пръста на кравата.

Ако развитието на флегмона не е спряло, абсцесът се отваря. Отварянето на абсцеса и по-нататъшното лечение на раната трябва да се извършва от специалист, тъй като възпалението вече може да се разпространи в съседните тъкани. Раната в копитото се измива с водороден прекис, изсушава се и се поръсва обилно с трицилин или окситетрациклин на прах, смесен със сулфадимезин. Отгоре се слага стерилна превръзка, която се сменя на всеки 3-6 дни. Паралелно с лечението на раната, на кравата се дава общ тоник.

Внимание! Ако кравата се влоши няколко дни след операцията, отстранете превръзката и проверете раната.

Единствена язва

Кравите нямат такова заболяване като ерозия на копитото, но специфична язва на подметката най-тясно отговаря на това име. Наблюдава се при крави в големи промишлени комплекси. Обикновено големите крави от високомлечни породи се разболяват с продължително поддържане на обора и обилно хранене. Болестта почти никога не се среща при бикове. Младите говеда също са по-малко податливи на това заболяване.

Причини и симптоми

Най-често болестта започва в задните копита на кравата. Провокиращите фактори са:

 • ламелни подове;
 • къси, тесни сергии;
 • ненавременно подстригване на копитата.

С рядко подстригване, копитата на кравата приемат удължена форма. В резултат на това балансът на тялото на кравата се измества и ковчегът на костта заема неестествено положение.

Симптомите могат да варират в зависимост от тежестта на заболяването:

 • внимателни движения;
 • куцота при облягане на крака, особено изразена при движение по неравна повърхност;
 • кравата предпочита да лежи;
 • намален апетит;
 • наблюдавайте постепенно изтощение;
 • млечността намалява.

В началния стадий на заболяването на подметката на копитото се образуват петна от сиво-жълто, червено-жълто или тъмно червено. В този момент рогът губи своята еластичност и здравина. В резултат на постепенното отчупване на подметката на мястото на фокуса се образува гнойно-некротична язва.

В средата на язвата има мъртви тъкани, по ръбовете има гранулирани израстъци. В случай на некроза и разкъсване на дълбокия дигитален флексор, в язвата се образува фистула, дълбока повече от 1 cm. Лезия на лигавицата на совалката на торбата или копита става се посочва от изтичането на вискозна течност от фистулата.

Методи на лечение

Копитото се лекува чрез операция. Прогнозата е благоприятна само в началния стадий на заболяването. По време на операцията се отстраняват всички променени рога на копитата и мъртвите тъкани. Понякога може да се наложи ампутиране на засегнатия пръст на крака.

Тилома

Друго име е "limax" (limax). Образуване на кожата. Това е плътен хребет в областта на форникса на междупалецната пукнатина.

Причини и симптоми

Причините за произхода са неизвестни. Предполага се, че не само външните фактори, но и наследствеността играят роля за появата на тилома. Тази теория се подкрепя от факта, че тиломата най-често се среща при крави на възраст под 6 години. При кравите на възраст над тази възраст болестта е по-рядка и след 9 години изобщо не се проявява.

Признаци на тилома:

 • появата на плътно, безболезнено, склеротизирано руло на кожата;
 • формацията има дължина от предния до задния край на междупалцевата пукнатина;
 • увеличаване на ролката.

В момента на почивка на земята копитата се раздалечават и ролката се наранява. Ексудатът се натрупва между тилома и кожата, дразни кожата. При многократни наранявания в раната попада инфекция, водеща до гнойни заболявания на копитото. Понякога ролката може да се ороговее. При крава с тилома първо се наблюдава предпазливост, когато засегнатият крак лежи на пода. Куцотата се развива по-късно.

Методи на лечение

Тилоомата обикновено се отстранява чрез операция, като се изрязва образуването. Изгарянето на ролката с антисептични препарати много рядко води до положителен резултат.

Куцота

Куцотата не е болест, а симптом на възникващи проблеми. Причините за това могат да бъдат много. И често куцането не се причинява от заболяване на копитото, а проблем в ставите по-горе. Куцота може да бъде причинена и от неправилно развитие на копитото:

 • тънка подметка;
 • копито, компресирано под джантата;
 • криво копито;
 • крехък и чуплив рог;
 • мек рог;
 • пукнатини;
 • рогова колона.

Някои от тези причини за куцота могат да бъдат вродени, но често са причинени от неправилно и ненавременно подстригване на копитата.

Подрязването се извършва на всеки 4 месеца, като се опитва да поддържа баланса на копитата. Често резитбата е авантюристичен процес, тъй като обикновено кравите не се учат да дават крака и да стоят тихо по време на процедурата. Най-често на кравето копито изобщо не се обръща внимание, докато животното не накуцва. В резултат на това е необходимо да се лекуват заболявания на копитата в кравата с помощта на сеч.

Мерки за превенция

Мерките за превенция при болести на копитата са прости:

 • редовно подстригване на копитата;
 • отглеждане на крави на чисто легло;
 • качествено ходене;
 • нетоксична храна;
 • много движение.

Профилактиката няма да работи, ако заболяването е наследствено. Но такива крави се избиват от стадото и не се допускат до разплод.

Заключение

Болестите на копитата на говедата засягат не само движението на кравите, но и тяхната производителност. В същото време лечението на копитата е дълго и не винаги успешно упражнение. По-лесно е да се предотврати заболяването, отколкото да се поправи грешката по-късно.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство