Пневмония на говеда: симптоми и лечение

Ако всички симптоми бъдат открити навреме и лечението на пневмония при телета се извършва под наблюдението на специалист, тогава животните бързо ще се нормализират и без никакви негативни последици. С напреднал стадий пневмонията може да стане хронична и да доведе до сериозни нарушения на дихателната и храносмилателната система, което неминуемо ще се отрази на развитието на младите животни.

Най-често пневмония или пневмония се развива при телета до 5-месечна възраст. Възрастните са по-малко податливи на това заболяване.

Причини за пневмония при говеда

Обикновено се разграничават следните причини, поради които младите животни развиват пневмония:

 1. Неблагоприятни условия на задържане. Ако телетата спят на студен, влажен под без спално бельо и се намират в стая, която рядко се проветрява, рискът от пневмония се увеличава значително.
 2. Стрес след ранното отбиване. Не се препоръчва да се отбиват младите телета от кърмата твърде рано.
 3. Кастрация при млади бикове.
 4. Лошо качество на фуражите или хранително разстройство. По-специално телетата често развиват пневмония по време на прехода от хранене с млечни продукти към груби фуражи, тъй като всяка внезапна промяна в диетата отслабва тялото на животното.
 5. Неграмотен транспорт. Животните могат да настинат по време на транспортиране през студения сезон.
 6. Липса на движение и недостиг на кислород поради рядкото ходене. Без движение мускулите на животните атрофират, в резултат на което вентилацията на белите дробове отслабва.
 7. Вирусни и бактериални инфекции.
 8. Прегряване на слънце, което причинява нарушение на терморегулацията.
 9. Отглеждане на голям брой животни при тесни обстоятелства. Когато голям брой крави и телета се съберат в една и съща стая, във въздуха има бързо натрупване на големи количества амоняк и сероводород, което няма най-добър ефект върху здравето на говедата.
Важно! Пикът на болестта настъпва в края на зимата - началото на пролетта, когато телетата изпитват общо отслабване на имунната система. През този период младите животни са особено уязвими към различни вируси и бактериални инфекции.

Симптоми на пневмония

Успехът на лечението до голяма степен зависи от това колко рано се открива пневмония при говеда. Пневмонията при телета се доказва от следните промени в поведението и благосъстоянието на животните:

 • учестено и затруднено дишане;
 • честа кашлица;
 • воднисти изхвърляния от носа и очите;
 • висока телесна температура;
 • редки изпражнения, диария;
 • липса на дъвка;
 • потиснатото състояние на животното като цяло (летаргия, апатия, ушите са спуснати).

Само някои симптоми не винаги означават, че телето има пневмония. Много често кашлица и незначителни изпускания от носа се наблюдават при индивиди, които се държат в плевня с затхъл въздух. В този случай е достатъчно да прехвърлите животните в друга стая или да осигурите редовна вентилация на предишното място.

Съвет! При съмнение за пневмония заразените индивиди трябва да бъдат изолирани възможно най-скоро от останалото стадо, за да не се разпространи болестта в цялото стадо. Болестта е заразна и се предава по въздушно-капков път.

Ходът на заболяването

Болестта може да бъде остра или хронична. В особено напреднали случаи ходът на заболяването е придружен от обилното образуване на абсцеси.

Острата форма на пневмония включва преди всичко рязко повишаване на телесната температура, кашлица и отделяне от носа и очите.Апетитът и общото състояние на животните са задоволителни, въпреки че понякога има апатия в поведението на телетата. Болните животни не се движат излишно и предпочитат да лежат неподвижно. Ако болестта започне, симптомите й ще започнат да се разширяват: изпражненията ще се променят, телетата ще откажат да ядат и т.н.

Хроничният ход на пневмонията при говедата се характеризира с ясно забавяне в развитието:

 • болните телета са по-малки от техните връстници;
 • върху палтото има плешиви петна и плешиви петна;
 • суха кожа.

Точно както при острата форма, животните се движат малко, кашлят и показват постоянен задух. Понякога при заразените телета могат да се наблюдават лигавични назални секрети. В същото време телесната температура на болните телета е нормална, което е една от основните разлики между хроничната форма на пневмония и острата.

Важно! Острата болест е по-често при телета на възраст 1-2 месеца. Хроничната форма е по-характерна за възрастните индивиди - от 3 до 5 месеца.

Диагностика

Специалист трябва да диагностицира пневмония при говеда - почти всички симптоми на пневмония, в една или друга степен, се припокриват с някои други заболявания. По-специално, при независими опити за определяне на корена на проблема е много лесно да се обърка пневмонията с туберкулоза и диктиокаулоза. Тези заболявания се лекуват по напълно различни начини.

Освен това, преди да бъде поставена окончателната диагноза, трябва да се изключи възможността за поява на следните заболявания при телетата:

 • хламидия;
 • бронхит;
 • вирусна диария.

Потвърдете диагнозата след лабораторни изследвания. Най-добрият начин да се определи дали белите дробове на животното са възпалени или не е да се направи рентгенова снимка на гръдния кош. Понякога се прави белодробна биопсия, за да се постави окончателна диагноза.

Важно! Най-често пневмонията при телета се бърка с туберкулоза, което е много по-опасно поради факта, че в началото болестта е скрита. Възможно е да се установи наличието на туберкулоза при говеда с помощта на туберкулинов тест.

Методи на лечение

Преди да се пристъпи директно към лечението на пневмония при телета, е необходимо да се изолира животното и да се създадат най-удобните условия за него. Важно е болният човек да е тих и спокоен, да има достъп до прясна вода, а постелките в сергията да са чисти. Храненето на говедата е от не по-малко значение - няма да е излишно разреждането на телетата за фуражи с витаминни добавки. Също така се препоръчва по-често да извеждате животните навън, ако времето е сухо и топло.

Съвет! Високата влажност, измръзване или, обратно, интензивна топлина, няма да са от полза за болните говеда. Изгарящото слънце може особено да повлияе негативно на здравето. Пряката слънчева светлина може да причини прегряване на телетата и по този начин да влоши състоянието им.

Медикаментозно лечение

Всички лекарства за лечение на пневмония се предписват от лекар. В никакъв случай не трябва да правите лечението сами - всяка грешка може само да влоши състоянието на заразените телета.

В по-голямата си част пневмонията се лекува успешно с различни антибиотици. Те са представени от голямо разнообразие, а изборът на конкретно лекарство зависи от вида говеда (месо, мляко, месо и мляко), възрастта на засегнатите индивиди и причината за заболяването.

Най-популярните лекарства за лечение на пневмония включват следните лекарства:

 1. "Цефазолин" е антибиотик за интрамускулно приложение на лекарството. Силно не се препоръчва да се смесва лечението с "Цефазолин" с други лекарства със силно влияние.
 2. Ако кашлицата е суха, можете да дадете на телетата "Mukaltin", който бързо изтънява храчките и помага да се отстрани от дихателните пътища.
 3. Много често за лечение на пневмония при говеда се използва "Изониазид", който се инжектира в трахеята.

В допълнение, следните лекарства се използват за лечение на пневмония, които са по-рядко срещани, но се справят добре със задачата:

 • "Фармазин";
 • "Тетрациклин";
 • "Стрептомицин".

Освен това ветеринарният лекар може да предпише процедури за затопляне, инхалации и триене. Новокаиновата блокада помага добре при пневмония. Във всеки случай най-добрият резултат се получава при комплексно лечение, когато интравенозните или интрамускулните инжекции се комбинират с външен ефект върху болните телета.

Съвет! Лечението на месни породи за пневмония има свои собствени характеристики. В никакъв случай не трябва да се прилагат антибиотици на месо ориентирани животни, ако тяхното клане е планирано за следващите няколко дни. Лекарствените компоненти могат да останат в месото и да намалят качеството му.

Народни начини

Младите телета се хранят с разтвор на сода, леко затоплен преди употреба. В допълнение, следните билки са работили добре при лечението на пневмония:

 • мащерка;
 • корен от сладник;
 • майка и мащеха.

От тези билки се правят отвари и инфузии, които също са насочени към стимулиране на отделянето на храчки.

Съвет! Най-добре е да избягвате самолечение, ако е възможно. Хората прибягват до народни методи като крайна мярка за облекчаване на състоянието на животните преди посещението на ветеринарния лекар. Няма да е възможно напълно да се излекуват заразените телета от пневмония с помощта на билки и импровизирани средства.

Ефекти

Ако започне лечението на пневмония при говеда, тя може да стане хронична или да доведе до сериозни нарушения във функционирането на дихателната система. Освен това сърдечно-съдовата и храносмилателната система могат да бъдат необратимо увредени, те са тясно свързани с работата на белите дробове. И накрая, ако болестта е трудна за животно, впоследствие може да причини общо отслабване на имунната система при телетата. Като цяло те ще бъдат по-податливи на неблагоприятни условия на околната среда и различни инфекциозни заболявания.

Пневмонията е изключително рядко фатална.

Профилактика

Превантивните мерки срещу пневмония при телета включват спазване на следните препоръки:

 1. На първо място е необходимо да се осигури добра вентилация на помещенията, в които се държат телетата. За това в хамбарите често се инсталира принудителна вентилационна система за удобство. Освен това от време на време трябва да се разхождат телета с пневмония, за да се предотврати мускулна атрофия.
 2. Пиенето на коластра за малки телета е добра профилактика срещу пневмония. Те трябва да получат първата порция в рамките на 3-5 часа след раждането, приблизителният обем е 3-4 литра. Тази натурална хранителна добавка активира пълноценното функциониране на стомашно-чревния тракт през първия ден от живота и спомага за укрепване на имунната система.
 3. Правилното хранене само по себе си намалява риска от пневмония при телетата. Пълната диета за телета трябва да включва хранене с мляко (5-7 литра на ден) и свободен достъп до чиста вода. Началните фуражи се въвеждат постепенно, за да не се стресират телетата.
 4. В плевнята трябва да се спазват минималните санитарни изисквания: постелките трябва да се сменят своевременно, самите помещения и оборудване периодично се дезинфекцират.

Отделно си струва да се подчертае такъв метод за превенция като ваксинация. В момента телетата могат да бъдат ваксинирани срещу пневмония с помощта на различни лекарства, предписани от ветеринарен лекар. От друга страна, освен високоспециализирани ваксини, има и сложни ваксини, които неутрализират действието на няколко вида бактерии едновременно.

Важно! Ваксинацията е ефективен начин за защита на говедата от пневмония, но не е панацея. Дори и след тази процедура рискът от заразяване на телетата с вирусни инфекции остава.

Заключение

Най-важното е да откриете първите симптоми навреме и лечението на пневмония при телета ще отнеме много малко време. Важно е внимателно да наблюдавате малките през първите 2-3 месеца от живота, за да не пропуснете нарушения в поведението на животните. Здравото теле е подвижно, козината му е гладка и лъскава, а изпражненията редовни. Не отказва храна и често пие вода.Ако забележите някакви отклонения от тези базови линии, трябва да разгледате по-отблизо телето. Разбира се, само ветеринарен лекар може да постави точна диагноза - симптомите на пневмония до голяма степен се припокриват с други заболявания, но бдителността никога не боли.

Допълнителна информация за лечението на пневмония при телета може да се намери във видеото по-долу:

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство