Защо телето гризе дъски

Телето обикновено не гризе дъски от глезотия или скука. Той може да си намери друго забавление. Например, бутане през оградата с чело. И не скучно, а режещите рога могат да бъдат надраскани.

Защо телето гризе дъски

За съжаление много по-често телетата гризат дъски поради извратен апетит. Последното се случва при липса на определени витамини или минерали. Случва се така животните да се опитват да заглушат глада. Но не защото собственикът реши да ги научи да не ядат и по този начин да спести от фураж. Ако телето се държи под матката, може да няма достатъчно мляко, ако кравата е с нисък добив или има мастит.

Но по-често причините са в заболявания:

 • хипокобалтоза;
 • хипокупроза;
 • безоарова болест.

Това са основните три причини, поради които телетата започват да гризат дъски. И не само тях. Извращението на апетита включва ядене на много негодни за консумация предмети.

Хипокобалтоза

Това се случва, когато липсва кобалт в почвата и е ендемично заболяване. Телетата са най-чувствителни към хипокобалтоза. Признаци за дефицит на кобалт се регистрират по-често в пролетно-зимния период на щанд.

Развива се в райони с песъчливи, подзолисти и торфено-блатисти почви със съдържание на кобалт под 2 mg / kg. В тревата и сеното това е около 0,6 mg / kg.

Хипокобалтозата се характеризира с:

 • лошо храносмилане, когато диарията се редува със запек;
 • промени в микрофлората в червата;
 • признаци на обща анемия;
 • извращение на апетита.

Опитвайки се да компенсират липсата на кобалт, телетата започват да гризат дъски, кора, дърво и кости. Оближете стени и други животни. Ядат суха трева и пръст.

Ако обаче телето облизва стени или дъвче дървени конструкции, общоприето е, че няма достатъчно калций, за да расте. Поради тази грешка, вместо кобалтови соли, на телето се дават калциеви добавки и утежнява хода на заболяването.

За лечение се предписват кобалтов хлорид и сулфат в размер на 10-20 mg на ден. Те се дават в превръзки, премикси и таблетки. Можете да закупите състав, обогатен със соли на този метал. Богатите на кобалт фуражи се въвеждат в диетата:

 • бобови растения;
 • върхове от рутабаги и цвекло;
 • фуражна мая;
 • месокостно брашно.

В случай на пренебрегвано заболяване и признаци на анемия се предписват инжекции с витамин В₁₂. Профилактиката е много проста: телетата са снабдени с необходимото хранене.

Внимание! Предозирането на кобалт е по-опасно от липсата му.

С излишък настъпват структурни и функционални промени в лигавицата на очите, в стомашно-чревния тракт, белите дробове и кръвоносната система.

С добро познаване на ботаниката, приблизителният набор от вещества в почвата може да бъде определен от състава на растенията в пасището

Хипокупроза

Развива се в райони с кисели торфено-блатисти почви, бедни на мед. Най-податливи са телетата, агнетата и децата. Недостигът на мед възниква, когато съдържанието му в почвата е по-малко от 15 mg / kg и във фуражите под 5 mg / kg.

При телетата хипокупроза може да се развие и ако млякото и заместителите на млякото се хранят твърде дълго. Тъй като липсата или излишъкът на който и да е елемент във фуража предизвиква верижна реакция, хипокупрозата също може да провокира:

 • липса на желязо или кобалт;
 • излишък на олово, молибден, калций, сяра и неорганични сулфати.

Чести признаци на хипокупроза:

 • забавяне на развитието;
 • промяна в структурата на козината;
 • анемия на лигавиците;
 • диария;
 • омекотяване на костите и деформация на ставите;
 • извратен апетит;
 • рязко намаляване на хемоглобина в кръвта.

Тоест, в този случай телето започва да гризе дъските не поради глад.

Диагнозата се поставя въз основа на лабораторни изследвания на почвата, фуражите и кръвта.За медицински цели телетата се хранят с меден сулфат в количество от 50-150 mg на ден.

Препоръчват се други елементи. По-добре в премикси. Като превантивна мярка диетата е балансирана по отношение на съдържанието на мед в размер на 8-10 mg / kg сухо вещество. Ако има хронична липса на мед във фуражите, за профилактика на телетата се дават 5-15 mg сулфат на ден. При отглеждане на фураж в почвата се добавят торове, съдържащи мед.

Внимание! Предозирането на мед бързо води до отравяне.

Безоарова болест

Всъщност единствената болест, при която телетата всъщност гризат стени, дъски, трупи и т.н. от глад. Последният служи като спусък. Младите животни се опитват да напълнят стомаха си, облизвайки близките животни. Езикът на кравите е груб, вълната се придържа към него. Телето не е в състояние да го изплюе и е принудено да преглътне. С течение на времето в стомаха му се образуват косми. Процесът се ускорява, ако отелването се случи по време на линеене.

Ако топчетата не създават механично запушване на червата, болестта на безоара е безсимптомна. Единственият индиректен знак е опит за гризане на негодни за консумация предмети.

Няма медикаментозно лечение. Като превантивна мярка телетата се хранят допълнително с мляко и минерални добавки и в диетата се въвеждат витамини.

Какво да правя, ако теле дъвче дъски

Понякога срещаните съвети да се тапицират дъските с желязо, да се напъхат пирони в тях, да се намажат с катран и др., Не решават проблема. Те я ​​маскират. Ако извращението на апетита е причинено от липса на каквито и да било елементи във фуража, първо установете какво липсва. За целта дарете кръв за биохимичен анализ.

Не пренебрегвайте и подавайте. Препоръчително е също да проверите сеното и комбинираните фуражи като основа на диетата за наличие на всички необходими вещества. Тъй като сеното обикновено идва от близките райони, липсата на някои елементи в тревата е постоянна. Доста често местните жители знаят за това и дори могат да предложат народни начини за борба.

След получаване на резултатите от анализа диетата се балансира според липсващите елементи. Това обикновено се прави с помощта на минерални и витаминни премикси. На пазара се предлагат и подсилени солени близалки. Можете да вземете сол с необходимите добавки. Само модата не си струва да се гони. Хималайската сол не означава чудодейно изцеление.

При съмнение за безоарна болест се проверява продуктивността на матката. Ако кравата не дава достатъчно, телето се храни допълнително. За да не отпишат проблема като скука, го пускаха за цял ден на разходка, а през нощта слагаха сено. Разбира се, при условие, че телето вече е достатъчно голямо, за да консумира груби фуражи. Ако наистина е въпрос на намиране на забавление, той няма да бъде до дъските.

Но можете да уредите бебе крава и играчка: бавно хранилка. През целия ден телето ще се забавлява, като изважда от него малки връзки сено.

Заключение

Ако телето дъвче дъските, първото нещо, което трябва да се провери, е млечността на кралицата. Това е най-лесният и бърз начин. След това те даряват кръвта на животните за биохимия и според резултатите от анализа коригират диетата.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство