Породи млечни крави в Русия: характеристики, как да изберем

Когато планира да купи крава, за да получи мляко, всеки частен собственик иска да купи най-доброто животно, което ще осигури на семейството максимална продукция при минимални разходи. Въпреки че не напразно се казва, че кравата има мляко на езика си, има известна истина в такива размишления. Не всички млечни крави с еднакъв прием на фуражи ще произвеждат едно и също количество мляко със същото качество. Независимо от породата, има определени правила за избор на млечна крава.

Избор на мокра медицинска сестра

Всички млечни породи крави се различават по общи характеристики:

  • грациозна физика;
  • малка кокетна глава;
  • дълъг таз;
  • идеално права линия на гърба, без стърчаща холка или кръст;
  • тънка кожа;
  • добре развити млечни вени;
  • еластично виме с форма на купа с добре развити зърна;
  • крака със средна дължина.

По принцип описанието на най-добрите млечни породи крави се различава само по цвят и размер. Но дори кравата принадлежи към най-добрата млечна порода в света Говеда все още не гарантира висока млечност. Отклонения от стандарта се наблюдават във всяка популация. Много зависи от формата на вимето и биберони.

Кое виме е по-добро

При млечния тип крава за предпочитане е вимето с форма на купа: широко в основата, простиращо се напред към гърдите и изпъкнало отзад. Основата на такова виме е прикрепена високо. Отпред линията на вимето се слива плавно с коремната стена. Дъното на вимето е почти хоризонтално. Долната линия е на нивото на скакателната става. Зърната са доста дълги, леко заострени или цилиндрични и широко раздалечени. Дължината на зърната е 6-8 см. Те са разположени върху равномерно развити лобове.

Зърната не трябва да са твърде дебели или тънки, къси или слабо развити. Дебелите, къси или неразвити биберони са неудобни при доене, а с тънки биберони кравата ще губи мляко в движение.

На бележка! Ако в бъдеще се планира машинно доене, специално внимание се отделя на бибероните. Те трябва да бъдат оформени така, че да пасват на чашите за доене.

Кравите с нередовни гърди се доят на ръка и това има смисъл само ако кравата дава по-качествено мляко от своите крави. В противен случай кравата се изхвърля от млечното стадо.

Заобленото виме не се счита за дефектно, но за млечната порода крави е недостатък. Характерно е за месодайните говеда, които се нуждаят само от мляко, за да хранят телето. Заобленото виме има по-малка основа от вимето с форма на купа. Предната стена се среща с корема почти под прав ъгъл. Дяловете на вимето също не винаги са равномерно развити. С възрастта заобленото виме увисва, започва да уврежда твърдите стъбла на растенията, замърсява се.

„Козе“ виме за млечни говеда се счита за порочно и такъв индивид трябва да се изхвърли. Вимето на „козето“ има недоразвити предни лобове и отстрани изглежда триъгълно. Зърната на такова виме са дебели, прилепени и дълги. В допълнение към простото неудобство при доенето, говедата с такива вимета имат ниска производителност.

На бележка! Не можете да си купите крава с порочно виме с надеждата телето от нея да е с високо качество.

Дефектите на вимето най-вероятно се наследяват.

Как трябва да изглежда представител на породата млечни крави на снимката по-долу.

Освен това трябва да обърнете внимание на възрастта на кравата.Възрастта се определя от зъби или рогови пръстени. Последното е възможно само ако животното не е безрого. При определяне на възрастта на млечна крава по рога се добавят две години към броя на наличните пръстени. Когато купувате говеда за мляко, възрастта също е много важна. Една добра млечна крава ще дава максимум 8 години. Тогава млечността намалява. Без раждането на теле няма да има мляко. А пръстените показват колко пъти се е отелвала кравата. Юница често се случва на една година, на две - тя донася първото теле.

Възрастта на зъбите се определя от нивото на абразия. Но може да има грешки, тъй като изтриването на зъбите зависи от храната, която животното е получило, и силата на зъбния емайл.

На бележка! Народните поличби на млечна крава обикновено съвпадат с описанието на стандарта за говеда за тази посока.

Преди да изберете най-накрая млечна крава, трябва сами да доите избраните кандидати. Продавачите трябва да бъдат помолени да не доят животното преди пристигането на купувача, тогава ще бъде възможно да се прецени колко мляко може да даде този конкретен индивид.

Коя порода да изберете

Когато избирате крава, искате да вземете най-доброто, но след това купувачът стъпва на тънък лед. Кои са млечните породи крави? Очевидно най-добрата млечна порода крави е Холщайнската черно-бяла. Но в действителност не всичко е толкова просто.

Холщайн

Как тази холандска порода говеда е „присвоена“ от германската провинция Холщайн не е ясно. Независимо от това, името е немско, а Холандия се счита за родно място на породата. Описанието на тази млечна крава показва, че тя може да произвежда до 60-65 литра мляко на ден. Тази порода се отглежда в млечни ферми по целия свят. Рекордът за млечност е поставен в Израел, където през периода на лактация са доени 10 хиляди литра мляко от една крава. В Русия млечността на този добитък е по-ниска: до 7,5 хиляди литра.

Изглежда, че няма какво повече да се желае. Но не всичко е толкова просто. За да се получи много мляко от тази порода, е необходимо да се създадат комфортни условия за него и да му се осигурят висококачествени фуражи. В същото време съдържанието на мазнини в млякото в тази порода е само 3%. Но какво ще кажете за маслото и заквасената сметана?

На второ място в класацията на млечните породи в света е Крава Ayrshire.

Айрширка

Породата Ayrshire може лесно да бъде объркана с червено-бялата версия на Холщайн, но Холщайн е по-голяма. Млечността на Ayrshirok за периода на лактация е средно 4,5 тона, а маслеността в млякото вече е по-висока от тази на Холщайн: 4%. Но говедата от тази порода също са доста придирчиви към фуражите и поддръжката, има ли смисъл да страдате, ако можете да намерите крава с почти същата млечност и много по-високо съдържание на млечни мазнини?

Джърси

По отношение на съотношението фураж / добив това е най-добрата млечна порода крави. Млечността на Jerseek е само малко по-ниска от тази на породата Ayrshire: 3,5-4 хиляди литра. С определени усилия дори 5 хиляди литра мляко се хранят от тези крави. А поставеният рекорд е 9 хил. В същото време съдържанието на млечни мазнини в тях е около 5%. А за производството на 1 литър мляко са необходими само 0,8 фуража. единици Кравите от Джърси се нуждаят от значително по-малко пространство от техните съперници, тъй като тези крави са с много малки размери. Женските са послушни, въпреки че биковете трябва да се страхуват.

Джърси може да се превърне в най-добрата млечна крава за частен търговец, ако не поради присъщите недостатъци, произтичащи от условията за отглеждане на породата. Островът, където се отглеждаше добитък от Джърси, е много малък. На него не може да се отглежда голям добитък. Това означава, че инбридингът е неизбежен. Крехкият външен вид и големите вяли очи на Jerseeks също са следствие от инбридинга, но не са фатални. Много по-лошо е, че тези сладки животни имат слаб имунитет и са по-податливи на болести, отколкото други породи крави.

Също и тялото Джърси крава адаптирани към асимилацията на фуражи, отглеждани в пренаситена с микроелементи почва и в райони далеч от морето, трикотажът се нуждае от специално хранене.

Основният недостатък на породата е цената. Дори в Европа тези трикотажни изделия са редки и скъпи.В Русия често се отглеждат хибриди и рядко някой се отказва за чистопородно животно. Следователно, въпреки високите продуктивни характеристики на млечните крави от Джърси, те не са широко разпространени в Русия.

Ако чуждите породи са придирчиви, а някои са болезнени, може би си струва да разгледате по-отблизо местните и да изберете млечната порода крави в Русия?

Руски млечни говеда

В Русия има толкова породи млечни крави, колкото климатични зони. В исторически план в Русия те искаха да получават мляко от говеда, а не месо. Месото обикновено се осигурява от други животни и дивеч.

Първоначално руските породи са били добре адаптирани към климата на района, където са били отглеждани по метода на народната селекция. Местният добитък бил неизискващ за хранене и успял да оцелее върху изгнилата слама от покривите. Но те не биха могли да бъдат наречени най-млечните породи крави и тогава, и не сега.

Задавайки въпроса „коя домашна порода крави е най-млечната в Русия“, човек ще трябва да се върне отново в Холщайн. По-точно на нейните потомци.

Черно и пъстро

Това е най-популярната порода млечни говеда в Централна Русия. Потомците на бикове от Холщайн и местни кралици, черно-белите говеда могат да произведат от 5,5 до 5,8 тона мляко годишно. В този случай съдържанието на мазнини е обратно пропорционално на млечността и е 3,4-4,15%.

Черно-белите говеда са много по-добре адаптирани към руския климат от тези на Холщайн и позволяват повече „свободи“, когато се държат в частен двор. Тези крави са по-малко взискателни към фуража и температурата в обора. Но за по-северните региони млечната порода крави ще бъде различна.

Холмогорская

Холмогорският добитък е отглеждан в района на Архангелск и е напълно адаптиран към северния студ. Холмогорк се отглежда не само в северната част на европейската част на Русия, но и в Сибир. Млечността варира от 3,5 до 8 тона мляко годишно. Съдържанието на мазнини е 3,6-4%. При правилен подбор на фуражи съдържанието на мазнини в млякото от говедата Kholmogory може да достигне 5%.

Недостатъкът на Холмогорки е заобленото виме, което често се среща сред популацията.

Ярославъл

Много популярна порода сред частните собственици, която дава мляко с високо съдържание на мазнини: 4-4,5%. Но млечността, съвсем очаквано, е ниска: средно 2250 кг за период на лактация. Максималната млечност е 5 тона.

Ярославская е много разпознаваема от снимката и описанието сред другите млечни породи крави: тя има черно тяло и бяла глава. Бели следи има и по корема, преминавайки към вимето.

Интересно! При тази порода предните зърна са разположени по-широко от задните.

Ярославка не е голяма. Те са подобни по размер на Джърси, но не изискват такова внимание и грижи. Ярославският добитък има добра способност да се адаптира в различни условия, но за южните райони е по-добре да закупите млечни породи говеда, отглеждани в степите на Украйна.

Червена Степная

Способна да оцелее в относително сухите таврийски степи на Украйна, Красная Степная се отличава с добри млечни добиви: 3,5-4 тона мляко на лактация. Но съдържанието на мазнини в млякото за такива млечни продукти не е високо: 3,2-3,4%. Откъде обаче идват мазнините, ако тревата е сочна Червена степ добитък получава само през пролетта и началото на есента. През лятото тревата изгаря и кравите са принудени да ядат сухи стръкове с малко хранене. Червените степни говеда понасят добре сушата и жегата, но са по-чувствителни към студеното време от северните породи.

На бележка! В допълнение към млечните говеда, в Украйна е отгледана и порода млечни и месни говеда, чиито предци са били известните сиви бикове на чумаците.

Сива степ

Породата не е млечна, но заслужава да се спомене заради своята уникалност. Днес това е почти изчезнала порода, някои от които са запазени от монасите от Киево-Печерската лавра. Нещо повече, с Божията помощ те успяха да доят кравите от тази порода на ден до 20 литра мляко на ден, което е доста дори за признатите „млечни“ представители на говедата.В същото време Seraya Stepnaya има малко предимство пред своята "сестра" Красная: по-голям смъртоносен добив на месо от труп.

Няма да отречете Сивата степ и издръжливостта. Още през 19 век тази порода е била използвана като впрегатни животни. Което означаваше да работите в иго през деня и да се възстановявате при оскъдна паша през нощта. Подобна експлоатация е развила способността на Seraya Stepnoy да се задоволява с минимум некачествени фуражи.

Заключение

Когато избирате крава, трябва да обърнете внимание не само на рекламата и престижа на породата, но и на климатичните условия, при които това животно ще трябва да живее и да произвежда. В случай на повишена топлина или екстремен студ, млечността неизбежно ще намалее. Взискателните фуражи могат да изиграят жестока шега със собственика на добитъка, ако изведнъж сеното или комбинираните фуражи се окажат с лошо качество.

Животновъдството днес започна да се възражда в Русия. Отново се извършва развъдна работа, насочена към увеличаване на производителността на млечните говеда от местни породи. Провеждат се изложби, на които се представят най-добрите млечни крави в Русия. Видеото по-долу е една от тези изложби.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство