След осеменяването кравата има бяло течение: причини и лечение

При крава след бик, бяло течение се появява в два случая: течаща сперма или вагинит. Може да има и кървава (кафява) слуз, ако се развие ендометрит. Често "бяло" се нарича обичайното прозрачно физиологично изтичане по време и след лова. Всъщност те са с жълтеникав цвят. Тези свободи в терминологията внасят значително объркване в разбирането дали изхвърлянето на крава е нормално или болест.

Защо кравата има бял секрет след покриване?

Нормалното физиологично отделяне от вулвата при крава е бистро и жълтеникаво. Появата на различен цвят и помътняване на слуз показва наличието на възпалителни процеси в репродуктивната система на животното. Обикновено тези заболявания се развиват след отелването. След чифтосване с бик, възпалението може да започне само ако лигавицата на матката е била повредена и в организма е попаднала инфекция.

При естествено чифтосване с бик може да се развие цервицит поради увреждане на мускулните или лигавиците на цервикалния канал. В този случай не се изключва появата на гнойни изтичания от вулвата. В този случай външният вид на външните полови органи ще бъде далеч от нормалното. По-специално, лигавицата ще бъде подута.

Колпит

Смята се, че бялото течение се появява при вагинит. Това не е напълно вярно. Колпитът, който е „класическият“ вагинит, се характеризира с везикули върху лигавицата на гениталиите. Това е възпаление на вагиналната лигавица. Често е резултат от други проблеми в репродуктивната система:

 • цервитит;
 • ендометрит;
 • трихомониаза;
 • кампилобактериоза;
 • наранявания на родовите пътища.

Във всички случаи върху вагиналната лигавица се образуват везикули, изпълнени с един или друг вид ексудат. Последното зависи от причината за вагинита.

Коментирайте! Разпределение в големи количества с вагинит при крави отсъства.

Друга картина се наблюдава при вестибуловагинит. Природата на лигавичните секрети тук е много разнообразна.

Такава бяла слуз е възможна при гноен вестибуловагинит.

Вестибуловагинит

Такава бяла слуз е възможна при гноен вестибуловагинит.

Разликата от вагинита е, че в този случай лигавицата на преддверието се възпалява. По-късно обаче възпалението преминава към самата вагина. Вестибуловагинитът се разделя по три критерия: ход, природа и произход.

В хода на заболяването те се разделят на остри и хронични. По естеството на процеса те са:

 • гнойни;
 • серозен;
 • катарална;
 • флегмонозен;
 • дифтерия;
 • смесени.

По произход се разграничават три групи: неинфекциозни, инфекциозни и инвазивни.

Причините за заболяването могат да бъдат:

 • травматично, например, при чифтосване с бик;
 • инфекциозен при заразяване с полово предавана патогенна микрофлора;
 • усложнение след инфекциозни заболявания.

Изписването ще бъде при всеки вестибуловагинит, но не винаги те ще бъдат бели или жълти. При остра серозна форма ексудатът ще бъде почти прозрачен. При остро катарално възпаление слузът е мътен и вискозен. За остър гной са характерни изтичания на бял, жълт и жълто-кафяв цвят. Възможно и зеленикаво. Гнойът има силна, неприятна миризма.

При остра флегмонозна форма има малко гной; тя изсъхва в основата на опашката.Гнилостната кафява течност се секретира при остър дифтериен вестибуловагинит.

По отношение на обема ексудатът най-много прилича на обичайната физиологична слуз при гнойно-катарален и хроничен катарален вестибуловагинит. Разликата е в примеса на гной. Самият разряд може да бъде както течен, така и дебел.

Защо кравата има жълт секрет след осеменяване?

С висока степен на вероятност жълтото течение се появява при ендометрит. Това е възпаление на лигавицата на матката, обикновено протичащо като усложнение при трудно отелване. В резултат на това по време на чифтосването с бик болестта има време да стигне достатъчно далеч, за да може ексудатът да придобие жълт или дори кафяв цвят от примес на кръв.

Изписването с ендометрит също може да бъде лигавично. Характерът на изтичането зависи от формата на заболяването: катарална, гнойна или фибринозна. При първата се отделя слуз, при втората - гной, при третата фибриновите филми присъстват в слузта.

Коментирайте! Изписването с течащ гноен вестибуловагинит също ще бъде бледожълт.

Във всички случаи най-опасен е гной със съсирена кръв. Такива отливи ще изглеждат тъмно жълти или кафеникави. Този цвят означава, че възпалението е достигнало до кръвоносните съдове и ги е повредило.

При фибринозен ендометрит отделянето може да бъде не само кафяво, но и ясно кърваво, като от матката изтича гнойна бяла непрозрачна слуз

Какво да правим, ако кравата има изпускане след бик

В този случай действията пряко зависят от появата и времето на освобождаване от отговорност. Ако кравата започне да изтича гъста бяла течност от вулвата веднага след естественото чифтосване с бик, най-вероятно не трябва да се притеснявате. Никоя инфекция не се развива толкова бързо. При условие, че животното е било здраво преди осеменяване. Но през първите 15 минути спермата от бик може да изтече от влагалището на матката.

Коментирайте! Можете да се уверите, че кравата е здрава, като масажирате матката си ректално, преди да се чифтосите с бика.

При наличие на заболявания на репродуктивните органи, отделянето ще бъде "оцветено".

Природата е голям презастраховател. Частта от еякулат, която бикът изхвърля по време на чифтосването, би била достатъчна, за да заплоди стотици кралици. Излишните сперматозоиди или се поемат постепенно от женското тяло, или изтичат навън.

Вторият вариант: прозрачна, гъста и лепкава слуз, която се появява 2-3 дни след чифтосване с бик или осеменяване. Продължителността на такова освобождаване е от месец до два. Те показват, че кравата е оплодила.

Това отделяне спира след 1-2 месеца. Но за да сте сигурни, че кравата е бременна, тя трябва да бъде изследвана ректално месец след чифтосването.

Появата на облачно отделяне 1 или повече дни след чифтосването показва развитието на възпалителен процес. В този случай е необходимо да започнете лечението на кравата. Но обикновено всички заболявания на матката и влагалището се развиват след отелване като усложнение. Бяло, жълто и кафяво отделяне преди чифтосване с бик може да бъде при крава само ако собственикът на животното не е обърнал внимание на появата и развитието на болестта.

Коментирайте! Също така, "бял" разряд може да се появи при крава няколко дни преди отелването.

Но това се случва вече 9 месеца след оплождането на животното с бик. И слузта не е бяла, а жълтеникава. Може да е леко облачно. Започва да се откроява около 2 седмици преди отелването.

Такова обилно облачно отделяне не е норма при никакви обстоятелства и е много вероятно да показва напреднал ендометрит.

Лечение

При колпит вагината на кравата се напоява с дезинфекционни разтвори:

 • Газирани напитки;
 • водороден прекис;
 • фурацилин;
 • риванола.

В случай на сериозно увреждане във влагалището се въвеждат тампони с дезинфекциращи мехлеми: стрептоцидални, Вишневски, ихтиол и други подобни.

При цервицит вагината на кравата се напоява с разтвор на Lugol или калиев перманганат, след което ексудатът се отстранява и с помощта на тампон цервикалният канал се смазва с ихтиол или йодоформ-катранен мехлем.

Лечението на вестибуловагинит зависи от техния тип. В случай на серозно, катарално и гнойно възпаление вагината на кравата се облива с разтвор на фурацилин, етакридин лактат или 2% разтвор на сода за хляб. След това върху лигавиците се прилага антисептичен линимент: синтомицин, стрептоцид, Вишневски. При флегмоноза и дифтерия измиването е подобно, но 1% новокаин на прах се добавя към линимента.

При ендометрит животното се поставя в подобрени условия на отглеждане. В матката на крава се инжектират 50 ml 2% студен разтвор на ваготил или 500 ml разтвор на Lugol. След това съдържанието на матката се евакуира с вакуумна помпа и се поставят антимикробни болуси вътре в кравата. Невротропните лекарства, витамин А и производни на ергот се инжектират подкожно. Използва се и блокадата на Мосин. Показани са средства за обща терапия.

Превантивни действия

Нормалните физиологични секрети, показващи вероятността за оплождане, често прилепват към опашката на кравата и привличат мухи. За да се избегне инфекция на гениталиите след чифтосване с бик, трябва да се спазва хигиена на външните полови органи: вулвата и опашката се измиват ежедневно с топла вода и се избърсват на сухо. В същото време собственикът може да се увери, че няма проблеми или да забележи болестта навреме.

За профилактика на гинекологични проблеми при крава е необходимо да се спазват условията на отглеждане и хранене. Предразположението към ендометрит често се влошава от липсата на витамини и липса на упражнения, които намаляват имунитета на животното.

Заключение

При крава след бик, в идеалния случай трябва напълно да липсва бяло течение, ако това не са първите минути след чифтосването. В здрава матка слузът трябва да бъде прозрачен както след чифтосването, така и преди отелването.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство