Айрширско кравевъдство

Една от най-млечните породи, която вече е започнала да печели точки срещу известния фризийски добитък, е кравата Ayrshire. Сега фермерите предпочитат тези животни поради високата им млечност, дълголетие и безпроблемно отелване.

Родината на Ayrshirok се счита за графство Eyre в Шотландия. Първите споменавания за тази порода се появяват преди 1800 г., но по това време Ayrshirok се нарича "Dunlop". По-късно името е променено на "Кънингам". В резултат на това на породата е присвоено името „Ayrshire“.

Кои представители на говеда са били използвани за отглеждане на кравата Ayrshire, не е известно със сигурност. Но теориите съществуват, разбира се.

История на породата Ayrshire

Според една от версиите, за подобряване на местния добитък, в Шотландия са били внесени породата Shorthorns, Jersey, Hereford, Tiswater и Alderney. И през последната трета на 18-ти век са добавени и холандски крави. Вярно е, не черен и кафяв, а кафяв и кафяв пигъл. В резултат на това смесване възникна съвременната порода Ayrshire.

Според втората версия, породата крави Ayrshire произхожда от Холандия. И е малко вероятно английските историци, изучаващи появата на породи говеда, да успеят да разубедят това. През 1750 г. те били кръстосани с някаква друга порода говеда, от която айрширите получили червения си цвят.

През 1814 г. породата е регистрирана в Кралското планинско и земеделско общество на Шотландия (RHASS) и от този момент започва нейната модерна история.

Поради своята непретенциозност, висококачествено мляко, продуктивна дълголетие и лесно отелване, Ayrshirs са придобили популярност не само в Шотландия и Англия, но и по целия свят. В началото на XIX век говедата от Ayrshire са били отведени в САЩ. И на 20-ти Airshire вече може да се види в много европейски страни.

По едно време фризийските (холщайнски) черно-бели говеда станаха широко разпространени поради големите количества произведено мляко. Но с впечатляващи обеми, съдържанието на мазнини в това мляко е много ниско. Съдържанието на протеини в млякото също е ниско. Холщайн млякото е воднисто и почти без сметана.

Ayrshirs, от друга страна, почти не отстъпват на фризовете по обем, но произвеждат повече мазно мляко. Поради това днес вече се появи обратната тенденция: постепенна подмяна на фризовете с въздухоплавателни средства. Породата Ayrshire, освен в родината си, се култивира активно в Австралия, Финландия, Нова Зеландия, Южна Африка и много други страни. Лесно е да се види, че тази порода говеда е често срещана в страни с много различни климатични условия. Развъждането на Airshirok се извършва навсякъде, за да се увеличи млечността, без да се губи качеството на млякото.

На бележка! Ситуацията е много честа: с високо съдържание на мазнини - ниска млечност, с висока млечност - ниско съдържание на мазнини.

Описание на породата Ayrshire

Айрширите са средно едри говеда с обичайно тегло 540 кг. Някои представители на тази порода говеда могат да достигнат 600 кг. Теглото на бика е 800 кг. Ръстът на говедата от Ayrshire е малък. Обикновено до 130 cm.

Кравите Ayrshire имат идеален екстериор за млечни говеда: леки кости, дълбоки гърди, изящна глава, пропорционално телосложение и тънка кожа. Кръстната кост е права. Краката са къси и добре поставени. Вимето е със средни размери.

Цветът на говедата от Ayrshire е червен и пигментален. Цветовите опции за червени петна могат да бъдат от светло червено до тъмно кафяво. В зависимост от това как са се разбъркали гените, отговорни за оцветения цвят, цветът на отделните крави може да бъде доминиран от червено или бяло.

На бележка! Ейрширският добитък всъщност е влошен, а не без рог.

Разликата между безрогото и дехидратираното животно е, че дехидратираното животно се изгаря почти веднага след раждането на мястото, от което ще растат рогата. Ако айрширското теле не бъде каутеризирано, то ще израсте красиви рога с дължина до 30 см в зряла възраст.

Снимката показва главата на айрширска крава без рога.

Какво се случва, ако телетата не се деформират навреме?

За щастие на фермерите, породата Ayrshire вече има рогови линии. И все пак каутеризирането на рогата е доста сложен и опасен процес за здравето на телето. Но възбудата има своите предимства.

Плюсове и минуси на рогати и безроги животни

Предимството на безрогите е, че те са по-безопасни не само за хората, но и за роднините. Не само бикове, но дори и крави се бият сред говеда, спорейки за място на йерархичната стълба в стадото. С рога кравата може да пробие корема или вимето на противника. Рогатите са по-спокойни сами и дори по време на битка няма да могат да нанесат сериозни щети на роднините си.

При рогатите крави рогата определят колко пъти кравата се е отелвала. С всяка бременност на рогата на кравата се образува „грабване“ или „пръстен“. Тъй като кравата трябва да се отелва всяка година, пръстените могат да се използват за точно определяне на възрастта на животното. Към броя пръстени се добавят 2 години, тъй като именно на тази възраст юницата се случва за първи път.

На бележка! Ако през която и да е година кравата е суха, пръстенът няма да се образува и разстоянието между съседните пръстени ще бъде 2 пъти по-голямо.

Този момент трябва да се вземе предвид при определяне на възрастта на възрастна крава.

Когато купувате юница до 1,5 години, възрастта се определя от дължината на рогата. При телетата рогата се появяват на възраст от 1 месец и всеки месец те се увеличават с дължина с 1 см. Чрез измерване на рогата и добавяне на 1 можете да определите възрастта на телето в месеци.

При безрогите и влошените крави възрастта се определя от зъбите. Но изтриването на зъбите не е много надежден признак, тъй като до голяма степен зависи от твърдостта на емайла върху зъбите на конкретно животно и фуража, който кравата е яла. Следователно може да се гарантира, че животното е възрастен, ако има 24 молара и 8 резци на долната челюст в устната си кухина.

На бележка! Резците на горната челюст напълно липсват при кравите.

До 16-годишна възраст на мястото на резците остава само тънък жълт коноп. Към 17-18 години останките от резците също падат.

Производствените характеристики на Ayrshire

В Австралия, Финландия, Англия и други страни от Ayrshires се получават повече от 9000 литра мляко годишно. В Русия показателите традиционно са по-ниски: 5-7 хиляди литра. Тази ситуация се наблюдава не само при Ayrshirs, но и при всички породи говеда. Преди това това може да се дължи на лоша поддръжка и кражба. Днес фермерите работят за себе си и много от тях се опитват да стопанисват според западните технологии. Но млечността все още е по-ниска.

Независимо от това, в руските ферми също се работи за увеличаване на млечността на въздушните каски. При развъдната работа те използват не само собствени производители, но и финландски чрез изкуствено осеменяване. Освен това руските стандарти позволяват кървенето на червено шведско и червено датско говедо като сродни породи. Използва се и размножителният материал на популацията на канадския Ayrshire. Благодарение на всички тези мерки, млечността на един от руските видове порода Ayrshire, отглеждана във фермата Novoladozhskoye, вече е достигнала повече от 8000 литра. Мляко на година.

Но качеството на млякото е наистина много добро. Съдържание на мазнини 4,2%, количеството протеин в млякото 3,5%.

Породата Ayrshire е отглеждана за мляко, а не за месо. Въпреки че отделните бикове от породата Ayrshire могат да тежат 1000 кг, кланичният добив на месо от трупа е 50 - 55%.

Как да изберем крава

Тъй като кравите от Ayrshire се купуват за производство на мляко, трябва да знаете определени признаци на високо производство на мляко на определена крава. Екстериорът „млечни продукти“ не винаги гарантира добра млечност на кравата.

Ако външността на кравата съответства на млечния тип, по-нататъшната проверка може да продължи. Животното трябва да е здраво.Здравата крава има гладка мека козина, твърда разходка. Очите са ясни. Благополучието се забелязва в поведението. Страдащото животно ще стои унило, реагирайки зле на стимули.

Възрастта се определя от рога или зъби. Когато решавате с възрастта, трябва да запомните, че когато купувате юница, можете само да гадаете за нейната бъдеща млечност, разчитайки на информация за продуктивността на майка си. Когато купувате възрастна крава, по-добре е да не вземате животно на възраст над 10 години. След тази възраст млечността на кравата започва да намалява.

Вимето на добра млечна крава трябва да е с форма на купа и добре развито. Много голямото виме, окачено под скакателната става, не е предимство, а недостатък. Крава боли такова виме по храсти, сухи стръкови треви и други отломки.

Висококачественото виме е с форма на купа, широко, прикрепено високо отзад и стърчащо далеч напред, плавно се слива в коремната стена. Дъното на вимето е почти хоризонтално и е разположено на нивото на скакателната става.

На бележка! Кравите с „козе“ виме имат ниска производителност.

„Козе“ виме отзад изглежда като триъгълник. Зърната са събрани заедно, дълги и дебели.

Друга характеристика на кравата с висок добив е доброто развитие на така наречената млечна жилка.

Снимката показва крава Ayrshire с признаци на висока производителност: виме с форма на купа и добре развита млечна вена.

Прегледи на собствениците на кравите от породата Ayrshire

Елена Гаринова, д. Ириновка
Отглеждам крава Ayrshire. Породата е супер мляко. В холката, само 130, и дава 24 литра за първото отелване. Малка, яде малко. Много спокойно. Млякото дава с кремообразен послевкус. Ако оставите буркана от вечер до вечер, до сутринта се събират 3 сантиметра крем.
Степан Загороднюк, с. Ozernoye
От всички породи предпочитам Ayrshire. Бих искал млякото й да е по-дебело, като Джърси, но тези млечни продукти са по-ниски от тези на Ayrshire. Освен това Джърси е рядкост в Русия. Породата Ayrshire е много по-лесна за получаване, а млякото не е много по-лошо по съдържание на мазнини. Не харесвам Холщайн. Те ядат много, но млякото е течно.

Заключение

Ayrshire порода - златната среда между редки в Русия Джърси крави и Холщайн. Породата Ayrshire е добра за тези, които искат да получат голямо количество мляко с високо съдържание на мазнини. Освен това породата Джърси е много скъпа и по-високото качество на млякото не компенсира разходите за закупуването му.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство