Белег от говеда

При говедата стомахът е доста сложен, като правило включва 4 камери. Първоначално храната попада в устната кухина на животното, а след това, движейки се по хранопровода, навлиза в рубеца. Храната в течно състояние преминава в мрежата, след което попада в брошурата, където смачканият фураж се дехидратира до състояние на каша и хранителните вещества се абсорбират в тялото на животното. Белегът от крава се намира в коремната кухина вляво, което е важно да се знае при изучаване на неговата структура и функции.

Къде е белегът при една крава

Както знаете, кравите постоянно дъвчат, долната челюст прави до 50 хиляди кръгови движения всеки ден. Подобно поведение, като правило, се дължи на структурните особености на храносмилателната система при животните. Стомахът предотвратява навлизането на грубите фракции в червата, като ги изпраща обратно в устната кухина. Кравата смила върнатите фракции за втори път, поради което дъвче постоянно, без прекъсване. Стомахът включва 4 камери, всяка от които отговаря за изпълнението на определена функция.

Всички груби фуражни частици от устата на кравата влизат в рубеца. Рубът е най-голямата част от стомаха, способна да побере до 150 литра. Белегът се намира в коремната кухина, от лявата страна.

Структура на белега

Ако разгледаме структурата на рубета на кравата, заслужава да се отбележи, че тя се състои от няколко раздела:

  • гръбна;
  • вентрален;
  • черепна.

Те се наричат ​​торби, които са свързани помежду си с надлъжни канали. Каналите са покрити с лигавица отвътре, те са отговорни за образуването на мускулна тяга. Най-голямата торбичка в червея е гръбна; тя има хоризонтално положение в коремната кухина.

Вентралната торбичка е разположена в непосредствена близост до тазовата част, тя е в изправено положение.

Черепната торбичка е разположена в долната част, заема хоризонтално положение спрямо гръбната. Като правило, ако се наблюдават патологии в стомашно-чревния тракт, тогава храната застоява в черепната торбичка. Вентралните и черепните торбички, за разлика от гръбните, са много по-малки.

Както знаете, жлезите напълно липсват в търбуха, а горната част на лигавицата е плътно покрита с папили, които допринасят за увеличаване на смукателната повърхност на провентрикула. Храносмилането на храната се извършва поради факта, че храната се влияе от полезни бактерии и други микроорганизми:

  • в провентрикула има около 7 кг полезни бактерии, които заемат 10% от общия обем. Те участват в разграждането на нишестето, протеините и мазнините. За растежа на бактериите е необходимо да се осигури на кравата достатъчно количество детелина, тимотей;
  • общо в червея има около 23 вида гъби, обикновено плесен и дрожди, които засягат целулозата. Благодарение на гъбичките се произвежда витамин В;
  • ако разгледаме микроорганизмите, тогава има до 2 милиона за всеки ml. Те участват пряко в храносмилането на груби и сухи храни. Благодарение на инфузориите се синтезират протеини, които постъпват в тялото на кравата от храната.
Важно! За да се поддържа необходимото количество бактерии в търбуха, се препоръчва внимателно да се подходи към избора на диета за говеда.

Функции

Сеното е основната храна за кравите. Ако храната е груба, тогава в коремната кухина ще започне да се образува „възглавница“, която непрекъснато се разклаща, когато мускулните стени действат върху нея.Храната се овлажнява постепенно, след което набъбва и се смачква. След сено на животните се дава сочна храна или суха смес.

Ако на кравата първоначално се дава суха храна и след това веднага сочна, тогава храната доста бързо започва да потъва в течното съдържание на червея. Там тя ще се утаи по стените и процесът на смесване ще бъде доста сложен. По правило микрофлората на червея има само частичен ефект върху подутия комбиниран фураж, който преминава през мрежата и провентрикула. Бучката храна се движи възможно най-бързо.

По този начин тялото на животното не получава достатъчно хранителни вещества, тъй като те се отделят заедно с изпражненията. Даването на крава преди всичко със суха храна може значително да наруши киселинно-алкалния баланс, в резултат на което може да предизвика ацидоза.

В областта на провентрикула се извършват следните процеси:

  • има разграждане на фибрите до състоянието на глюкозата;
  • нишестето се превръща в гликоген и амилопектин, настъпва образуването на летливи и нелетливи мастни киселини;
  • протеините се разграждат до аминокиселини и най-прости полипептиди, започва процесът на освобождаване на амоняк;
  • поради влиянието на микрофлората на търбуха и стомаха се синтезира витамин В. Освен това започват да се образуват витамини от група К.

Повечето от хранителните вещества влизат в тялото на кравата през зърната, които са разположени върху лигавицата на търбуха. Останалите вещества навлизат в червата през провентрикула, откъдето по-нататък се пренасят от кръвта до всички органи. Важно е да се вземе предвид, че работата на търбуха при крава е придружена от обилно производство на газ.

Ако се наблюдава развитие на болести, тогава газовете ще започнат да се натрупват в областта на черепната торбичка, която се намира в долната част от лявата страна. Ето защо масажът се прави на животното в тази част на корема. Експертите препоръчват да се подхожда възможно най-отговорно към въпроса за диетата на животните. Това се дължи преди всичко на факта, че в нарушение на микрофлората на стомаха и белега, различни патологии започват активно да се развиват.

Внимание! Кравите трябва да имат възглавница от груб фураж.

Заключение

Белег от крава е от лявата страна на корема. Тази част на стомаха се счита за най-голямата. Поради факта, че бактериите и микроорганизмите действат върху грубата храна, протича процесът на ферментация, след което храната започва да се разпада.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство