Салмонелоза на телета: ваксина срещу болестта, лечение и профилактика

Салмонелозата при телета е широко разпространено заболяване, с което рано или късно се сблъскват почти всички ферми. По принцип болестта засяга само млади животни на възраст до два месеца, тъй като при възрастните устойчивостта към различни инфекции е по-висока. Опасността от салмонелоза се крие във факта, че тя може да се предаде не само на други животни, но и на хората.

Какво е салмонелоза

Салмонелозата е инфекциозно заболяване, което може да засегне много видове животни и птици. Заболяването се причинява от бактерии Salmonella - микроорганизми, устойчиви на неблагоприятни условия на околната среда, така че дори оборудването за работа с животни може да причини многократно огнище на инфекция. Също така помещенията, в които са били разположени болните телета, могат да останат заразени дълго време.

Пиковият период на заболяването настъпва през пролетта - времето на масово отелване, но като цяло салмонелозата може да се развие при говедата по всяко време на годината. Малките телета, особено новородените, са много уязвими към това заболяване. Те могат да проявят симптоми на салмонелоза още на 10-ия ден след раждането. Колкото по-високи са антихинитарните условия за отглеждане на говеда, толкова по-голяма е вероятността от огнище на салмонелоза в стадото.

Важно! Салмонелозата бързо се предава от болни телета на хора, освен ако не се използват специални защитни средства при работа с тях.

Патогенеза на салмонелоза

Преносители на салмонелоза са гризачи и възрастни крави, при които заболяването най-често протича безсимптомно. Инфекцията обикновено се предава на млади телета чрез мляко или замърсено оборудване, но условията в обора играят също толкова важна роля. Ако стаята се почиства рядко, вероятността от развитие на салмонелоза се увеличава, тъй като тя може да се предава чрез урина и изпражнения на говеда. На първо място, инфекцията засяга индивиди с отслабен имунитет - телета, които наскоро са били болни от нещо, или животни, които имат недостиг на витамини. В последния случай кравите получават некачествени или изключително монотонни фуражи.

Симптомите на салмонелоза могат да се появят на следващия ден след инфекцията или две седмици по-късно. Болестта протича в лека, остра и хронична форма, но техните симптоми до голяма степен са сходни.

Важно! Възстановените телета, които за известно време остават носители на салмонелоза, представляват заплаха за стадото. Дори няколко месеца след заболяване, вредните бактерии могат да присъстват в изпражненията им.

Салмонелозата причинява слабост и апатия при засегнатите животни

Симптоми на салмонелоза при телета

Промените в поведението и физиологията на животните могат да показват, че телетата са били поразени от салмонелоза:

 1. Те стават летаргични и летаргични, спят или просто лежат през повечето време.
 2. От носа обилно се отделя слуз с прозрачен цвят.
 3. Животните спират да ядат или ядат много малко.
 4. Понякога, 2-3 дни след заразяване при болни телета, се отбелязва промяна в изпражненията - става течна и честа и започва диария. Столът съдържа сива слуз и кръв.
 5. Острият ход на салмонелозата се характеризира с висока температура - тя може да се увеличи до 40-42 ° C.
 6. Ако заболяването е тежко, телетата изпитват повишено уриниране. Процесът става болезнен, в урината присъства кръв.
 7. При острата форма на салмонелоза при болни животни допълнително се отбелязват кашлица, хрема и конюнктивит. Ако инфекцията се забави, телетата могат да получат треска.

Хроничната форма на салмонелоза се развива, ако заболяването не се открие навреме или просто се приеме твърде късно за лечение. Характеризира се със същите симптоми, но допълнително се развиват артрит и респираторни заболявания. Диарията изчезва с течение на времето, апетитът се връща за болни индивиди за кратко, но се отбелязва загуба на тегло.

С течение на времето хроничната форма може да се разтегне до два месеца.

Важно! Без подходящо лечение симптомите на салмонелоза бързо се влошават. Телетата могат да умрат в рамките на 1-2 седмици след появата на първите признаци на заболяване.

Диагностика на салмонелоза

Диагнозата на салмонелоза при телета се усложнява от факта, че характерните признаци на инфекция са подобни на симптомите на други заболявания:

 • колибацилоза (възрастта на малките е под 10 дни, има сепсис и серозно възпаление на лимфните възли);
 • пастерелоза (има кръвна пневмония);
 • диспепсия (телетата са на възраст под 10 дни, сепсис не се наблюдава);
 • стрептококова инфекция (диагностицирана с перикардит, плеврит).

Диагнозата се поставя след цялостен преглед на прасците. За да направите това, е необходимо да изпратите кръв и изпражнения, взети от болни животни, в лабораторията.

Съвет! Ако подозирате салмонелоза при телета, свържете се с вашия ветеринарен лекар. Трудно е да диагностицирате заболяването сами - симптомите му са подобни на много други, така че самолечението може само да влоши състоянието на заразените животни.

Лечение на салмонелоза при говеда

Първото нещо, което трябва да се направи след откриване на салмонелоза при телета, е да се отдели болният индивид от останалото стадо, за да се предотврати разпространението на болестта. След това те започват комплексно лечение с помощта на антибиотици и спомагателни лекарства. Най-често ветеринарен лекар за салмонелоза предписва следните лекарства:

 1. Левомицетин ветеринарен в таблетки за перорално приложение. Точната доза се изчислява от ветеринарния лекар въз основа на теглото на телето. Препоръчителният курс на лекарството е 3-4 дни с честота на употреба три пъти на ден.

  "Левомицетин" е представен в различни форми на освобождаване, но за лечение на говеда се използва ветеринарната версия в таблетки

 2. "Терамицин". Курсът на лечение продължава около 5-6 дни, за всеки килограм тегло на животното има 0,02 g от лекарството. Честотата на употреба е 2-3 пъти на ден.

  "Terramycin" се произвежда под формата на аерозол и разтвор

 3. Поливалентен антитоксичен серум. Действието на лекарството е насочено към укрепване на имунната система и предотвратяване на заболявания при телета и възрастни крави. Серумът се инжектира интрамускулно, дозата се изчислява от лекаря. Препоръчва се дневната норма да се раздели на няколко инжекции, между които обикновено се прави почивка от 3-5 часа.

  Всички инжекции се извършват с помощта на спринцовки за еднократна употреба, на които е забранено повторното използване

За лечение на салмонелоза при телета не използвайте продукти с изтекъл срок на годност. Те могат да навредят на здравето на животните.

Ваксина срещу салмонелоза при телета

Ваксината срещу салмонелоза е най-ефективната мярка за защита срещу това заболяване. Препоръчително е да ваксинирате телета 1-2 дни след раждането. Ваксината няма да помогне на вече заразени индивиди, но при здрави животни се отбелязва общо укрепване на имунитета.

Лекарството започва да действа средно на 14-ия ден. 10 дни след първата ваксинация обикновено се дава втората. За възрастни крави ваксината се дава месец и половина преди отелването. В този случай новороденото теле се ваксинира само веднъж и малко по-късно - 15-20 дни след раждането.

Ако ветеринарният лекар диагностицира някакво неразположение при младите, ваксинацията трябва да се забави малко.

Съвет! Действието на ваксината срещу салмонелоза продължава само около шест месеца. След този период е необходима реваксинация на животни. Телетата и възрастните трябва да бъдат прегледани от ветеринарен лекар преди ваксинацията.

Патологични промени в салмонелозата при телета

Острият ход на заболяването може да засегне органите на стомашно-чревния тракт, в резултат на което телетата се диагностицират с гастроентерит и сепсис. При хронична салмонелоза при болни индивиди са засегнати дихателните пътища, храносмилателните органи и имунната система. Острото катарално възпаление започва в ректума и тънките черва на засегнатите телета.

На двумесечна възраст животните могат да развият ексудативно възпаление. Черният дроб на телетата се увеличава, в него се образуват некроза и салмонелни възли.

Превантивни действия

Салмонелозата може бързо да се разпространи в по-голямата част от стадото, ако лечението не започне навреме. Обаче дори е по-добре изобщо да не се допуска огнище на болестта - за това е достатъчно да се спазват най-основните правила за отглеждане на говеда:

 1. Хамбарът трябва да се почиства поне веднъж седмично. В същото време не е достатъчно само да премахнете мръсотията - препоръчително е също да използвате различни дезинфектанти. След всяко изхождане, подът в стаята, в който има възрастно животно или теле, трябва да се измие.
 2. В никакъв случай не трябва да държите говеда в тесни условия. Ако животните се тълпят плътно в малка стая, салмонелозата се разпространява много бързо. Освен това с такова съдържание е необходимо да се почиства плевнята много по-често.
 3. Препоръчва се бърза проверка на цялото стадо всеки ден. Това увеличава шансовете да забележите навреме първите симптоми на салмонелоза и да започнете своевременно лечение, преди болестта да се разпространи върху други животни.
 4. Много е важно редовно да извеждате крави и телета на разходки. В самата плевня трябва да се монтира добра вентилация.
 5. За да се предотврати навлизането на гризачи в помещението, които също са носители на инфекция, след всяко хранене остатъците от храна се отстраняват. Не съхранявайте храната в торбички в една и съща стая.
 6. Питейната вода за телета трябва да е със стайна температура. Сменя се редовно - мръсните поилки често стават източници на инфекция.

Рискът от заболяване е по-малък, ако говедата се държат в достатъчно просторна стая

Препоръчва се да се ваксинират бременни крави във ферми с проблеми със салмонелозата. За целта им се инжектира два пъти с почивка от два месеца с официално заквасена ваксина срещу паратифна треска на телета.

Доброто хранене също е много важно за здравето на говедата. Липсата на определени вещества в организма на животните отслабва имунитета им, в резултат на което те не са в състояние да устоят на болестите. През лятото телетата трябва да получават достатъчно количество пресни фуражи; не трябва да се хранят с гнило и гнило сено. С настъпването на студа стадото се освобождава за внимателно ходене, тъй като тревата вече има време да замръзне. Телетата трябва да се допълват с витамини от време на време.

Заключение

Салмонелозата при телета е доста опасно инфекциозно заболяване, но при своевременно лечение животните бързо се възстановяват. След избухване на инфекция е необходимо да се дезинфекцира цялостно цялото оборудване, използвано за работа с телета, и помещението, където са били болните индивиди. В процеса на лечение също е важно да вземете предвид собствената си безопасност - салмонелозата може да се предаде на хората.

Повече информация за симптомите, хода на заболяването и неговото лечение може да намерите във видеото по-долу:

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство