Колко сено се нуждае от крава: на ден, на глава, за една година

Колко сено се нуждае от една крава за зимата зависи от нейното качество, вида на тревата и апетита на животното. Всички живи организми имат различен метаболизъм и нуждата от храна също е различна. Грубите фуражи могат да бъдат хранителни или „празни“. Количеството храна, от което се нуждае определено животно, всеки собственик ще трябва да определя самостоятелно. Но има средни стойности, които могат да се приемат като отправна точка.

Видове сено за говеда

Разделянето на грубите фуражи на видове сега се случва почти на произволна основа. Традиционно те се разделяли според състава на билките. Сега можете да намерите разделението според нивото на влага или хранителната стойност. Кой метод да изберете при разделяне на сеното на видове зависи от текущите приоритети.

Съставът на сеното може да бъде боб или сеитба. Тези две групи са разделени на по-малки категории. Форбовете са „диви“ билки. Не може да бъде:

 1. Планински, събрани в района на пояса на алпийските ливади. Смята се за един от най-добрите.
 2. От наводнени ливади, заливни равнини на реки, които са наводнени във висока вода.
 3. Гора, събрана от ръбовете на гората.
 4. Блато, добито на много влажни места.

Последният се счита за най-малко хранителен. Освен това такова сено често съдържа отровен хвощ.

Хвощът се среща в дивите билки, но предпочита влажна почва

Сеитбата може да бъде:

 • бобови растения;
 • зърнена закуска;
 • бобови култури;
 • билки от специално подбрани растения.

Последното е оптимално по отношение на състава и хранителната стойност.

Когато купувате груби фуражи, трябва да обърнете внимание на влагата. Подсушеното сено ще изгние, пресъхналото сено се рони силно. Собственикът ще загуби много, когато прахът падне на пода и се запраши. Разделяне на сеното по влага:

 1. Сухо, влажност 15%. Той е жилав на допир, напуква се и се чупи лесно при компресия.
 2. Нормално, 17% влага. Мека, шумоли при компресия. Когато е усукан в пакет, той може да издържи 20-30 оборота.
 3. Мокри, 18-20%. Мека, лесно се навива на турникет и издържа на многократно усукване. При компресиране няма звук. Когато опитате с ръка, можете да почувствате прохладата вътре в ролката.
 4. Сурово, съдържание на влага 22-27%. Ако е силно усукан, се отделя течност.

Последните две категории не могат да се съхраняват за зимата. Единственото изключение е сено, добито по специална технология. Но този тип изисква запечатана опаковка. Животните трябва да ядат отпечатаната ролка за 1-2 дни.

Коментирайте! Сенажът не се произвежда в Русия.

За зимата трябва да съхраните първите две категории. И най-доброто е сеното със съдържание на влага 17%. Също така трябва да се има предвид, че характеристиките на влагата също са средни. "Прилепва" сено с големи лигнизирани стъбла на растения, избухва дори при влажност над средната. А дребните стъбла и състоящи се от листа „не звучат“ дори при влажност под 15%. Същото се отнася и за жилавостта на счупване. Големите, твърди стъбла се чупят по-лесно от тънките и меки стъбла.

Друго разделение на категории се произвежда по хранителна стойност. Изчислението се извършва в фуражни единици, които съдържат 1 кг сено:

 • ливадни билки 0,45 фураж. единици;
 • бобови растения - 0,5.

Хранителната стойност на зърненото сено зависи от времето, в което е събрано. Ако стъблата се режат след узряване на зърното, това вече е слама с ниска хранителна стойност. Но зърнените треви, нарязани през периода на млечна зрялост, се считат за един от най-добрите видове сено.Освен това винаги трябва да вземате предвид съдържанието на калций, фосфор, протеини и други елементи в грубите фуражи.

Бобовите растения се считат за една от най-питателните храни, но те могат да ферментират в стомаха.

Билки

Може да бъде диво отглеждане и сеитба. Първият се добива чрез просто косене на свободни ливади и поляни. За второто на полето се засяват специално подбрани сортове билки. Но не трябва да разчитате на закупуването на сеитба на билки. Ако направят това, то за собствени нужди. По-лесно е да засадите монокултура за продажба, която е по-лесна за работа и защита от вредители.

Плюс "диви" билки в голям видов състав, осигуряващи пълен набор от витамини. Но той е и минус, тъй като никой не може да каже кои билки преобладават в такова сено. Често в него се откриват отровни растения. Една крава може да яде някои от тях в малки количества, докато отровата от други се натрупва постепенно, но не се отделя от тялото.

Коментирайте! В „дивото“ ливадно сено често присъстват дебели, жилави стъбла, които намаляват стойността му.

Хранителната стойност и минералният състав също могат да варират значително. 0.46 фураж единици - много средна оценка. "Alpijskoe" има висока хранителна стойност и богат витаминен и минерален състав. Неговата противоположност, заблатена, е бедна на витамини и минерали. Хранителната стойност също е много под средната. Тръстиката, тръстиката и хвощите са растения, които трябва да се хранят само в отчайваща ситуация. Самата крава няма да ги яде, ако има избор. И това значително увеличава реалната консумация на сено през зимата.

Засяване на билки

Ако собственикът е озадачен от засяването на билки за зимата, обикновено се използват семена за това:

 • тимотей;
 • многоцветна плява;
 • райграс;
 • обикновени таралежи;
 • синя трева.

Предпочитание се дава на онези растителни видове, които са адаптирани към климатичните условия на региона. На юг тези билки могат да включват и див ечемик. Не го засаждат, той сам расте. Неговото присъствие в сеното е нежелателно, тъй като семената от див ечемик могат да причинят стоматит.

В южните райони дивият ечемик разумно се счита за злонамерен плевел; той е подходящ за храна за крави само преди появата на уши

Злаковое

Зърненото сено обикновено се засажда с овес. Расте добре дори в бедни почви. Но е необходимо да се коси овесът в степента на "млечна зрялост" на зърната. Ако извадите зърнените култури по-късно, дръжките ще се превърнат в слабо питателна и безвкусна слама. Сеното, приготвено от все още зелен овес, е един от най-хранителните сортове.

В допълнение към овес се засаждат билки, свързани с синя трева: житна трева, власатка, огън, тя също е крупа, суданска трева, просо, тимотейска трева и други видове синя трева.

Почти всички тези растения в зряло състояние са с малка хранителна стойност. При прибиране на реколтата през зимата те трябва да се косят веднага след цъфтежа или по време на него.

Боб

Този вид сено се счита за най-хранителен, тъй като съдържа голям процент протеин. Но полетата обикновено се засяват с монокултури. Изключение прави бобово-зърненото сено, което се състои от смес от овес и грах. В други случаи е по-изгодно да се сее един вид едногодишни или многогодишни треви.

Поради недостига на състава, бобовото сено не е балансирано по отношение на хранителните вещества и диетата на кравата през зимата трябва да се коригира с витаминни и минерални премикси. За приготвянето на този вид груби фуражи се използват фий, сладка детелина, грах, еспарзета, различни видове люцерна и детелина.

Всички тези билки трябва да се косят през периода на формиране на пъпките. Изключение прави детелината. Тук сламата от детелина често се използва във фуражите за добитък, която остава след вършитбата на растението за семена. Тази слама е груба на допир, но съдържа достатъчно протеин и калций, за да замести сеното.

Коментирайте! Поради високото съдържание на протеини, бобовите растения трябва да се смесват с пшенична или ечемичена слама.

Дивата люцерна обикновено не се отглежда нарочно, но често се среща в ливадни треви.

Как да изчислим колко сено се нуждае от крава

Дневната нужда от сено за крава зависи от:

 • теглото на животното;
 • вид сено;
 • сезон на годината;
 • качество на фуража.

Не е трудно да се изчисли колко килограма сено на ден имате нужда от крава. Но тогава започва ежегодното вълнуващо „търсене“, което се нарича „разберете колко сено трябва да купите за зимата“.

Кравата трябва да получава същото количество хранителни вещества и витамини, които се намират във висококачественото, напълно консумирано сено. Такъв идеал е почти непостижим. По някаква причина много доставчици вярват, че добитъкът ще намали дори трупите. В резултат на това сеното може да бъде „лепкаво“ - много груби, дебели стъбла на презрели растения. Косена трева, хванат веднъж под дъжда - минус половината от витамините. Пресушено под слънцето - хранителната стойност на сеното е намаляла.

Подсушена, навита трева започва да „гори“ отвътре. Ако в сеното остане много влага, балата започва да гние отвътре или да се „праши“ до средата на зимата. И този „прах“ всъщност е спори на плесени. Такова сено е отровно в големи количества и трябва да се измие по пътя, за да се премахнат витамините.

Ако сеното има ниска хранителна стойност, кравата яде повече сено. Ако храната е „клечка“, ще има много отпадъци, но това не означава, че животното е пълно. Напротив, той остана гладен и не получи необходимото количество хранителни вещества. В бобовите растения има много протеини и през сухия период е по-добре да не ги прекалявате.

Коментирайте! Всички норми в учебниците и справочниците са само ориентир.

Качествена люцерна, която рядко се продава

Правила за изчисляване на сено за 1 глава говеда

Не е трудно да се изчисли нормата по тегло. Средното тегло на възрастна крава обикновено е 500 кг. Биковете могат да достигнат 900 кг или повече. Животните могат да се претеглят в специална скала за добитък. Ако това е невъзможно, живото тегло на кравата се изчислява по формулата: умножете обиколката на гърдите по косата дължина на тялото, разделете на 100 и умножете резултата по K.

K е плаващ фактор. За млечните породи стойността му е 2, за месодайните - 2,5.

Внимание! Изчисляването на теглото на малките по тази формула дава неправилен резултат.

Формулата е предназначена за възрастни животни, които са завършили скелетното развитие.

Средната норма на сено на млечна крава е 4 килограма на всеки 100 кг живо тегло. В сухия период скоростта се увеличава чрез намаляване на концентратите и сочните фуражи. По време на лактацията те се връщат на предишното ниво, тъй като сеното има малък ефект върху количеството мляко, но позволява на животното да получава необходимите минерали и витамини.

Биковете имат същото изискване за сено като млечните крави. По време на размножителния период производителите увеличават процента на протеини в диетата. Това често се постига чрез добавяне на месо, кръв или месокостно брашно като добавка.

За месните породи нормата е същата като за млечните породи. За гобитата за угояване можете да намалите количеството груб фураж до 3 кг, но след това трябва да увеличите концентратите.

Но като се има предвид, че качеството и сортовете сено, както и метаболизмът на животните, често са много различни, нормите се определят емпирично. Вземайки за основа средните стандарти, те разглеждат как реагира животното. Ако се опита да гризе дървета и яде дървени стърготини, нормата на сеното трябва да се увеличи. Ако напълнее, отстранете концентратите.

На ден

500-килограмова крава трябва да изяжда 20 кг сено на ден. Говедата растат до 4-5 години, така че младите юници и юници се нуждаят от по-малко фураж. В същото време е трудно да се изчисли с необходимата точност колко "грама" трябва да се добавят месечно. И не е нужно да правите това. Обикновено юниците тежат 300-450 кг, в зависимост от породата.

Отпадъците от фураж могат да бъдат намалени чрез създаване на хранилки за крави

Коментирайте! Гобитата за угояване през зимата могат да се хранят с до 30 кг груби фуражи, ако процентът на концентрати не се увеличи.

За зимата

Очакваното количество сено за зимата зависи от продължителността на периода на сергия. По-точно, дори за това колко дълго кравата може да намери храна за себе си на паша. Обикновено се вземат 6 месеца за "зимния" период. Това също е средна цифра. В южните райони тревата се появява по-рано, по-късно изсъхва.Но през лятото може да има сух период, който почти не се различава от зимата. Тревата ще изгори и кравата трябва отново да се храни с пълно количество сено.

В северните райони вегетационният период започва късно и завършва рано. „Зимният период“ може да продължи повече от 7 месеца. Необходимо е да се изчисли необходимото количество сено въз основа на специфични условия.

Ако вземем средната стойност, тогава за зимата трябва да запасите поне 3650 кг сено. Но е опасно да се вземат стриктно под изчислението. Възможни са загуби или късна пролет. В края на зимата вече не е възможно да се купува сено или цената му е много висока. Трябва да вземете от 4 тона.

Такава картина може да се наблюдава в края на зимата, ако балите не са подредени на палети, а директно на земята или върху бетонен под.

През година

Можете да изчислите колко сено се нуждае една крава за една година, без дори да използвате калкулатор. Достатъчно е да умножите 365 дни по 20. Получавате 7300 кг или 7,3 тона. През лятото нуждата от сено е по-малка, отколкото през зимата, тъй като кравата яде прясна трева. Но ще са необходими 10 кг на ден. Като се има предвид, че много неща вероятно ще бъдат изхвърлени, тази сума може дори да е малка.

Особености на храненето на говеда със сено през зимата

През зимата кравите не пасат, така че е необходимо да се допълни „голата” концентрация-сено дажба със сочни фуражи. Но трябва да се има предвид, че кравата може да живее на груби фуражи, въпреки че ще бъде невъзможно да получи нито мляко, нито месо от такова животно. Но на някои зърнени и сочни фуражи говедата са снабдени със заболявания на храносмилателния тракт. Затова основата на диетата през зимата е сеното.

На биковете може да се дава груба храна 2 пъти на ден: сутрин и вечер. Юниците и бременните крави трябва да получават сено 3 пъти на ден. Можете да разделите дневната норма на 4 дачи, ако се очаква бързо отелване. Плодът през втората половина на бременността притиска стомаха на кравата и тя не може да яде толкова фураж наведнъж, колкото след раждането на телето.

Коментирайте! Храненето на нарязано сено на добитъка ви през зимата намалява отпадъците.

Дори "пръчки" се изяждат от кравите под формата на котлет. Такава фина фракция сено е по-лесна за смилане от животните. Може да се смесва с комбиниран фураж, като се избягва тимпания поради ферментация на зърното. Сочен фураж също се дава заедно със сено. По същата причина, за да се избегне ферментацията.

Тъй като животните обикновено избират първо кой вкус е по-добър, тогава всички фуражи трябва да се смесват със сено. Такъв прост трик ще "принуди" кравата да изяде всички фуражи, а не само парченцата.

Заключение

Колко сено се нуждае от крава за зимата, по един или друг начин, всеки собственик ще трябва да реши сам. Ако се съхранява неправилно, дори 10 тона може да не са достатъчни, но винаги трябва да приемате с малък запас. Дори сеното да е с перфектно качество и да се съхранява добре, следващата година може да е лоша реколта. Тогава доставките от миналата година ще помогнат на животните да осигурят необходимото количество фураж.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство