Колко дълго поровете живеят у дома?

Поровете не живеят у дома, докато останалите домашни любимци (котки, кучета). Това се дължи на факта, че техните навици и заболявания не са добре проучени. За да научите повече за това как да удължите живота на вашия домашен любимец, информацията в статията по-долу ще ви помогне.

Колко живеят домашните порове?

Средната продължителност на живота на пор у дома е от 7 до 9 години. Този период може да варира както нагоре, така и надолу. При правилните условия поровете живеят до 12 години и ако изискванията не са изпълнени, животните умират в млада възраст (до 5 години).

Какво влияе върху продължителността на живота на поровете

Има няколко фактора, които оказват влияние върху продължителността на живота на домашните порове:

 • наследственост. Лошите гени се предават от родителите. Ако родителите на поровете са починали от естествена смърт в млада възраст, тогава потомството вероятно ще покаже същата продължителност на живота. Опитните животновъди използват генетично здрави индивиди за чифтосване, така че продължителността на живота на кучета, получени в специални разсадници, е много по-висока от тази на домашни любимци, закупени от неизвестни продавачи;
 • стерилизация (кастрация) ви позволява да удължите живота на пор и да го предпазите от рак. Физическото състояние на поровете силно зависи от присъствието на партньор и удовлетворението от сексуалните инстинкти. Без чифтосване нестерилизираните порове умират в млада възраст. Освен това поведението им след пубертета се променя значително. Ако женската не присъства през периода на раздразнение, мъжкият може дори да избяга от собствениците в търсене на сродна душа;
 • нездравословната диета съкращава продължителността на живота. Много собственици не затварят кухнята и позволяват на домашния си любимец да пирува с деликатеси от масата на господаря. Това кара порът да развие стомашни проблеми. Обострянето на болестта допринася за намаляване на живота на хореца у дома;
 • ваксинациите срещу бяс и месоядна чума ще удължат живота на пор у дома. Не бива да бъде наивно да вярваме, че ако домашен любимец не излезе на улицата, тогава тези опасни болести ще го подминат. Според статистиката 60% от случаите на чума се откриват при неваксинирани домашни любимци, в 10% от случаите на бяс домашните любимци не са имали контакт с улични животни.

Как да разберете възрастта на домашния пор

Когато купуват пор, мнозина искат да знаят точната възраст, а продавачите понякога са хитри и вместо млади индивиди продават вече възрастни животни, което означава, че продължителността на живота на домашния пор ще бъде много по-малка, отколкото ако е закупено бебе.

Има няколко опции за определяне на възрастта на домашния пор:

 • от цвета и структурата на козината. При млади индивиди до 1,5 месеца косата все още е бебешки - сива. На възраст 2-3 месеца се появява цветът. Козината на младите животни е много мека и приятна на допир, докато при възрастни домашни любимци е жилава. При по-възрастните животни козината става тънка и тънка, по опашката най-често се появяват плешиви петна;
 • според състоянието на зъбите. Моларите изригват на възраст 1,5 месеца, до този момент бебето има млечни зъби. До тримесечна възраст порът развива остри кучешки зъби. До едногодишна възраст кучешките зъби се отличават със своята белота и острота. На възраст от 1,5 до 2,5 години върхът на кучешките зъби става тъп, появява се жълтеникавост и известна прозрачност.Между 3-4 години прозрачността засяга повечето кучешки зъби, а до 5-6 годишна възраст зъбите стават много жълти, можете да забележите липсата на някои малки зъби, разположени в долната челюст. Плътността на зъбите показва, че порът вече не е млад, дори ако продавачът твърди обратното;
 • поведението също може да предаде стари животни. Младите домашни любимци са активни, любопитни, игриви, а възрастните рядко играят, държат се по-спокойно, спят повече.
Важно! При възрастни (на възраст 4-6 години) могат да се развият тежки заболявания на сърцето и надбъбречните жлези, така че пор, придобит на тази възраст, няма да живее много дълго.

Как да увеличите живота на своя пор

Поровете живеят вкъщи около 10 години, но всичко зависи от това какви условия им създават собствениците. Не само комфортът и уютът могат да увеличат продължителността на живота на домашния любимец, има няколко фактора, които допринасят за удължаването на живота на поровете в плен.

Поровете са подвижни и свободолюбиви, поради което възприемат затвореността в клетка много зле. Постоянното присъствие в затворено пространство води до факта, че животът на животното става безрадостен и безинтересен. Тези порове бързо увяхват и умират в ранна възраст.

Когато се държи пор, в няколко случая е необходима клетка:

 • по време на ремонтни дейности;
 • при посещение на ветеринарна клиника;
 • за временна изолация на животното.

Колкото по-добра е клетката, толкова по-удобно е домашният любимец в нея, следователно продължителността на живота се увеличава. В клетката трябва да се закупи допълнително оборудване:

 • поилка;
 • хранилка;
 • тава;
 • хамак;
 • рафтове за почивка;
 • стълби;
 • оборудване за игри.

Стерилизация

Поровете са полово зрели в ранна възраст. Още на 6-8 месеца характерът на животното се променя, на килимите се появяват следи и неприятна миризма в апартамента.

По време на коловоза, порът спешно се нуждае от пара. Самото чифтосване обаче не е достатъчно. За да може домашният любимец да се успокои малко, ще му трябват поне 4-5 полови акта. И ако не се намери чифт, здравето на порото се влошава. Неудовлетворените сексуални инстинкти водят до факта, че продължителността на живота е рязко намалена, порът умира в ранна възраст.

Кастрацията е най-доброто решение, ако порът живее сам и е проблематично да се намери булка. Стерилизираните животни подобряват характера си, стават добродушни, по-послушни, игриви, спират да маркират територията си и неприятната миризма изчезва.

Внимание! Продължителният коловоз при порове с недостатъчен брой сексуални партньори води до развитие на аденом на простатата и простатит и причинява плешивост.

Хората, които имат порове у дома, потвърждават, че стерилизирането може да увеличи живота на домашния любимец и да подобри съжителството с него в същата стая.

Ваксинация

Инфекциозни заболявания при порове, които изискват ваксинация:

 • бяс;
 • лептоспироза;
 • чума на месоядни животни.

Ветеринарните лекари препоръчват да се ваксинират порове с всякакъв метод за отглеждане. Дори домашен любимец, който не ходи на разходки извън помещенията, може да се зарази с опасни заболявания. Опасност осигуряват облеклото и обувките на собствениците, както и посещението във ветеринарната клиника или случайна среща с дива мишка, прокраднала се в къщата. Има много начини да се заразите, така че е препоръчително да се ваксинирате, за да увеличите продължителността на живота на пор.

За ваксинация се приемат напълно здрави домашни любимци. Придобитият пор на възраст от два месеца се лекува от глисти, след което (след 10 дни) може да се извърши ваксинация.

За да се намали вероятността от заразяване с опасни заболявания, преди и по време на периода на ваксинация трябва да се избягва контакт с други домашни любимци и външния свят.

Ваксинация не се прави, ако домашният любимец е болен. Също така, не можете да ваксинирате бременни и кърмещи, както и жени по време на еструс.

Хранене

Поровете са хищни животни, които се нуждаят от месна диета.Някои собственици хранят порода неправилно, вярвайки, че той принадлежи на гризачи. Растителните храни не са подходящи за хранене на хищници. Без наличието на месни ястия в диетата, домашният любимец може да се разболее и да умре преждевременно.

Важно! Без сурово месо храненето ще бъде недостатъчно.

Диетата може да бъде обогатена с всякакви билкови добавки (до 15%), но по-голямата част от храната трябва да се състои от месни съставки.

Заключение

Поровете живеят у дома доста комфортно, ако собственикът, преди да закупи животното, е запознат с правилата за неговата поддръжка, грижи и хранене. Младите мъжки умират много бързо от болести без чифтосване, така че въпросът за стерилизацията трябва да бъде решен веднага след като домашният любимец достигне пубертет. За да удължите живота на домашен любимец у дома ще помогне: правилното хранене и ваксинация, както и лично пространство в апартамента. Малката клетка възпрепятства подвижността на животното и съкращава живота му.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство