Соматика в кравето мляко: лечение и профилактика

Необходимостта от намаляване на соматиката в кравето мляко е много остра за производителя, след като бяха направени изменения в GOST R-52054-2003 на 11 август 2017 г. Изискванията за броя на такива клетки в премиум продуктите са значително увеличени.

Какво представляват соматичните клетки и защо те вредят на млякото?

Това са „градивните елементи“, от които са изградени многоклетъчните организми. За краткост те често се наричат ​​просто соматика. Въпреки че това е погрешно наименование. Строго погледнато, соматиката изобщо не съществува. Има "сома" - тялото и "соматика" - телесното. Всичко останало е безплатна интерпретация.

Коментирайте! В тялото има само един вид клетки, които не са соматични - гамети.

Соматичните клетки постоянно се обновяват, старите отмират, появяват се нови. Но тялото по някакъв начин трябва да изведе мъртвите частици. Един от тези „изходи“ е млякото. Невъзможно е да се отървете от соматичното в него. Продуктът съдържа мъртви клетки от епителния слой, покриващи алвеолите. Левкоцитите, които също са соматични, също развалят картината.

Преди това се отдаваше относително малко внимание на соматичните показатели. Но се оказа, че мъртвите клетки в млякото значително влошават качеството на продукта. Заради тях те слизат:

 • мазнини, казеин и лактоза;
 • биологична полезност;
 • топлоустойчивост;
 • технологични свойства по време на обработката;
 • киселинност;
 • коагулируемост чрез сирище.

Голям брой клетки забавят развитието на млечнокисели бактерии. Поради такъв брой соматика е невъзможно да се приготвят висококачествени млечни продукти: от сирене до кефир и ферментирало печено мляко, но това не намалява производителността на кравата. Всяко възпаление причинява увеличаване на белите кръвни клетки. Поради заболяването производителността на кравата е намалена. Но увеличаването на соматиката в млякото показва развитието на вътрешно възпаление, което може да бъде диагностицирано на ранен етап. Голям брой клетки в млякото помага да се идентифицира мастит на етап, когато няма люспи или намаление на млечността.

Вземането на проби от мляко от всяко зърно в отделна чаша помага да се установи в кой от лобовете започва възпалителният процес

Коментирайте! Ниското качество на сирената, от което се оплакват руските потребители, може да се дължи именно на високото съдържание на соматични клетки в млякото.

Соматични норми в кравето мляко

Преди въвеждането на промени в GOST, млякото от най-висок клас позволяваше съдържанието на соматика на ниво от 400 хиляди на 1 ml. След затягането на изискванията през 2017 г. показателите трябва да бъдат не повече от 250 хиляди на 1 ml за мляко от висок клас.

Много фабрики са оставили нормите на същото ниво поради лошите условия за отглеждане на крави в Русия. И това не оказва най-добър ефект върху млечните продукти, които произвеждат.

Съвършено здравата крава има соматични показатели от 100-170 хиляди на 1 ml. Но в стадо няма такива животни, следователно при промишленото производство на мляко нормите са малко по-ниски:

 • най-висок клас - 250 хиляди;
 • първата - 400 хиляди;
 • вторият - 750 хиляди

Наистина добри продукти не могат да бъдат направени от такива суровини. И ако смятате, че много фабрики продължават да приемат мляко с показател 400 хиляди соматика, ситуацията е още по-тъжна. В развитите страни изискванията за оценка "Екстра" са много по-високи. Това може лесно да се види в таблицата по-долу:

Предвид изискванията на швейцарското мляко, не е изненада, че сиренето, произведено в тази страна, се счита за най-доброто в света.

Причини за високи нива на соматични клетки в млякото

Обяснението на причините за високата соматика ще звучи тъжно за много производители на мляко, но това е нарушение на условията на отглеждане и техниките на доене. В редки случаи може да се отдаде на наследственост. В западните страни кравите с този генотип се опитват да бъдат изгонени от стадото.

Генетичните причини включват и формата на вимето, което се наследява. Ако млечната жлеза е неравномерна, по време на доене се повредят сосчетата. Такава крава не дое добре, а млякото, останало във вимето и микропукнатините, провокира развитието на мастит. Същото важи и за ниско разположената жлеза. Ниско висящите вимена често се повреждат от сухи стръкове трева или камъни. Чрез драскотини в него попада инфекция, предизвикваща възпаление.

Други причини, провокиращи увеличаване на соматиката в млякото, включват:

 • неправилно хранене, което води до метаболитни нарушения, намален имунитет и развитие на ацидоза и кетоза;
 • лоша грижа за вимето;
 • некачествено оборудване за доене;
 • нарушение на технологията на машинно доене;
 • общи нехигиенични условия не само в обора, но и лоша поддръжка на доилното оборудване;
 • наличието на остри ръбове на решетки и гладки подове в плевнята, които водят до наранявания на вимето.

Тъй като истинските причини за високото съдържание на соматика в млякото в никакъв случай не са мистични, при желание производителят може да се бори за намаляване на този показател в продуктите.

Поддържането на добитъка в неправилни условия не допринася за намаляване на броя на соматичните клетки в млякото и здравето на такива животни оставя много да се желае.

Как да намалим соматиката в кравето мляко

Изборът на метода зависи от това дали наистина е необходимо да се намали съдържанието на соматични клетки в млякото или просто искате да прикриете проблема. В последния случай производителите използват специални филтри, които ги намаляват с 30%.

Филтрацията помага на млякото да премине контрола при доставката до растението, но не подобрява качеството му. Остават не само недостатъците, но и патогенните бактерии. По-специално, при мастит, в млякото има много златист стафилокок. Този микроорганизъм, когато попадне в устната кухина, причинява възпалено гърло у човек, подобно на възпалено гърло.

Но има честни начини за намаляване на соматиката в млякото:

 • внимателно наблюдавайте здравето на кравите и появата на мастит;
 • осигуряват на добитъка добри условия за живот;
 • използвайте висококачествено обслужващо доилно ​​оборудване;
 • спазва хигиена на вимето;
 • извадете устройството от зърната, без да дърпате нагоре;
 • следете отсъствието на сухо доене в началото и в края на процедурата;
 • дръжка на зърната след доене;
 • следи за спазването на личната хигиена от персонала.

Възможно е да се подобрят показателите за соматика в млякото, но това ще изисква сериозни усилия. В повечето ферми нещо непременно е в противоречие с правилното настаняване на кравите.

Превантивни действия

Що се отнася до соматиката, профилактиката по същество съвпада с мерки за намаляване на този показател в млякото. Броят на соматичните клетки, особено на левкоцитите, се увеличава драстично по време на възпаление. А профилактиката на подобни заболявания е именно да се изключат травматичните фактори. Спазването на санитарните изисквания в плевнята ще намали шансовете за проникване на инфекция през увредената кожа. Също така е необходимо да се провеждат редовни експресни тестове на мляко за соматика.

Заключение

Намаляването на соматиката в кравето мляко често е трудно, но е възможно. Едва ли в съвременните руски условия е реалистично да се постигнат показателите на Швейцария. Към това обаче трябва да се стремим. А изправността и високото качество на доилното оборудване е гаранция не само за здраво виме, но и за най-висока млечност.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство