Телешки сополи: причини, лечение

Младите говеда са по-податливи на болести, отколкото възрастните. Това се дължи на факта, че на ранен етап от развитието имунната система все още не е в състояние да устои на различни патогени. Ето защо всеки животновъд трябва своевременно да обърне внимание на предупредителните знаци. Ако телето има сополи, този симптом не трябва да се пренебрегва, тъй като в някои случаи може да показва сериозни здравословни проблеми.

Контролен списък с причини, поради които телешки сополи текат

Различни фактори могат да провокират появата на този симптом. Ето защо, преди да третирате сополи в теле, трябва да установите основната причина за появата им. В крайна сметка симптомът не винаги показва настинка.

Алергия

Телешките сополи могат да бъдат реакция на алерген. Най-често това се дължи на въвеждането на хранителни добавки в диетата на животното. Алергиите могат да бъдат предизвикани от:

 • висока концентрация на протеин във фуражите;
 • заместител на соево мляко;
 • некачествени допълващи храни.

Телето може да развие тази реакция към лекарства, използвани за лечение на друго заболяване. А също и за репеленти за насекоми и продукти за грижа.

Важно! Към избора на хранителни добавки за млади животни трябва да се подходи разумно, тъй като закупуването на несертифицирани фуражи води до допълнителни разходи за лечение.

Възможно е да се определи какво е алерген само благодарение на личните наблюдения на селекционера. Ето защо ветеринарният лекар първо пита собственика какви промени в условията на настаняване и хранене са настъпили, след което телето има сополи.

Допълнителни признаци на алергия могат да потвърдят диагнозата, като:

 • малък обрив;
 • плака на езика;
 • диария или запек;
 • подуване на кожата.

Хранителната алергия е широко разпространена при говедата

Заболявания на дихателните пътища

Сополите в телето могат да показват инфекция на горните дихателни пътища. Всяко забавяне значително ще усложни ситуацията. Ето защо, на първо място, трябва да се обадите на ветеринарен лекар, който ще потвърди или отрече страховете.

Бронхопневмония

Това заболяване е типично за телетата от първата година от живота. Според статистиката той се диагностицира при 25-30% от младите животни. Най-често бронхопневмонията се развива по време на отбиване, угояване, отглеждане. Липсата на своевременно лечение може да доведе до необратими последици.

При бронхопневмония първоначално са засегнати бронхите и белите дробове, в които се натрупва серозен ексудат. В резултат на това това се проявява с хрема и кашлица.

Основните провокиращи фактори:

 • студ;
 • стрес;
 • липса на витамин А;
 • липса на ходене;
 • рязка промяна в температурата.

Точна диагноза може да бъде поставена само от специалист въз основа на клинични признаци и лабораторни изследвания. С навременното лечение телето се възстановява за 7-10 дни.

Пневмония

Това заболяване засяга млади животни на възраст между два и пет месеца. Основният провокиращ фактор е отбиването от кравата, в резултат на което имунитетът на телето намалява. Също така, пневмония може да се развие при съвместно поддържане на млади животни от различни възрасти.

Първият признак на пневмония е депресията и диарията.Впоследствие телето развива обилни сополи, кашля, дишането се ускорява до 60 вдишвания в минута и температурата се повишава рязко.

Туберкулоза

Опасно заболяване, причинено от бацила на Кох. Заразяването става чрез въздушни капчици, както и чрез вода и храна. При телетата туберкулозата се проявява в остра форма, която е придружена от обилно отделяне на сополи.

Допълнителни симптоми:

 • суха кожа;
 • стабилна висока температура - около 40-42 градуса;
 • липса на апетит;
 • хрипове при дишане.

Туберкулозата не се лекува. Заразеното животно трябва да бъде заклано с последващо изхвърляне.

Важно! Това заболяване представлява опасност за човешкото здраве, следователно, ако има подозрителни признаци, трябва да вземете предпазни мерки.

Диктиокаулоза

Паразитно заболяване, което се развива на фона на проникването на нематода Dictyocaulus viviparus в тялото на животното. В полово зрелия стадий той се локализира в средните и малки клонове на бронхите, както и в областта на задните диафрагмални дялове на белите дробове. Нематодата паразитира в тялото на телета от 1,5 до 12 месеца.

Основният признак на инвазия е депресивно общо състояние и постепенно намаляване на апетита. С по-нататъшното развитие на болестта телето развива кашлица с хрипове и задух, както и гъсти слизесто-гнойни сополи.

Важно! При липса на адекватна терапия за диктиокаулоза, телето впоследствие умира от изтощение с очевидни признаци на интоксикация.

Инфекциозни заболявания

Телешките сополи могат да бъдат признак на инфекция. Причинителите са различни патогенни микроорганизми. Опасността от инфекциозни болести е, че те се развиват бързо и могат да доведат до инфекция на целия добитък.

Инфекциозните заболявания се проявяват най-често не само от хрема, но и от висока температура.

Колибактериоза

Тази инфекция се диагностицира най-често при телета на възраст под осем месеца. Причинителят е ешерихия коли, която попада в тялото чрез мръсно оборудване.

При заразяване животното развива инвалидизираща диария с кървави и лигави примеси. С по-нататъшното развитие настъпват патологични промени в белите дробове и бронхите, поради което се появяват сополи и учестено дишане. Записва се и понижена телесна температура - около 32-34 градуса. Колибактериозата може да причини смърт на животно, ако терапията не се проведе своевременно. Възстановените телета забележимо изостават в растежа.

Субакутен стадий на пастерелоза

Причинителят на инфекцията е Pasteurella multocida. Предава се по въздушно-капков път и по-рядко чрез храна и напитки. Заразеното теле произвежда серозно-гнойни сополи с примеси от кръв. Можете също така да идентифицирате инфекция по суха кашлица, треска и наличие на подути участъци в областта на шията, подутината и крайниците.

Нодуларен дерматит

Болестта се характеризира с появата на подутини по кожата. Причинителят са ДНК-съдържащи вируси. Инкубационният период продължава от 3 до 30 дни.

Първоначални признаци на заболяването:

 • висока температура - около 40 градуса;
 • течни сополи в изобилие;
 • сълзене.

48 часа след появата на първите симптоми, върху тялото на животното се образуват кръгли подкожни възли с височина 0,5 см. След няколко часа започва некроза на засегнатите кожни участъци.

Нарушение на правилата за съдържание

Причината за появата на сополи в телето може да бъде нарушение на основните правила за отглеждане. Възпалението на горните дихателни пътища допринася за:

 • висока влажност на въздуха;
 • липса на вентилация;
 • мокро постеля;
 • развитието на гъбички в обора;
 • липса на редовно ходене.

При наличие на поне някои от състоянията, изброени при младите, имунитетът значително намалява. А това може да доведе до по-сериозни заболявания.

Какво да направите, ако на телетата текат сополи

Когато се появят сополи, е необходимо да прехвърлите животното в отделна топла стая.Трябва също така да осигурите пълноценна диета, състояща се от лесно смилаеми фуражи под формата на каша от смлян овес и трици. Важно е да се гарантира, че в поилката винаги има чиста вода. За лечение на хрема е необходимо да се изплакне с въглероден диоксид.

В случай на алергия, ветеринарният лекар предписва антихистамини, както и витаминни комплекси за повишаване на имунитета.

За лечение на инфекциозни и настинки се използва комплексна терапия с антибиотици и имуномодулатори. Тази комбинация има депресиращ ефект върху патогенната микрофлора и повишава устойчивостта на организма към нейните ефекти.

Само ветеринарен лекар може да определи причината за появата на сополи в прасеца, така че не трябва да отлагате времето и да се самолекувате

Мерки за превенция

За да се запазят малките и да се елиминира вероятността от развитие на болести, е необходимо да се следват прости правила.

Превантивни действия:

 1. Редовно дезинфекцирайте оборудването и инструментите за грижи.
 2. Сменете мръсната постеля своевременно.
 3. Осигурете разходки на открито за животни.
 4. Провеждайте своевременна ваксинация на млади животни.
 5. Закупувайте само висококачествени фуражи и сертифицирани хранителни добавки.
 6. Осигурете отделно жилище за животни от различна възраст.
 7. Прилагайте витаминни комплекси за поддържане на имунитета.
 8. Оборудвайте телето с вентилация.
 9. Провеждайте своевременно обезпаразитяване.

Заключение

При телето сополите са знак, че нещо не е наред в тялото на животното. Колкото по-скоро се установи причината за състоянието, толкова по-малко вреда ще причини на здравето на животното. Както знаете, всяко заболяване е по-лесно за лечение в началния етап на развитие.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство