Наранявания на вимето на кравата: лечение и профилактика

Опитните фермери често трябва да лекуват натъртеното виме на кравата. Това е често срещано явление, с което се е сблъсквал почти всеки собственик на говеда. Въпреки външната лекомислие на болестта, тя е изпълнена с много опасности и може да доведе до неприятни последици.

Симптоми на натъртено виме при крава

С механичен ефект върху вимето под формата на натъртване, на мястото на удара се появява забележим хематом. Той има характерен цвят поради увреждане на кръвоносните съдове, а в някои случаи и на лимфните възли. Това провокира кръвоизлив в паренхима, след което кръвта попада в млечните канали. Това придава на млякото розов цвят, понякога с отчетливи съсиреци. Става неизползваем.

Ако останалите части на вимето не са повредени, тогава полученото от тях мляко може да се използва - за храна или за търговска продажба.

Натъртеното виме при кравата има следните прояви:

 • в претърпелия лоб, натъртвания, забележими ожулвания, а в някои случаи - образуват се уплътнения;
 • локално повишаване на температурата се наблюдава в повредената зона;
 • има подуване на вимето и зърното;
 • млякото е трудно за доене, при наличие на кръвни съсиреци в цистералния канал, доенето през него става невъзможно поради локално припокриване.

За да се премахнат симптомите на натъртено виме при крава, се предписва специално лечение, което почиства цистерната на зърната, понижава температурата, облекчава подуването и стимулира резорбцията на хематома.

При ненавременна или неефективна терапия подобно натъртване на вимето при крава може да доведе до мастит, което изисква по-внимателно лечение с лекарства.

За да се избегнат подобни негативни последици, фермерът трябва да коригира диетата и напитките на животното. Неговата дажба течности и сочни храни се намалява, за да се намалят телесните течности и впоследствие да се облекчи подпухналостта.

Защо нараняванията на вимето са опасни за кравата?

На повърхността може да изглежда, че натъртванията по задния десен лоб на вимето на кравата или други четвъртинки са напълно безвредни. В действителност обаче последиците от такова нараняване могат да обещаят неприятни последици. Например, това заплашва с намаляване на производството на мляко. Ако има обширен хематом, тогава съдържанието му се капсулира, поради което жлезистата тъкан замества съединителната тъкан. По този начин резервоарът за мляко спира да работи нормално.

Лечение на натъртено виме при крава

Колкото по-рано собственикът на животното започне да лекува натъртено виме при крава, толкова по-малка е вероятността от усложнения. За да се намали подпухналостта и да се възстанови нормалното кръвообращение в областта на увреденото място, мястото на нараняването се смазва обилно с йод. Той лекува външни ожулвания и помага на кръвните съсиреци да се разпръснат равномерно.

С течение на времето микротравмата, която се е образувала на мястото на нараняването, ще започне да изчезва. Йодът има и антисептичен ефект и предотвратява попадането на инфекции, гъбички и друга патогенна микрофлора в гърдите.

Самото нараняване се третира по следния начин:

 • първите 2-3 дни след появата на хематом, върху него се прилага загряваща подложка с лед;
 • подпухналостта се отстранява със смес от глина и 9% оцет, съставът се довежда до състояние на каша;
 • всяко интензивно механично въздействие (включително масаж) е забранено;
 • на 4-ия ден увредената зона започва да се затопля с помощта на затоплящи нагревателни подложки, ихтиол и камфоров мехлем;
 • също така, компреси от стрептоциден мехлем и Levomekol се прилагат на мястото, за да се ускори заздравяването на механични наранявания;
 • в някои случаи се предписва облъчване с ултравиолетова лампа.

Когато в съдовия канал се натрупват кръвни съсиреци, става необходимо да се отстранят за ефективно доене. За да направите това, той редовно се измива с разтвор на калиев перманганат или сода за хляб (алтернативно можете да използвате пероксид).

Ако локалното лечение на натъртено виме при крава не дава никакви резултати, хематомът се отваря хирургически. Това е необходимо, за да се изчисти напълно зоната от кръвни съсиреци. След това увредените кръвоносни съдове се лигират. Отворената рана също се нуждае от специални грижи:

 • интрамускулно приложение на антибиотици;
 • външна употреба на лечебни лекарства, мехлеми и компреси;
 • покриване на отворена рана със стерилна превръзка;
 • фиксиране на превръзката със специална превръзка.

Предотвратяване на наранявания на вимето

Най-често при поддръжка на сергия натъртвания се получават поради прераснали копита. Следователно става необходимо своевременно да ги прекъснете, въпреки че това не изключва напълно възможността за повреда.

Също така, като превантивна мярка е необходимо да се гарантира, че говедата с увиснали вимета или удължени гърди не влизат в щанда. Необходимо е да се осигури безплатно настаняване на животни в щанда, средно до 5 м ширина за една крава.

Когато използвате машини за машинно доене, е необходимо стриктно да се придържате към реда на подготовка и изпълнение на процедурата. При масивен преход от ръчно до машинно доене са задължителни следните операции:

 • животните са разделени на групи според предварително определени характеристики;
 • доячките и механиците са обучени за правилната работа на оборудването;
 • всички доилни зони и машини са предварително подготвени.

За профилактика на наранявания на вимето се включват ветерани, които изготвят специални програми за лечение на помещения и животни.

Заключение

Лечението на натъртено виме при крава е доста лесно, тъй като удар по млечната жлеза е едно от най-честите наранявания, което най-често се случва през лятото на открити пасища. През този сезон фермерите трябва да бъдат особено внимателни, за да инспектират вимето на животните, за да облекчат бързо симптомите и да започнат терапия при откриване на нараняване. Внимателната грижа ще ви помогне да поддържате кравите си здрави и да имате много мляко.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство