Кравата има подобен на брадавици растеж на очите: причини и лечение

Израстък, който се е появил пред крава, не предвещава нищо добро. Такива образувания на външен вид наподобяват карфиол. Всъщност причината за появата на такива брадавици е говеждият папиломен вирус.

Моделът на говежди папиломен вирус прилича на топка

Причини за израстъци и подутини в очите на говедата

Сред няколкостотин вида папиломавируси, 7 са специфични за кравите и само един от тях засяга изключително кожата. Други видове могат да образуват израстъци на вимето и да причиняват доброкачествени тумори в животинските тъкани. Три вида рак провокират рак на стомашно-чревния тракт и пикочния мехур. Но израстъците на скалпа са главно "достойнство" на щама на вируса BPV-3.

Болестта се предава много лесно. Достатъчно е леко увреждане на кожата. Обикновено първата подутина нараства там, където вирусът попада в кожата. Телето може да се зарази от майката, докато суче мляко.

Израстъците в областта на главата и шията се появяват поради разресването на кожицата от кравите по оградата на загоните. Съществува и мнение, че добитъкът често се заразява с папиломатоза по време на поилка в езеро, обрасло с тръстика. Това може да се случи поради микроразрязвания на тънката кожа на устните и склерата на очите от листата на растенията. Причинителят на болестта е добре запазен във външната среда. Тъй като инкубационният период е 2 месеца, обикновено цялото стадо има време да се зарази с папиломатоза.

Често папиломите се появяват първо на клепачите поради факта, че кравите надраскват очите си, опитвайки се да се отърват от мухи

Натрупването не се появява непременно при всички крави. Начините за проникване на вируса в тялото са известни, но все още не е изяснено защо и как се появяват папиломите.

От папиломатоза страдат предимно млади животни на възраст до 2 години. Така че появата на израстъци може да бъде свързана с все още крехкия имунитет на телетата. Освен това добитъкът, държан в нехигиенични условия, е по-вероятно да се разболее.

Смята се, че при кожни израстъци вирусът се концентрира в самата брадавица и не се разпространява от кръвта. Но появата на подутини на различни места от тялото на кравата показва разпространението на причинителя на папиломатоза с кръвния поток. Той може да се установи в „необходимите“ за него тъкани, бързо давайки нови образувания.

Продължителността на растежа на кожните образувания е около година. След това зрелият растеж изчезва, въпреки че вирусът остава в тялото. Има и друг начин за развитие на папиломи. Те се появяват един след друг, докато тялото не развие резистентност към вируса. Поради това разнообразие и относителното самолечение на добитъка, продължава дебат за това как да се лекува вирусът. И за това дали изобщо трябва да се лекува.

Брадавици могат да бъдат намерени не само по главата и очите, но и по врата, гърба, страните и гърдите.

Външен вид

Израстъците, причинени от папиломавируса, съществуват в 2 вида: куп малки пръчки, прикрепени към тънко стъбло, полукръгли образувания, чиято повърхност прилича на глава карфиол. Кожните израстъци при крава принадлежат към втория тип.

Повърхността на тези пъпки обикновено е светло до тъмно сива на цвят. Обикновено те трябва да са сухи. Ако папиломите кървят или изтичат с кръв, това означава, че кравата ги е повредила някъде.

Кожните лезии от втория тип, които са нараснали до неприлични размери, по-скоро наподобяват гнездото на "Извънземното", отколкото карфиола

Лечение на натрупване пред крава

В повечето случаи лечението на брадавици включва отстраняването им.Експертите се различават само по методите и времето за изрязване на растежа.

Ветеринарните лекари от университета в Джорджия смятат, че папиломите трябва да бъдат премахнати веднага щом се появят. И повтаряйте процедурите, докато пъпките престанат да растат. Тоест кравата ще развие имунитет. Вярно е, че отстраняването на израстъци в очите може да бъде трудно поради разположението на папиломи върху деликатните клепачи.

Във ветеринарния учебник на издателство "Merck and K" се препоръчва да се изчака, докато израстъците достигнат максималния си размер или дори започнат да намаляват. Според автора на този учебник брадавицата може да бъде премахната само след завършване на цикъла на нейното развитие. Тази теория е добре обоснована. Практиката показва, че премахването на незряло натрупване може да доведе до бърз растеж на следното.

Най-опасните при кравите са подутини в очите, тъй като, нараствайки твърде големи, те могат да увредят роговицата. И папиломи ще се появят отново на тези места. Животните се почесват по очите, увреждайки кожата на брадавиците и провокирайки растежа на образованието.

Внимание! Един от нюансите на лечението на папиломатоза е, че не можете да използвате имуностимуланти.

Ако кравата вече се е заразила с папиломен вирус, стимулирането на имунната система ще доведе до бърз растеж на брадавици. Трудно е да се обясни с какво е свързано това, тъй като собствениците на засегнатите животни са установили този факт емпирично.

Терапевтична ваксинация

За лечение на вече съществуващи израстъци се използва ваксина на базата на щамовете BPV-4 E7 или BPV-2 L2. Това причинява ранна регресия на брадавици и тяхното отхвърляне от организма.

Препоръчва се животните с брадавици, заели твърде много телесна площ, да бъдат изпращани за клане.

Превантивни действия

Традиционно превантивните мерки включват спазване на ветеринарни и санитарни правила при отглеждане на крави. Практиката показва, че това не работи добре.

По-ефективно средство е превантивната ваксина. Използва се само при крави, които все още нямат израстъци. Ветеринарният лекар може да направи лекарството на място. Инструментът е суспензия на папилома тъкани. Вирусът се убива чрез добавяне на формалин. Ваксината е ефективна, ако се използва срещу същия тип вирус. Това обяснява необходимостта от производството му в "занаятчийски" условия. Растежът трябва да бъде взет от крава от стадо, планирано за ваксинация.

Внимание! Телетата трябва да бъдат ваксинирани още на 4-6 седмична възраст.

Кравите, които се хранят с папрати, са изложени на риск от рак, свързан с папилома вирус, но растежите не се влияят.

Заключение

Ако растежът е малък пред кравата и не пречи на живота й, по-добре е да не докосвате брадавицата. Премахването или опитът за изгаряне с "народни" средства може да увреди очната ябълка. Необходимо е да се премахват папиломите само когато те намаляват качеството на живот на животните, засягат други важни органи и причиняват дискомфорт.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство