Витамини за крави преди отелване и след

Вътрешните запаси на говедата не са безкрайни, така че фермерът трябва да контролира витамините за кравите след отелването и преди раждането. Веществата влияят върху здравето на женската и на потомството. Диета, съставена според правилата, ще насити животните с важни компоненти и ще ги спаси от проблеми в бъдеще.

Особености на храненето на крава преди и след отелването

Бременността и раждането е труден период, през който тялото на животното изразходва огромно количество енергия. За да получите здраво потомство и да не навредите на женската, трябва правилно да съставите меню. Говедата се нуждаят от хранителни вещества, за да поддържат биологичната активност. Химичните процеси в организма протичат с витамини и минерали.

Не всички съставки се изискват от кравата преди и след отелването. Някои от полезните елементи се секретират от храносмилателната система. През сухия период животното няма достатъчно хранителни запаси. Проблемите често възникват през зимата и пролетта поради липса на слънчева светлина, свежа трева. За да може кравата да получи необходимите витамини, количеството протеини, мазнини и минерали в храната се увеличава.

2 седмици преди отелването в менюто на кравата се въвежда сено от зърнени култури, количеството на концентратите се намалява. За да предотвратите натрупването на излишната течност в тялото, не давайте сочна храна. Излишната влага по време на раждане води до опасни усложнения, оток на вимето. Рационалното меню съдържа (в проценти):

  • силоз - 60;
  • груба храна - 16;
  • концентрирани сортове - 24.

Бременната крава се храни 3 пъти на ден по едно и също време. Използвайте висококачествено сено, трици и царевично брашно. Пикантните и изгнили храни са опасни за здравето. Поръсете храната с натрошен креда и сол. Преди всяко хранене се дава топла прясна вода.

Докато ембрионът се развива, е необходимо да се осигури на женската питателна храна. Преди да роди, тялото съхранява витамини, мазнини и протеини. Преди отелването индивидът трябва да бъде добре нахранен, но да не е със затлъстяване. Контролирайте приема на захар, нишесте, в противен случай съществува риск от заболяване на храносмилателната система. Средно теглото се увеличава с 50-70 кг.

След отелването е важно да не се прехранва кравата, защото могат да възникнат смущения в работата на храносмилателния тракт. През този период тялото приема витамини и минерали от запасите, които е натрупал по време на мъртвата дървесина. Забранено е да се гладува животно.

Какви витамини са необходими на кравите преди отелването

Преди раждането кравите често губят апетит. Тялото изтегля липсващите компоненти от резерва без последствия за бебето. Ако женската е успяла да натрупа предварително хранителни вещества, то кратък отказ от храна няма да има отрицателен ефект върху плода.

Липсата на провитамин А се отразява неблагоприятно на здравето на женската и жизнеспособността на телето, възможни са усложнения по време на раждането и раждането на сляпо потомство. При естествени условия каротинът идва от сочен фураж, който е забранен по време на сухи периоди. Дневната норма е от 30 до 45 IU, за профилактика се дават 100 ml рибено масло в рамките на една седмица.

Важно! Инжекциите се използват в напреднали случаи и след преглед от ветеринарен лекар. Излишъкът от витамин А причинява отравяне, така че лекарят изчислява дозата в зависимост от състоянието на животното.

Липсата на витамини при кравите преди отелването влияе върху здравето на майката и потомството. Дефицитът на Е-витамин постепенно се развива в патологията на маточната лигавица. В ранните етапи това води до резорбция на ембриона, а в по-късните - спонтанен аборт или раждане на болно теле. Нормата за възрастен е 350 mg на ден.В случай на дефицит, ветеринарните лекари предписват интрамускулни инжекции на "Селемага".

Витамин D е важен компонент, който помага за усвояването на макроелемента калций. Липсата на този витамин преди отелването влияе отрицателно върху здравината на костите на кравата и формирането на скелета на плода. Под въздействието на слънчевата светлина веществото се образува върху кожата на животните. Дневната доза варира от 5,5 IU или 30 минути под ултравиолетова светлина.

Витамин В12 в кравите преди отелването е отговорен за образуването на кръвни клетки и ако липсва, той заплашва появата на болни или мъртви телета. За попълване на запасите се използват професионални фуражи и премикси, висококачествени трици и мая. Инжекциите с лекарства са показани след продължителни храносмилателни проблеми. За 1 kg тегло се приемат 5 mg цианокобаламинов концентрат.

Комплексното лекарство "Eleovit" съдържа 12 микроелемента. Лекарството се използва за профилактика на недостиг на витамини и за лечение на усложнения при недостиг на витамини при бременни жени. Курсът на инжекции има положителен ефект върху жизнеспособността на плода.

Какви витамини са необходими за говедата след отелването

След раждането женската се полива с топла вода, час по-късно коластрата се дое и храни на бебето. При първите почуквания менюто се състои от меко сено, на следващия ден се добавя 1 кг течна каша с трици. След 3 седмици кравата се прехвърля в обичайната си диета (силаж, кореноплодни растения). Важно е да се следи количеството изядено и да не се прехранва добитъкът, в противен случай са възможни затлъстяване и лошо храносмилане.

За нормалното функциониране на тялото на раждащата жена се поддържа нивото на полезните елементи. Ако не компенсирате загубите, след няколко седмици признаците на недостиг на витамини в кравата след отелването ще станат забележими. Стандартната диета не осигурява напълно говедата с хранителни вещества, така че менюто трябва да се промени.

Зеленчуковата храна съдържа много провитамин А. Дефицитът е типичен за млади жени и индивиди с висока лактация. При дефицит при животните очите се възпаляват и координацията на движенията е нарушена. Превантивната употреба на рибено масло или курс на инжекции ще предотврати проблема. Дозата за крава след отелване е от 35 до 45 IU.

Дневният прием на витамин D е 5-7 IU. След раждането възрастните често губят зъби, отбелязват повишена нервност и възбудимост. Липсата на хранително вещество в млякото се отразява негативно на здравето на телето (деформация на крайниците, забавяне на развитието). Естественият източник на елемента е слънчевата светлина. За да се предотвратят дефицити, кравата трябва да се разхожда ежедневно. При облачно време през зимата се облъчвайте с ултравиолетова лампа през пролетта.

Витамин В12 не се съдържа в растителните храни. Авитаминозата при кравата след отелването се проявява като нарушение на метаболитните процеси в черния дроб и въглехидратното гладуване на клетките. Животното не се храни добре, възниква дерматит.

Недостигът на витамин Е се отразява негативно на здравето на младите животни. Телетата не наддават добре, нарастването и развитието са нарушени. Дългосрочният дефицит води до мускулна дистрофия, парализа. Ако на кравите не се даде необходимия компонент след отелването, тогава настъпват разрушителни промени в работата на сърдечно-съдовата система. Дневната доза за възрастен е 5,5 IU.

След отелването кравите имат различни нужди от витамини. Животните с висок процент на лактация се хранят 5 пъти на ден, три хранения на ден са достатъчни за жени със средна производителност. Основата на менюто е сено, което се нарязва и готви на пара преди употреба. За 100 кг живо тегло се вземат 3 кг от продукта.

Оптимизираната диета ще премахне спешната витаминизация. За да се подобри млечността след отелването, е необходимо да се използват сочни видове храна при хранене. Кейк, трици са естествени източници на хранителни вещества, преходът към зеленчуци подобрява усвояването на храната.

Внимание! Ветеринарният лекар ще определи нуждата от витамини за говеда в инжекции след отелване.

Често се използват лекарства, базирани на 4 компонента (A, D, E и F). За лечение те избират концентриран "Tetravit", а за профилактика е подходящ "Tetramag".За да намерите оптималната скорост, трябва да се консултирате с вашия ветеринарен лекар. Голяма доза е токсична за организма на животните, а малка доза няма да даде желания ефект.

Какво друго да добавите към диетата

За пълноценно развитие са необходими не само витамини, но и вещества, отговорни за формирането на мускулите, костите и имунната система. Протеинът участва в синтеза на клетките, образува всички органи. Липсата на протеин при кравите след отелването се проявява под формата на влошаване на лактацията, повишена консумация на фураж или извратен апетит. Телетата често се разболяват, не наддават добре.

Микроелементите са необходими за поддържане на жизнените функции на кравите преди и след отелването. Женските губят вещества заедно с млякото. Дефицитът се проявява под формата на:

  • намаляване на производителността;
  • засилване на болестите;
  • забавени биохимични процеси.

При липса на мед при говедата се отбелязват анемия и изтощение. Възрастните постоянно ближат косите си, а телетата се развиват слабо. Нарушава се микрофлората на храносмилателната система, което води до чести диарии. Отслабените животни се движат малко, губят витамини и калций от костите. Медта съдържа сено, трева, която расте на червена почва и черна почва. Храненето с мая, брашно и трици ще помогне да се предотврати опасността.

Йодът е отговорен за ендокринната система. Липсата на микроелемент провокира смъртта на плода или раждането на мъртво бебе. След отелването млечността се влошава при кравите и концентрацията на мазнини в млякото намалява. Йодът постъпва в организма с билки и сено, обогатен със сол и калий.

Недостигът на манган може да причини аборт или смърт на телета. Младите животни се раждат отслабени, с вродени патологии на органи. При жените лактацията се влошава, съдържанието на мазнини в млякото намалява. Специални добавки ще помогнат да се запълни празнината. Веществото съдържа голямо количество фуражно брашно (от ливадни треви, игли), пшенични трици и пресни зеленчуци. За превантивни цели въглеродният диоксид и мангановият сулфат се въвеждат в менюто преди и след отелването.

Трапезна сол се дава на кравите преди и след отелването, за да осигури на тялото макронутриенти натрий и хлор. В необходимата концентрация компонентът не се среща в растенията, поради което се добавя с фураж. Без него работата на храносмилателната и нервната система се нарушава, лактацията се влошава. Веществото подобрява усвояването на храната и има антибактериален ефект.

Професионалните премикси се използват, за да се гарантира, че макронутриентите фосфор и калций (8-10 mg) влизат в тялото на животното по време на бременност.

Минералното желязо участва в синтеза на кръвта и вътрешните органи. При недостиг на крави се появяват чернодробна дистрофия, анемия и гуша. 5 седмици преди отелването, кравата се инжектира интрамускулно със Sedimin. Препоръчителната доза е 10 ml.

Важно! Пробиотиците се използват за възстановяване на микрофлората на стомашно-чревния тракт. Лекарствата се предписват на жени след раждане, за да се увеличи количеството и качеството на млякото.

Заключение

Витамините за кравите след отелването и преди раждането са от съществено значение за здравото потомство. По време на бременността женската натрупва хранителни вещества, които след това активно консумира. Недостигът на един елемент може да доведе до раждането на мъртво или нежизнеспособно теле. Добре разработената диета съдържа всички важни съставки. Инжекциите на ветеринарни лекарства ще помогнат за бързото премахване на недостига на витамини.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство