Витамини за говеда

Тялото на говедата се нуждае от витамини по същия начин, както човешкия. Начинаещите животновъди, които нямат подходящия опит, често подценяват заплахата от недостиг на витамини при кравите и телетата. Всъщност липсата на витамини и минерали често причинява лош растеж, болести и дори смърт на добитъка. При признаци на недостиг на витамини не можете безмислено да храните животното с всичко. Витамините за телета и крави трябва да бъдат правилно подбрани, като се вземат предвид външните фактори и здравословното състояние на всеки индивид.

Стойността на укрепването на говедата

Някои фермери смятат, че кравите със свободен или концентриран фураж не се нуждаят от допълнителна витаминизация. Това обаче не е така. През зимата абсолютно на всички говеда е липсват витамини и микроелементи. Ситуацията се влошава особено близо до пролетта, когато собствените запаси на организма се изчерпват.

Невъзможно е да се пренебрегне изкуственото укрепване на говедата, защото това може да доведе до сериозни последици: от проблеми със зрението и координацията на животното, до спиране на растежа на телета, намаляване на имунитета на кравите и склонност към вирусни и инфекциозни заболявания . Проблеми като намаляване на млечността и теглото на говедата изобщо не се обсъждат - липсата на витамини има лош ефект върху работата на кравите.

Често срещан проблем за говеда от различни възрасти и породи е намаляването на имунитета, което води до по-сериозни нарушения в организма на животните.

Витаминизиране на телетата

Обикновено млади говеда се отглеждат, за да заменят стари и болни индивиди в стадото (затова го наричат ​​„заместващ добитък“). Ако липсата на витамини е много опасна за възрастни крави, тогава какво да кажем за телетата. Тялото на младите животни не трябва да бъде лишено от необходимите микроелементи и други полезни вещества. Особено внимание трябва да се обърне на телетата през зимата, когато животните преминават към суха храна.

Внимание! Авитаминозата е изключителна степен на липса на витамини и минерали в организма. Задачата на фермера е да предотврати това състояние и да предотврати липсата на витамини в добитъка на най-ранен етап.

Липсата на хранителни вещества в кръвта на младите говеда е опасна с последствия, като например:

 • забавяне на растежа;
 • деформация и костни заболявания;
 • дистрофия;
 • проблеми със зрението;
 • намаляване на защитните функции на тялото;
 • гнойни процеси върху лигавиците;
 • предразположение към бактериални и вирусни заболявания.

Витамини за растеж на едър рогат добитък: къде да вземем

За растящото теле два витамина са най-важни: А и D. Каротинът (витамин А) е необходим за нормалната хемопоеза, снабдяването на органите с кислород. Възможно е да се компенсира липсата на витамин А при храненето на говеда, като се добавят пресни портокалови зеленчуци към диетата на телетата: фуражно цвекло, моркови, рутабаги.

Витамин D е отговорен за пълното усвояване на калция от младия организъм. Неговият дългосрочен дефицит завършва със забавяне на растежа, деформация на костите или рахит в прасеца. Младите животни трябва да се хранят със силаж, сено от боб и рибно масло трябва да се добавят към сухи фуражи.

Витамини за млади говеда могат да бъдат намерени не само в лекарствата.Телетата трябва да се хранят с подходяща храна, за да се насърчи бърз растеж и здраве. Детелина и люцерна сено ще помогнат за попълване на липсата на хранителни вещества. Тези билки имат доста високо съдържание на D3, което предпазва телето от развитие на рахит.

Друга възможност за естествена витаминизация на телетата е запарка от смърчови и борови шишарки. За приготвянето му шишарките се заливат с вряща вода и продуктът се настоява под капака, докато се охлади напълно. Такава отвара трябва да се добавя към фуража за млади животни, тя насърчава бързия растеж на телетата.

Внимание! За да може сеното, с което се захранва говедата през зимата, да има достатъчно естествени витамини, то трябва да бъде събрано правилно. Сухата трева ще запази почти всички хранителни вещества, ако се суши последователно на слънце и на сянка.

Фермерът не винаги има възможност и желание да храни млади говеда със зеленчуци, да приготвя бульони и тинктури за телета. В този случай сложните лекарства ще помогнат. Добрите витамини за бърз растеж при телетата са:

 • "Катозал";
 • "Аминотол";
 • "Цианофор";
 • "Нуклеопептид";
 • "Гамавит";
 • "Roborante".

В най-напредналите случаи се препоръчва използването на витамини за млади животни или угояване на говеда в убождане (например Eleovit). Тези лекарства действат много по-бързо.

Витаминизация на кравите

Възрастните юници и бикове се нуждаят от собствена доза хранителни вещества. През топлия сезон, когато има достатъчно трева и слънчева светлина, не можете да се притеснявате за имунитета на стадото. Но през зимата почти всяка крава ще се нуждае от допълнителна витаминизация.

Диетата на възрастен добитък до голяма степен зависи от целта на конкретните индивиди. Така че бременните и кърмещите жени се нуждаят от някои витамини и минерали, млечните крави ще имат нужда от други компоненти в диетата си, а месодайните говеда се нуждаят от трето „меню“.

Повече подробности за витамините за всеки вид говеда ще бъдат описани по-долу.

Норми на витамини в кръвта на кравите и телетата

В идеалния случай кравите и телетата трябва да изследват кръвта си преди даването на лекарства. Анализът ще покаже съдържанието на някои витамини и микроелементи в кръвта на животното. Вече въз основа на получените данни трябва да се изчисли дозата на лекарствата.

За съжаление е много скъпо да се изследва кръвта на всяка крава от стадото; не всеки домашен фермер може да си позволи такъв лукс. За да не навредите на добитъка, трябва да знаете дозата на витамини и минерали на глава на ден. Необходимите данни са представени в таблицата по-долу.

 

A (M.E.)

D3 (M.E.)

E (mg)

В1 (mg)

Биотин (mcg)

Никотинова киселина (mg)

Бета каротин (mg)

Телета (заместващи млади говеда)

30000-50000

3000-5000

50-100

60-100

30

 

 

 

Говеда за угояване

40000-70000

4000-7000

200

 

 

 

 

Крави в брой

80000-150000

8000-15000

1000

 

15000-20000

6000

200-400

Познавайки установените норми, можете самостоятелно да изчислите дозата на витамини в инжекции за угояване на говеда, млечни крави или телета. Тези, които не знаят как да инжектират крави, могат да закупят препарати под формата на капки или таблетки - те се добавят към вода или към фуражни смеси.

Симптоми на бери-бери при говедата

Липсата на витамини и минерали за говедата е много опасна. Авитаминозата може да доведе до такива последици като:

 1. Намалена производителност. В същото време при млечните крави млечността рязко спада и качеството на млякото се влошава значително. Говеда от породи говеждо месо значително отслабват, хранителната стойност на месото намалява.
 2. Нарушения в работата на репродуктивните органи. Липсата на определени вещества влияе неблагоприятно върху способността на биковете да заченат потомство, а юниците - да ги носят.
 3. Намаляването на имунитета води до проява на латентни хронични заболявания. Често на фона на това говедата се заразяват допълнително с вируси.
 4. Забавянето на растежа е особено забележимо при телетата от първата година от живота. Младите говеда не само се развиват по-бавно, защитната функция на стадото на тялото намалява - телетата започват да боледуват.

Коментирайте! Младите говеда често се „хранят“ с антибиотици за бърз растеж. Силните лекарства предпазват тялото на телето и просто му позволяват да расте до желаното тегло, без да се разболява.Витамините са по-безопасно, но не по-малко ефективно средство, което добре укрепва имунитета на говедата.

Какви витамини са най-добри за говедата

Не може да се твърди, че всички крави се нуждаят от еднакви витамини и в една и съща доза. Във ветеринарната медицина се препоръчва да се избират витамини за говеда, като се вземе предвид целта на индивида в стадото:

 1. Млечните крави най-често нямат витамин А. В края на дългата зима към дажбата на говедата трябва да се добави рибено масло, защото млечните крави могат да загубят зъби поради липса на D3.
 2. Месо добитък трябва да се хранят с витамини само в екстремни случаи, когато качеството на сухи фуражи оставя много да се желае. Обикновено говеждите крави не страдат от недостиг на витамини, но е по-добре да се следи състоянието на стадото през зимата. Можете да добавите витамини към диетата на месодайни породи говеда за мускулен растеж, те ще помогнат за увеличаване на теглото на кравите.
 3. Случайните крави и бикове трябва да се хранят добре и да получават всички микроелементи, от които се нуждаят, за да бъдат здрави. Липсата на витамини като А и В12 за говедата от тази група може да доведе до дисфункция на яйчниците при юниците и намаляване на активността на сперматозоидите при биковете. На кравите, които се планира да се случат през пролетта, трябва предварително да се дава витамин Е, тъй като липсата му причинява неволни аборти при говедата.
 4. Бременните крави се наричат ​​бременни крави. Животните от тази група се нуждаят от най-качествената и питателна храна. За да могат телетата да се раждат здрави, а самите крави да дават потомство повече от веднъж, тялото на бременни индивиди трябва да бъде подкрепено с витамини. През зимата можете да използвате фуражни витамини за говеда, съдържащи A, D, B12 и E.

За да разберете напълно този въпрос, трябва да разгледате по-подробно всяка група говеда.

Витамини за угояване на говеда

Фермерът, отглеждащ говеда за месо, винаги е изправен пред избор: кои лекарства да използва, за да увеличи мускулната маса на своите крави. Днес са популярни няколко опции, всяка от които е ефективна, но не всички методи са безопасни.

Антибиотиците, хормоналните стероиди и метаболитните ускорители (хранителни добавки) са нежелани методи за изграждане на мускулна маса при говедата. Специалните комплекси са отлична алтернатива на тези лекарства. За угояване на говеда се препоръчва да се използват следните витамини:

 • "Biovit-40", който се препоръчва за хранене на млади животни от един месец до една година и угояване на говеда;
 • "Нуклеопептид" добре увеличава теглото на добитъка, а също така подобрява състоянието на козината (тези витамини често се дават за показване на крави и бикове);
 • "Eleovit" помага на телетата не само да наддават на тегло, а витаминният комплекс укрепва и скелета на говедата.
Внимание! Дори най-добрите витамини за говеда не трябва да се дават на болно животно, което наскоро е претърпяло инфекция, на крави веднага след раждането.

Витамини за телета с бронхопневмония

На етапа на угояване телетата често се заразяват с бронхопневмония. Болестта е възпаление на бронхите или белите дробове. Една от честите причини за бронхопневмония е ниският имунитет на говедата, причинен от недостиг на витамини.

Разбира се, по-добре е да предотвратите болести и да предотвратите хранителни дефицити в тялото на телето. Ако времето е загубено и животното вече се е заразило, трябва да постъпите по следния начин:

 1. Причинителят на бронхопневмонията са бактериите, така че болестта ще трябва да се лекува с антибиотици.
 2. За да се спаси телето от алергична реакция към лекарството, лекарства като калциев глюконат и супрастин ще помогнат за намаляване на съдовата чупливост.
 3. За да се излюпят млади говеда, те допълнително дават разтвори на глюкоза и витамин А.

Внимание! При телетата на възраст 3-5 месеца бронхопневмонията може да бъде хронична. В този случай няма очевидни признаци на заболяване (треска, кашлица, слабост, гнойно отделяне от очите и носа), но телето е забележимо закърнело, изглежда отпаднало и се храни зле.Същите витамини ще помогнат за предотвратяване на хроничния ход на заболяването - те трябва да се дават на млади говеда от втория месец от живота.

Витамини за бременни крави

Подобно на всички бременни крави, кравите „в позиция“ се нуждаят от двойна доза хранителни вещества, микроелементи и витамини. Бременните юници се нуждаят от засилено хранене, а през зимата на бременните животни трябва да се дават витаминни комплекси.

Липсата на някои витамини е опасна както за самата крава, така и за плода. Причини и ефекти:

 1. Витамин В12 е от съществено значение за бременна крава. Липсата на този елемент води до раждането на слаби, болни или мъртви млади. В резултат на дефицит на В12, стените на стомаха на кравата лошо абсорбират хранителни вещества и микроелементи, необходими на тялото: говедата губят тегло, липсва координация и липсва желязо в кръвта.
 2. Витамин Е в кръвта на говедата е отговорен за правилното функциониране на яйчниците, еластичността на стените на матката, метаболитните процеси в тялото на плода и майката. Ако кравата не може да забременее, вероятно липсва витамин Е. Този елемент е важен на всеки етап от бременността. Компонент Е се добавя към храната на кравите месец преди чифтосването и продължава до края на бременността.
 3. Витамин D също е жизненоважен за говедата "в позиция". Дефицитът на D3 е единствената причина за рахит при телетата. В допълнение, това вещество помага на тялото на говедата да абсорбира калций, което означава, че влияе върху състоянието на костите и зъбите на бременна крава.
 4. Витамин А е по-важен за телето при раждането, отколкото за майка му. Младите животни, родени през зимата, се инжектират интрамускулно в каротин през първите дни от живота. Това помага да се избегнат сериозни здравословни проблеми с телетата.

Витамини за крави през зимата

През зимата тялото на говедата е най-отслабено, тъй като животните са на закрито, в условия на висока влажност, ниски температури, кравите не виждат слънчева светлина, не ядат прясна трева. Поради това трябва да се обърне специално внимание на диетата на говедата през зимата.

Най-добрият вариант за фураж е правилно приготвеното сено от различни видове трева. Ако качеството на сухата храна е незадоволително, можете да я замените със закупени балансирани смеси, да добавите пресни зеленчуци, билкови настойки.

При първите признаци на недостиг на витамини е спешно да се въвеждат витамини във фуража под формата на лекарства. Без да се прави подробен анализ на кръвта на говедата, по-добре е да се използват сложни продукти като хранителни добавки.

Препоръки за правилно и балансирано хранене

През зимата, по време на бременност и кърмене, по време на възстановяване от сериозно заболяване, на етапа на растеж на младите животни, тялото на животното се нуждае не само от витамини, но и от минерали. Говедата най-често се нуждаят от компоненти като:

 1. Протеин или протеин. Веществото е отговорно за размножаването на клетките, растежа на мускулната маса, състоянието на вътрешните органи и кръвоносната система зависят от количеството протеин в кръвта на говедата. Протеин се дава на слаби и болни крави, лактиращи и млечни крави, телета, родени през зимата.
 2. Поради недостиг на мед, говедата губят апетит, кравата развива анемия и слабост. Можете да подозирате липса на метал в кръвта от падащите кичури вълна. Невъзможността да се компенсира липсата на мед ще намали плодовитостта и млечната крава може да загуби изцяло мляко.
 3. Йодът е отговорен за съдържанието на мазнини в кравето мляко. Добивът може да намалее или изчезне изцяло, ако животното няма този микроелемент. А бременните крави също се нуждаят от йод - неговият дефицит може да доведе до "разтваряне" на плода в началото на бременността.
 4. Достатъчно количество манган в кръвта на говедата осигурява нормалното функциониране на репродуктивната система. Ако липсва микроелемент, бременна крава може да има спонтанен аборт. Телетата, които натрупват мазнини твърде бързо, но не увеличават растежа си, също се нуждаят от манган.
 5. Солта в големи количества е смърт, но в малки дози микроелементът е просто необходим за говедата.Балансираното количество сол в диетата на кравата определя нейния апетит, вкус на мляко, млечност, репродуктивно здраве и способността да ражда силно потомство.

Ако фуражите за говеда са наситени с необходимите витамини и минерали, кравите ще издържат най-студената и дълга зима.

Заключение

Витамините за телета и възрастни са важна част от диетата на говедата. Необходима е допълнителна подкрепа за тялото на животните през зимата, по време на растежа на млади животни, угояване на крави, бременни и кърмещи жени, бичета за чифтосване.

Балансираното хранене и добре формулираната диета ще предпазят говедата от умора и намаляване на имунитета, което от своя страна ще спаси от сериозни здравословни проблеми и ще предотврати смъртта на добитъка.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство