Добив на месо от говеда

Таблицата за добива на месо от говеда от живо тегло дава възможност да се разбере колко месо може да се разчита при определени условия. За начинаещите животновъди е полезно да научат за факторите, влияещи върху крайното количество продукция, възможността за нейното увеличаване и, обратно, да разберат какво допринася за намаляване на добива от месото на говедата.

Какво е теглото за клане и леталната продукция

Често, характеризирайки производителността на говедата, се използва терминът „добив на месо от клане“. За много начинаещи животновъди тази концепция е истинска загадка, тъй като не всеки знае какво точно означава тази терминология. Всъщност тази концепция се дължи на конкретни значения и ясни формулировки. Теглото на клане може да варира, което се влияе от породата и вида на домашния любимец.

За изчисляване на параметъра е необходимо да се разгледа още един термин - „тегло на клане на животно“. Погрешно е да се приеме, че тази стойност е равна на масата на жив бик или теле, тъй като редица части от тялото се отстраняват от говеда след клане:

 • долни крака;
 • глава;
 • Кожа;
 • вътрешни органи;
 • червата.

След изрязване на трупа и отстраняване на изброените части се определя теглото на клане на животното.

Внимание! Нарязването на говеждо месо трябва да се извършва съгласно определени правила. Можете да получите висококачествен труп само ако са спазени.

След това можете да започнете да изчислявате кланичния добив на месо, като не забравяте, че тази концепция е свързана и с живото тегло на говедата (бикът се претегля преди клането) и се посочва като процент.

Следните фактори влияят пряко върху производството на продукти:

 • посока на продуктивността на породата - кравите, отглеждани за получаване на големи млечни продукти, имат посредствен добив от месни продукти, а животните, отглеждани като месо, напротив, не могат да дадат висока млечност, но добивът им от месо и неговото качество са няколко пъти по-високи;
 • етаж - мъжете винаги са по-големи и по-добре развити от кравите, следователно количеството месо, което получават, е по-голямо;
 • възраст - колкото по-млад е представителят на говедата, толкова по-малък е желаният резултат от производството, същото се отнася и за стари индивиди, които в по-голямата си част след една година и половина започват да придобиват слой мастна тъкан;
 • физиологично състояние - колкото по-здрав е добитъкът, толкова по-бързо и по-добре той наддава.
Внимание! За да се получат висококачествени трупове на месо без големи масови загуби след клане, е необходимо да се спазват правилата за клане на животното.

Таблица за добива на клане за говеда

Тъй като живото тегло на говедата и крайният добив на месо са взаимосвързани, е необходимо да се знаят някои стандартни показатели. Всяка порода има свои собствени характеристики, но всички представители на говедата са обединени от едно - мускулите растат на бикове само до 18 месеца, след което на тяхно място започва да расте слой мастна тъкан. Следователно в животновъдството биковете се отглеждат най-често за клане само до една година и половина.

Средни стойности на клане и качество на месни продукти от различни породи бикове на възраст една година и половина. Таблицата показва средните статистически показатели, на които трябва да разчитате при избора на определена порода.

Порода

Червен пъстър

Казахстанска белоглава

Черно и пъстро

Червена степ

Калмик

Сименталски

Живо тегло във фермата

487,1 кг

464,8 кг

462,7 кг

451,1 кг

419,6 кг

522,6 кг

Тегло в месопреработвателния завод

479,8 кг

455,1 кг

454,4 кг

442,4 кг

407,9 кг

514,3 кг

Транспортни загуби

7,3 кг

9,7 кг

8,3 кг

8,7 кг

11,7 кг

8,3 кг

Тегло на трупа

253,5 кг

253,5 кг

236,4 кг

235 кг

222,3 кг

278,6 кг

Изход за спирала

52,8%

55,7%

52%

53,1%

54,5%

54,2%

Вътрешно съдържание на мазнини

10,7 кг

13,2 кг

8,7 кг

11,5 кг

12,3 кг

12,1 кг

Вътрешно освобождаване на мазнини

4,2%

5,2%

3,7%

4,9%

5,6%

4,3%

Тегло за клане

264,2 кг

2bb, 7 кг

245,2 кг

246,5 кг

234,7 кг

290,7 кг

Изход за клане

55,1%

58,6%

54%

55,7%

57,5%

56,5%

Вътрешен добив на мазнини спрямо трупа

4,2%

5,2%

3,7%

4,9%

5,6%

4,3%

Добивът на месо, посочен в таблицата за добитъка, ви позволява да разберете средната стойност на крайния продукт, на която животновъд може да разчита при закупуване и отглеждане на определена порода, като взема за основа живото тегло на определено животно.

Колко месо е в бик

Известно е, че именно бикове се отглеждат най-често за клане и за получаване на месни продукти. Това се дължи на техните анатомични характеристики. Ето защо е важно за начинаещите животновъди да знаят колко може да тежи живият бик, как се оценява телесното състояние на животното и от какво зависи.

Има няколко категории телесно състояние на говедата:

 1. Първа или най-висока категория (живо тегло най-малко 450 кг) - добитъкът е развил мускулна маса, тялото е със заоблени линии, лопатките практически не изпъкват, спинозните процеси на прешлените са изгладени. Не забележимо изпъкнали манивели и седалищни туберкули. При кастрираните бикове скротумът се запълва с мазнини. По цялото тяло има слоеве мазнини.
 2. Втора категория - живо тегло от 350 до 450 кг. Мускулите на животното са добре развити, контурите на тялото са леко ъглови, лопатките са леко изпъкнали. Забелязват се шиповидни израстъци, маклаки и исхиални туберкули. Един слой мазнина може да се наблюдава само върху исхиалните туберкули и близо до основата на опашката.
 3. Трета категория - живо тегло под 350 kg. Мускулатурата на говедата е слабо развита, тялото е ъглово, бедрата са стегнати, всички кости на скелета са изпъкнали, няма мастен слой.

Представители на първите две категории се избират за клане. Битата от третата категория се изхвърлят.

Внимание! Телетата също могат да бъдат заклани. След достигане на 3-месечна възраст те се проверяват визуално. Неговата задача е да определи възможното количество месо. Обърнете внимание не само на реалното тегло на животното, но и на физиката на телето.

Заключение

Таблицата с живо тегло на добивите от месо от говеда е нагледно помагало за животновъдите да разберат зависимостта на очакваното производство от множество фактори.

Коментари (1)
 1. Как правилно да се изчисли добивът на месо след обезкостяване? Каква е формулата за изчисляване на процента на свиване

  26.05.2020 в 05:05
  Asem
  1. Добър ден!
   За по-точен отговор е необходимо да се изясни информацията.
   • Добивът на месо от кой добитък трябва да изчислите?
   • Изчислете процента на свиване: при охлаждане на прясно месо, по време на съхранение, замразяване, термична обработка?
   • При какви условия и как възнамерявате да съхранявате месото (при условие, че процентът на свиване трябва да бъде изчислен при съхранение или замразяване на месо)?

   27.05.2020 в 11:05
   Алена Валерьевна
   1. Добър вечер! Получено краве месо за 227 600 кг * 180 маната = 40 968 m.
    След един за отново тегли и се оказа - 223 700 кг, загуба - 3 900 кг. 1,7%
    След това направиха роса и тя излезе
    пулп - 125 800 кг
    кост - 82 300 кг
    отпадъци - 14 700 кг
    след обезкостяване, загуба от 0.900 кг.
    Продавам кости по 60 м на кг.
    отстъпление 10 м на кг.
    Как да изчислим цената на чисто месо (целулоза)?

    29.12.2020 в 05:12
    Парахат
Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство