Колко време преди отелването кравата излива вимето

При кравите, малко преди отелването, вимето се излива - това е един от характерните признаци, които ви позволяват внимателно да се подготвите за появата на телето. Особено внимание трябва да се обърне на юниците. За тях трябва да се гледа правилно - да пият, да се хранят, а също така да масажират вимето, така че да се излива, привиквайки животното към доене и избягвайки застоя на млякото.

Какво е вимето на първо теле

Бъдещата млечна жлеза на първата юница е положена на ембрионален етап. Успоредно с развитието и постигането на пубертета от животното, размерът на вимето също нараства, в него се появяват алвеоли. В ранните етапи млечната жлеза се увеличава от мастна и съединителна тъкан. В неговата структура има:

 • 4 лопатки с цилиндрични зърна в края;
 • 3 вида плат;
 • съдове и капиляри;
 • алвеоли, цистерни, канали и канали.

Отначало в лобчето на вимето има само 1 малка кухина. В това състояние то остава до 6-месечна възраст на индивида. Каналите се отклоняват от кухината. Жлезистата тъкан все още не е развита.

Първо теле е едногодишен индивид. Тя беше непозната за отелването. Пубертетът й настъпва на 9 месец, хормоналната система на животното се променя. По това време алвеолите започват да растат, броят на каналите се увеличава. Развиват се и резервоари за мляко и малки каналчета, през които при изливането на вимето млякото навлиза в него. Всеки лоб на жлезата има казанче.

Млякото се произвежда в алвеолите, които са като малки кръвоносни съдове. Предният и задният лоб са разделени от преграда и се развиват неравномерно. До 40% от млякото се събира в резервоари и канали.

Капацитетът на вимето е до 15 литра. Млякото се натрупва между доенето и се задържа от капиляри, специални сфинктери и специално разположение на каналите.

Правилното формиране на млечната жлеза и нейната продуктивност се подпомага от масаж, извършван за 12 - 15 минути. Юниците (първородните млади крави) първо трябва да бъдат свикнали с него.

Когато вимето започне да расте при първата юница

Потомство на говеда за около 285 дни, плюс / минус 10 дни. Вимето на теленце с първо отелване се увеличава преди отелването, става по-тежко и по-голямо - излива се. Промените ще бъдат видими при визуална проверка.

На 4 - 5 месец от бременността (бременност) окситоцинът започва да стимулира активната работа на алвеолите, мястото на мастната тъкан постепенно се заема от жлезистата тъкан. Увеличава се броят на нервните окончания и кръвоносните съдове. Промените стават много забележими от 7-ия месец, когато вимето е пълно. Процесът продължава почти до отелването.

По цвета на течността, изтичаща от дръжките, може да се съди за етапите на развитие на вимето. В ранните етапи на бременността (бременността) се появява бистра течност, на 4-ия месец тя става сламеножълта на цвят. Втората половина на бременността се характеризира с факта, че отделителните клетки започват да действат по-активно. Течността става вискозна, до 7-ия месец, когато натискате зърното, понякога от него може да се отдели кремав цвят, който след това се превръща в коластра (30 дни преди отелването).

Признаци на крава преди отелване от вимето

Забележими промени настъпват няколко дни преди доставката. Кравешкото виме преди отелване:

 • забележимо се увеличава и налива;
 • коластрата се отделя от зърната.

Юницата спира да дои на около 7 месеца от бременността. Това е необходимо, за да се засили процесът на лактация след отелването. Трябва внимателно да наблюдавате състоянието на млечната жлеза. Вимето започва да се пълни и основната задача е да се предотврати образуването на оток, възпаление или мастит.

Важно! Вимето преди отелването ще се излее поради увеличаване на количеството произведено мляко и ранно раждане, което може да бъде объркано с отоци. За да проверите това, трябва да го натиснете с пръст: ако има подуване, ще остане ямка.

Този проблем може да възникне поради прекомерно количество сочен фураж (силаж) или липса на редовна паша. Наложително е да се отървете от отока. Лек масаж на вимето, който трябва да се прави по време на бременност и директно в деня на отелването, ще помогне в това. Първо, те просто поглаждат животното, така че да свикне, а след това всяка четвърт от вимето се масажира отдолу нагоре за не повече от 5 минути.

Възрастните юници спират да доят 60 дни преди раждането, а юниците малко по-рано, 65 - 75 дни, дори количеството мляко да не е намаляло.

Вимето се пълни и по време на млечния период, който трае около 100 дни при първи телета.

Заключение

Определянето колко дни преди отелването се излива вимето на кравата и колко дълго остава увеличено, не е трудно. Колко животно пие, какво яде и колко често пасе по време на бременност е важен фактор. Трябва да се прави масаж и то не само с цел привикване на първата юница към доене, но и за предотвратяване на застоя на мляко, което може да доведе до възпаление на млечната жлеза.

По време на бременността юниците трябва постепенно да спрат да ги доят, намалявайки доенето до нула и по този начин да коригират процеса на лактация (стартирайте кравата).

Как да доите крава правилно, можете да гледате видеоклипа

Коментари (1)
 1. Прочетох всичко, но статията е написана от напълно некомпетентен човек. Първи юници, юници не се доят до отелването. Те просто нямат мляко. Мляко само от крави

  02.03.2020 в 03:03
  Хелена
Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство