Говеда за говеда

Щандове за телета, възрастни бикове, млечни крави и бременни крави се различават по размер. Животното е снабдено с достатъчно място, за да остане будно и да си почине. Освен това те създават запас от пространство, необходимо на човек за обслужване на добитъка.

Как е различен телето и кравата

На първо място, всички сергии се различават по размер. Параметърът зависи от вида говеда, пола, характеристиките на породата. Съгласно установените норми на NTP 1-99, щандове за телета и възрастни животни се изграждат, като се вземат предвид установените стандарти:

 • доене, нови крави, мъртви, индивиди с дълбока бременност, ширината на щанда е оборудвана до 1,2 м, дължината е от 1,7 до 2 м;
 • щанд за говежди крави и млади телета на възраст до 20 месеца е направен до 1 м ширина и 1,7 м дължина.

Когато подреждат загон, на телетата се дава точно толкова място, колкото е достатъчно за почивка, хранене и събуждане. Що се отнася до категорията за възрастни, те обмислят резерв от пространство за доилни инсталации за доене на крави в сергии, както и за други нужди.

Изисквания за щанд за говеда

Когато организират загон за телета, освен размера, те вземат предвид и вида на строителния материал, който често зависи от избрания метод за отглеждане на говеда. В допълнение към това има и стандартни изисквания:

 • вентилацията за малък брой глави е направена от естествен тип, така че да няма течения;
 • тръбите се полагат за отопление или се опитват да изолират максимално всички елементи на плевнята чрез полагане на топлоизолация;
 • осветлението се осигурява от прозорци, но са необходими допълнителни електрически светлини;
 • поилките се поставят с автономно водоснабдяване или се наливат ръчно;
 • телетата и възрастните крави трябва да се поддържат чисти, поради което те обмислят ефективна система за отстраняване на оборски тор.

Изискванията помагат да се осигурят оптимални условия за живот на телетата в щанда. Животните няма да се разболеят, ще наддават бързо и е много по-приятно да се обслужват чисти крави.

Във видеото подреждането на щанда:

Със система от сергии за отглеждане на говеда

Годината е условно разделена на 2 периода: пасище през лятото и щанд през зимата. Продължителността на всеки от тях зависи от метеорологичните условия. Всъщност периодът на престоя на кравите е постоянно занимание в обора. Продължава средно от 180 до 240 дни.

Основните условия за успешното отглеждане на крави без паша са:

 • добре оборудвани изолирани краварници;
 • пълна дажба фураж;
 • наличност на водоснабдяване;
 • обмислена организация на работата.

Ако във фермата има малко телета, сергията обикновено се изгражда от метална рамка. Често дъска се използва за строителство. Конюшнята е постоянното местообитание на животното, когато е привързано. Здравето на животното, производителността зависи от неговото висококачествено подреждане. Важно е да се погрижите за правилното поставяне на кравата. Той трябва да стои с главата си към хранилката и с гръб към улука.

Ако се предполага отглеждане на скот на говеда, ширината на загона за телета е 1 м, за възрастни крави - 1,2 м, за бременни юници - 1,5 м. В частните чифлици обикновено се спазва средната стойност. Издигната е универсална сергия с ширина 1,2 m.

Обикновено отглеждането на крави на щандове се практикува в индустриални ферми. Оградите са издигнати тухлени или бетонни. За голям брой глави се използва многоредово подреждане на сергии. Двата реда са обединени отпред с хранилка или отзад с оборски тор. Всеки ред съдържа до 50 писалки. Между всеки два щанда за възрастни бикове се организира проход с ширина 60-75 см.

Със система от щанги-пасища за отглеждане на говеда

В хлабав корпус загонът служи като място за почивка на прасците. Тук обикновено лъжат. Щандът прилича на оградена площ, чийто размер съответства на размерите на животното. Ако се практикува система за разходка на щанд за отглеждане на едър рогат добитък, ширината на площадката е 1,25 м, дължината е 2,8 м. Оградите, разположени близо до стената, са удължени до 3 м.

Късите сергии са подходящи за малки телета, а за възрастна крава вимето и задните крака ще изпъкнат в прохода. Постоянното получаване на мръсотия и микроби ще доведе до заболяване, намаляване на млечността.

Съвет! Когато се практикува отглеждане на крави на пасища, е оптимално да се даде предпочитание на плъзгащи се загони. Рамката е заварена от тръби или се използва бара. Чрез удължаване на страничните елементи, ширината или дължината се регулират така, че да съответстват на размерите на прасеца.

В оградата е необходима дебела постелка. Телетата не трябва да лежат върху бетон. Спалното бельо е направено от сено, слама или дървени стърготини.

Как да направите щанд за добитък със собствените си ръце

Преди да започнете строителството, първо изберете най-доброто място. Оградата за телета се намира на разстояние от жилищните помещения и източниците на питейна вода най-малко 15-20 м. Добро място за строителство е отдалечен участък от градината или зеленчуковата градина. Премахването на оборския тор е опростено. Тук може да се съхранява и за компост.

Размерите на сергията се поддържат в съответствие със стандартите. Ако е решено да се изгради двустранен участък за прасците, те организират проход с ширина 1,5 м. Височината на таваните е от 2,5 до 3 м.

Внимание! Допълнителното разстояние от главата на телето до хранилката се взема предвид при изчисляване на размера на сергията. Влагата, излъчвана заедно с дъха, не трябва да попада върху храната, в противен случай тя бързо ще се покрие с плесен.

Подът на кравата е най-важната част от щанда. За да се предотврати заболяването на животното, е необходимо сухо и топло място. Повдигнете пода на 100 мм над нивото на земята. Не забравяйте да осигурите наклон от около 30 mm към улука, за да предотвратите натрупването на оборски тор и урина. Не можете да направите голямо пристрастие. Краката на животното ще бъдат в постоянно напрежение, а отелната крава може да има спонтанен аборт.

Има две важни изисквания за подово покритие: здравина и водоустойчивост. За подреждането се използват дъски от твърда дървесина. Набиват се в слой глина с добавка на бетон. Можете да направите подвижни подове за телета от дървени панели. Ако е необходимо, те се изваждат от писалката, почистват се, дезинфекцират се, изсушават се. Бетонният под се счита за най-практичен, но е вреден за телетата.

Заедно с пода те оборудват канавка за събиране на каша. Дължината зависи от дължината на плевнята. Ширината на канавката е 1,2 м, дълбочината е около 80 см. От всяка сергия до канавката се прави жлеб с ширина 20 см и дълбочина 10 см.

За да изолирате пода, използвайте постеля. Слама или дървени стърготини се изсипват на дебел слой от около 30 см. Идеално е да използвате торфена постелка. Естественият материал е антисептик и абсорбира добре влагата. Телето винаги ще бъде сухо и чисто. Когато се замърси, постелката се почиства, замества се с нов материал. Оптималната честота на смяна се счита на всеки 2-3 дни. Ако замърсяването е бързо, ще трябва да го сменяте ежедневно.

Заключение

Телешкият обор е като човешко легло. Ако леглото е сухо, чисто, приятно е да се спи на него. Влажните и кални условия карат кравата да се чувства неудобно. В допълнение към риска от заболяване, млечността намалява. Телетата бавно напълняват, отслабват.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство