Блокиране на хранопровода при говеда: снимки, симптоми, лечение

Запушването на хранопровода при крава е сериозно заболяване, което е доста често при говедата. В случай на подобен здравословен проблем на животното са необходими спешни медицински мерки. Резултатът от заболяването ще зависи от качеството и скоростта на предоставяните грижи.

Какво представлява запушване на хранопровода

Блокада на хранопровода е частично или пълно затваряне на лумена на хранопровода. Патологията възниква поради проникването на чуждо тяло, голяма храна в храносмилателната система. Пълното запушване е възможно поради бързата консумация на големи фуражи и частичното запушване поради случайно поглъщане на чужди предмети, често с продълговата форма. Блокирането на хранопровода е първично или вторично, произтичащо от мускулна парализа, спазми, пареза, оток.

Причини за запушване на хранопровода при говеда

Причините за това заболяване са различни. Най-често това се случва при хранене на зле нарязани грудки и кореноплодни растения, тиква, сладкиши, кочани от царевица. Случва се заболяването да се появи след попадане на чужди предмети в хранопровода на кравата. Това се случва при гладни животни, които лакомо грабват храна, без да я дъвчат правилно, бързо я поглъщат. Ако кравата не получи пълноценна минерална добавка, тя е склонна да дъвче и поглъща чужди предмети.

Много по-рядко причината за запушване на хранопровода може да бъде неговото стесняване. Това се случва след различни наранявания на лигавицата и мускулната тъкан на хранопровода, увеличаване на лимфните възли, които могат да се възпалят с левкемия, туберкулоза. Парализата на хранопровода, която се появява при някои инфекции, като бяс, възпаление на мозъка, натъртвания, също може да причини запушвания.

Симптоми на блокиран хранопровод при крава

Симптомите с пълно запушване на хранопровода се появяват много рязко. В същото време животното изпитва силен дискомфорт:

  • има безпокойство, страх;
  • интересът към храната ще изчезне;
  • кравата прави гълтателни движения, опитвайки се да премести храната по-нататък;
  • дъвка изчезва;
  • спиране на оригване;
  • кравата рязко клати глава;
  • се появява обилно пенливо слюноотделяне.

Пълното запушване на хранопровода води до спиране на стомаха, натрупване на газове в търбуха и запек. Общото състояние се влошава значително, други симптоми се присъединяват. За животното е трудно да диша, има кашлица, задух, лигавиците пребледняват. Кравата се опитва да се бие с копито в стомаха. Ако запушването на хранопровода е частично, тогава кравата може да пие и да яде течна храна. При палпация се усеща известно уплътняване в областта на яремната бразда.

Внимание! За живота и здравето, както пълното, така и частичното запушване на хранопровода се считат за опасни. Ето защо, при най-малкото съмнение за тази патология, трябва незабавно да се обадите на ветеринарен лекар.

При частично, леко запушване на хранопровода, симптомите може да не се усетят известно време, въпреки че поведението на кравата трябва да предупреди собственика. Симптомите започват да се проявяват най-ясно, когато стомахът на животното спре. В този момент газовете се натрупват в рубца, диафрагмата се компресира. Ако закъснеете с помощ, кравата може да умре от задушаване по-рано от един ден.Ако подозирате тимпания, трябва да направите спешна пункция на белега със специален инструмент троакар.

Защо запушването на хранопровода при крава е опасно?

Рубът е панкреасът на храносмилателния тракт при говедата, с вместимост до 300 литра. Той е един от най-важните органи в храносмилателната система на кравата, участва в много стомашно-чревни процеси, произвежда витамини и ензими за тялото на животното.

Когато настъпи тимпания (подуване на белега), този орган се разтяга, увеличава обема си. И тъй като е в непосредствена близост до гръдната област, белите дробове и сърцето са компресирани, кръвообращението и метаболитните процеси в тялото са нарушени.

Важно! Перфорацията на белега (пункция) трябва да се извършва само от специалист, спазвайки медицински и санитарни стандарти.

По този начин, пълно запушване на хранопровода и неоказана или неграмотно оказана помощ може да доведе до спиране на сърцето и последваща смърт на животното.

При частична, но дългосрочна обструкция на хранопровода се появяват възпалителни процеси, некроза на тъканите, разкъсване на мембраната на белега.

В особено тежки случаи се развива аспирационна пневмония - възпаление на белите дробове и бронхите, което възниква поради проникването на чужди предмети в дихателните пътища.

Диагноза за запушване на хранопровода

За да се постави правилната диагноза, кравата първо се изследва и палпира. Освен това, ако е необходимо, можете да използвате сондиране, рентгеново изследване, езофагоскопия. Всички тези изследвания се извършват само от ветеринарен лекар.

При изследване на говеда, специалист внимателно наблюдава югуларната депресия, която е леко увеличена, дали има подуване, разкъсване.

Палпацията се извършва с лявата ръка, а десният ветеринарен лекар сондира врата на кравата по шийната бразда. С този метод на изследване може да се установи наличието на чужди тела.

Преди сондиране се избира сонда в зависимост от теглото на кравата. Методът помага да се определи причината за заболяването и да се определи режимът на лечение. Освен това сондирането помага в някои случаи за значително намаляване на газовете в чревния тракт.

Рентгеновото изследване е по-скоро спомагателен изследователски метод за последваща диагностика. Извършва се с допълнителни диагностични методи.

Езофагоскопията е най-ефективният метод за изследване на храносмилателния тракт на кравата. Използвайки го, ветеринарният лекар може да види цялата стомашно-чревна лигавица и да започне лечение. Процедурата също има терапевтичен фокус, когато има нужда да се инжектира някакво лекарство директно в червата на животното.

Лечение на запушен хранопровод при крава

При запушване на хранопровода, помогнете й възможно най-скоро, за да предотвратите задушаване. Лечението ще зависи от формата на заболяването и местоположението на чуждото тяло в хранопровода.

На първо място, трябва да премахнете елемента. Всички действия трябва да се извършват в определена последователност, само с обучени асистенти. Също така трябва предварително да се погрижите за предпазните мерки и правилното фиксиране на кравата. След това между моларите на животното се вкарва клин. В процеса на работа е важно да се гарантира, че тя не изпада. Понякога за тези цели се използва сонда. Ръката трябва да бъде обвита с кърпа от ръка до лакът, за да се предотврати нараняване. Освен това, прониквайки с ръка в устата на кравата, опитайте се да премахнете предмета.

Следният метод често помага: ръцете закопчават врата на кравата в областта на шийната бразда. Правят движения с ръце към главата, предизвиквайки рефлекс на кълнове. По правило с повръщаното излиза чужд предмет. Преди да започне процедурата, 100 мл растително масло се излива в гърлото на кравата и по време на процедурата се препоръчва леко да изстискате животното за езика.

Ако чуждо тяло е в цервикалната или гръдната област на хранопровода, се използва 35 mm сонда. Премествайки го по хранопровода, обектът ще бъде изтласкан напред. Процедурата трябва да се извършва внимателно, за да не се спука хранопровода.Когато белегът е подут (тимпания), се извършва пункция.

Внимание! Ако всички възможни методи за лечение не са дали положителни резултати, се извършва операция - езофаготомия.

Традиционни методи на лечение

Често народните методи помагат за стартиране на стомаха при говедата.

В 300 мл топла вода разредете 100-150 г прясна мая и ги оставете за половин час. По това време 100 г захар се разреждат в 200 г водка. Там се добавя и разредена мая. Трябва да получите 1 литър тинктура. Трябва да се излива в гърлото на животното 2 пъти на ден в продължение на 2 дни.

Понякога опитни фермери използват тинктура от черемец, която се разрежда в 0,5 литра преварена вода. Изсипва се и в устата на животното.

Различни билкови отвари стимулират храносмилането добре. Например, лайка, отвара от ленено семе, бял равнец. Приготвя се, както следва: 30 g суровини се запарват в 1 литър вряща вода. Бульонът трябва да се задуши на водна баня за около 30 минути, след което настоява малко и внимателно се прецежда. Изсипете топло върху животното в продължение на няколко дни.

Предотвратяване на запушване на хранопровода при говеда

С анамнеза за запушване на хранопровода на кравата, кравата трябва да бъде защитена от повтарящи се проблеми от този вид.

Собственикът трябва внимателно да следи какво ядат животните. Грубата, груба храна трябва да се нарязва на ситно.

Пасищата трябва редовно да се почистват от отломки, а чистотата в помещенията, където се отглеждат кравите, също е важна. Не карайте стадото по насаждения от картофи или цвекло.

Когато на кравите им липсват минерални добавки, те могат да оближат стени от гипс, да ядат пръст и пясък и случайно да погълнат чужди предмети. Ето защо е важно да се грижите за витамините и минералите, като закачате специални брикети с полезни съставки от хранилките.

Заключение

Запушването на хранопровода на кравата е сериозно и фатално състояние. Много собственици на говеда са се сблъскали с този проблем по своя вина. Това заболяване възниква най-често поради пренебрегване на животните. Можете да избегнете такъв опасен проблем, като се грижите правилно за добитъка, като внимателно следите диетата им и осигурявате всички необходими хранителни вещества.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство